A legszebb Delphis natív alkalmazások / GUI-k
2016-08-29T21:52:34+02:00
2016-08-31T23:09:48+02:00
2022-07-21T19:36:52+02:00
 • Gondolom nem egy több tíz emberhónapot igénylő szoftverről van szó.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Off: az se semmi megrendelő aki úgy jön hogy neki csak és kizárólag pyGTK alkalmazas a megfelelő...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem trollkodtam. A héten kértek tőlem egy desktop pyGTK app-ot. Meghívást küldtek a projektre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor csak trollkodtál. Nem baj az, csak szólj előre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nézd meg meg mondjuk hány .net winformsos vagy wpf-es embert keresnek.
  utolsó MS desktop keretrendszer 10 éves

  Nem érdekel, linuxot használok és python a default prog. nyelvem és a C.  
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Új fejlesztésre gondoltam, nem a meglévők folytatására. Én is kérdezhetném, hogy te hol élsz :)
  Lassan 15 éve foglalkozok desktop fejlesztéssel és nagyon erősen érezni, hogy szűkül be a piac. Nézd meg meg mondjuk hány .net winformsos vagy wpf-es embert keresnek. Nem véletlen, hogy az utolsó MS desktop keretrendszer 10 éves és azóta szinte alig nyúltak hozzá.
  Egyszerűen megváltoztak a felhasználói szokások. Felkel az illető, megnézi a telefonját. Bemegy a cégbe akkor leül a gépe elé, utána esetleg munka kapcsán kimegy ügyfélhez viszi a tabletjét. Hazamegy leül a gépe elé csinál ezt azt majd leül a tévé elé és nyomogatja vagy a telefonját vagy a tabletjét közben.
  Ebbe a klasszikus desktop fejlesztés nem illik bele mert egyszerre több eszközről akarják elérni ugyanazt a tartalmat még cégek esetén is. Régi munkahelyemen a telekomnak fejlesztettünk üzemeltetési appokat Ide üzen a haldokló mobiltorony és már ott is panaszkodnak az utóbbi időben, hogy kéne a web mert a tableten nem tudja futtatni a régi desktop appot az üzemeltető, laptopot meg nem akar cipelni.
  A web rengeteget fejlődött az elmúlt 10 évben. Tipikusan desktop oldalon lévő alkalmazások pl. amiben nagy gridek vannak és sokat kell görgetni stb. is kiválthatók már.
  Tessék itt van pl. egy ag-Grid Data Grid Example Én teljesen ledöbbentem amikor pár napja megláttam (mint mondtam desktop fejlesztő vagyok). Vagy mondjuk itt van egy igazán grafika igényes alkalmazás mint a stock chart. Erre is van nagyon durva html5-ös megoldás: TradingView: Free Stock Charts and Forex Charts Online.
  Gyakorlatilag pár extrém esetet kivéve mint a CAD vagy a videó vagy kép szerkesztés szinte minden elmegy weben. Tény, hogy kicsit másképp kell a UI-t megtervezni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha desktop alkalmazást fejlesztesz (bár fura, hogy 2016-ban valaki ilyenbe kezd)

  Te hol élsz?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igaz nem Delphi-s hanem QT, de szerintem nagyon szép az Ableton Live GUI-ja: Ableton Live 9.6.2. - 80N remix.pngA képen látható remixet itt lehet meghallgatni egyébként: 80N remix

  De ha Delphi-s UI a kérdés, akkor szerintem érdemes egy pillantást vetni a Delphi XE7-ben fordított Filesystem Dialogs komponensemre. Képet nem csatolok, mert a lényeg az animált része, amit csak élőben lehet kipróbálni: 3delite's Filesystem Dialogs Library
  Install, majd a demo indítása után klikk a jobb-felső sarokban a 'Use style'-ra majd az 'Open dialog'-ra.
  Egy kis bug van benne, mert egy style-os pop-up után marad az előző style, ha nincs megadva style megint, ezt majd még javítom.
  A szép GUI kategóriában nekem még bejön a MiniTools Partition Wizzard UI-ja is: Best Free Partition Manager for Windows
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • off:

  adj eselyt a fish shellnek, en bashrol tertem at: fish shell

  drotozd meg bele az FZF-et, es a tiz ujjad meg fogod nyalni :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Sajnos sok helyen így kérik a felületet, nem feltétlen saját szakállra ilyen... :)  A GT-nél például nagyon régóta adottak a szabályok, mert színkódokkal jelölik a különböző foglaltsági állapotokat és mivel ez 10 éven keresztül így volt használva, ezért nem lehetett eltérni tőle. Ugyanitt az ikonok azért váltakoznak méretben, mert egy cellába az állapottól függően akár 5-6 ikonnak is be kell férni, mondjuk erre van zoom is beépítve... :)   Az Amoba-nal a színek szabadon konfigurálhatók, ott magának állítja be mindenki ízlés szerint, nekem nincs hozzá közöm.  De alapvetően a felhasználói kéréseknek teszek eleget, azok pedig elég szerteágazóak... :)  

  Volt olyan megrendelőm, ahol egy alkalmazott vitte a cég részéről a teljes projektet, mármint a velem való kommunikációt. Hát hallod, ideadott egy általa összeállított, kézzel írott, 35 oldalas tervet, ahol a formok kinézetét és működését is illusztrálta. Jó kis rendszerterv-alap volt... :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Már miért lenne fura? :D 2016-ban igenis pont ugyanúgy és pont ugyanakkora létjogosultsága van a desktop appoknak, mint 2, 4, vagy épp 10 éve. A "mobile first" bullshit nem azt jelenti hogy onnantól kezdve csak androidra meg tabletekre fejlesztesz, a többit meg lehet kukába dobni. Pl. megnézem mobilon hogy használsz _hatékonyan_ konvertereket, ERP rendszereket, képszerkesztőt, stb stb, lehetne sorolni hosszasan. Oda ezeknek max valami lebutított változata megy, vagy még gyakrabban egy browser komponens ami a mobiloldalt hívja be, meg egyéb nyalánkságok..

  Egyébként a kérdést nem jómagam részére tettem fel, mármint tisztában vagyok a fizetős komponensek lehetőségeivel és használok is jópárat (pl. DevExpress, van egyébként VCL verziójuk is), de itt most egyáltalán csak arról lenne szó hogy ki-mit talál manapság szépnek, követendő példának. :)

  @bup: gondoltam hogy idejön a Linux meg a bash és egyebek, de ez erősen off, mivel GUI-ról van szó :) Átlag user számára pedig nem szép a bash, a bash funkcionális, de ocsmány. Pont annyira szép mint egy napon összeaszalódott két hetes kutyasz....őr. :)

  @basswar: a csatolt screenshotok alapján csak pár gondolat, nálad pl itt látszik hogy szép lenne az alapkoncepció (pl. a GT-nél), de nem konzisztens a felület, egyszer lágy tónusú színeket használsz (világoskék / office light skin a ribbon sáv meg úgy az app többsége), alul viszont nagyon elütnek a trim hatású piros-fekete meg zöld-fekete sávok, de az inkonzisztencia főleg az ikonok terén mutatkozik meg: pl mindjárt itt egyszer hol 16x16os ikon, aztán hol 24x24-es, pedig nincs igazán ok sem a kisebbre mert a méretes gombokon elférne a nagyobb méretű. A Manhattan4-nél is ugyanez a helyzet, lenne egy jó alapkoncepció, de egyik felirat 30px, másik a Windows default 8px, harmadik 16px, egyik ikon 16px másik 24px, teljesen érthetetlen ráadásul ez a kicsapongás a méretek között :) Amoba shotnál jön be még olyan a képbe, hogy flat ikonokat használsz fent a taboknál, de lent a férőhelyek még pixelesek és csúnya sötét keretesek is, ill. itt is bejönnek a színekkel variálások, az a lila/kék stb jobb lenne valami pasztell színben, hogy jobban illeszkedjen az office stílushoz.  Egyébként ezeken kívül rendben van, csúnyának nem nevezhető, de az ikonválasztásokon én tuti jobban elgondolkodnék :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha desktop alkalmazást fejlesztesz (bár fura, hogy 2016-ban valaki ilyenbe kezd) akkor lehet érdemes megnézned a komponens gyártókat.
  Ott van sok letisztult UI is illetve nagyságrendekkel gyorsabb a fejlesztés a kész komponensek miatt.
  devexpress, telerik, infragistics (ők rondák nagyon és nem ajánlom). Nem tudom delphijük van-e a devexpressnek van azt tudom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ne hülyéskedj! GNOME/KDE? ugyan már! bash az igazzy, de mondjuk a vi se rossz.
  Viccet félretéve én nagyon szeretem a bash-t. Ez az egyik legjobb parancssori ui.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én mindig azt mondom erre, hogy a funkciónak kell meghatároznia egy GUI-t. Persze vannak szép és funkcionális felületek, ez tény. Az FL Studió felülete nagyon szép - nem mellesleg használom 12 éve :D - , de sok helyen nem az igazi használhatóság szempontjából. Éppen ezért írok - nem csak - hozzá  egy GUI-tervező progit, ahol a felület tetszőlegesen összeállítható és bármely MIDI-kompatibilis program vezérelhető saját ízlésünk szerint.

  Saját programoknál próbálok a funkció-kinézet között mindig megfelelő kompromisszumot kötni, ráadásul az idő előrehaladtával és a visszajelzések alapján a GUI mindig finomodik általában. Alapvetően a TMS Office2007Luna stílusát és színvilágát csípem a legjobban és ehhez alakítom a többi vezérlőt is, akár átírva azokat.

  Nálam az szokott lenni a legnagyobb kihívás, hogy pl. egy nagyon bonyolult dolgot a lehető legegyszerűbben reprezentáljak a felhasználó felé. Na ezen nagyon sokat szoktam agyalni és van, hogy a későbbiek során teljesen lecserélem a GUI-t, mert beugrik valami nagyon jó ötlet.

  Pl. az egyik, amit itt linkelek alább - Amoba.shot.jpg - az is egy borzasztóan bonyolult dolog végkifejlete, de szerencsére piszok egyszerű lett a használata és nagyon szeretik. De kb. 5 napig alakítottam a GUI-t... :)

  A többinél is gyakorlatilag a funkció határozza meg a főcsapást, de azért odafigyeltem a kinézetre is, mert egyébként szeretem a szép GUI-t. :D  Közülük a manhattan.X.jpg-knél érintőképernyőről ment a kezelés, azért olyan nagy minden és azért van képernyő-billentyűzet is.

  Az itt linkelt formok mind-mind az ízlésemet tükrözik, lehet vele vitatkozni, de nekem ez a stílus jön be... :D

  http://www.indysoft.hu/images/GT.screenshot.jpg
  http://www.indysoft.hu/images/MidiController.jpg
  http://www.indysoft.hu/images/Amoba.shot.jpg
  http://www.indysoft.hu/images/manhattan.2.jpg
  http://www.indysoft.hu/images/manhattan.3.jpg
  http://www.indysoft.hu/images/manhattan.4.jpg
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Tőled valami olyan választ vártam volna, hogy Linux alatt a GNOME/KDE
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért egy screenshotra kíváncsi lennék valamelyik formból, caption nélkül :)

  @hurka: a Total Commander szerintem pont nem, imádom és abszolút "must have" cucc, első amit bárhol-bárkinek feltelepítek (ha kéri ha nem :D), de sokszor még a power userek is menekülnek tőle első látásra (nekem speciel rá kell beszélnem a használatára az embereket, nem az van hogy maguktól rászoknak, hanem "hidd el jó lesz az, megszokod és le sem tudsz állni róla" - aztán persze tényleg így van, de első ránézésre többség ódzkodik tőle; kicsit talán túl puritán is, hiába ez egyben az erőssége is...).

  @LC: valószínű fél órán át nem is fogják nézegetni, elindít, katt, tisztít-bezár :) Tipikus eye-candy cucc, a funkcionalitását meg most tényleg hagyjuk.

  Következő versenyző nálam, ami egy komolyabb termék (és nem mellesleg demoként Adam Szabo zenéjével fogad telepítés után rögtön): Image-Line Fruity Loops Studio 12
  (lásd csatolt melléklet)

  (Embarcadero Delphi XE5 alatt fordítva)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Nekem VC20-am volt, azon a színek jók voltak (minden más kevésbé). Illetve később Spectrumom, ott sem volt gond a színekkel... Az volt csak a minimalista design.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pont a C64nek volt ez a szine. Fekete-feher Junosztyon keresztul nezve meg sem kottyant XD
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Megeloztel :)

  Na sztem a Delphi IDE is elegge felhasznalobarat es gyors/kenyelmes... Szerettem hasznalni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • total commander.

  Pedig amikor Windows-ot láttam, nekem a FAR manager olyan szimpatikus volt :)


  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sötétkék háttérrel nem túl világoskék betűk. Fél óra után borítékolhatóan kiesik tőle a szemed.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem a használhatóság, felhasználóbarátság a fő szempont.

  De, hogy válaszoljak a kérdésedre: a legszebb, ami delphiben készült, az szerintem a total commander.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Természetesen a sajátom.
  Pont emiatt nem fogok linket adni.

  Ügyviteli szoftverről van szó. Klasszkus kliens/szerver alkalmazás (kliensen Delphi-s exe - szerveren ms sql)
  Az üzleti intelligencia és az adatbázis megtervezése után kezdtünk a GUI tervezéshez. Az ergonómia, az átláthatóság és az érthetőség (középfokú végzettséggel is) volt a vezérelv. Ezért korlátoztuk az egy formra (page-re) jutó információk számát. Minden gyári ikont saját grafikával cseréltünk le, amelyek nagyobbak és minden ikonhoz Hint-et is tettünk választható nyelven. A GUI 800x600 -tól felfelé minden felbontáson használható. (gondoltunk a szemüvegesekre, és a "hiú szemüvegesekre", akik hunyorognak és inkább a monitor ppi-t buzerálják el)

  A szoftver - ügyviteli adatrögzítésről, "ügyintézésről", keresésről van szó - nemcsak egérrel, hanem billentyűzetről is teljeskörűen használható. Minden listában (szótárban, grid-ben) lehet keresni kezdőbetűkre, adatrészletre, váltható a sort order, ha több oszlop van. Az input mezők között nem csak TAB-bal lehet lépkedni, hanem ENTER-rel is (igen, van sok felhasználónk, aki DOS-os ügyvitelen szocializálódott és még dolgozik...)

  Millió rekordos táblákat sem kell ínhüvelygyulladásig görgetni, a szűrések érthetőek. (query by simple)

  Az eredményességről a visszajelzést huszon_x éve a bevezetést követő oktatás adja. Pontosan látom, ha valahol az átlagos felhasználói IQ fölé lőttük a GUI-t. (pl. többfunkciós gomb)

  Volt olyan vevőnk, aki azt mondta, hogy egy év alatt az összes konkurrens terméket (és a mienket is) kipróbálta és utána döntött mellettünk. De kaptam már házilecsót, sajtot, sült bacont is helyszíni oktatáson a GUI felett közös hangot találva...

  Egyszóval a jó GUI nem üvegharang alatt ihelődik, hanem terepen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Kíváncsiságból kérdezem, hogy szerintetek mik a valaha készített "legszebb", leginkább szemet gyönyörködtető alkalmazások? :)

  Főleg Delphi alatt íródottakra gondolok de nem kizárólag, jöhet bármi más is, ami szerintetek kivételes külcsín szempontjából.

  Nyilván mellékesen az sem baj ha funkcionalitás terén is nyújt valamit az adott szoftver, de most csak arra vagyok kíváncsi, hogy ki-mit talál szépnek, amire azt mondaná talán egy átlag user is, hogy "na, ez már igen"? (tehát itt most nem a parancssoros cuccokra meg minimalista, azt kiszolgáló GUI-kra gondolok, hanem komplett "dobozos" termékekre, vagy lehet az adott szoftver free is, de valami komplexebb cucc)

  Részemről egy jelölt (bár a funkcionalitásában/hasznosságában kételkednék :D mint úgy általában az ilyen "rendszerpucoló" appokban egyébként is):

  - IObit Advanced SystemCare (Delphi 2009/XE)

  Screenshot 1
  Screenshot 2


  Szerintetek mik ilyen szempontból a követendő példák, amik a felhasználó számára is teljesen letisztultak, egyértelműek, de mégis dizájnosak? És ti magatok mennyire törekedtek a csinos GUI-ra?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd