Több mint húszezer informatikus hiányzik
2016-07-04T07:57:57+02:00
2016-07-13T13:32:16+02:00
2022-07-19T01:33:10+02:00
 • Az megvan, hogy az "500-600 ezer" forintos fejlesztői bérből Budapesten is csak akkor veszel lakást, ha 20 - 30 éves hitelt veszel fel?

  En ugyanezt irtam, nem ertem a kerdest. Ha kinn keresel 2-3 milliot, azzal kinn ugyanugy hitelt fogsz felvenni, mint otthon az 5-600 ezerrel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De latni kell, hogy az itteni bereket tekintve itt is mindenki felveszi a 20-30 eves hitelt, vagy egesz eleteben lakast berel (kinn ez a jellemzobb).

  Az megvan, hogy az "500-600 ezer" forintos fejlesztői bérből Budapesten is csak akkor veszel lakást, ha 20 - 30 éves hitelt veszel fel? (Amit persze előtörleszthetsz 10 év alatt, ha nem tartasz el családot, és hajlandó vagy szotyoládén élni, de ez gondolom ott sincs másképp.) A különbség, hogy ha ott, az ottani fizetésből fizeted a hitelt (20-30 évig), fenn tudsz tartani mellette egy vállalható életszínvonalat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Gondolod, hogy külföldön hamarabb lenne saját házad?

  Ez egy nagyon jo felvetes!
  Central Londonban 1 szobas lakas, tehat 1 szoba ami tulajdonkepp amerikai konyhas nappali + furdoszoba: £1,000,000 korul van. Meretet tekintve ez egy luk. Ha kicsit nagyobbat szeretnel, mondjuk 1,5 -2 szobasat: £1,200,000 - £1,500,000.
  Gazdag, hires negyedekben, pl Notting Hill-ben, Belgraviaban: £5,000,000.
  Ha olcsobbat szeretne valaki, kintebb, Camden-ben, ami meg mindig a masodik zona es kozkedvelt hely, mar van £800,000-ert 1,5-2 szobas lakas. Meg kintebb £500,000, aztan a negyes zonaban mar van £320,000 kornyeken es igy tovabb. De itt mar megtortenhet, hogy munkaba 2 orat utazol vagy meg tobbet es hazafele ugyanennyit, London mereteit tekintve.
  Barki nyugodtan ellenorizheti ingatlan kozvetitok weboldalan az arakat.

  Nos, tenyleg az a kerdes, hogy a fejlesztoi 2-3 millios ber annyival tobb-e kinn, mint az otthoni 5-600 ezer? Ha par ev mulva hazaviszed a kint megkeresett penzt, akkor az nagyon soknak szamit otthon, rogton hazat vehetsz belole es egy jo autot is. De latni kell, hogy az itteni bereket tekintve itt is mindenki felveszi a 20-30 eves hitelt, vagy egesz eleteben lakast berel (kinn ez a jellemzobb).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem, az egy normál junior fizetés, a junior meg nem azonos a kezdővel. A kezdő itthon közel ingyen bedolgozik valahol egyetem alatt, hogy aztán kapjon utana junior állást.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az is tesz érte, aki elköltözik az orszagból jobb fizetésért. Meg az is, aki itthon keres jobb lehetőséget a jelenleginél. Meg aki panaszkodik, arról sem tudod, hogy amúgy tesz-e valamit, a kettő nem zárja ki egymást. Aki szerint minden hű de jó, az a problémákat sem ismeri fel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • itthon 15 ezer dolláros lenne

  Ez havi kevesebb, mint bruttó 350e-t jelent, ez egy nagyon kezdő junior pozíció fizuja, ilyenért szerintem senki nem fizet 80e USD-t az USA-ban.

  A másik, hogy mi a megoldás? 7/24-ben panaszkodni vagy tenni valamit? Én azt látom, hogy 95%-ban az előző nyer (alappal vagy alap nélkül).

  Nehézségeket pedig inkább ne emlegessünk. Akad vak/látássérült fejlesztő, aki nem panaszkodik, hanem boldogul, na neki milyen nehéz lehet?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha költözöl, sokkal több és jobb lehetőségek közül választhatsz. Elvben tényleg nincs akadálya a távmunkának, de gyakorlatban a cégek 95%-ánál tartósan nem igazán elfogadott dolog. Én is távmunkaztam vidéken, de Budapesten most duplaját keresem nem távmunkában. Pl. hirdetnek amerikai cégek full time távmunkás állasokat évi 30 ezer dollárért. Hasonló pozíció ott 80 ezer dolláros, itthon 15 ezer dolláros lenne kb. (mind bruttó). Tehát előbbre lehet jutni ipyen lehetőségekkel, csak nehezebb összehozni, és nem ugyanaz, mint kimenni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem az a lényeg, hogy lehet-e itthon boldogulni, hanem hogy érdemes-e.

  Konkrétan a kolléga ott tart, hogy "Excelben ír minden kiadást, hátha valami woodoo varázslattal marad valami a hónap végére".
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Komolyan mondom, hihetetlenül kezd elegem lenni abból, hogy minden csatornán megy a sirám 7/24-ben, hogy mennyire nem lehet itthon boldogulni, akár van ennek alapja, akár nincs.

  Nem az a lényeg, hogy lehet-e itthon boldogulni, hanem hogy érdemes-e. Vannak persze pro és kontra érvek. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy informatikusként mindig is ilyen aranykor lesz, mint most van (értem ezt globálisan is és itthon is). Más szakmakban, pl. a feleségem szakmájában is, sokkal jobban uralkodik az urambátyám rendszer (és elég konkrét kormányzati intézkedések erősítik ezt tovább). Az IT egyrészt túl sokat hoz az államháztartásnak ahhoz, hogy szétverjék, és túlzottan inkompetens a politikai elit ahhoz, hogy pont ezt az ágazatot nyúlják le. De sosem lehet tudni, mi lesz a következő.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha valaki normális állással, kicsit spórolva kint van nyugaton 3-4 évet, akkor itthon hamarabb lesz saját háza

  Ezzel akkor alátámasztottad, hogy itthoni házvételre nemhogy kevesebb, hanem egyenesen több lehetőség van. A nyugati kolléga hova menjen dolgozni 3-4 évet, hogy háza legyen?

  Családalapítás esetén remélhetőleg két kereső van, de nem könnyű, viszont külföldön sem az (Németországban élő kollégák számoltak be valami oldalon, hogy pl. óvodáért durva összegeket kell fizetni).

  Nyilván többet lehet keresni külföldön, de semmi nem akadályoz meg, hogy akár itthonról külföldre dolgozz (mint azt sok kolléga teszi, itt a fórumon is). Ebben a szakmában a távolság végképp nem akadály. Tehát ez alaptalan sirám.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Multi és multi között is van különbség. Nem mindegy, hogy fejlesztőcégről vagy drogkartellről beszélünk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Gondolod, hogy külföldön hamarabb lenne saját házad?"
  Ha valaki normális állással, kicsit spórolva kint van nyugaton 3-4 évet, akkor itthon hamarabb lesz saját háza, mint nekem, aki nem ment ki. 3-4 év alatt hazatud hozni annyit, amennyit én 10-15 év alatt sem biztos hogy félre tudnék tenni.

  "Ha úgy érzed, hogy ilyen körülmények között nem marad semmi a hó végére, akkor nagy valószínűséggel akkor is úgy fogod érezni, ha 2x-4x-10x ennyit keresel."
  Ezzel egyetértek. Nagyon sokan élnek sokkal kevesebből és nettó 200-300 ezerből bőven jól meglehet élni (család alapítás már más tészta, úgy kevésnek tartom).

  "Ha nem keresel ennyit, szintén csak rajtad múlik, hogy olyan helyre menj, ahol anyagilag megbecsülnek."
  "csatornán megy a sirám 7/24-ben, hogy mennyire nem lehet itthon boldogulni"
  Ez a kettő sajnos nagyon összefügg. Külföldön jobban megbecsülnek anyagilag.

  "Budapesten lazán megkereshetsz bruttó 0,5-1M közöt"
  Számomra elég demotiváló, hogy 90km-re nyugatra egy tapasztalt pultos megkapja a bruttó 500-at teljesen legálisan bejeltve, nem szürkén, 13. havi és 14. havi bérrel. Londonban meg mondjuk heti nettóba meglehet keresni fejlesztőként..

  Személy szerint jól megélek a keresetemből és amíg így van, nem tervezem külföldre menni, de néha butának érzem magam, hogy pár évre nem megyek/mentem ki. Nyilván ott az ottani fizetésből nem tudnék házat venni, de meglehet vele alapozni az itthoni jövőd..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Írj 1 példát, legyen magyar cég.:)
  Ahol jó fizetést kapsz és biztos a jövőd , kb. 10 évig?
  Lássuk.
  Ja hogy multiról írsz?
  Pfuj multi, mert ezt hallom a fideszes média csatornákon .. nap mint nap.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én komolyan nem értelek: meg kellett néznem, hogy jó site-on vagyok-e.

  Ahogy írták mások, de pl. Glassdoor-on magad is utánanézhetsz: egyszerű alkalmazottként (!), gyakorlatilag kockázat nélkül, Budapesten lazán megkereshetsz bruttó 0,5-1M között, és kaptál egy kész receptet, hogy lehet ekkora bevétellel idővel akár saját házad is (nem 15M-s).

  Próbáld meg ezt az összeget vállalkozásból előteremteni, nem kényelmesen kattintgatva, napi 8 órában egy légkondis irodában. (Megjegyzem, ez nem is használ a vállalkozó kedvnek.)

  Ehhez képest mintha egy közmunkást hallgatnék, aki már csak a WC-papíron tud spórolni. Mégis, milyen lehetőséget akarsz még? Gondolod, hogy külföldön hamarabb lenne saját házad?

  Ha úgy érzed, hogy ilyen körülmények között nem marad semmi a hó végére, akkor nagy valószínűséggel akkor is úgy fogod érezni, ha 2x-4x-10x ennyit keresel. Ez ugyanis csak rajtad múlik.

  Ha nem keresel ennyit, szintén csak rajtad múlik, hogy olyan helyre menj, ahol anyagilag megbecsülnek. Én kb. naponta látok új pozíciót, te nem? Nincs munka? Nincs lehetőség? Nincs rendes fizetés? Mi a gond?

  Komolyan mondom, hihetetlenül kezd elegem lenni abból, hogy minden csatornán megy a sirám 7/24-ben, hogy mennyire nem lehet itthon boldogulni, akár van ennek alapja, akár nincs. Ha egy borsodi közmunkás vagy, ez még érthető, de aki ilyen körülmények között itthon nem tud boldogulni, meggyőződésem, hogy sehol nem fog.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyebkent itt erre a szomszedokkal van egy kulon szo: show-off people :D
  Ha veget er itt egy hetvege, akkor egymas utan 5 meteres klovetesi tavolsaggal hazahuznak a menobbnel menobb mercedeszeikkel meg bmwikkel, de amugy jo gyerekek: Csak a 90es evek slagereit hallgatjak, ugy mint: Cocco jumbo, meg álomhajó :D En neha beleronditok egy Rammstein Weisses Fleisch-el, beken hagyom oket :D Rammstein- Weisses Fleisch
  Es olyan kocsikkal jonnek neha, hogy ha az a GTA V-ben lenne, akkor el akarnam lopni, lol
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem az a dühítő, hogy nálunk feltűnően nem azoknál van a pénz, akik társadalmi hasznot hajtanak, akik megküzdenek érte, kiérdemlik.

  Még ha a dédapja volt is, de valahol versenyben, harcban és küzdelemben szerezte... itthon pedig tudjuk: orbanisztán... de lépkedhetünk visszafelé is az időben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A cég vezetője, ahogy megkapta a pénzt, rá 1 hétre megjelent egy 40 milliót érő Jaguárral. Ez van kérlek itthon.

  Igen, ez van. Van egy feltorekvo elit es vannak a tobbiek.
  En angliaban elek. Itt mindennapos dolog, hogy Bentley, Rolls Royce, Ferrari, Lamborgini, Aston Martin, stb. autokkal furikaznak az emberek, akar 20 eves hulyegyerekek is. Bennem ennek ellenere megis itt szunt meg ez a fajta erzes, hogy szurja a szemem, hogy valaki piszkosul gazdag. Nem tudom, hogy miert van igy, de tenyleg nem erdekel, azota sokkal jobban erzem magam. A munkahelyen sem hallom soha, hogy egyes emberek masok anyagi helyzetevel lennenek elfoglalva. Kevesbe irigyek az emberek, ez nagyon egeszseges erzes. Annak ellenere, hogy itt tenyleg igazan gazdag emberek elnek.
  Sokat segit az is a helyzeten, hogy azt a fajta kopasz, plazaba jaro, kivagyi vallalkozo reteg egyaltalan nem letezik. Tehat oket nem kell nezni, ahogy nagyraverik magukat, a semmire es szandekosan megalazoan viselkednek, hogy noveljek masokban a frusztraciot.
  Sajnos azon nem hiszem, hogy sokat lehetne tenni, hogy az ertelmiseg kezebe keruljon at a penz otthon, ahogyan lennie kellene.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutass nekem magyar vállalkozást, amely exportképes,  és nem az állam csöcsét szívja le?
  Itthon maradt.
  Keveset fogsz találni.
  pl. Graphisoft
  A Prezi és uStream elmentek USA-ba, Szilícium-völgybe.
  ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én már picit idősebb vagyok mint te, 56 éves.
  Sajnos nem tudok már elmenni, pedig ha tehetném, mennék.
  Több EU pályázatban benne voltam.
  Az egyik.
  550 millió ft volt a pályázat, meg is kapta a cég.
  Kamuból 32 "dolgoztak" a cégnél.
  Ebből 3 melóztak igazából, programoztak, én is közük voltam.
  1 év alatt kaptunk nettó 2 milliót. 
  A cég vezetője, ahogy megkapta a pénzt, rá 1 hétre megjelent egy 40 milliót érő Jaguárral.
  Ez van kérlek itthon.
  A magyar ember rögtön elkölti az ingyen pénzt magára, soha nem forgatja vissza .
  Feléli. 
  Orbán közben azt kamuzza a népének, munkatársadalmat épít.... aha... közmunka , rabszolga társadalmat.
  Egy nagy l...szt. épít .. 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sokan hívnak, hogy ne vergődjek itt, úgyse lesz semmim

  Van néhány fejlesztő ismerősöm, meg kollégám, nem mondom, hogy dúsgazdagok, de mindenkinek saját tulajdonú lakása/háza és autója van (amit nagyrészt újonnan vett), de nem okoz gondot egy nyaralás sem. Ez persze azért minimum 8-10 év munkaviszony után és Budapestről beszélek.

  Itt, szerintem ha valaki jó fejlesztő és hajlandó képezni magát (nagyjából folyamatosan) és jó munkahelyet keresni, akkor azért nem kell gondolkozni a boltban, hogy mit vehet meg és még félre is tud tenni. Egy senior fejlesztő meg tud keresni havi _bruttó_ 500 ezer - 1 millió között. De akár még ennél is többet, ha sikerül kifognia egy bankot, biztosítót vagy külföldre fejlesztő céget, multit. Egy sitebuilder valószínűleg nem.

  De persze lehet, hogy ez egy szűkebb réteg, csak az én ismerőseim szerencsések. De furcsa, hogy mind.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Két dolgot kevertél össze a hozzászólásodban, aminek semmi köze nincs egymáshoz. Az egyik, hogy nem lehet megélni, illetve, hogy nevetségesen keveset fizetnek. A másik, hogy a vállalkozás tulajdonosa többért adja el a munkád, mint amennyit neked fizet érte.

  Ez utóbbin a külföldre kimenés nyilván semmit nem fog változtatni. Illetve ez így van rendjén, csak így működhet. Egyrészt, mert a vállalkozás tulajdonosa az aki kockáztatja a tőkjét, és akitől elvárod, hogy akkor is kifizesse a hónap végén a béred, ha az adott munkáért esetleg nem fizetett a kuncsaft. Ez nyilván akkor nem fogja megérni neki, illetve nem lesz lehetséges számára, ha minden pénzt odaad neked.

  Másrészt, mert a bevételből nem csak téged, mint fejlesztőt, de a sales-est, a titkárnőt, az ügyfélszolgálatost, az irodabérletet és azon adókat és járulékokat is ki kell tudnia fizetnie, amikről te alkalmazottként jó eséllyel nem is tudsz, hogy a világon vannak. Illetve, mert ebből kell majd fizetni abban a hónap is a béred, amikor nem lesz millió megrendelés vagy amikor az ügyfél nem fizet.

  A lényeg, hogy alkalmazottként az ember rengeteg dolgot nem lát, és finoman szólva idealizált, de inkább fals képe van arról, hogy hogyan is működik egy cég, és hogyan kerül megtermelése az a pénz, amit ő a hónap végén megkap a bankszámlájára.

  Ezzel nem sajnáltatni akarom a cégtulajdonosokat, mert nyilván ők is megélnek, és nyilván általában jobban, mint az alkalmazottak. Csak azért nem olyan egyszerű a világ, mint ahogy a legtöbb alkalmazott gondolja.

  A másik oldalon azért az is érdekes, hogy bár bárki vállalkozhat, bárki kereshet milliókat, a legtöbben mégis csak addig jutnak el, hogy sírnak arról, hogy a főnök milyen sok pénzt keres, ők meg milyen keveset. Kérdés, hogy miért (csak sír az alkalmazott, és miért nem alapít saját vállalkozást)? A válasz persze nem nekem érdekes - hanem annak rávezető kérdés, aki megválaszolja azt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem mindenki azt mondja, hogy menjek innen, a fiataloknak itt nincs jövője. A boltban elraktam a számlát, amit kiszúrt egyik ismerős boltos és egyből kérdezte, hogy mi volt ez. Gondoltam Excelbe összeírok minden kiadást, hátha valami woodoo varázslattal marad valami a hónap végére. Talán ha olcsóbb wc papírt veszek, vagy ezúttal nem veszek csokit, vagy valami. Ő is azt mondta, hogy 20-30 éve még lehetett spórolni, ma már nem, mindenütt drága minden, hiába fillérezek. Most Németbe megy mindenki, ez lett a divat. Sokan hívnak, hogy ne vergődjek itt, úgyse lesz semmim. Aki visszajött, az most megint megy ki, a család is utána. Én se látom sok értelmét az ittlétnek, semmivel se jobb, mint amikor vidéken pályakezdőként elbohóckodtam havi 70-el, és otthon eltartottak. Emlékszem, hogy mindig mondta a főnök, érezzem a sajátomnak a projectet, közben fél füllel hallottam, hogy hány milliót fognak kapni cégenként, ha kész a modul, amit fejlesztek. 3 év alatt semmit se nőtt a fizetés (jutalom, vagy valami? ugyan már, még egy vállon veregetés se), ők pedig elvoltak a millióikkal, vették a házakat stb.. Azóta se változott semmi a cégek hozzáállásában, csak a fizetés lett néhányszor több, ahogy az árak és kiadások is. Kenhetem itt a falra a tapasztalatot, vagy inkább megyek ki én is, kb. ez a két út lehetséges.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • En utolsonak a magyarokat lattam, de tevedhetek, termeszetesen
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pl. a nyelvtudást jobban kellett volna nyomni, az utolsók vagyunk az EU-ban etekiktetben.

  Pontosítok, én is láttam az EU-stat diagramot, utolsó előttiek vagyunk.
  Utolsó Anglia. 
  Nekik könnyű utolsónak lenni az angol nyelvükkel. 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Beszélnek róla, szerintem van alapja, hogy lesz egy belső kör az EU-ban, németek, franciák, és még páran. Nyilván minden magyar szeretne ebbe bekerülni, de sajnos a kormány rosszul taktikázott. Azt hitte, hogy majd az angolokkal sakkban tartják az EUt, de nem igy alakult. Egyedül maradt az ország, és sajnos nem költött azokra a fejlesztésekre (minőségi oktatás elsősorban), ami ahhoz kellene, hogy a belső körbe kerüljünk. Pl. a nyelvtudást jobban kellett volna nyomni, az utolsók vagyunk az EU-ban etekiktetben. Ha idejönne egy multi, amelyik akar mondjuk 2000 embert, jó angol tudással egy helyen dolgozva, szerintem egyszerűen nem találna annyi embert, aki szakmabeli is. Érdekes, hogy pl. az IBM nagy központot nyit (vagy nyitott) Münchenben. Miért nem Budapesten nyitotta ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Eu nélkül a nemzet populista kis európai államok egymásnak esnek és háború lesz.
  Nem lesz több élősködés a nagyokon. 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Addigra jó eséllyel már EU sem lesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem egyébként sem összekeverendő a lakhatás és a befektetés

  Nem összekeverendő, de összefüggő.

  A lakhatásra vett lakásbefektetésben a "lakó" a legmegbízhatóbb bérlő.
  Pontosan fizet, nem barmolja szét a lakást, nincs bérlőváltás miatti kiesés, karbantartja, beruház a lakásba. 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Megmondom,mi lesz par ev mulva: kikerulunk az EUbol,es orosz illetve kínai befolyas ala kerulunk
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem egyébként sem összekeverendő a lakhatás és a befektetés

  Egytértek, csak én a következőből gondoltam, h Te befektetésként is gondolsz rá:

  egy jó helyen vett ingatlan minimum megőrzi a reálértékét (azaz átlagosan legalább inflációval drágul, nyilván hullámvölgyekkel), de hosszabb távon inkább felülmúlja azt.

  Ha félreértettelek, akkor sorry
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd