Jquery eseménynaptár datapicker segítségével
2015-12-12T16:12:32+01:00
2015-12-13T16:16:07+01:00
2022-07-22T02:38:23+02:00
 • Azt nem értem, hogy miért kell így hisztizni! Kérdezel valamit, mondunk valamit. Senki nem kezdett el fikázni, hogy de béna vagy stb. A kérdés alapján gondoltunk valamit (én konkrétan le is írtam), majd jössz és kezded a sértődőset játszani. Utána, amikor kezdenénk rendberakni a dolgokat, akkor meg durcázol? Az előbb itt egy teljesen másik hozzászólásod volt, amit javítottál a "Na...sziasztok! :(" kommentre. Ezzel ugye meg is válaszoltad a saját - másodjára is feltett - kérdésedet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na...sziasztok! :(
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Minden rosszindulat nélkül mondom, hogy nem szoktam leellenőrizni a kérdezőket, hogy kinek milyen lehetséges programozói előélete van. Így csak a kérdésből indultam ki, amelyik igen erőteljesen sugallta azt, hogy nem vagy tisztában a jquery datepicker komponensével, és olyan célra szeretnéd használni (szintén a kérdésből kiindulva), amelyre nem való. Erre mondtam azt, hogy meddig jutottál, hol akadtál el konkrétan. Backend és frontend témába is belemehetünk, de ha frontendesként dolgozol, akkor nagyon jól kéne tudnod, hogy hol áll meg a frontend, és hol kezdődik a backend. Az adatbázisba történő adatok rögzítése majd kiolvasása backend. Hol a kiskutya fülében érdekel engem, mint backendest, hogy miként fog az megjelenni az oldalon. Arra van ott a frontend. Kapok egy adatot, és én azt becsületesen, jól, hibamentesen rögzítem, majd jön egy kérdés, amire én egy másik adatot adok vissza. 
  ->input -> prog.hu vitanap -> 2015.12.12
  ->kérdés->2015.12.12 , mire az én válaszom, hogy prog.hu vitanap.

  Ezt követően már a frontendes feladata, hogy szép csillivilli felületet húzzon az adat szolgáltatására. A kérdésből kiindulva a datepicker CSAK a csillivilliség részét képezi, annak testre szabhatósága vagy testre nem szabahatósága csak részletkérdés.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kedves tőled, de honnét vetted, hogy nem tudom a különbséget a frontend, és a backend között? :) Freelancer sitebuilderként, frontend fejlesztőként tevékenykedem: Darvalics Tibor weboldalaVagy ennyire ciki volt a kérdés?

  igen, ennyire ...

  aki meg nem ismer teged a prog.hu-n az neked itt pontokert oldja meg amit te eladsz mansak, inkabb nem reszleteznem (benne van a pakliban, hogy en tevedek, de idok soran nekem ez jon le)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A tudástár a konkrét programozási kérdéseknek van fenntartva. A "merre induljak ek" jellegű kérdések nem elég konkrétak. A stackoverfliw-n sem szeretik az ilyen jellegű kérdéseket, hiszen nem adható rájuk egyértelmű válasz és ebből sok felesleges vita származik csak. Az ilyen jellegű kérdéseket a társalgóban lehet megvitatni. 0 ponttal azt jeleztem, hogy a téma a társalgó / állás rovat áthelyezés küszöbén áll.

  Végül át is helyeztem a társalgóba, mert a téma teljesen átment a "merre induljak el" irányába.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kedves tőled, de honnét vetted, hogy nem tudom a különbséget a frontend, és a backend között? :)
  Freelancer sitebuilderként, frontend fejlesztőként tevékenykedem: Darvalics Tibor weboldalaVagy ennyire ciki volt a kérdés?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jogos, picit tényleg felhúzhattam magamat a vége felé, de nem ahhoz kapcsolódóan, amit írtál. Két ilyen dolgot tudok azonosítani, az egyik úgy általánosságban bosszant ha találkozom vele, a másik konkrétan a topikhoz kapcsolódik. Egyrészt nem értem, és sosem tudtam megérteni, pedig még az oldal első verzióját is használtam, hogy egyeseknek miért okoz lelki orgazmust ha mások vérét szívhatják (értem ez alatt jellemzően a kezdők állandó lekezelését, lenézését). Másrészt a nullázást továbbra is úgy gondolom, hogy aki egy korrektül adott megoldásra ezt az értéket beállítja, az a saját etikai érzékéről állít ki ugyanilyen értékű tanusítványt.

  De nem akarom túltolni a témát, elintézem annyival, hogy magyar oldal, magyar mentalitás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem vitatkozunk itt semmin, mert szerintem csak te vetted egy kicsit komolyabban a hozzászólásomat, mint én szántam. 
  Ez a fórum arra való, főleg a tudástár része, hogy ha valaki konkrét problémával küszködik, akkor abban segítsünk. Itt nem erről van/volt szó. Ha az lett volna a konkrét kérdés, hogy miként kell beállítani úgy a datepickert, hogy egyszerre három hónapot mutasson, vagy hogyan kell beállítani úgy, hogy Év hónap nap-ot mutasson, a hónapot betűvel kiírva, akkor az megint más tészta. Ezek konkrét kérdések, ebben tudnánk segíteni. 
  A te általad felvázolt - egyébként használható, jó - megoldás pedig már inkább programozás elmélet volt (na jó, besorolható oda is), nem pedig konkrét megoldás. Ezért kaptál nulla pontot. Azon csodálkozok én, hogy a moderátor még nem mozgatta át a társalgó kategóriába az egész kérdést, mert akkor ott mehetne minden segítő javaslat konkrétumok nélkül is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként a semmin vitatkozunk épp, tekintve, hogy nulla pontot kaptam a megoldásra :D Bár ez így érzésem szerint pont olyan, mint amikor a tanárnak az ember beadott egy hibátlan dolgozatot, de azért karót kap rá, mert a válaszadó személye nem kóser, vagy a megadott válaszok "nem pont azok, amikre ő gondolt eredetileg" :D Mindegy, végülis nem pontharcos vagyok, de a rendszer szempontjából ez így felemás, a pontok elvileg azt kéne kifejezzék, hogy valaki erőforrást áldozott a probléma kezelésére és a megoldásra - ez esetemben sem volt másként. Szóval ezt meg én nem értem. Mindegy.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem a kérdező problémája az indító kérdésben kettős volt:

  Merre induljak el? Hogyan lehet testreszabni ezt a datapicker-t?

  Ebből a kettőből a másodikat ennyi információ alapján nem lehetett megoldani, az első kérdéset pedig - minden elfogultságtól mentesen - szerintem a válaszom bontotta ki legrészletesebben.

  Most pedig, hogy bemutattam (tuk) a főbb fogalmakat, ajánlottam neki keretrendszereket az induláshoz, ismertettem azok egy kezdő számára legemlítésreméltóbb előnyeit és hátrányait, dióhéjban felvázoltam, mit jelent egy projekt specifikálása, így már adottá váltak a számára: fogalmak, munkamódszer, és eszközök a megvalósításhoz.

  Ezeknek a konkrét információknak pedig utánajárhat neten akár, vagy kollégától személyesen, esetleg ugyanitt a prog.hu-n.

  A tudástár-szerte gyakran megjelenő "tanúggyámek prokramoszni"-típusú válaszoknál azért az enyém jóval több volt: hasznosítható és kereshető információkat kapott. Komolyan remélem, hogy nem baj, ha hatékonyan segítek egy kezdő érdeklődőnek, főleg ha konkrét indulási terve is van amit szeretne megoldani. Ha mégis baj, no, az nem engem minősít és őszintén szólva egyáltalán nem is érdekel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szép és jó dolog, hogy leírtad ezeket neki. Minden gonoszkodás nélkül mondom, hogy amikor még azzal sincs igazán tisztában a kérdező, hogy mi a különbség a backend és a frontend között, akkor hogyan fogjon neki keretrendszereknek?
  Amikor még az sem tisztult le benne, hogy mi a különbség az adatok rögzítése és megjelenítése között, valamint ez milyen eszközökkel (kell ugye php és html hozzá, kell JavaSctipt is a Jquery miatt, no meg kell JQuery, és a CSS-ről nem is beszélünk) és hogyan történik, akkor hogyan fogja megoldani ezt Silex-ben?
  Azt meg pláne nem értem, hogy miért zárta le a témát pontozással, mert véleményem szerint még a közelében sem állunk a gondjának a megoldására. Bár igaz, ezt ő tudja a legjobban 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez tényleg eléggé összetett dolog. Egyaránt van kliens-oldali és szerver-oldali vonatkozása, azokon belül is pedig van user front-end és admin back-end vonatkozása, amiket mind külön-külön meg kell fogalmazni és miután megfogalmaztad (specifikáltad a rendszert, leírtad, mit hol hogyan kell megoldani), megfelelő eszközökkel el kell kezdeni megvalósítani.

  Bár a probléma nem túl komplikált, azért javasolom, hogy válassz egy rendesebb keretrendszert, mondjuk a Symfony2 alapját is képző Silex-et, mert maga a feladat alkalmas az ilyen rendszerek elsajátításának elkezdésére és ez a tudás később nagyon hasznossá válhat, valamint a szokásos PHP-s bad practice utakat is nagyobb valószínűséggel kerülöd így el (még ha a Silex-ben is vannak anti-patternek sajnos, azért akár a kezdeti lassabb haladás mellett is sokkal jobban jársz ezzel, mint mondjuk a PHP 24 óra alatt és társaival).

  Persze, nem kell kihasználni az egész Silex-et, azért hiába micro-framework, igencsak összetett. Ez viszont megintcsak hasznos lehet jobban érezni, hogy egy keretrendszerből mikor mennyit érdemes egy problémához kihasználni (hiszen nem kötelező pl. a Security használata, sem a Forms-é, sőt, Doctrine vagy más ORM használata se az - ezek mind eléggé komplex [gyakran rendesen túltervezett] alrendszerei a Silex-nek, sőt, a Forms használatát kimondottan ellenzem, a Doctrine viszont egy ennyire pehelysúlyú webalkalmazáshoz még akár hasznos is lehet, komolyabb rendszerekhez a Doctrine sem alkalmas, mint ahogyan talán egyetlen ORM sem).

  Mivel millió és egy framework van így persze javasolhatnék még pártucatot, de érzésem szerint a Silex-Symfony2 vonal ma még a legkiforrottabb (a Laravel is jó, de nem érzem ennyire kiforrottnak még - aztán persze, ez lehet csak szubjektív) és az rajta szerzett ismeretek nagy része még egy nem-Silex alapú környzetben is nagy arányban újrahasznosíthatóak.

  Amit még szintén javasolok használni a gyakorlati megismerés céljából hasznosan és a fenti okok miatt is, ha már úgyis használsz jQuery-t, akkor Bootstrap 3 (valamennyi minimális mozgástér feláldozása árán nagyon jó gerincet ad a HTML kódoknak és egy szép, könnyen áttekinthető felületet a felhasználóknak).

  Amikor pedig lesz már konkrét kódod, PHP vagy JS, akkor a konkrét elakadási pontoknál már mi is könnyebben segítünk, bár a legjellemzőbbekre a stackoverflow-n általában találni kész megoldásokat (google power).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Javaslom, bontsd szét a feladatot! Legyen egy "backend" és egy "fronted". Azaz először írd meg azt a részét, ami mysql-be lementi az adatokat, majd megjeleníti az adatokat. Utána lehet "csicsázni" a dolgokat, hogy szép is legyen. Erre már valóban jó lesz a datepicker, de akkor is csak egy input. 
  Egyébként a datepickert nagyon is testre lehet szabni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még el sem tudtam kezdeni. :)

  Egy egyszerű eseménynaptárt szeretnék írni. Az adatok mysql adatbázisban lennének, és amikor megjelenik a naptár, és kiírja a napokat, lekérdezi, hogy az adatbázisban van-e esemény. Ha igen, akkor ott más színnel jeleníti meg a napot. Ha rákattintok kiírja a szöveget. De akkor ezek szerint ezt a plugint nem lehet testreszabni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Hol akadtál el pontosan? Mi a cél? A datepicker valójában csak felhasználói "interfész" az adatok csilli-villi kiválasztásához. Ez valójában egy input, amivel adatot megadni tudsz. Az általad linkelt oldalnál jobb leírást pedig valószínüleg nem fogsz találni.

  Vagy.... én nem értem a kérdésedet, ez esetben pedig tárgytalan, amit fent írtam....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Szeretnék egy nagyon egyszerű eseménynaptárt írni a Datepicker Widget segítségével.
  Egy PHP/MySQL adatbázisból venné ki az adatokat. Ahol van esemény ott más színű lenne a nap a naptárban, ha ráklikkelek kiírja. 

  Merre induljak el? Hogyan lehet testreszabni ezt a datapicker-t?

  Köszönettel...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd