Kinyírja a böngészőben futó Java-t az Oracle

Kinyírja a böngészőben futó Java-t az Oracle
2016-01-28T07:36:59+01:00
2016-03-22T15:26:40+01:00
2022-10-20T14:10:34+02:00
 • Jólvan, látom szerencsére nem csak Én szívok az NKH mesteri tákolmányával :D Minden hétre okoz valami izgalmat...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • WTF, man... Why do you thinking that?? D:
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A hatósági jármű vizsgák egyik szoftvere is java plugin alapú. Kb. két éve napi szintű probléma az üzemeltetése, addig mindig az utolsó verzióra kellett frissíteni, most meg egyik böngészőben az egyikre, a másikban egy korábbira, és ami tegnap ment, holnap nem fog. Hajrá Oracle, hajrá NKH!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Unicredithez nem kell Java(TAR).(Spectranet Lighthoz(UniCredit SpectraNet)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • magyarorszag.hu -> ügyfélkapu -> beérkezett dokumentumok letöltése java alapú
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Unicredit ugyan ez, sokaig nem kellett, de kb. fel eve csinaltak egy nagy frissitest, azota kell. Nem is ertem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Applet alapú, de ahogy nézem, támogatja a JWS-t is.

  Szóval igazad van, lehet, hogy megspórolják a munkát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért nem mindegy, hogy egy általam ismert nyelven (Java) írok meg egy appletet x óra alatt, vagy egy általam nem ismert nyelven írok egy böngésző plugint x*100 óra alatt.

  Egyrészt ez kizárólag és csakis attól függ, hogy melyik nyelvet ismered és melyiket nem. Nyilván annak, aki nem a Java-t, hanem pl. a C++-t meg a JavaScript-et ismeri, annak pont a Java-ban kódolás lenne az x*100 óra, és a többiben a kevesebb.

  Másrészt az előbb konkrétan linkeltem is egy kész böngészőkiterjesztést, ami pontosan a SmartCard olvasók közvetlen elérését teszi lehetővé a böngészőkből, több különböző platformon is. Tehát konkrét esetben például szó sincs arról, hogy bármit is írnod kellene. Egyszerűen csak le kell tölteni, fel kell rakni, és már használhatod is.

  A fentiek persze nem változtatnak azon, hogy egy webes alkalmazásnál valószínűleg eleve nincs szükség a SmartCard olvasó közvetlen elérésére, vagy ha mégis, akkor azt az alkalmazást nem feltétlenül böngészőben futó webalkalmazásként célszerű megvalósítani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • i have a new rock title:

  DIEEEEEE JAVA DIEEEEEEEEE
  U HAVE NO REASON TO LIVE
  WE DONT CARE U AT ALL
  WE'VE NEVER USED U AT ALL
  U ARE STILL A SHIT
  WITH NO STRUCTS IN U
  EVERY GETTER WE MUST WRITE BY HAND
  WITHOUT ARRAY LITERALS
  WITH YOUR FORCED CAMEL CASE
  GO AWAY FOREVER
  DIEEEEEE JAVA DIEEEEEEEEE


  Put it on a t-shirt Underdog!!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • az lesz a legkisebb probléma vagy feleslegesen futott kör az egészben, hogy a működéséhez a kliens gépre fel kell telepíteni egy böngészőkiterjesztést.  Ez valóban nem probléma.(Belső rendszer, nem publik weben elérhető webes alkalmazás, tehát ügyfélnek ha azt mondom java kell akkor szépen felteszi a böngészőbe a java plugint).

  nagyjából tök mindegy, hogy ez most egy Java plugin, amibe be tudunk tölteni egy SmartIO Java appletet, vagy egy kifejezetten a kártyaolvasó közvetlen elérésére használható (urambocsá' esetleg pont a mi spéci alkalmazásunk által igényelt funkciókat biztosító) egyedi bővítmény

  Azért nem mindegy, hogy egy általam ismert nyelven (Java) írok meg egy appletet x óra alatt, vagy egy általam nem ismert nyelven írok egy böngésző plugint x*100 óra alatt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az alkalmazás az egy webes alkalmazás, a kártya olvasás az csak egy plusz funkciója

  Nem. Ez normális helyen úgy működik, hogy eleve azt írjuk meg webre, illetve böngészőben működőre, aminél ki tudjuk, illetve akarjuk használni a web és a böngészős környezet előnyeit, illetve aminél a web és a böngésző sajátosságai nem ütköznek a megvalósítandó feladattal. (Feladathoz választjuk az eszközt.)

  Na, most ha nekünk arra van szükségünk, hogy egy SmartCard kártyaolvasót érjünk el a webalkalmazásunkból (teljesen  mindegy milyen megfontolásból), ami
  1. nem standard része egy tipikus webes futtatókörnyezetnek,
  2. amit és ami elérésének megkövetelése ütközik a web "érd el és használd bárhonnan, bármilyen eszközről" koncepciójával, hordozhatóságával, és
  3. aminek használata egyébként is duplikálná a webes környezetben viszont elérhető funkcionalitás (ti. authentikáció, hitelesítés, aláírás, titkosítás transzparens módon) egy részét,
  akkor azt az alkalmazást egyszerűen semmi értelme nincs weben, illetve böngészőben futóra megírni. Vagy ha webre írjuk meg, akkor nem úgy kell megírni, hogy közvetlenül kezeljük a SmartCard olvasót vele, hanem ezt a böngészőre és az operációs rendszerre bízzuk.

  Ha utóbbi valamiért nem megoldható vagy nem elégséges, akkor pedig ezt az alkalmazást nemes egyszerűséggel vagy valamilyen más technológiában és architektúrában érdemes megírni, vagy akkor az lesz a legkisebb probléma vagy feleslegesen futott kör az egészben, hogy a működéséhez a kliens gépre fel kell telepíteni valamilyen böngészőkiterjesztést (a kártyaolvasó és annak egyedi meghajtói, szoftverei mellé).

  Utóbbival kapcsolatban szintén nagyjából tök mindegy, hogy ez a pluszban feltelepítendő, illetve megkövetelt szoftver most egy Java plugin, amibe be tudunk tölteni egy SmartIO Java appletet, vagy egy kifejezetten a kártyaolvasó közvetlen elérésére használható (urambocsá' esetleg pont a mi spéci alkalmazásunk által igényelt funkciókat biztosító)  egyedi bővítmény, mert egyik megoldás sem univerzálisan jobb a másiknál a mi alkalmazásunk szempontjából, mindegyik elveszi az alkalmazás webes jellegének szinte minden előnyét, és mindegyik küzd a maga kompatibilitási, biztonsági és egyéb problémáival.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez is olyan technológia, amit már 10 éve ki kellett volna nyírni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez ugyanakkor fából vaskarika - mert ha valaki ilyesmit akar csinálni, akkor az alkalmazását valószínűleg eleve nem sok értelme van böngészőben futóra megírnia.

  Az alkalmazás az egy webes alkalmazás, a kártya olvasás az csak egy plusz funkciója.(viszont elengedhetetlen)(Jó persze megoldhatnám úgy is, hogy egy dekstop progi fut és olvassa a kártyát, majd írja bele a <form> <input>-jába, de így applettel viszonylag egyszerű volt.

  De elvileg a Web Start megmarad, ha jól emlékszem amúgyis azzal van már behívva(pár hónapja csináltam, azóta nem kellett hozzányúlnom szerencsére,remélem jövőben sem kell, az idő pénz : ))

  köszi
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is ezt írtam neki reggel, de csak le lettem hülyézve. Kicsit magas lovon ül a cikk írója...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A K&H netbankja nem Java-s.
  Viszont a magyarorszag.hu ügyfélkapuja igen. A NAV felé beküldendő nyomtatványok feltöltő oldala Java alapú, így ha az megszűnik, akkor nagy szívás lesz. Igaz, a nyomtatványkitöltőből is fel lehet tölteni, de nem mindenki azt használja, mert az nem jegyzi meg a felhasználóneveket és jelszavakat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • CIB Bank webbankja ezen alapul, így hiába húzták-halasztották eddig, most kénytelenek lesznek egy normális felületet létrehozni.

  lehet, hogy tévedek, de szerintem az jó ideje nem applet, hanem jws alapú, nem?
  azaz a jelenlegi CIB bankos megoldás pont, hogy megfelel a Oracle jövőbeli terveinek(?)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Erre majd rájönnek az ipari szereplők, és visszahozzák a böngészőben a natív kiterjesztéseket amiket mostanában dobtak ki, vagy kidolgoznak valami okosságokat
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem az valami Citrixes virtualizált megoldás volt régen, a Java-s típusú GUI-ra nem emléxem
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sehogy. Nincs szükséged rá. Nem a böngészőben futó kódok feladata a felhasználó azonosítása, tanúsítványainak kezelése, ellenőrzése. Hanem más (magasabb, illetve alacsonyabb szinten működő) rétegeké.

  Java-ban azért van szükséged a kártyaolvasó elérésére, mert a platform nem biztosít ilyen magasabb szintű, beépített és transzparensen működő authentikációs modellt. Hanem magadnak kell aláíratnod vagy eltitkosíttatnod a kéréseket, adathalmazokat, illetve ellenőrizned az aláírások hitelességét.

  Erre viszont egy böngészőben futó webalkalmazásnak nincs szüksége, mert bármilyen hitelesítés vagy titkosítás eleve megoldott az SSL, a HTTPS authentikáció és egyéb, transzparens technológiák révén. Amik által használt kulcsokat a böngésző, a webes hitelesítési infrastruktúra, illetve az operációs rendszer kriptográfiai modulja és felhasználói vezérelőfelületei kezelik.

  Ezek megkerülésére vagy helyettesítésére semmi ok nincs - de ha mégis nagyon akarja valaki, nyilván semmi akadálya annak, hogy egy egyedi bővítményen keresztül elérhetővé tegye akár egy javax.smartio-hoz hasonlító (vagy azzal azonos), vagy bármilyen más API-t is a böngészőben, amin keresztül akár közvetlenül is megszólítható lehet a kártyaolvasó.

  Ez ugyanakkor fából vaskarika - mert ha valaki ilyesmit akar csinálni, akkor az alkalmazását valószínűleg eleve nem sok értelme van böngészőben futóra megírnia.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Úgy értettem, hogy HTML5-ben mit mondok a rendszernek, hogy kezelje a kártyaolvasót ?

  Most ennyi javaban nagyvonalban:


  import javax.smartcardio.Card;
  import javax.smartcardio.CardChannel;
  import javax.smartcardio.CardException;
  import javax.smartcardio.CardTerminal;
  import javax.smartcardio.TerminalFactory;

  ...


  CardTerminal terminal;

  JSObject window = null;
  ...

   window = JSObject.getWindow(this);
  ....


  TerminalFactory factory = TerminalFactory.getDefault();
  List<CardTerminal> terminals = factory.terminals().list();

  ...


  Card card = terminal.connect("*");
  CardChannel channel = card.getBasicChannel();

  // Start with something simple, read UID, kinda like Hello World!
  byte[] baReadUID = new byte[5];

  baReadUID = new byte[] { (byte) 0xFF, (byte) 0xCA, (byte) 0x00,
  (byte) 0x00, (byte) 0x00 };

  String currentCard = send(baReadUID, channel);
  System.out.println("UID: " + currentCard);


  window.call("jsFunctionNametoCall", new Object[] {str})   ;
  Tehát HTML5ben CardTerminal  féleséget hogyan érek el ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kalapemelés, és meghajlás jár érte 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amúgy itt a forrás: Moving to a Plugin-Free Web (Java Platform Group, Product Management blog) A cikk kicsit félremagyarázza a dolgot. Nem arról van szó, hogy a futókörnyezetet szünteti meg az Oracle, hanem a Java böngésző plugint. Azt amit már amúgy sem tudunk pl Chrome-ban engedélyeztetni (minden más pluginnal egyetemben). Szóval, ezt nem értem: "Bár a rendszergazdák és a képzettebb felhasználók már évek óta ha tehették elkerülték a Java futtatókörnyezet telepítését asztali gépeikre, a jövőben gyakorlatilag ha akarják se lesz már erre módjuk." Miért ne lehetne továbbra is telepíteni a JRE-t? Hogyan futhatnának Java SE programok JVM nélkül?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kártya olvasót hogyan kezelsz HTML5ben ? Hardverkuklcsot? Tehát hardvert?

  Éppen úgy, ahogy Java-ban, C#-ban vagy akár C++-ban egy modern operációs rendszer alatt. Sehogy. Kezeli helyetted a rendszer, az abba épített absztrakt kriptográfiai API, meg a gyártó által biztosított illesztőprogram.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • zseni vagyok
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha trollkodsz, akkor zseniális. Ha nem, akkor a következőt szeretném ajánlani. Van ez a Google nevű kereső. Keress már rá, légyszi, hogy "java vs javascript".
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Javítson ki valaki, ha tévedek, de nekem az jött le a linkelt bejegyzésből, hogy a 9-es Java-ban csak deprecated lesz az applet támogatás és egy még meg nem nevezett verzióban kerül majd csak ténylegesen eltávolításra.
  Úgyhogy az appleteket leginkább már azért nem lehet majd használni, mert az aktuális böngészőverziók nem biztosítanak hozzá API-t, nem azért, mert nincs rá Java támogatás. Azaz a legkorábbi verzió, ahol végérvényesen megszűnhet az applet, a Java 10, ami 2019-2020 környékén reális.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv

  Kártya olvasót hogyan kezelsz HTML5ben ? Hardverkuklcsot? Tehát hardvert?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Neptun sok minden volt, most épp weblap  Mondjuk olyan, amilyen, egy kapcsolódó írás, amin egész addig fetrengtem a röhögéstől, amíg az egyetem nem tért át Neptunra...: himmel - Megújult a web
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Frissen regelt a srác, biztos ég benne a vágy, hogy bemutassa, ő mennyire ért hozzá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jéjzusom, honnan ez a megmondási kényszer? Rá tudsz bökni, ki- és hol állította, hogy a  Java és a Javascript ugyanaz, vagy keverte a kettőt? (Meglepne.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd