Rendszergazda munkakör elvárásai
2016-01-02T12:35:00+01:00
2016-01-02T13:10:56+01:00
2022-07-19T04:12:42+02:00
 • Szia!

  Érdekes kérdések, amelyekre egyértelmű válasz nincs. Angol mindenhová kell, már csak azért is, mert a lehető legtöbb leírás angolul születik, a szaknyelv alapja is az angol. A beszéd pedig akkor fontos, hogy ha olyan helyen dolgozol, ahová kell a folyékony angol. Bár, véleményem szerint ez mindig fejleszthető.

  Diploma! Attól függ, hogy hová jelentkezel. Állami helyeken (közalkalmazotti bértábla, stb) kell, inkább ajánlott, mert ettől is függ a béred. Piaci alapon pedig nem kell, mert inkább a tudásodat nézik. Van olyan barátom, aki középfokú végzettséggel igen komoly rendszergazdai állást tölt be, elég komoly helyen. Szóval, ha tudsz, akkor az pótolja a diplomát. 
  Windows vagy Linux? Attól függ, hogy milyen irányba akarsz tovább menni. Mind a két területen komoly szakember hiány van. Tocogtató "Pistikék" vannak, de komoly szakemberből egyre kevesebb. Szerver szinten a linux platform talán már túlnyomó többségben van, de a windows is nagyon fontos szerepet tölt be. Szóval, csak rajtad áll, hogy melyiket választod. A lényeg, érezd jól magad benne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  A tanácsotokat kérném a szakmai jövőmmel kapcsolatban. 12 évet lehúztam PHP fejlesztőként, és mára eljutottam oda, hogy kissé belefásultam a fejlesztésbe, így váltani szeretnék. A programozás egészen biztosan megmarad hobbinak, de főállásban már nem szeretnék vele foglalkozni.

  Most töltöttem be a 40-et, így bölcsen kellene választanom, hogy merre tovább. A rendszergazdai területet el tudnám képzelni, mint új irányt, akár Windows-, akár Linux vonalon. Szerintem van hozzá érzékem, nagyjából sejtem is, mik az elvárások, a problémát inkább az alábbi két követelmény jelenti:

  1. Folyékony angol. Nem állok azért vészesen, mert általában értem, amit mondanak (a filmek többségét is értem), de a beszédem már annál több kívánnivalót hagy maga után. Tekintve, hogy évente 1-2 alkalommal, ha beszélek…

  2. Diploma.

  Az angolt, még akár tudom is orvosolni némi gyakorlással, de a diploma megszerzésének nem szívesen futnék neki 40 évesen.

  Nektek mi a véleményetek a fenti két követelményről? Nagyon gyakoriak? Van különbség a Linux- és Windows vonal között abban a tekintetben, hogy kérnek-e diplomát?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd