Laikusok veszik át a fejlesztők munkáját egyre több helyen
2016-08-31T08:38:44+02:00
2016-09-23T08:21:56+02:00
2022-07-21T19:02:02+02:00
 • Néhány évtizedenként lejátsszuk ugyanezt. A multicégek álma, hogy a fejlesztésből ki lehessen venni a programozót, de egyébként is bárkit-bárkivel lehessen helyettesíteni. 30 évvel ezelőtt pl. a Magic volt a nagy sztár. Már temették a kódolást... Aztán 5-10 év se kellet és elhalt az egész. Most valakinek ez megint új és feltalálja a spanyolviasz, aztán egy csomóan, akiknek szintén új beveszik.. Mit lehet tenni? Mosolyogva figyelni... :)

  A Magic-et volt szerencsém közelről látni és nem egyrészt nem teljesen halott, másrészt nem ebbe halt bele. Alapvetően volt vele pár probléma. Egyrészt kezdetben a BTrieve DB-t használta, aminek alaptulajdonságai miatt nem lehetett a DB-be más programokból is írni, onnan olvasni, mert nem adták ki a metaadatokat. Tehát mindent Magic-ben kellett csinálnod. Aztán, bár én soha nem programoztam benne, de több kollégám nyomata és egyszerű sem volt túlzottan vele a munka, valamint nem volt elég széles körben használva, így segítség se  nagyon volt, ha elakadtál valamivel, valamint nem volt semmihez sem interfészelve. Egy zárt világ volt. Esélye sem volt elterjedni, mert nem lehetett lopni, a fiatalok ki se tudták próbálni rendesen a hardver kulcs miatt. Annyira remegtek a pénzükért, hogy ebbe buktak bele szerintem. Utolsónak pedig az ára volt brutális. Nem nyújtott annyival többet, mint pl a Java, vagy VB6, vagy később a Delphi, mint amilyen brutál drága volt. Ugyan van ismerősöm, aki ma is fejleszt benne, leginkább régi rendszereket tutujgatnak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindig van valami ügyeletes aranyláz, amin valaki a pénzét veszíti el, valaki pedig annál is többet. Had hulljanak 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Néhány évtizedenként lejátsszuk ugyanezt. A multicégek álma, hogy a fejlesztésből ki lehessen venni a programozót, de egyébként is bárkit-bárkivel lehessen helyettesíteni. 30 évvel ezelőtt pl. a Magic volt a nagy sztár. Már temették a kódolást... Aztán 5-10 év se kellet és elhalt az egész. Most valakinek ez megint új és feltalálja a spanyolviasz, aztán egy csomóan, akiknek szintén új beveszik.. Mit lehet tenni? Mosolyogva figyelni... :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • With Mendix you cannot make native apps and often that is required for different reasons for example performance.

  Native apps are always better in performance, unless they was developed by lamers 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez első hallásra jól hangzik, de valójában hülyeség. Hiszen az emberek többségét nem léptetik előre folyamatosan - így pedig eleve el sem jut olyan pozícióba, ahol már inkompetens.

  Ha másért nem, hát azért nem, mert magasabb pozícióból mindig kevesebb van, mint alacsonyabból - és mert ez így eleve megakadályozza azt, hogy mindig mindenkit előléptessenek. Ezen kívül sok ember nem is akar feltétlenül magasabb pozícióba jutni, mert azt szereti csinálni, ami éppen a munkája. Vagy mert tisztában van a saját korlátaival.

  Szóval ez inkább csak a vezetőkre igaz, hogy azok között aránytalanul nagyobb arányban vannak jelen inkompetensek, pont azért, mert őket viszont valóban folyamatosan előléptették, egészen addig, amíg olyan pozícióba érkeztek, amihez már lövésük sincs.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez már régóta igaz. Sőt, nem is csak a programozóiparra. Az emberek többsége laikus (avagy inkompetens) abban, amit csinál. Adalék: Peter principle - Wikipedia, the free encyclopedia
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sorry to respond in English, my Hungarian is not that good yet but improving. Just like to share my almost 2 years experience with using a low-code platform, in this case Mendix. Its true that tools like Mendix can make development faster and easier, and probably maintenance too.
  Can this be done by non-coders or so called citizen developers? I dont be believe so. I believe that they could make enhancement (like reorganizing a page, putting a button on a different spot maybe adding an extra entry field) add functionality (like adding a widget from the app store) but to build an application from scratch with different interfaces etc, I dont see that happen. Mendix-developers are already a kind of new specialist and most of them have coding backgrounds.
  If you simply would have a look at the questions that are asked on the Mendix-forum (public) then you can see these are not marketing people discussing issues with their app but specialists, coders: Home - Mendix Forum
  So what I see is that a new sub-group of developers (or business engineers as Mendix calls them) will emerge with experience with low code tools and with most likely more knowledge of the business they work in since its easy to translate business requirement into functionality. These are people with coding background and with a strong analytical background. Apart from that, business people will have more understanding of app development, they can better support the developers with clear requirements and short iteration cycles and in some cases can make enhancements to apps (and dont have to wait for weeks before a specialist can do that for them).
  Another extra thing. With Mendix you cannot make native apps and often that is required for different reasons for example performance.
  Little off topic: I live in Budapest and would like to get in contact with other people that work with Mendix. Send me an e-mail if interested edwinatyuvodotco
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért ez így ebben a formájában nem teljesen igaz. 30 éve, ha profi Clipper programozóként ismerted a Clipper úgy 100-150 függvényét, már nagy király voltál. Ha mellette még ismerted a Turbo Pascal-t is, a maga kis 2-300 leggyakoribb függvényével, akkor egyenesen istencsászár. Ma ha ismered a html5-öt, a css-t, egy-két frameworköt akkor már jóval túl vagy ezeken. És akkor még csak egy kliens oldali fejlesztő vagy, ha a szerver oldalon is akarsz valamit, akkor e mellé hozzá kell tenni mondjuk egy jó vaskos SQL-t, egy PHP-t aminek az alap függvénykönyvtára is nagyobb mint anno a Clipper volt, és egy-két frameworköt. Vagy .NET vonalon az ASP.NET-et, az Entity Framework-öt, tesztelő frameworköket, azaz NUnit és társai, mock, dependency injection frameworköket. És persze nem árt, ha mellette vastag klienshez is értesz egy picikét, mondjuk az alap windows.forms mellé nem árt ha tisztában vagy a WPF-fel is, de ha igazán jó vagy akkor droid és IOS alá is tudsz fejleszteni xamarin froms-szal. Vagy elmehetsz java irányba, és akkor ott a jó J2EE, a Spring, a Hibernate, a droid, stb.

  Aztán el lehet menni enterspájz irányba is, ott is vannak érdekes dolgok, a BI-tól az olyan trükkös kis dolgokig mint Pl. az SSIS, ahol elvben csak kis dobozkákat húzogatsz diagramokon, némi kóddal megfűszerezve, mégis lehet vele akkorákat szívni mint a torkosborz.

  Szóval, van ott élet az assembly-n túl is, és attól mert valaki nem tudja fejből a buborékrendezést vagy a bináris keresés algoritmusát, még lehet a fejében 10x annyi infó mint anno a régi szép időkben.

  Persze az is igaz, hogy ma azért sokkal könnyebb egy infót előásni a guglival mint 30 éve amikor a keresés úgy kezdődött, hogy bementél a könyvesboltba megvenni a megfelelő könyvet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Érdekes kérdés, hogy ha a rendszerből kioptimalizáljuk az egyébként egyre növekvő lélekszámú emberiséget, akkor mire leszünk jók a jövőben?

  Hát igen...

  Nem véletlen, hogy egyre többen és több helyen beszélnek arról, hogy heti 3-4 munkanap, hogy alapjövedelem, hogy összeesküvés elméletek a "selejt" kiirtásáról,... Látja ezt nem csak a futurológus, hanem az egyszerű értelmiségi is. Kérdés létezhet-e munka nélküli társadalom? Mi lesz annak a vége? Aldous Huxley féle Szép új Világ, vagy egy Orwelli 1984? Nem tudni. Mindenesetre nagyon aktuális kérdés!

  Egy biztos. Már az ősembernek is csak heti 20 óra munkára volt szüksége a létfenntartáshoz. Ugyan nőttek valamennyire az igényeink, de alapvetően a sokkal nagyobb technológiai fejlődés miatt egyre kevesebb ez az idő. Eddig működött, hogy kamat formájában kiszippantották a "fölösleget" a társadalomból (és még rengeteg módon, lásd a fejlett nyugaton az irodisták aránya ~60%), de a hatékonyság annyira nagy már, hogy ez is "kevés". A középkorban ilyenkor jöttek új háborúk és rögtön odavolt az emberanyag és a javak, lehetett mindent újraépíteni.

  Szóval a háború elkerülésére kellene egy New New Deal. Kérdés, hogy a tőketulajdonos réteg belemegy-e, vagy folytatja a harácsolást a végéig. Talán reményre ad okot, hogy egyszer már belement. A baj az, hogy most a fogyasztás felpörgetése már nem fog működni megint, mert kb elfogytak a Föld erőforrásai. Érdekes Világot élünk, történelmi időket :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez mar azota igy van miota letezik a  programozas. Csak a 'laikusokat akik atveszik a programozok helyet' ma is programozonak hivjak. 

  Ma mar vannak pl wordpress fejlesztok, drupal fejlesztok, html5 fejlesztok akiknek egesz mas tudasra van szuksege mint egy 20 evvel ezelotti programozonak.  Egyre kevesbe a programozas technikai tudas szukseges, inkabb az hogy tudjon az ember fogaskerek lenni a gepezetben. Egy fiatalabb [xy keretrndszer] webfejleztonek fogalma sincs a legalapvetobb dolgokrol ami elvileg a programozashoz tartozik. Regebben laikusnak szamitott aki nem ismeri az "alap" algoritmusokat, manapsag meg sokszor fel sem merul hogy kellene. Arra van szukseg hogy ismere a beallitasi lehetosegeket es tudjon annyira programozni hogy minimalis dolgoka at tudjon irni.

  Pl ha 10 evvel ezelott ugy akartal munkat keresni hogy "ismerek egy js keretrendszert meg a html 10%-at" azt hiszik viccelsz.

  Persze meg ma is szukseg van a hagyomanyos ertelemben vett programozora, de a nagy utemben novekvo igeny nem rajuk vonatkozik.

  A valodi AI-t pedig ha fel is talaljak (bar amennyire tudom a kozeleben sem vagyunk), nem valoszinu hogy az ember kepes lenne elni abban a kornyezetben. Meg ha nem is akarja az AI elpusztitani a foldet, az embereknel ugy nez ki eleg sok fele pszichologiai betegseget okoz ha haszontalanok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Néztem azt a Fortune cikket. Amerikában sokkal nagyobb értékű lufikat is fújnak. Azok is csak kidurranni vannak mind.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Már évszázadok óta az a tendencia, hogy az emberi munkaerőt hatékonyabbá tették gépekkel, majd az automatizálással sok munkaerőt ki ki is váltottak. A számítógépekkel a szellemi munkát tették hatékonyabbá, és ahol lehet ki is váltják, ki is fogják váltani. Végül azután az emberekre nem is lesz szükség.

  Egy anekdota jut eszembe, nem biztos, hogy igaz.
  Mikor Ford az autogyár szerelősorán robotokat állított be, azt mondta a szakszervezeti vezetőknek: "Na ezeknek szervezzenek sztrájkot."
  A szakszervezetisek mondták Fordnak: "Ezeknek próbáljon akár egy autót is eladni."
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát, ha minden ilyen szolidan menne, akkor az lenne a vége, hogy kialakulna két réteg. Az egyik aki befektet, olyan munkát csinál amit nem lehet kiváltani, a többi pedig munkanélküli lenne. 
  Ez nyilván nem lesz, hiszen ebbe nagyon sok minden beleszól, pl. törvényi szabályozás, emberek tömeges közreműködése, politika, stb. Elég valószínű, hogy mielőtt elérnénk eddig a pontig, jön egy háború és újra lenne munkája sok embernek. 

  Azt se felejtsük el, hogy ezek is közrejátszhatnak majd, mire eljutunk egy ilyen helyzetik: előreláthatatlan túlnépesedés, más bolygókra költözés, teljes politikai/gazdasági rendszer megváltozása és még sok más amit megjósolni sem lehet.

  Szerintem 10-20 évnél nem igazán lehet előre látni, ilyen rövid időn belül is inkább csak találgatni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Érdekes kérdés, hogy ha a rendszerből kioptimalizáljuk az egyébként egyre növekvő lélekszámú emberiséget, akkor mire leszünk jók a jövőben?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szóval akkor orvosok aggódjanak, mert elkövetkezendő 50~ évben lecserélik őket robotokra? :)

  Az orvosok (vagy bármilyen más munkaerő) robotokra lecserélésére már csak a legutolsó lépés. De a gépek és a szoftverek már ennél előbb is elkezdik, illetve elkezdték kiváltani őket. Csak ez a kiváltás egyelőre csak részleges, nem teljes.

  A szoftverek és a technológia egyelőre csak az orvosok hatékonyságát (is) növelik, de maradéktalanul nem képesek kiváltani őket. Jelenleg még csak a receptet írják, a kartonokat tartják nyilván és kezelik, a vérnyomást mérik, és esetleg nagyon durva diagnózisokat produkálnak, illetve statisztikai összefüggéseket ismernek fel környezeti vagy genetikus faktorok és betegségek között. De ennek ellenére kétségtelen, hogy nekik (nekünk) köszönhetően már most is jóval kevesebb orvosra van szükség ugyanannyi ember ugyanolyan szintű ellátásához, mint amennyire szükség volt X évvel ezelőtt.

  Az egyetlen dolog ami kompenzálhatja ezt, az a felvevőpiac növekedése lehet. Ha ugyanis az is növekszik, akkor a hatékonyságnövekedés ellenére sem lesz szükség kevesebb munkaerőre. Tehát pl. orvosokból csak akkor nem lesz egyre kevesebb is elég, ha közben az emberek meg egyre gyakrabban és egyre súlyosabban betegednek meg.

  De ez is csak addig igaz, amíg a gépi fejlettségi szint nem éri el azt, hogy képes legyen átvenni teljesen az orvos szerepét. Ha ez megtörténik, akkor már a piac bővülése sem menti meg attól az emberi munkaerőt, hogy kiszoruljon onnan.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szóval akkor orvosok aggódjanak, mert elkövetkezendő 50~ évben lecserélik őket robotokra? :) 

  Szerintem attól még távol állunk.... És egy orvosnál iszonyatosan sok kivételes eset van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az orvos az esetek nagy részében előregyártott protokollok alapján működik. Ott szerintem leginkább a tünetek érzékelése, illetve az operációhoz szükséges képfeldolgozás és egyéb érzékelés (Pl. tapintás) az ami hiányzik. A jogász tevékenységének a nagy része pedig a jogi nyelv és az emberi nyelv közötti fordításból áll.

  Nyilván lesznek területek, ahol a MI nem elég (Pl. bíró, sztárügyvéd) de a tevékenységek nagy részét szvsz simán ki lehet váltani géppel már a mai technológia viszonylag kis fejlesztésével is. Szvsz nem nehezebb sebész robotot gyártani mint önvezető autót.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért azt könnyű belátni, hogy el lehet érni egy olyan fejlettségi szintet, ahol már erősen lecsökken az igény a további fejlődésre. Pl. ha már az Unreal Engine-hez is megírta valaki a teljesen élethű kerékszimulációt és licencelhetővé tette azt mások számára, akkor utána viszonylag kevés igény fog mutatkozni ezen a területen további fejlesztésekre.

  Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem lesz igény akár ezen a területen, akár másikakon a fejlesztésekre. De azt igen, hogy ezen fejlesztési feladatok ellátásához egyre kevesebb emberre (fejlesztőre) lesz szükség, ahogy egyre több és egyre magasabb szintű megoldások válnak elérhetővé.

  A másik probléma az, hogy ahogy nő a rendszereink komplexitása, úgy válik az emberi munkaerő egyre képtelenebbé annak átlátására, és annál kevesebb ember lesz képes pusztán saját kognitív korlátainál fogva is további fejlesztésekben részt venni. Tehát ha esetleg lesz is igény tovább fejlesztésekre, akkor sem lesz megfelelő (vagy megfelelő számú) munkaerő azok elvégzésére.

  A humán intellektust segítő, azzal együtt dolgozó AI esetleg kitolhatja ezeket a határokat, de az is csak időlegesen működhet, és végül teljesen le kell majd váltani a humán fejlesztőket. Mármint akkor, ha egyáltalán tudunk majd megfelelő AI-kat építeni - mert, hogy jelenleg nem igazán tudunk, és lehet, hogy ez is azon fejlesztési területek egyike lesz, ahol fel fogunk ütközni az emberi intellektus felső korlátaiba még az előtt, hogy az azon történő túllépést lehetővé tevő eredményeket kapnánk.

  Az igazság az, hogy hasonló, a szükséges szakemberek számát drasztikusan csökkentő evolúción már szinte minden más munka is átment, illetve folyamatosan megy át - pont a szoftvereknek és a szoftverfejlesztőknek köszönhetően. Az általunk létrehozott programoknak köszönhetően van szükség egyre kevesebb élőmunkára minden más területen, és nekünk köszönhetően képesek gépek és automatizmusok átvenni a egyre több feladatot az emberektől.

  Utóbbiak emiatt újra és újra olyan területekre vándorolnak át, ahol a gépek még nem képesek helyettesíteni őket - csak azért, hogy X év múlva, mikorra kifejlesztjük az oda való szoftvereket is, illetve amikor az oda szánt szoftverek is elérik a megfelelő fejlettségi szintet, az a munkahely is megszűnjön, és kénytelenek legyenek ismét egy újabb, gépek által még meg nem hódított munkaterülete átvándorolni.

  Persze mi magunk sem vagyunk immunisak ezen hatásokkal szemben. Egyszerűen csak a mi munkánk a nagyjából az egyik legkomplexebb és legnagyobb - ráadásul folyamatosan megújuló - lexikális tudást igénylő munkaterület, így itt fogjuk legutoljára elérni azt a fejlettségi szintet, hogy az általunk megépített automatizmusok és szoftverek képesek lesznek a mi munkánkat is kiváltani.

  De ha ez végül megtörténik, akkor éppen úgy elkezdenek majd megszűnni a mi munkahelyeink is, mint ahogy a mi munkánknak köszönhetően elkezdtek megszűnni gyakorlatilag minden más területen is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Abszolút egyetértek, nincsenek tökéletes formulák receptek meg semmi minden de legfőképp sokminden egyedi amikre még a legmonolitikusabb legrobosztusabb megoldás sem lesz képes soha, nembeszélva arról ha lenne nem az lenne a jó megoldás mert mindig lehet jobban hatékonyan gyorsabban. Ezen tényezők mindegyike pénz ami mozgatja a világot. Én nem félek ahogy szerintem sokan teszik is, az egyszerű droid folyamatokat ma már jól lehet automatizálni, de nagyon fontos hogy minden megoldás egy új problémát generál amit újra és újra meg kell oldani, ez egy olyan végtelen körförgás amit szerintem nagyon nagyon sok ideig senki nem fog senki és semmi megoldani. A wordpress erre egy jó péda, sablonos dolgokat meglehet vele viszonlag oldalni egyszerűen, de már a legalapabb ügyfélnek is lehetnek olyan kérései, amire nincs plugin nem ad támogatást és onnan már pöröghet a fejlesztői órabér.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A matematikához nem vezet királyi út, talán igaz ez a programozásra is. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Robert C. Martin írta valamelyik könyvben, hogy voltak és lesznek is mindenféle eszközök, de akkor is 30 éve is kapcsos zárójeleket, meg függvényeket kellett írni, ami mai napig se változott semmit, mert mindig a részletkérdésekről fog szólni a programozás. Ott van például az Unreal engine, össze lehet kattintgatni vele a programot, de mi van, ha az autó fizika nekem nem tetszik és a raycast autó helyett élethű kerék szimulációt akarok. Akkor elő kell venni a forráskódot és bizony kódolni kell. Vagy, ha alapvetően nem fele meg valami oknál fogva bizonyos alrendszer (licenc, platform stb. okok miatt), akkor meg kell írni és a designernél, aki csak kattintgatni tud ilyenkor vége a tudománynak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jogász és orvos pont nem, hiszen ha orvos nem is kézzel műt, a tudására szükség van. Jogász pedig... a sebesség nem váltja majd ki a MI-t, hogy minden kérdésemre egy gép megválaszolja minden kérdésem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem ezeknek a rendszereknek mindig nagyobb lesz a korlátja, mint hogy megérné őket nagyobb dolgokra használni. Pl. WordPress: kattintgatnak, de továbbra is belekódolnak. 

  Akármilyen király univerzális rendszert is lehet összekattintgatni, szerintem mindig el fogja érni a korlátait.

  Miután ,,megszűnt" az assembly használata sok területen mi történt? Még több programozóra lett szükség. :)

  Illetve, ha a programozás egyszerűsödni is fog, mert fog, nem hiszem, hogy kattintgatós irányba megy el, hanem struktúrálisan fog változni, hogy hogyan írják a kódot. Sokkal kevesebbet fognak gépelni, de ugyan úgy belenyúlhatnak a részletekbe, szerintem ez fog történni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem gondolom, hogy peldaul a NASA valtana, vagy barki komolyan veheto. :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én az olyan szakmák gyakorlói helyében mint Pl. orvos, jogász, könyvelő, különféle managerek jobban aggódnék.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szükség lesz, de a töredékére.

  Ekkora számítási kapacitás magával hozza majd az automatizálási eszközök fejlődését is (ld. topicnyitó hír), kb. algoritmizálási feladatok maradnának csak.

  Ahogy ma sem optimalizálunk kézzel assembly-ben, mert egy automata fordító az esetek nagy részében jobb munkát végez, na pont ez lesz az átlagos programozási feladatokkal is.

  Abban egyetértek, hogy valószínűleg jönnek majd új problémák és feladatok is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • szerintem egyertelmuen haladunk ez fele, viszont az nem jelenti azt hogy a nagytudasu programozokat ezek levaltjak. sokkal inkabb arrol van szo, hogy a konnyen, egysegsugaru juzer altal automatizalhato dolgok automatizalodnak majd altaluk, a nagyobb tudasu programozok pedig majd az alatta levo rendszereket tartjak karban.

  ezen felul, specifikus teruletekre mindig is specifikus tudas kellett. teljesen mas egy IoT, vagy telekom, vagy egy frontend fejlesztes. ez a kijelentes amit a cikk megfogalmaz, tulsagosan altalanosito, az informatikat egy kalap ala vevo cikk, es mint ilyen, nincs is sok ertelme, max tendenciakat probal vizualizalni, azt meg szerintem barki aki ebben dolgozik, anelkul is latja.

  ha pedig arrol van szo hogy a profi programozok fizeteset irigyeljuk es irunk arrol egy cikket hogy nekik szär lesz, arra azt tudom mondani hogy ha azt hiszed profikkal dolgoztatni draga, vard meg amig amatorokkel dolgoztatsz. voltam mar olyan szituban ahol amatorok kodjat tettem rendbe, es ennek megfeleloen meg is kertem az arat. a megrendelo szivta a fogat, de ertette a szituaciot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem ugyan úgy szükség lesz programozókra, mert attól, hogy a sebességgel nem kell bajlódni, az optimalizáláson kívül minden marad. Illetve ezzel is rengeteg, jelenleg elképzelhetetlen terület nyilna meg programozóknak. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nyilván nem lesz kompatibilis, de nem feltétlenül kell újraírni mindent 0-ról, elég csak a bonyolult részeket, pl. adatok kezelése, ami jó esetben ma is interface-eken keresztül történik.

  Aztán hol találunk majd munkát , ha egy bárki által üzemeltethető, magányos gép is 2ms alatt végez egy komplex keresést egy Facebook szintű adathalmazban, bárhogy van is az összehányva?

  Mondjuk tény, hogy a mi generációnkat (30+) valószínűleg ez nem veszélyezteti, de a 20-asokra már nem vennék mérget.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A legtöbb programozó idejének nagy része eleve nem kódolással megy. Ahhoz, hogy le lehessen váltani a programozót laikusra, egy 100 százalékban ellentmondásmentes specifikáció kellene, az esetek 99%-ában viszont ilyen nincs.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd