Szoftver értékesítése a Google Play áruházon keresztül
2016-03-19T16:53:36+01:00
2018-01-12T12:22:52+01:00
2022-07-21T08:36:44+02:00
 • Ja, ha neked a NAV-os tájékoztató semmit nem mond

  Még az általad linkelt NAV tájékoztató is 1. azt mondja, amit én, és 2. nem mondja azt, amit te. Az általam linkelt NAV és hivatalos EU tájékoztatók meg aztán pláne azt mondják, amit én.

  Olvasni ugye azért még tudsz? Akkor tedd meg légy szíves! Mert úgy látom write-only üzemmódban kommunikálsz.

  Bár nekem aztán tök mindegy, hogy te mennyire nem érted és nem követed az adózási szabályokat. Téged fog tízmilliókra megbüntetni a NAV, nem engem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja, ha neked a NAV-os tájékoztató semmit nem mond (direkt kiemeltem neked a megfelelő mondatot) illetve az se győz meg akkor nincs értelme vitáznunk. Részemről ennyi, nem kell válaszolnod.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A NAV-os tájékoztatóból:
  "..."
  Szóval EU adómentes az amit te fordított adózásnak gondolsz.

  Mondod ezt, miközben
  1. az "EU adómentes" kifejezés nem is szerepel, nem csak abban a rövidke idézetben, amit hoztál, de az egész linkelt dokumentumban sem,
  2. viszont ott van benne, hogy "a külföldön teljesített termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kiállított számlán 2013. január 1-jétől a 'fordított adózás' kifejezést kell szerepeltetni"

  De ha rákeresel az EU adómentes számlára a google-n millió cikket találsz.

  Egyetlen egy említést találok. Ha ez az oldal is bekerül majd a Google indexbe, akkor kettő is lesz. De ha százmilliót találnék, az se változtatna azon, hogy ezt nem így hívják.

  De hogy ma is tanulj valamit, nézd meg a hivatalos oldalt, és olvasd el az utolsó bekezdését:
  Tájékoztató a számla adattartalmára vonatkozó 2013. január 1-jétől hatályos áfa törvény szerinti szabályokról ("fordított adózás”, "Reverse charge");
  illetve ezt
  Fordított adózás az általános forgalmi adó rendszerében
  vagy ezt
  COUNCIL DIRECTIVE 2006/112/EC on the common system of value added tax ("reverse charge procedure")
  és ezt
  A TANÁCS 2006/112/EK IRÁNYELVE a közös hozzáadottértékadó-rendszerről ("fordított adózási eljárás")

  Szívesen máskor is.


  Az "EU adómentes" kifejezés egyszerűen nettó hülyeség, hiszen szó sincs adó- vagy ÁFA-mentességről (ami teljesen más következményekkel jár, mint ez), hanem mindössze csak arról, hogy - ahogy azt a "fordított adózás" kifejezés szépen és tökéletesen leírja, hogy - megfordul az adófizetési kötelezettség az ÁFA vonatkozásában, és azt nem (ahogy amúgy rendes körülmények között) az eladónak, hanem a vevőnek kell befizetnie, a saját illetékessége szerinti országban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És futárral, vagy kamionnal szoktad-e küldeni a programodat külföldre? 
  Ja, és terméket vagy a divat szerint használati jogot kap-e a vevő?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezek a feltételei az adómentes értékesítésnek az EU-ban

  https://nav.gov.hu/data/cms280503/29._fuzet____Az_altalanos_szabalyo..

  A NAV-os tájékoztatóból:

  "Közösségen belüli adómentes termékértékesítés
  Amikor a belföldi – magyar közösségi adószámmal rendelkezı – adóalany olyan
  termékértékesítést hajt végre Magyarországtól eltérı tagállamban nyilvántartásba vett, ott
  közösségi adószámmal rendelkezı (azaz a saját országában Közösségen belüli beszerzés
  címén adófizetésre kötelezett) adóalany vagy nem adóalany jogi személy részére, amely
  értékesítés következményeként a terméket igazoltan más tagállamba fuvarozzák, juttatják el,
  az adóalany értékesítése adómentes Közösségen belüli termékértékesítés14."

  Szóval EU adómentes az amit te fordított adózásnak gondolsz.

  De ha rákeresel az EU adómentes számlára a google-n millió cikket találsz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tényleg nem alanyi adómentes, de azt írtam is, hogy EU adómentes (van ilyen áfa tétel).

  Nem. Olyan van, hogy fordított (forgalmi) adózás - angolul: reverse charged VAT. Ezt így hívják, illetve ezt így kell feltüntetni a számlán is. Ha nem ez történik, akkor az önmagában is hibás és egy ellenőrzés esetén büntetést vonhat maga után - még akkor is, ha a befogadó fél amúgy tényleg befizette az ÁFA-t. Ha nem, akkor még azt is rajtad hajtják majd be.

  Ha nálad tényleg ez az adózás van érvényben (és valószínűleg igen), és a könyvelőd nem szólt emiatt (hogy ti. erre ekként kellene hivatkozni a számlán, illetve ekként kellene ráírni azt), akkor ennyit arról, hogy mennyire megbízható az általa adott tanács, legalábbis az ilyen ügyekben.

  Az egyik, hogy mindenkinek legyen adószáma, a másik, hogy az árút külföldre add el a harmadik pedig az, hogy az árú át is lépte az országhatárt

  Nem, ez sem így működik. Mert, hogy pl. szolgáltatásokra is lehet alkalmazni (amik nyilván nem lépik át az országhatárt, vagy legfeljebb képletes értelemben). És nem az adószám a feltétel, hanem az érvényes közösségi adószám (ami két különböző dolog is lehet). Valamint az is, hogy ÁFA-alany legyen a vevő és az eladó is. A jogosultságot egy online felületen lehet és érdemes is ellenőrizni, mert ha kiderül, hogy a vevő nem volt jogosult a fordított adózás használatára, akkor a számlát kiállító fél kénytelen lesz kifizetni az ÁFA-t - és még meg is büntetik.

  Az, hogy az árút az én esetemben egy holland cégtől lehet megvenni, letölteni és ő adja a licensz kulcsokat is szerintem elég erős bizonyíték.

  Na, most egyrészt a fentiek tükrében azt, hogy "szerinted" mi micsoda, azt inkább hagyjuk! És ezt most nem leoltásnak szánom, csak ténymegállapításnak.

  Másrészt igazából tök mindegy, hogy ő adja -e a licenckulcsot vagy sem. Illetve ez legfeljebb a magyar vásárlók vonatkozásában jelentene különbséget, mert ott lehetne érdekes az, hogy tőled vagy egy külföldi cégtől veszik -e meg a licencet - mert ettől is függne, hogy kérned kell -e az ÁFA-t tőlük és be kell fizetned utánuk vagy sem.

  Ez itt a kisebb probléma - főleg, hogy feltételezem a vásárlók legnagyobb részen nem magyar. A nagyobb probléma az lehet, hogy mint írtam, nagyon nem mindegy, hogy valóban elég és megfelelő -e csak az általad a jutalék levonása után ténylegesen megkapott összeg bevételként lekönyvelése, vagy neked bevételként a teljes eladási értéket kellene -e elkönyvelned (tehát amennyit a vevők kifizettek az alkalmazásboltnak), és abból leírhatod/visszaigényleheted az ő jutalékát és annak ÁFA-ját.

  Ez a számviteli tv. hatálya alá tartozó vállalkozások esetében kevésbé érdekes, mert elsősorban csak technikai különbséget jelent, és legfeljebb csak a pár százalékos iparűzési (vagy más, bevétel- és nem eredményarányos) adó vonatkozásában jelenthet különbséget az adófizetési kötelezettségben. A bevételhatáros adózási formák (KATA, EVA) esetében azonban alapvetően határozhatja meg azt is, hogy mennyi adót kell fizetni, illetve egyáltalán alkalmazható -e az adott adózási forma. Ami sokkal durvább különbséget jelenthet.

  Hasonlóan ha az app store-ból letöltött szoftver esetén is a feltöltés és a külföldi oldalról történő letöltés hasonlóan kielégítő bizonyíték és nem hiszem, hogy ebbe a nav bármikor is belekötne.

  Mint mondtam - még attól függetlenül is, hogy te mit hiszel -, nem lehet egy kalap alá venni nem, hogy az összes, de akár csak két alkalmazásboltot sem. Mert minden erősen függ attól, hogy a közöttetek létrejött szerződésben mi van, hol van az adott cég székhelye, milyen adózási formát használnak, ÁFA-alanyok -e, és egyáltalán milyen jellegű az értékesített termék (vagy szolgáltatás).

  Ami szívás ezzel, hogy mondjuk itthon veszel valamit a cégre (pl. egy laptopot) és utána vissza kell igényelned az NAV-tól az áfát csak ott meg van egy határ, hogy 250e alatt nem lehet visszakérni.

  Ez sem így működik. ÁFA-t akkor "igényelhetsz vissza" (=szerepeltetheted negatív tételként a bevallásodban) - nagyon leegyszerűsítve - ha 1. ÁFA-alany vagy, 2. a termékre/szolgáltatásra ÁFA-t fizettél, és 3. azt a vállalkozás számára használod fel vagy továbbértékesítetted.

  A 250e forintos határ csak az ÁFA-bevallás gyakoriságát határozza meg, és ezzel együtt azt, hogy az adózó és a NAV mikor számolnak el egymással a követelt és a tartozott ÁFA-tételek vonatkozásában. Tehát, hogy mikor kell befizetned neked az ÁFA-t, ha abból több fizetendőd van, mint amennyit visszaigényelhettél - vagy mikor fizet neked a NAV, ha fordítva van, és több a visszaigényelhető ÁFA-d, mint amennyit be kellene fizetned.

  Ez tehát végső soron csak a kifizetés időbeli gyakoriságát, esetleg időbeli eltolást jelent - magát a visszaigényelhetőséget viszont alapjaiban nem érinti. És amúgy meg semmi köze sincs a fentiekhez.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tényleg nem alanyi adómentes, de azt írtam is, hogy EU adómentes (van ilyen áfa tétel). Az uniós cégek egymás között nettó számolnak el. Igen ezt is be kell vallani csak épp 0%-os a kulcs.
  A nullás adózáshoz három feltétel kell. Az egyik, hogy mindenkinek legyen adószáma, a másik, hogy az árút külföldre add el a harmadik pedig az, hogy az árú át is lépte az országhatárt. Az, hogy mi minősül annak meg elég tágan értelmezi a nav. Az, hogy az árút az én esetemben egy holland cégtől lehet megvenni, letölteni és ő adja a licensz kulcsokat is szerintem elég erős bizonyíték. Hasonlóan ha az app store-ból letöltött szoftver esetén is a feltöltés és a külföldi oldalról történő letöltés hasonlóan kielégítő bizonyíték és nem hiszem, hogy ebbe a nav bármikor is belekötne.

  Ami szívás ezzel, hogy mondjuk itthon veszel valamit a cégre (pl. egy laptopot) és utána vissza kell igényelned az NAV-tól az áfát csak ott meg van egy határ, hogy 250e alatt nem lehet visszakérni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az ÁFA bevallásod miért is érinti?

  Egyrészt azért, mert az ÁFA-fizetés helyét a teljesítés helye határozza meg. Utóbbi pedig alapvetően függ attól, hogy jogi értelemben ki és milyen székhellyel adja el a szoftvert a végfelhasználónak. Valamint, hogy az egyáltalán milyen formában kerül eladásra - pl. csak letöltés formájában vagy adathordozón (is).

  Másrészt, mert attól, hogy neked egy adott ÁFA tételt nem kell megfizetned, mert a tartozási és követelési oldalon is megjelenik, attól még be kell vallani. Egyébként ezzel kapcsolatban még annyit, hogy valószínűleg nem alanyi mentes az a számla, amit neked ki kell állítanod, hanem fordított adózás alá eső. Ami megint tök más ÁFA elszámolás szempontjából - függetlenül attól, hogy ugyanúgy nem kell megfizetni mindkettőt, illetve egyiket sem.

  De megnéztem resale van a szerződésben. Én anno beszéltem könyvelővel és ez így szerinte teljesen jó (bár ugye ez semmit nem jelent).

  Ez így van. Főleg, hogy a könyvelők sokszor nem értik meg az ilyen szoftveres, internetes dolgokat. Illetve, mert ők nem jogászok, hanem könyvelők.

  Ennek ellenére mondom, nem tudom és akarom a dolog helyességét vagy a magyar adótörvényeknek megfelelőségét minősíteni, nem csak azért, mert én sem vagyok szakember, de azért is, mert semmilyen részletet nem ismerek - és azoktól függ nagyon sok minden.

  Mellesleg és kicsit offtopic EVÁzni ilyen esetben nem éri meg mert nincs áfa, a KATA meg csak akkor megy ha jogi személyiség nélküli cégformád van ami kockázatos.

  Mindegy - ez annak a döntése, aki az értékesítést végzi. A lényeg, hogy ha valakinek ilyen adózási formája van, akkor a bevételi határok miatt sem mindegy, hogy hogyan, illetve jól könyvelik -e az ilyen értékesítéseket, amikben valaki valahol lecsippent valami - viszonylag komoly - százalékot a termék árából.

  Mert szemben a csak technikai jellegű tévedésekkel, ahol "csak" amiatt kell maximum pár százezres büntetés fizetni, itt a határátlépések és az elmaradt adó miatt milliós, tízmilliós nagyságrendű büntetést és plusz költséget jelenthet, ha utólag a NAV úgy ítéli meg, hogy nem úgy kellett volna könyvelni és elszámolni a dolgokat, ahogy az illető tette.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Fogalmazzunk úgy, hogy payment provider is.

  Az ÁFA bevallásod miért is érinti? Nettóban adsz el neki. B2B a kapcsolat. Neked semmilyen ügyféllel nincs kapcsolatod.
  De megnéztem resale van a szerződésben. Én anno beszéltem könyvelővel és ez így szerinte teljesen jó (bár ugye ez semmit nem jelent).

  Mellesleg és kicsit offtopic EVÁzni ilyen esetben nem éri meg mert nincs áfa, a KATA meg csak akkor megy ha jogi személyiség nélküli cégformád van ami kockázatos. Szóval nálam ez nem volt opció bár a KATA csábító lenne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az összes payment provider úgy működik, hogy te neki adod el a szoftvered ő pedig továbbértékesíti.

  Egyrészt ebben az esetben ő nem payment provider, hanem bizományos vagy viszonteladó. Másrészt az, hogy ezek a cégek így csinálnak valamit, és megfelelnek az ő székhelyük szerinti törvényeknek, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a magyar törvényeknek is megfelelnek egyben - márpedig a NAV téged utóbbiak alapján fog ellenőrizni, illetve esetleg büntetni.

  Harmadrészt, mint mindig, az ördög a részletekben bújik meg. Adott esetben a könyvelés, számlázás módja erősen függhet attól, hogy az adott értékesítővel egészen pontosan milyen szerződés került kötésre, illetve, hogy az a magyar törvények szerint minek minősülhet. Pl. nem mindegy, hogy bizományos jellegű, jutalékos vagy valamiféle tényleges viszonteladói típusú a szerződés. Amik a számlázás módját tekintve, sőt, akár ÁFA-elszámolásban is mind eltérő megítélés alá esnek.  És pl. (különösen egy KATA-snál vagy EVA-snál) lehet, hogy a teljes eladási érték beleszámít a bevételbe, hiába csak egy jutalékkal csökkentett részét kapja meg ténylegesen a számlájára a delikvens.

  Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a dolog úgy, ahogy csinálod nem jó vagy nem legális - csak azt, hogy itt egyrészt fogalomzavar van nálad; másrészt, hogy attól, hogy az a bolt, amivel te állsz kapcsolatban így csinálja, nem jelenti azt, hogy minden másik bolt is így csinálja. Arról meg pláne nem mond semmit, hogy hogyan kell helyesen könyvelni, illetve, hogy a NAV egy ellenőrzés esetén helyesnek találja -e majd az adott elszámolási módszert.

  Ez megint csak értékhatáros adózási formák (KATA, EVA) esetén lehet különösen érdekes, ahol a nem megfelelő számlázás nem csak technikailag sérti a szabályokat, de akár jelentősen kevesebb adóalapot is jelenthet, és így sokkal komolyabb adóhátralék keletkezését és büntetést vonhat maga után, ha a NAV fennakad rajta.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az összes payment provider úgy működik, hogy te neki adod el a szoftvered ő pedig továbbértékesíti. Így semmilyen áfás dologgal nem kell foglalkoznod. Én 8 éve árulok szoftvert bár az egy desktop szoftver és az Avangate a payment provider.
  A menet pedig a következő volt/van:
  1. Szerződtem az Avangate-el (cégként így van EU-s adószámom).
  2. Ő ad buy linkeket és a vevők nála veszik meg a szoftvert. Ő kezeli az áfát az egyes országokra, utalja el az adott államoknak stb. Én nettó összeget állítok be mint price.
  3. Minden hónap elején küld egy összesítőt, hogy ennyiről állítsak ki neki számlát ami EU alanyi áfamentes számla.
  4. 20-a környékén jön a pénz.

  A könyvelőnek meg csak egy számla megy amit lekönyvel bevételként és kész.

  Ha kérdés van nyugodtan kérdezzetek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha csak úgy mindenféle piaci elemzés nélkül felteszel valamit a saját szórakoztatásodra, akkor nyilván. Volt ilyen régen is, csak ezzel nem szennyezte senki a "közpiacot", hanem, ahogy írod a haveri közösséggel elszórakoztak vele. Egyébként pedig meglepően pontosan meg lehet mondani a piaci igényeket és ehhez igazodva mennek a fejlesztések olyan helyen, ahol a felhasználók igényei vannak előtérben és persze a profit.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most te azt mondod nem igaz az, hogy 1-2m bevételig nincs adókötelezettséged, mert ha 150k ért veszel/kapsz valamit akkor azért adózni kell.OK...Lehet(sőt valószínű), hogy nem pontos amit írtam, de a te érvelésed logikailag hibás.

  Amit írtam, abban annyi a logika, hogy ha 150 ezer feletti ajándéknál nem fér bele, hogy ne húzzanak sápot róla, akkor az 1-2 milliós jövedelem esetén, hogy férne bele, ahol még arra sem tudsz hivatkozni, hogy ajándék volt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Es ezt pont ebben az orszagban irod? Mert itt amugy a kormanyzat is becsuletes meg mindenki. Tehat majd pont a kisember fogja bevallani ezeket, nem?

  Én nem írtam, hogy a kormány becsületes, azt sem, hogy minden ember az, azt meg meg is erősítettem, hogy nem feltétlenül buksz meg azzal, hogy adózatlanul érkeznek pénzek a számládra, én pusztán annyit állítottam, hogy ilyen kizárt, hogy egy magánembernek törvényesen lehet 1-2 milliós jövedelme, ami után nem kell adóznia.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • elobb szerezz penzt belole, utana tord a fejed ilyen csacskasagokon, a programodat 20-an fogjak letolteni, es az mind a rokonod , ezzel szamolj
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most te azt mondod nem igaz az, hogy 1-2m bevételig nincs adókötelezettséged, mert ha 150k ért veszel/kapsz valamit akkor azért adózni kell.
  OK...


  Lehet(sőt valószínű), hogy nem pontos amit írtam, de a te érvelésed logikailag hibás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Es ezt pont ebben az orszagban irod? Mert itt amugy a kormanyzat is becsuletes meg mindenki. Tehat majd pont a kisember fogja bevallani ezeket, nem?

  Meg Angliaban se nagyon valljak be ezeket, nem hogy itthon. :)

  Nekem volt mar, hogy tobbszazezer ment a szamlamra es senkit sem erdekelt, valami szoftvert adtam el kulfoldre nagyon regen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van egy éves limit ami alatt nem kell foglalkozni adózással meg ilyenekkel magánszemélynél. Valahol 1-2m körül lehet ez az érték.

  Kizártnak tartom, hogy lenne ilyen, már csak azért is, mert még a 150 ezer Ft feletti ajándék, ha utalással érkezik és nem egyenes ági rokontól (szülő-gyerek), akkor is illetékköteles. Pedig az ajándék, nem jövedelem.

  Olyan valóban van, hogy 2 millió feletti készpénz befizetés esetén kell csak nyilatkoznod arról, hogy nem bűncselekményből származik a pénz és éppen nem pénzmosást követsz el. De ettől még az a pénz nem lesz automatikusan adó és járulékmentes, ami 2 millió alatt van. Ha kapsz egy vizsgálatot és megkérdezik, hogy honnan szaladt a számládra minden hónapban pár százezer, akkor nem hiszem, hogy utólag nem fizettetnék meg veled az szja-t és az eho-t valamint nem kapnál mellé egy finom kis büntetést is. Persze arra valóban lehet számítani, hogy nincs kapacitás minden ember minden bankszámláját vizsgálni, így ha kicsi vagy, akkor el tudsz repülni a radar alatt :) De ekkor bizony te éppen adót csalsz.

  Egy sornyi idézet: A személyi jövedelemadó alapvető tézise, hogy a magánszemély minden jövedelme adóköteles. Persze van egy-két kivétel, mint a nyugdíj, ingatlan és ingóság értékesítés (200 ezer Ft-ig), ha az nem üzletszerű (azaz nem vaterázásból élsz), de ha érkezik a számládra egy adag pénz, ami termék vagy szolgáltatás értékesítésből származik, akkor az tutira szja köteles, ha magánszemély vagy.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Es Angliaban? Egyik haverom 2kilot vagy tobbet akaszt le
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van egy éves limit ami alatt nem kell foglalkozni adózással meg ilyenekkel magánszemélynél. Valahol 1-2m körül lehet ez az érték.
  Úgy értve, hogy összesen ennyi lehet a nem adózott forrásból származott pénz gyarapodásod egész évben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Be tudod store ban allitani hogy mikor fizessen ki. Minimum value 100 dollar talan. Ha ezt felviszed 5000 dollarra akkor amint eleri azt a szintet akkor kov honap 15 e ig kifizetik. Tehat kb ennyi a dolog.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sok embert ismerek aki maganszemelykent sajat maganak utalja ki a penzt playrol. Es nem foglalkozik az adozassal. Igaz ezek nem nagy osszegek havi 20-200ezer ft ok. Sztem xarnak ra ugyse nezi meg senki.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Play Console súgója szerint is sok országban a "Google feladata a Google Play Áruházban végzett digitálistartalom-vásárlások áfájának meghatározása, felszámítása és befizetése." Bár az fura, hogy az Egyesült Államok tekintetében csak Wisconsin van megemlítve.

  Link: Adókulcsok és az általános forgalmi adó (áfa)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És, ha van mondjuk 1 millió letöltés, akkor a könyvelő nekiáll átböngészni mind az 1 millió embert és számolgatni az áfát?

  Nem tudom, hogy mi a pontos menete, de jövőre majd megmondom, ha már lesz gyakorlati tapasztalatom :)

  De az a gyanúm, hogy kapsz a store-tól egy kimutatást, hogy az adott időszakban keletkezett $1000 bevételedből levonásra került $190 VAT, valamint $300 store jutalék. Ezt kell lekönyvelni egyben, nem a darabonkénti értékesítéseket.

  Update - ezt találtam a témában:

  "Ha pedig a vevő a Kö­zösség más tagál­lamában vagy a Közösség területén kívül rendelkezik lakóhellyel, úgy az ügylet teljesítés helye ezen államban van. Ez azt jelenti, hogy ez utób­bi esetekben magyar áfát felszámítani nem kell, azonban az értékesítést terhelő forgalmi adó a letöltő lakóhelye szerinti államot illeti."

  "Magánszemély vevők esetében a  külföldi adó bevallását és megfizetését a közösségi tagállamok vonatkozásában lényegesen egyszerűsíti az ún. MOSS-rendszer (Mini One Stop Shop), mely­nek alkalmazása révén a más tagállamban fizetendő adót 2015. január 1-től Magyarországon lehet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által erre a célra létrehozott felületen keresztül negyedévente (euróban) bevallani és megfizetni, mellyel a fejlesztő mentesül külföldön az adóalanyként történő regisztráció alól."

  "Tekintettel arra, hogy az üzletmodell alapján egyedül a Google rendelkezésére áll a vevő országával kapcsolatos információ, ezért a Google szolgáltatásai közé tartozik az adó mértékére vonatkozó információ nyújtása is. Az értékesí­tő­nek így nem kell külön nyilvántartást vezetnie, ezt a Google átvállalja. Mivel az árnak a legtöbb ország előírásai alapján tartalmazniuk kell az adót, ezért az árképzésnél erre is figyelmezteti a fejlesztőt a Google alkalmazása."

  "A fejlesztő az üzleti modell alapján ugyanakkor nincs feltétlenül annak az információnak a birtokában, hogy pon­tosan ki volt a vásárló, ki vásárolta meg a szoftverét és milyen elérhetősége van. Az alkalmazásbolt ugyanis csak elszámolási kapcsolatban van a fejlesztővel, mely kapcso­laton keresztül a befolyó bevétel 30%-át megtartja magá­nak, 70%-ot pedig továbbít a fejlesztő elektronikus pénz­tárcájába. Természetesen a fejlesztő adófizetési kötelezett­sége a vevő által a letöltésért fizetett összeg 100%-a után keletkezik, függetlenül attól, hogy a Google részére a 30% (tranz­akciós díj, jutalék) levonása utáni részt (70%-ot) utalja át, a pénzforgalom egyszerűsítése érdekében. A 30% tranzakciós díj feltehetően jutalék címén a Google bevétele, neki ezen összeg után kell adóznia."

  forrás
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tehát jó eséllyel a vevő országa szerint kell megfizetned az áruforgalmi adót (áfát)

  És, ha van mondjuk 1 millió letöltés, akkor a könyvelő nekiáll átböngészni mind az 1 millió embert és számolgatni az áfát? 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Esetedben az eladot szoftver (szerintem) árunak minősül, s mivel nagy valószínűséggel valamelyik eus adóparadicsomi, valószínűleg írországi székhelyű Google leánynak adod el, más Eu tagállamba irányuló belföldi eladásról van szó (nem biztos, hogy ez a megfelelő magyar terminológia). Ha áfafizető vagy, akkor áfa nélkül adod, ha meg nem vagy áfafizető, akkor eleve nincs mit számolnod.

  Szerintem a Store-okban te nem az áruház üzemeltetőjének adod el az appjaidat, hanem közvetlenül a vevőidnek, mindössze arról van szó, hogy ehhez - ebben az esetben - a Google biztosít egy felületet, amiért persze levonja a maga jutalékát. Tehát jó eséllyel a vevő országa szerint kell megfizetned az áruforgalmi adót (áfát). Szerintem ezen nem segít, hogy ha alanyi adómentes KATA-s vagy, sajnos.

  De ha valakinek van konkrét tapasztalata, akkor reméljük majd ez megerősíti vagy megcáfolja.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A google play-jel nincs tapasztalotm, én csak fizttem nekik az adwords szolgáltatásért. Számlázni az EU tagállami Google Ireland számlázott, tehát nekem, mint EU-s áfaszámmal rendelkező alanynak áfa nélkül számláztak. Így is számoltam el az adóhivatal felé, azaz, mivel nem adtam tovább a szolgáltatást, nekem ez áfamentes volt.  Esetedben az eladot szoftver (szerintem) árunak minősül, s mivel nagy valószínűséggel valamelyik eus adóparadicsomi, valószínűleg írországi székhelyű Google leánynak adod  el, más Eu tagállamba irányuló belföldi eladásról van szó (nem biztos, hogy ez a megfelelő magyar terminológia). Ha áfafizető vagy, akkor áfa nélkül adod, ha meg nem vagy áfafizető, akkor eleve nincs mit számolnod.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Udv.

  Kicsit helyesbitesre szorul ez a KATA-s dolog:
  - 6M -rol 12M Ft-ra emelkedett a KATAS ceg v. maganszemely eves beveteli hatara
  - Afa esete az alanyi mentesseg 6M-rol 8M-ra emelkedett
  - 1M Ft-os hatar felett adatszolgaltatasi kotelezettseged van (ebbe most nem mennek bele reszletesen)

  Bovebb leiras: 
  Kata adozas szabalyai 
  Kata
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia! A kérdésed  alapján azt feltételezem, hogy már van Google Play Fejlesztői szerződésed és a termékedet már vásárolták. A munkáltatom szeretne ezen a fórumon értékesíteni, de a 2017. május 17-i terjesztési szerződésen kívül nem találtam konkrét oldalt ahol  meg is lehetne ezt a szerződést kötni. Tudnátok segíteni ebben?
  Előre is köszönöm.
  LB.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd