Durván növekedésnek indult a női programozók száma
2015-09-04T10:59:21+02:00
2016-12-07T21:23:26+01:00
2022-07-21T17:26:50+02:00
 • Nem szeretnék VR sisakon kódot olvasni és programozni. Akkor már a periszkóp is jobb.
  És különben is, ha már hipotetikusan két nő ül az ölemben, akkor látni is szeretném őket, nem csak érezni  
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem ennek a probléma megoldására fejlesztették ki a VR sisakot?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez jól hangzik, de nehezen tudom elképzelni hogy ebben az esetben látod a képernyőt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem a nők és férfiak nem egyenlőek. Igenis vannak veleszületett különbségek. Például a nők tipikusan jobban oda tudnak figyelni egyszerre sok kis dologra, és rendet rakni közöttük. Ezért is van, hogy a nők genetikailag hajlamosabbak arra, hogy jó programozók legyenek. Persze, elég szorgalommal a férfiak is tudják fejleszteni az ilyen képességeiket, ami abból is látszik, hogy milyen sok férfi programozó van, a genetikai hátrányuk ellenére.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem annyi történt, hogy megjelent a pénz. A 70-es 80-as évek informatikája inkább az egyetemi/tudományos légkörhöz állt közel, plusz ugye akkoriban még villamosmérnökökként képezték az embereket.

  Ma már az van, hogy a specializálódás mellett teljesen új területek jelennek meg, ahová nem kell semmiféle tudományos vagy akár mérnöki háttér. 

  Pont az utóbbiak között én inkább női túlsúlyt látok, míg a kockák között szinte egy sincs.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • patriarchatus! elnyomas! mocskos diszno elnyomo ferfiak!

  National hiring experiments reveal 2:1 faculty preference for women on STEM tenure track

  http://www.pnas.org/content/112/17/5360.full.pdf
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt az idopontot irtad itt korul, amikor a programozas atalakult science-bol technology-va.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nézd, valami fura azért csak van a cikkben linkelt ábrában, nem?

  Ha jobban megnézed az ábrát, akkor láthatod, hogy az arányokat mutat. Azt nem látjuk, hogy időközben mennyivel nőtt a Computer Science területen végzők száma. A magyarországi tapasztalatokból kiindulva valószínűleg manapság sokkal többen végeznek ezen a területen, mint a 70-es években, és ezen a nagyobb létszámon belül csökkent a nők aránya, ami akár azt is jelentheti, hogy most főben mérve sokkal több nő programoz, mint a 70-es években.

  Szerk.:
  Tehát a néhány évtizeddel előtti állapothoz képest nem kevesebb nő van a szakmában, hanem több férfi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Gondolom se a programozáshoz nem kell több IQ*, mint 1982-ben

  Márpedig az biztos, hogy a '80-as és a megelőző évek informatikájának semmi köze nincs a mai informatikához. Teljesen más skillek voltak szükségesek az akkori és a mai programozási feladatok megoldásához (illetve nagyon más arányban voltak fontosak az egyes skillek). Teljesen más volt akkor és más ma a munka üteme, rendje is. Más volt az akkori és a mai projektek nagyságrendje, a rendszerek komplexitása. Más az egy projekten együtt dolgozó csoportok mérete. Mások voltak a fizetések és más karrierperspektívát kínált a programozás. Stb.

  Simán lehet, hogy a '60-as, '70-es évek informatikája még "feküdt" a nőknek is, az újabb formái viszont már nem. Vagy éppen fordítva: lehet, hogy a férfiak nagy része korábban más területeken jobban látta megtalálni számításait - aztán a '80-as évektől, amint pl. egyre nagyobb pénz lett a dologban, aránytalanul több férfit kezdett el érdekelni ez a pálya is.

  Nem mondom, hogy ez (vagy csak ez) áll a linkelt cikkbe ágyazott grafikonon látott változások mögött. Csak azt, hogy önmagukban a számok, illetve a változások semmiféle nőkkel szembeni diszkriminációt vagy - a kapcsolódó cikkben sugallt - változást a társadalmi nyomásban nem igazol, illetve nem szükségszerűsít. Egyének nyomás nélküli döntéseivel, illetve a piac változásával is simán magyarázható.

  Arról már ne is beszéljünk, hogy ha a változásokat esetleg tényleg valamiféle diszkrimináció és/vagy társadalmi nyomás okozta, az se biztos, hogy a csoporton kívülről (ti. férfiaktól) jött, hanem származhatott a csoporton belülről (ti. maguktól a nőktől).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hajrá nők.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ehhez az abrahoz ugye tartozna egy masik is, ahol az oktatas, szocialis szfera, sajto, keresekedelem, allamigazgatas, szolgaltatas, stb. is latszodna, ahol meg siman lehet, hogy no az arany. Figyelj, nem mondom, hogy a cikkben leirt effektus nem jarul hozza a helyzethez, de pl. nalunk, a keleti blokkban nem voltak reklamok es itt is keves a programozo. Abban a reszeben viszont lehet igazsag, hogy a geekseg sosem volt lanyos divat, a szamitogep pedig nagyon jo geekesedesi terulet. Sok, ertelmetlennek latszo technikai aprosaggal valo szoszoles. De. Ha pl. a gepeket, az MI-t majd parbeszeddel lehet programozni es az appkeszites nem ugy folyik majd, mint ma, akkor elkepzelheto a novekedes. De a beagyazott motorvezerles valami nagy gep eldugott reszeben, szerintem tovabbra sem tul erdekes egy no szamara. Rengeteg nepszerusito programban turtle graphics szeru dolgok vannak, meg a monitoron latvanyos dolgok, nem pedig atlagszamitas valami erdektelen adatbazisban. A noknek a programozas eredmenye (szep, aranyos, szines, hangos) tetszik es az eredmenyen keresztul hatnak az ilyesmik. A fiukat a rendszer, a komplexitas, a szabalyossag, a technikai reszletekben valo elveszes mozgatja. Erdemes lenne persze egy kutatast csinalni a temaban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nem tudok angolul
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nézd, valami fura azért csak van a cikkben linkelt ábrában, nem?

  http://www.npr.org/sections/money/2014/10/21/357629765/when-women-st..

  Gondolom se a programozáshoz nem kell több IQ*, mint 1982-ben, se a nők genetikája nem változott meg olyan nagyon radikálisan.

  * Nem mintha az IQ teszteken elért pontszám, mint olyan, bármi releváns információt nyújtana az egyénről, vagy egy csoportról.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Biztos ezt is ferfiak fejlesztettek. Logikus, hogy ezt akartam irni :)

  bizonyára
  hiszen ha ez a helyzet, ebből ez következik, amiből pedig amaz amiből...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Értem, szóval én spekulálok itt azzal, hogy párhuzamot lehet vonni a nők és különböző etnikai csoportok között."

  Ha szerinted nőne a szőkék aránya egy tanfolyammal, amit szőkéknek tartanak, az csak a tanfolyam hatékonyságát bizonyítja, nem azt, hogy szőkéket érdekli-e a programozás általában, vagy sem. Az meg szinte erkölcsileg is kérdéses, hogy egy-egy ilyen kezdeményezéssel bizonytalan érdeklődésű embereket "trükkel", mézesmadzaggal nem terelsz-e olyan pályára, amivel majd később boldogtalanok lesznek. Ezt te sem tudod, csak magad ízléséből kiindulva azt gondolod, hogy másnak is az a jó, ami neked.

  "Egy valami biztos. Van hatása, több a nő az IT területén, vannak kislány érdeklődők. Szerinted ennek ellenére genetika. Jó."

  Jó bizony. Próbáljuk meg matekosan, hátha úgy megérted. Tegyük fel, hogy a programozás iránt való érdeklődést az E = g*G+n*N képlet adja, ahol g a genetikai faktorok aránya, n a nevelés aránya, G a programozás érdeklődéshez szükséges gének, N a programozás érdeklődéshez szükséges nevelés.

  Szerinted g=0 és G nem létezik. Továbbá szerinted szerintem n=0 és N nem létezik. Az utóbbit abbahagyhatnád, mert én csak azt állítom, hogy g > n (n nem = 0). Na most, ha g > n, akkor tanfolyammal is nőni fog az eredő érdeklődés, de ebből nem következik ám, hogy n > g, pláne nem, hogy g = 0.

  "Igen, azt a hatást, amit te genetikai hatásnak tudsz be, én meg a szocializáció hatásának."

  Akkor továbbra is válaszolj a kérdésre, hogy más szakmával miért nincs úgy, ahogy a programozással.

  "Ez kezd fárasztó lenni. Ezen az egyen vitázunk. Genetika/ szocializáció. mondtam, hogy nem fogjuk egymást meggyőzni."

  Azért fárasztó, mert az, hogy te kijelented, nem fogjuk egymást meggyőzni, nem fog igazat adni neked. Te simán csak kihátrálsz a vitából, de azt olyan hangulat keltésével próbálod tenni, mintha én lennék az értetlen, mi közben neked nincsenek érveid.

  "Örökké akarsz vitázni, vagy belátod, hogy neked is illene elköszönnöd, ha én elköszöntem."

  Ez nem egy négyszemközti szóbeli vita, hanem nyilvános. Szerinted azt senki ne mondja meg egy kislánynak, hogy mi akarjon lenni, de azért te megmondod nekem, hogy mikor köszönjek el. Majd elköszönök, ha én akarok. Vagy köszönj el te és majd az általad beírottak további reakciót kapnak. Ez már csak ilyen. Egyébként szoknod kellene a vitákat, mert azok vannak bőven, ha csapatban dolgozol. Ott hiába mondod egy meetingen, hogy "nem tudjuk egymást meggyőzni, köszönj el", meg kirohansz a szobából. Érvelj, tanulj, különben nem lesz belőled se jó programozó, se más STEM-beli.

  "A molekuláris bionikai mérnök nekem a programozó kategória, mert egyenlőre ott helyezkednek el nagyrészt."

  Micsoda??

  "Na akkor most hagyjuk békén ezt az érvet."

  Miért is?

  "Azt mondtam, hogy a statisztikákból tévesen levont következtetések hatnak vissza a statisztikára, és konzerválják."

  De azt továbbra sem sikerült megmutatni, hogy ennek az effektusnak van olyan erős hatása, hogy ekkora aránybeli eltérés van, úgy, hogy más szakmában meg nincs.

  "de ha én mondom valahol, hogy programozó vagyok, akkor mégis mindenkitől megkapom, hogy: "Hát az nem túl lányos szakma"

  És akkor mi van? De komolyan. Nem csodálkozhat rá valaki arra, hogy valami ritkaságot lát?

  "Személy szerint a barátnőim egy részét már én is áttérítettem."

  Majd nyugtával dicsérd a napot.

  "de az elért eredmény nem pár százalékos"

  Tele van nőkkel a szakma? Ja, nem. Képtelen vagy számokkal és arányokkal dolgozni.

  "amivel kapcsolatban elmondtam, hogy felesleges"

  Így az egyszerű, csak ettől még nem vagy meggyőző.

  "Nagyon örülnék, ha ezt figyelembe vennéd, és ahogy én is megtettem, elköszönnél."

  Miért kell nekem úgy viselkednem, ahogy te elvárod? Sem a főnököm nem vagy, sem a rokonom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amíg az egyikük veled dolgozik, addig a másikuk programozik. Amint a veled dolgozónak a boldogságmérője elérte a csúcsot, cserél a másikkal és ez ismétlődik. Így mindig a jelenleg boldog programozik, azok meg ugye nem ejtenek sok bugot. Valamint nem árt ha patika mellett van a munkahely, napi 8 óránál szükséges lehet egy kis rásegítés.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De honnan tudod, hogy amit az altalad megcelzott szervezetek csinalnak, az nem mukodne barmely nemre? Mert ha csak szokeknek csinalnank ilyet, akkor nem none a szokek aranya?

  Értem, szóval én spekulálok itt azzal, hogy párhuzamot lehet vonni a nők és különböző etnikai csoportok között. Nos te is spekulálsz. Lehet nőne, mert a szőkék sincsenek genetikailag a programozás ellen kódolva, de lehet sokan nem értenék a kezdeményezést.

  Egy valami biztos. Van hatása, több a nő az IT területén, vannak kislány érdeklődők. Szerinted ennek ellenére genetika. Jó.

  Tudod, mi a logikus? Az, ha ilyen programokra, meg kvotara, meg pozitiv diszkriminaciora van szukseg nehany szazalekos novekedesert, akkor valamilyen nagyobb, de mas effektust akarsz ezzel legyozni.

  Igen, azt a hatást, amit te genetikai hatásnak tudsz be, én meg a szocializáció hatásának.

  Ez kezd fárasztó lenni. Ezen az egyen vitázunk. Genetika/ szocializáció. mondtam, hogy nem fogjuk egymást meggyőzni. Örökké akarsz vitázni, vagy belátod, hogy neked is illene elköszönnöd, ha én elköszöntem.
  Mindenesetre a kvótákat vegyük külön ezektől  programoktól.
  A kvóták rosszak a nőknek, még rosszabbak a férfiaknak. Szerintem átcsoportosítás a céljuk, mert egy csomó olyan helyen dolgoznak többségében nők, ahova az MI be fog törni.
  Az ilyen programok nos bármit is kell legyőzni, úgy tűnik legyőzik. Nem hiszem, hogy ha genetikailag nem lenne érdeklődés, akkor az ilyen egyszerű lenne felkelteni a lányokban.

  Tovabbra sem ertheto, hogy rendornek rengeteg no megy, akkor programozonak miert nem? Ezt meg tudnad indokolni vegre, a mellebeszeles helyett? Meg azt, hogy dacara annak, hogy gyakorlatilag csak noi tanarokkal nonek fol a gyerekek es mindenki orulne annak, ha tobb noi programozo lenne, megis kicsi az aranyuk?

  A molekuláris bionikai mérnök nekem a programozó kategória, mert egyenlőre ott helyezkednek el nagyrészt. Az arányt amúgy nem tudom.

  Rendőrnők aránya Google: "A rendőrségen jelenleg 17 százalék a nők aránya, ami 3167 női dolgozót jelent. A 22 383 rendőrségi dolgozóból tehát 18 667 férfi."
  Na akkor most hagyjuk békén ezt az érvet.

  Női tanárok: Jajj micsoda meglepetés, leírom már nem tudom hányadszorra, hogy nem a férfiak tehetnek mindenről. Milyen megható ezt megint leírni. Anya és Apa neveli a gyereket, de nagyrészt Anya, és egyfajta társadalmi norma az, hogy hogyan neveli, amit nem gonosz elnyomó férfiak diktálnak.

  Hogy lehet az, hogy a statisztika allitolagos elriaszto hatasa rendorok eseten nem mukodik?

  Ezt már fent megmutattam.
  Mondjuk ilyet nem mondtam, hogy a statisztika elriasztó hatása. Azt mondtam, hogy a statisztikákból tévesen levont következtetések hatnak vissza a statisztikára, és konzerválják.

  "Hol es kik mukodtetik azt a vilagmeretu osszeeskuvest, ami pont a programozas vagyat neveli ki eroszakkal a gyerekekbol, amikor ezt otthon, egyeni szinten gyakorlatilag senki nem csinalja? "

  Nincs világméretű összeesküvés, ha már ilyen gúnyosan kérdezed, de ha én mondom valahol, hogy programozó vagyok, akkor mégis mindenkitől megkapom, hogy: "Hát az nem túl lányos szakma" / "Szerintem te olyan jó TV bemondó lennél, miért nem leszel inkább az, az egy remek szakma egy nőnek".
  Nem összeesküvés, a társadalomban vannak bizonyos normák, amiket mindenki követ, amikbe belenövünk, és elfogadjuk őket mint a világ rendjét. Ezt sokan nem értik, mert elvont, nem kézzel fogható.

  Most szükség van több emberre az IT-ban. A cégeknek előnyükre válik, ha bevonják a nőket.
  A stratégia működik, a lányok érdeklődését felkeltő programok hatnak.
  Személy szerint a barátnőim egy részét már én is áttérítettem.
  Megmagyarázhatatlan okokból az összes úgy kezdte, hogy "nekem ez úgyse menne". Aztán megmutattam, és meglepő, de ment, és tetszett nekik.

  Vitázhatunk örökké arról, hogy genetika vagy nem, de az elért eredmény nem pár százalékos.
  Szerintem nem az, különben nem hatottak volna a programok.
  Szerinted az, és bármit mondok, szerinted az marad. Bármit mondasz, szerintem az marad.
  Ezen az egy ponton vitázunk, amivel kapcsolatban elmondtam, hogy felesleges.

  Örülne mindenki, ha több lány lenne az IT területén? Akkor örülj, mert több van, mint volt. Örülj, hogy becsatlakoznak, ahelyett, hogy azon vitáznál velem, hogy most a genetikát gyűrték le a lányoknak szóló programok, vagy nem.

  Én elköszönök. Nagyon örülnék, ha ezt figyelembe vennéd, és ahogy én is megtettem, elköszönnél.

  Viszlát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hat hiszen majd a tudosok megmondjak a tutit es a statisztikai adatok alatamasztjak. Abban kell hinni! Nem a szemelyes tapasztalatokban :)

  Nyilván a primitív gúnyolódás sokat segít az ügynek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szemely szerintem ki egy en miert mennek

  = kiegyenlitetlennek. Koszonjuk a helyesirasellenorzest es javitast az okostelefon fejlesztoinek. Biztos ezt is ferfiak fejlesztettek. Logikus, hogy ezt akartam irni :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Varjuk tovabbi holgyek hozzaszolasat a temahoz, mert en szemely szerintem ki egy en miert mennek erzem az eroviszonyokat a jelenlegi vitaban. Nem erzem, hogy lezaruloban lenne :)

  Apropo: dolgoztam noi programozokkal. Nagyon jo volt! Tovabbra is szeretnek nokkel dolgozni. Jelenleg az egyik tesztelo a csapatban lany, es nagyon jo vele dolgozni.

  Errol ennyit. Tudom, hogy ez nem mervado, hiszem ez csak egy szemelyes tapasztalat. Kit erdekel, hogy ki mit erez, nem??
  Hat hiszen majd a tudosok megmondjak a tutit es a statisztikai adatok alatamasztjak. Abban kell hinni! Nem a szemelyes tapasztalatokban :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • amikor benyomok én Profi programozó vagyok
  németül is perfekt beszélek (bár szerintem ez ekkor a legtöbb nyelvre elmondható)

  ma meg amúgy se szabad dolgozni. vár a vár
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Már 2 nô?!
  És már neve is van, lol!

  ---------------------------------------------------
  Az viszont bebizonyosodott, hogy kell IQ a programozashoz, mert tegnap irgalmatlanul benyomtam,  emiatt megcsappant az IQ-m es ma nem tudok programozni, max csak paradicsomot szedni. :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A kerdesre valaszolj legyszi, ok?

  De honnan tudod, hogy amit az altalad megcelzott szervezetek csinalnak, az nem mukodne barmely nemre? Mert ha csak szokeknek csinalnank ilyet, akkor nem none a szokek aranya?

  Honnan tudod, hogy az ilyesmi, mivel minor okot celoz meg, nem csak marginalis maradhat-e?

  Tudod, mi a logikus? Az, ha ilyen programokra, meg kvotara, meg pozitiv diszkriminaciora van szukseg nehany szazalekos novekedesert, akkor valamilyen nagyobb, de mas effektust akarsz ezzel legyozni. Tovabbra sem ertheto, hogy rendornek rengeteg no megy, akkor programozonak miert nem? Ezt meg tudnad indokolni vegre, a mellebeszeles helyett? Meg azt, hogy dacara annak, hogy gyakorlatilag csak noi tanarokkal nonek fol a gyerekek es mindenki orulne annak, ha tobb noi programozo lenne, megis kicsi az aranyuk? Hogy lehet az, hogy epiteszmernoknek, vagy mernokbiologusnak viszont nagyon sok no jelentkezik? Hogy lehet az, hogy a statisztika allitolagos elriaszto hatasa rendorok eseten nem mukodik? Hol es kik mukodtetik azt a vilagmeretu osszeeskuvest, ami pont a programozas vagyat neveli ki eroszakkal a gyerekekbol, amikor ezt otthon, egyeni szinten gyakorlatilag senki nem csinalja? De a mar a szakmaban dolgozok sem akarjak, hogy keves legyen a no? Ezekre kellene valaszolni, nem mellebeszelni es szemelyeskedni. Miert nem kapunk valaszokat?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem lettek.

  szerinted. a valosag mast mutat, es azert mert te nem vagy hajlando a tenyeknet elfogadni, attol meg a valosag nem fog megvaltozni.

  Akkor a raktarosok, arufeltoltok munkajahoz is extra nagy iq kell? Csak mert beloluk is hiany van.

  hja, az magyarorszag. Ujra kevered a szezont a fazonnal. Ne csak magyarorszagban gondolkozz.

  A tajekozatlansagod pedig teged minosit. Az is hogy ahelyett hogy utana neznel a dolgoknal tovabb irod a hulyesegeket.

  Te vagy tajekozatlan, es ezt meg hatalmas mellennyel hirdeted is. Befejeztem veled a kommunikaciot, mert a masikra mutogatason kivul es az ad hominem tamadasokon kivul nem vagy kepes masra amikor hoztam tenyeket, kutatasokat, de a jelek szerint az igazsag sertette az egodat.

  Legyen ez a te bajod innentol. Barki aki nem hajlando ertelmezni el az empirikus bizonyitekokat, a nehezebbik uton fogja megtapasztalni azokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Értem, szóval nem nevelés, hanem született érdeklődési kör kérdése a dolog, de mióta létrejött a Django girls, meg egyéb más, szerinted a statisztikákból kiindulva haszontalannak mondható szervezetek, azóta nőtt a nők aránya az IT területén.
  Oké, teljesen logikus.
  Amúgy azt, hogy ez a 48%-os arány fog-e szignifikánsan változni, azt majd a következő felmérésből megtudjuk.

  Jajj, de jó, hogy nem te hozol a statisztikák alapján döntéseket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • mar megint a kepzelgeseiden lovagolsz, amik raadasul meg is lettek cafolva.

  Nem lettek.

  hm, akkor miert van vajon ekkora hiany programozokbol, es miert van egyre nagyobb? hiszen barki meg tudja csinalni. megoldatlan rejtely.

  Akkor a raktarosok, arufeltoltok munkajahoz is extra nagy iq kell? Csak mert beloluk is hiany van. 

  minden ceg ugyanolyan? minden munkakor ugyanaz? a nagy global vilag, hiaba no.Nem. De a szocialis kepessegek a vilag minden pontjan minden cegenel ugyan ugy kellenek.

  A tajekozatlansagod pedig teged minosit. Az is hogy ahelyett hogy utana neznel a dolgoknal tovabb irod a hulyesegeket.  wow. mondtam mar hogy az ad hominem teged minosit, nem engem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az a baj hogy azt hiszed hogy a programozas az valami szornyen bonyolult dolog, amihez magas iq kell

  mar megint a kepzelgeseiden lovagolsz, amik raadasul meg is lettek cafolva.

  A programozas semmivel nem igenyel nagyobb iq-t mint egy mcdonaldsos munka.

  hm, akkor miert van vajon ekkora hiany programozokbol, es miert van egyre nagyobb? hiszen barki meg tudja csinalni. megoldatlan rejtely.

  A szoftveres cegekre ez ugyan ugy igaz mint bamelyik masikra

  minden ceg ugyanolyan? minden munkakor ugyanaz? a nagy global vilag, hiaba no.

  Annyira tajekozatlan vagy ebben a temaban hogy valoban nincs mirol vitatkozni.

  wow. mondtam mar hogy az ad hominem teged minosit, nem engem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Remélem az derül ki, hogy a nők legtöbbje alkalmas a programozásra, különben nehéz lesz életbe léptetnem az 1 férfi, 2 nő az ölben programozási teknikát, amit röviden csak "love programming"-nak nevezek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Az a baj, még mindig nem raktad össze. Vajon a társadalom szemlélete, a neveltetés befolyásol egy statisztikát? Persze!"

  Te nem raktad össze. Azért az elég meredek állítás, hogy a statisztika jobban befolyásol visszafelé, mint a statisztikát a tárgya. Az ilyen erős állítások erős érveket kívánnak. Hol vannak?

  A romákat hagyjuk. Te azt hiszed, hogy _ugyanaz_ kell, hogy működjön bármilyen csoportosítására az embereknek. De ez csak szabad spekuláció a részedről.

  "A neveltetés, az embert ért hatások formálják a személyiséget."

  A személyiséget igen, valamennyire, ma sem tudjuk, mennyire, de mennyiben befolyásolja az érdeklődést? Szerinted nagyon. De ennek kb. minden, amit látunk, ellentmond. Fel lett téve rengeteg kérdés. Pl. hogy hogy lehet, hogy katonának és rendőrnek mennek nők, de programozónak nem. Pedig ha van valami, ami kifejezetten, klasszikusan férfi szakma, az a rendőr és a katona. Még a mérnöknél is jobban. Magyarázd meg, légyszíves, hogy ott a statisztika miért nem hat visszafelé.

  "Egy ideig pedig nagyon úgy tűnt, hogy azt fejtegeted, a lányok kevésbé alkalmasak."

  Nem értem, miért találgatsz és miért próbálod csűrni-csavarni az állításaimat, amikor azok egyértelműek, összefoglalom neked:

  1. A nők/kislányok szimplán kevésbé érdeklődnek a számítástechnika iránt, mint a fiúk.
  2. Minél több IQ kell valamihez, annál nagyobb lesz a férfiak aránya. (Ez az általad is elfogadott különbségén alapul a szórásnak.)

  Személy szerint én az 1-es pont hozzájárulását tartom nagyobbnak a kialakult helyzetben, lévén, hogy valóban nem kell 150-es IQ a legtöbb programozási feladathoz.

  Mi a haszna a fentiek megállapításának? Semmi más, mint hogy akkor nem költünk fölösleges társadalmi programokra, projectekre, meg amikor a parlamentben döntenek tanrendről és gender programokról.

  "Ha te ugyanúgy állnál kisfiadhoz/ kislányodhoz, akkor nem vagy része a problémának."

  De ettől még nem véletlen, hogy kevés a női programozó. Ezt meg kellene magyarázni valahogy, az pedig, hogy lenevelik őket róla, nagyon nem tűnik igaznak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az a baj, még mindig nem raktad össze. Vajon a társadalom szemlélete, a neveltetés befolyásol egy statisztikát? Persze!
  A romák közt sem azért sok a bűnöző, mert ezt a genetikai kód így határozza meg, és nem azért nincs sok programozó köztük, mert genetikai okok miatt nincs meg az érdeklődésük. "Pedig ugyanazt tanulják az iskolában."
  A neveltetés, az embert ért hatások formálják a személyiséget.
  Mégis mit mond néhány okos szélső jobbos? "Ci*ánybűnözés". Ha ezt így hangoztatjuk, genetikára tippelünk, és minden romára leáltalánosítjuk, azzal támogatjuk a fennmaradását.
  Ezt próbáltam meg példákon keresztül elmagyarázni a nemekkel.
  Egyénekre vonatkoztatott példákkal, amik ezek szerint nálad csak ködösítettek, pedig nem ez volt a cél.

  Egy ideig pedig nagyon úgy tűnt, hogy azt fejtegeted, a lányok kevésbé alkalmasak. Aztán nem. Mondtam is, hogy hagyjuk a vitát.
  Ha te nem teszel ilyen kijelentéseket, akkor semmi gond. Ha te ugyanúgy állnál kisfiadhoz/ kislányodhoz, akkor nem vagy része a problémának.

  Alapvetően nincs azzal szerintem semmi gond, ha kevesebb a lány egy adott területen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd