Napi humor: Programozók vs ügyvédek = 1:0

Napi humor: Programozók vs ügyvédek = 1:0
2015-12-28T19:44:03+01:00
2016-01-13T22:07:54+01:00
2022-07-19T03:42:02+02:00
 • Valóban, igazad van! Futtában olvastam!
  Elnézésedet kérem, mivel a szerzői jog messze nem a szakterületem :) Mindössze józan paraszti ésszel raktam össze amit írtál és amit láttam.
  Csak... köszönöm hogy mondtad :)
  De viccnek akkor is jó volt a kép
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Látom odáig már nem jutottál el az olvasásban és a szövegértésben, hogy észrevedd: amit írtam, az NevemTeve felvetésére volt egy válasz, amiben magáról és egy magyar nyelvű hipotetikus licencszerződésről beszélt - így értelemszerűen válaszomban én is.

  Nem mintha a szerződés nyelve határozná meg a joghatóságot, és egy angol nyelvű (licenc)szerződés ne lehetne érvényes Magyarországon, illetve nem mintha a szerzői jogi törvények nem védenék mindenhol ugyanúgy (a berni egyezmény alapján) a szellemi alkotásokat - közöttük a szoftvereket is; vagy hogy egy kikényszerített, nem szabadon döntésen alapuló szerződés ne lenne érvénytelen ugyanígy minden jogállamban.

  Csak mondom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kedves Sting! Őszintén remélem, hogy nem azért írtad le ezt a sok okosságot mert ügyvéd vagy, és mert meg akarod védeni a pajtársaid becsületét, mivel akkor már 2:0 a programozóknak... ezért:
  Az érvelésed valóban heyltálló a MAGYAR jogszabályok szerint! Csakhogy itt a licencre utaló marticát angolul írták. Ami ugyebár magyarországon nem dívik, ergó a termék nem magyar, ergó miért is beszélsz a Ptk-ról meg az Szjt-ről? De mielőtt belekezdenél nem veszekedni jöttem, csak jelzem, hogy korán sem biztos, hogy a CD-t forgalmazó és jogokat birtokló cég országában a törvények jogharmóniációja megtörtént a magyar licenceket biztosító jogaszbályokkal... így az érvelésed sajnos nem 100%-os, és így (ne haragudj meg kérlek) de támadható és így egyben hibás! ...na de viccnek azért nem volt rossz ;) (ne szívd mellre én is programozó vagyok... ja meg mérlegképes könyvelő ;) )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez nem így működik. Egy ilyen szerződés nem lehetne érvényes, mert sértené a Ptk arra vonatkozó előírását, hogy a feleknek szabadon kell tudniuk dönteniük arról, hogy kötnek -e szerződést. Hiszen itt a szerződés minden esetben létrejönne, bármit is csinál vagy nem csinál az illető.

  Ezzel szemben a csomag kibontásával létrejövő szerződés érvényes (illetve ha nem érvényes, akkor nem önmagában előbbi miatt), mert nem sérti ezt az alapelvet, és mert ugyanakkor egy másik szerződéslétesítési formának, az ún. ráutaló magatartással történő szerződéskötésnek megfelel.

  A másik oldalon ez az alul kibontása a CD-toknak jogi szempontból eléggé hiábavaló, illetve értelmetlen. Egyrészt azért, mert a ráutaló magatartás nyilvánvalóan alul kibontás esetén is megvalósul. Másrészt azért, mert a licencszerződésen kívül semmi nincs, ami jogot adna a felhasználónak a szoftver használatára, amit amúgy ilyen engedély hiányában alapból tilt a Szjt.

  Így ha a felhasználó bármilyen okból tagadja a licencszerződés létrejöttét (pl. azon az alapon, hogy alul bontotta ki a CD tokját), ezzel egyben azt is állítja, hogy tudatosan illegálisan használta a szoftvert. Amivel nyilván rosszabb helyzetbe hozza magát egy jogvitában, mint ahol egyébként lenne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De lehetne olyan is, hogy küldenek nekem egy levelet, a boríték hátulján egy címke: 'ha ezt kinyitja, az azt jelenti, hogy ön vállalja, hogy fizet nekünk egymillió forintot; ha nem nyitja ki, az azt jelenti, hogy ön vállalja, hogy fizet nekünk kétmillió forintot'
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd