Új blog: inspiráló (magyar) sztorik a szoftverfejlesztésről
2016-03-11T00:01:41+01:00
2016-06-12T13:19:49+02:00
2022-07-21T21:23:48+02:00
 • Nekem tetszik a stílusa és a témája is. Magyar nyelven szerintem nincs is még ilyen... Hajrá, csak így tovább, várom a következő cikkeket!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem remek volt az elso cikk. (Mivel nekem az szenne optimizalt 24/7 rendszerek a kedvenceim, ematt tudtam vele azonosulni.) Ami a szerenyseget illeti, az a mém talán sok volt, de hát az olajfurotorony sem keves :D Én még a google elôtt vektoros orszagszintu terkeppel molyoltam, annak idejen a MapInfo borzalmasan lassu volt es a cikkben emlitett "10x jobb legyen" feltetelnek 'konnyu' volt megfelelni raadasul ugy, hogy az orszagos es a telepules szintu terkep 1 nagy virtualis canvas-on volt. Akkoriban gondolkoztam azon, hogy mivel publikus New York utcaszintuje, ezert abbol kene csinalni egy demot. Aztan nem lett belole semmi. Az emlitett cikkben ez az "oszd meg masokkal temakor". Aztan 5 ev mulva jott a google maps meg a virtualearth es lesoporte a szinrol a vektoros terkepeket.
  Tok jo, hogy mindig van valami, amit lehet gyorsabba tenni (ennel tobben csak azok vannak, akik szerint ez felesleges, haha):
  - 1M adatpont egy grafikonon
  - 300MB vektoros terkep adat egy kepernyon (persze LOD-al)
  - 11M legszennyezettsegi adat egy datagridben (egy 500MHz P2-n vagy min :D, a user tudott rendezni, filterezni, gyorskeresni, akkor meg miert ne)
  - most eppen 13M pontos CNC megmunkalasi utvonal megjelenitese a tema. Gyorsnak kell lennie a betoltesnek is, de tomoriteni is kell, mert anelkul hamar elfogy a GPU ram is... Meg akkor szép is legyen -> GL_LINE helyett raytracelt hengerek.
  - Aztan ott van most a sok cryptocurrency, nemelyikben mar rengeteg a program, hogy kiszoritcsak az ASICS-et, ezen a teruleten sokat fejlodhetnek a GPU programok is mert jelenleg folyamatosan kilognak az instruction cache-bol.
  - Nekem egy regi almom az ugyvitel optimizalasa a mai technika segitsegevel, igaz ott sok babérra nem lehet szamitani, mert a nagy neveknek evtizedes presztizse van. Max pár kis cég elismereset lehet ezzel kivivni.

  A durva inkabb az lenne, ha ez a blog az ugyvitelrol szolna ilyen stilusban.

  Na de lenyeg a lenyeg, lesz mit olvasnom furdes kozben es remelem lesz még optimizalos cikk :D Engem inspiralt, erot veszek magamon, azt' ma hobbiproject lesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az alap koncepció jó. Egy feladat gyakorlatias bemutatása jó ötlet. A gyenge pontom a szerénység bárhol is találkozom vele legtöbb esetben hiányolom (magamból is néha).

  Átgondoltam az előzőekben leírtakat: igazából nagyon kevés magyar nyelven megjelenő szakmai blogot találni, szóval a számomra kissé nyers fogalmazástól igazán eltekinthettem volna. Az országunkban kevés olyan szakember van aki nemzetközileg is elismert cégnél dolgozik vagy munkát készít, hát még aki itthonról teszi ezt annak külön elismerés jár(na). 

  Csak így tovább! Még több magyar nyelvű cikket!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm az őszinte visszajelzést. Nyilván nehéz olyat írni, ami mindenkinek egyformán inspiráló - de ezzel a bloggal elsősorban szeretnénk érdekes tartalmat hozni a szakmabelieknek, másodsorban pedig az informatika iránt érdeklődőknek is valami figyelemfelkeltőt lehozni.

  Tudnál néhány blogot, vagy blogbejegyzést megosztani, amit te pl inspirálónak találsz, hogy meríthessünk belőle? A blog még új, és a hangvétele még mindig alakul. A jövőben a mostani "sztorik" mellett markánsabb szakmai véleményeket is szeretnénk írni - remélhetőleg olyan formában, ami a hozzád hasonló szakmabelieknek is jobban fekszik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak nekem tűnnek ezek a posztok öntömjénezésnek? Engem az ilyen sztorik nem inspirálnak. Egy adott szakmai probléma egyfajta véleménye, technológiai bemutatók stb már inkább. Érdekes lehet szóban egy havertól ezeket hallani, írásban kicsit más a hangvétele.
  De azért ne szegje a kedveteket, tisztelem a cikkbe fektetett erőfeszítést, csak a megfogalmazáson lehetne csiszolni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • További érdekes, és szakmai sztorikat hoztunk le, amit magyar fejlesztők meséltek el:

  Hogyan építettünk a Skype-nál egy 400 millió embert kiszolgáló proxyt 

  Megtanulni tanulni - avagy hogyan építettünk a nulláról skálázható ajánlórendszereket egy startupnál
  4 évet dolgoztam a Facebooknál. Ezt a 4 fontos dolgot tanultam meg.
  Az iWiW app aranyláz meglovagolása: avagy hogyan telepítette 1 millió magyar a 10 hét alatt épített appjaimat

  A blog a mennyiség helyett a minőségre megy rá, és továbbra is durván hetenként jön ki egy korábban máshol nem elmesélt, inspiráló, érdekes és szakmai történet, magyar fejlesztőktől.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon jó ötlet volt megindítani a blogot!
  Nekem  legnagyobb inspiráció az volt, amikor egy nemzetközi teambe kerülve a napi rutinban láttam, hogy se az (olykor nagy pátosszal emlegetett) indiai programozó, se a Caiforniai computer science MBA-s tudásánál nem ér kevesebbet az enyém a placcon, (pedig tényleg csak 'műkedvelőként' kezdtem jópár éve).....a munkabírásról nem is szólva.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A következő cikk is kijött, amiben a Facebooknál a második magyar fejlesztő, Podor István meséli el, hogy hogyan jutott be diploma nélkül - elég kalandosan - Melo Parkig. Itt olvashatjátok el. A következő héten egy londonban élő magyar fejlesztő mesél majd arról, hogy hogyan került be egy ajánlórendszereket építő startuphoz, és kvázi nulla releváns tudással végül hogy épített meg egy elég nagy méretű ajánlórendszert.

  (A továbbiakban nem fogok minden új cikket belinkelni - a weboldalon, ha feliratkoztok a hírlevélre vagy Facebook oldalra, akkor hetente értesülhettek az új írásról, amik hasonlóan szakmaiak lesznek az eddigiekhez).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Egy új blogot indítottam, ahol érdekes / izgalmas projekteken fejlesztők osztják meg a szorijaikat, a saját szemszögükből. Az első sztori tőlem van, még pár évvel ezelőttről: hogy hogyan is került véletlenül a kódom a Deepwater Horizon monitorozó rendszerére (ez pár évvel az ominózus robbanás után volt). Minden héten jön ki új sztori: a következő hetekben a Facebooknál a második magyar fejlesztő mesél majd a tapasztalatáról, illetve egy ajánlórendszeres startupnál dolgozó fejlesztő oszt meg pár dolgot, amit a big datáról felszedett azon a projekten. 

  Ha esetleg nektek is van érdekes történetetek / projektetek, amit szívesen megosztanátok másokkal, a ti szemszögetekből, nagyon szívesen beszélnék veletek és publikálnám itt: kérlek, küldjetek egy üzenetet.

  Üdv,

   Gergő
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd