A JavaScript a legnépszerűbb nyelv, de jön föl a C# is a GitHub-on

A JavaScript a legnépszerűbb nyelv, de jön föl a C# is a GitHub-on
2015-08-21T12:32:22+02:00
2015-09-03T20:18:19+02:00
2022-10-21T06:45:36+02:00
 • Szia,

  egyetlen egy jóság van a java -ban. A "hordozhatósága". 
  Saját tapasztalat, hogy a jól megírt java programot átmásoltam Win7-ről  unix alá (eltárő java motor a két rendszeren) és működött. Én magam is elcsodálkoztam.

  Üdv:
  Zs.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Remélem ez is offtopik lesz, a szerzőjével együtt
  (magaslabda :) )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az IT Factory-n szeptemberbe indul JavaScript képzés.
  Ha érdekel valakit tudok küldeni 50%-os kupon kódot a képzéshez.
  Mutasd a teljes hozzászólást!


 • ok, de lehet pozitív gondolata, asszociációja is, vagy esetleg megláthat olyan valós összefüggéseket is, amelyekre a cikk írója esetleg nem gondolt, azaz nem kell mindjárt "rosszra" gondolni (félelmek, komplexusok, elnyomott tények, ...? Jajj, hova tévedtem? )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Maradjunk annyiban, hogy az, hogy ki mit lát vél belelátni egy cikkbe (ami nincs abba explicit beleírva), az maximum az illetőről (pl. az ő félelmeiről, komplexusairól és az általa elnyomott tényekről) mond el bármit is! Senki másról.
  Mutasd a teljes hozzászólást!


 • köszönöm, hogy leírtad,

  te magad írod ezt: az emberek nagy része,

  ezek szerint nem mindenki, és feltételezem, hogy nem azokat zártad ki, akik egyáltalán nem értik, hogy miről van szó,

  én csak azért "tudom", hogy miként értette, mert "ismerem" Stinget, jobban mondva x év alatt kialakult bennem róla egy kép, a cikkei, a hozzászólásainak olvasása, és a hozzáállása alapján, stb.

  a Micus példát is ezért hoztam fel: aki ismered Micu tevékenységét ezen fórumon, az mást fog gondolni a példamondatról, mint aki nem tud róla, azaz bizonyos járulékos információk alapján másként fogsz egy mondatot értelmezni,

  értem én, hogy a prog.hu-nak van egy viszonylag állandó látogatói köre, a cikkeket is vélhetőleg csak ők olvassák, és nem a "véletlenül" idetévedők, de akkor sem kellene félreérthetően fogalmazni, és nem kellene kötni az ebet a karóhoz (miszerint egyértelmű, hogy miről van szó), hiszen te is írtad korábban, hogy "problémáztak" egyesek, csak pont hogy a címmel akartad megindokolni azt, hogy miért nem érted őket,

  nem a "mondaton keresem a hibát", hanem a hozzáálláson, a tieden is, ha ezt nem érted, meg dedósnak tartod a hozzászólásaimat, az a szíved joga, én nem akarlak megváltoztatni, nem egy malomban őrölünk, ennyi...

  itt a vége, fuss el véle
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • persze lehet a kritikai észrevételt dedós hozzáállásnak is minősíteni, de...

  Az a baj, hogy ez nem kritika, hanem trollkodás.
  Ha a témában érintett tartalmat kritizálnád, az rendben lenne. De most kb dedós módon egy mondaton keresed a hibát. Egy olyan mondaton, amit a kijelentésed alapján te is úgy értettél, ahogy a cikk szerzője is értett, és valószínűleg ahogy az emberek nagy része is ért.

  Na ez a dedós, és teljesen off topic, részemről lezárva.
  Mutasd a teljes hozzászólást!


 • nem tudom, hogy mit írtál, de lehet, hogy kár volt törölnöd...

  miért is?

  annak aki kódszöveget ír, vagy specifikációt fogalmaz meg, vagy írásban tervet készít, annak talán sokkal jobban kellene ügyelnie arra, hogy amennyire lehet, egyértelműen fejezze ki magát,

  persze lehet a kritikai észrevételt dedós hozzáállásnak is minősíteni, de...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Törölve, ez túl dedós.
  Mutasd a teljes hozzászólást!


 • ... a címben egyértelműen benne van, hogy github-ról van szó.


  én a címnek ezt olvasom: "A JavaScript a legnépszerűbb nyelv, de jön föl a C# is a GitHub-on"

  ha a cím ez lett volna: "A "szigszalag" a legkelendőbb, de a WD-40-ből is egyre többet adnak el az OBI-ban", akkor ebből az következik, hogy a "szigszalagból" adnak el a legtöbbet az OBI-ban?

  szerintem nem, mivel nem egyértelmű, hogy a helyhatározó az összetett mondat első tagmondatára is vonatkozik-e, vagy nem,

  vagy egy másik példa: Micu szerezte a legtöbb pontot, de "hurka" is egyre jobb C#-ban.

  most akkor Micu általában szerezte a legtöbb pontot, vagy C#-ban (is)?

  nyilván a'zújságírásnak az egyik eszköze a "zavarkeltés", meg én is "tudom", hogy Sting mit akart írni, és a cikk első mondatában tisztázza is a helyzetet, de...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valahogy nem tudom hogy lehet összevetni nagyon eltérő dolgokat. (Illetve tudom, de...)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem értem a problémátokat, a címben egyértelműen benne van, hogy github-ról van szó.
  A cikkben is egyértelműen a népszerűségről van szó.
  Egyedül az utóbbi 3-4 hozzászólásban magyaráztátok bele, hogy arról szól a téma, hogy jobbnak tekinti bárki is valamelyik nyelvet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A másik kedvencem, hogy pl. GitHub-os kódbázist veszik alapul, amit a kifejezetten (Windows és Mac) desktop- és szerver infrastruktúrára (ami még mindig jelentős darabot tesz ki a piacból) ipari körülmények között fejlesztő cégek messze elkerülnek, így a cikk sokkal inkább a "Félprofik és amatőrök körében a Webes fejlesztés során használt nyelvek közül a JavaScript a legnépszerűbb nyelv, de jön föl a C# is a GitHub-on" címen kéne hogy fusson. A másik kedvencem mikor pl. a StackOverflow kérdések száma alapján próbálják összevetni a jól dokumentált, többek között az MSDN-t maga mögött tudó programnyelveket az OpenSource pokolból kiemelkedő rosszul- vagy sehogy sem dokumentált, egy célra tizenöt különböző félszabványos library-t felvonultató scriptnyelvekkel. Ilyen esetekben pl. a "Javascriptről és a PHP-ről kevesebbet tudnak a (reménybeli) programozók mint a C#-ról és C++-ról." volna a helyes cím.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem esik messze az alma a fájától.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A kéziszerszámainkról sem döntjük el, melyik a legjobb, mert hogy rendeznénk sorba a csavarhúzót, a kalapácsot, a villáskulcsot, a fúrót, a lemezvágóollót vagy a kombinált fogót?

  akinek csak kalapacsa van, mindent szognek lat...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindig előjön ez a "melyik programnyelv a legjobb" téma.
  Rá kellene már döbbenni, hogy nem mindent lehet/van értelme sorba rakni. Főleg abszolút sorrendbe.
  A kéziszerszámainkról sem döntjük el, melyik a legjobb, mert hogy rendeznénk sorba a csavarhúzót, a kalapácsot, a villáskulcsot, a fúrót, a lemezvágóollót vagy a kombinált fogót? Mindnek más a rendeltetése és ugyan egyik-másik használható másra is, de csak korlátosan.
  A programnyelveket sorba lehet rakni különféle szempont szerint (sebesség, méret, platform függetlenség, bonyolultság, fejlesztési sebesség,...), de összességében nem eldönthető ez alapján az abszolút elsőbbség. Nincs is értelme, mivel a döntésbe rengeteg szubjektív tényező is szerepet kap.
  Ha valaki leírja, hogy melyik nyelvet szereti, azt nem kell rögtön kontrázni, mert ez csak egy infó a másikról. Ugyanúgy, ahogy valaki a kéket szereti, míg más meg a zöldet vagy a pirosat. Meggyőzni, hogy ne azt szeresse, értelmetlen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!


 • Anno volt olyan lehetőség (lehet hogy ma is van, de több mint 20 éve hogy foglalkoztam vele) vagy azAdobe Illustratorban vagy a Freehand-ben már nem emlékszem, hogy közvetlenül postscript programot írhattál be és azt mind objektumot helyezhetted el a képben. Ott is generatív grafikának a képbe helyezése volt a cél. Sőt, anno létezett PS-ben írt vírusprogram is.
  Ezzel együtt szerintem kevesen állnak neki PS-ben rendszereket fejleszteni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!


 • minimál webszervert is írtak PostScript-ben... (ha érdekel, akkor keress rá a PS-HTTPD-re) (persze ez "csak játék"(?), de...),

  régebben generatív grafikára elég elterjedt volt a használata (a kevésbé jártasak persze a ps kódot nem közvetlenül, hanem mondjuk perl szkriptből írták)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van valami ertelme megkulonboztetni a leiro es a programnyelveket elterjedtseg szempontjabol?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "PostScript (PS) is a computer language for creating vector graphics. It is a dynamically typed, concatenative programming language.
  [..]
  PostScript went beyond the typical printer control language and was a complete programming language of its own.
  [..]
  PostScript is a Turing-complete programming language, belonging to the concatenative group. Typically, PostScript programs are not produced by humans, but by other programs. However, it is possible to write computer programs in PostScript just like any other programming language.
  [..]
  PostScript is an interpreted, stack-based language similar to Forth but with strong dynamic typing, data structures inspired by those found in Lisp, scoped memory and, since language level 2, garbage collection. "

  Forrás: Wikipedia
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A postscript is az. Mégsem hiszem, hogy bárki is programnyelvnek tekintené.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Delphi 7 óta kb. a következő nagyobb lépések vannak:
  2009: teljeskörű unicode string-ek támogatása
  XE2: Win64 és OSX32 build-elés, FireMonkey framework, LiveBinding
  XE5: iOS és Android build-elés (igazából ha jól tudom XE4-hez már kijött az update ehhez, de XE5-től a rendes release része)
  Most az XE8 a legújabb.

  Nekem az XE2 volt az első megvásárolt Delphi-m, és új verziók megjelenésekor mindig adott egy min. Delphi verzió amit még upgrade-elni lehet féláron, úgyhogy az XE2-ről tudtam XE7-re upgrade-elni a rendes ár feléért. Azért ez mindig kimarad, amikor az a téma, hogy milyen drága, és az összes előző verzióhoz is kapsz licenszet.

  Egyébként akit érdekel, hogy milyen progikat lehet manapság Delphi-ből kihozni, az ellátogathat a honlapomra: www.3delite.hu.
  A legújabb komponensem a Skeez, ami egy animált list view komponens, a letölthető csomagban futtatható demo progik is mellékelve vannak, szóval ki lehet próbálni, ha gondoljátok. 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen. Nem azt akartam mondani, hogy akkoriban nem volt olyan C vagy Asm fordito, amivel ne lehetett volna natívkodni. Hogyne lett volna! Csak hogy a 'Borland' az annak idejen leallitotta a nativ win32 irányt, amit aztan csak jopar ev eltelte utan ujitott fel, de akkor mar a fene se vett eszre. :S
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • akkor úgy értetted hogy Borland ökoszisztémában? mert akkor meg C++ Builder ...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Lazarus az nem volt az, sry :D Vagy volt még vmi?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • egyetlen lehetoseg a natívra.

  ez most ugye nem komoly?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Itt a prog.hu-n senki nem beszel Delphi2009+ -rol ha nativ fejlesztesrol van szo, pedig az egy Delphi7 on steroids. Mindenki a D7-et nyomja, ami persze remek volt annak idejen es amig a 'cég' a .Net-es zsákutcára futott, addig csak az volt az egyetlen lehetoseg a natívra.

  Nekem meg a rögeszmém lett, hogy mindenkit rakattintsak a Delphi XE 1 natív-ra. :D Holott mar elmultak azok az idok, amikor en nagy projectet abban kezdhetnék (a multiplatformság és az ingyenesseg miatt) :/

  Ha pedig egy csupasz exe-t akarok kuldeni, ami az enter kattanasanak a visszhangja alatt el is indul, akkor meg nem kerdes, hogy melyik fejlesztoeszkozt valasztom.
  Ha szabadon akarok kiserletezni valami geometria dologgal, akár soronkent ujrainditva az optimized alkalmazast es mindekozben még debuggolhatom is, na akkor sem kerdes, hogy mit valasztok :D Ha kesz vagyok a kiserletezessel, akkor meg atirom cpp-re... Ez egy iszonyatosan realtime/fluid IDE.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Delphi 7 -et csak én említettem, mert szerintem egy egyszerű 'ablakos' alkalmazás gyors összedobásához egyik legalkalmasabb. Mások csak a Delphi-ről beszéltek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Konyorgom, ha mar Delphi (bocsanat, az a fajta Object Pascal, ami a Delphiben van ;), akkor legalabb a nagy rancfellvarras utani valtozatot Istenítenétek! :D

  A D7 az 13 éve jott ki. Azota az jo par evig nem volt fejlodes, de 2009-ben azert csak osszeraktak egy modern nyelvet generics-el, reflection-nel, rugalmas stringkezelessel meg egy rakas uj feature-el. Szoval az megallja a helyét egy MSCV2013-al, a D7 azzal szemben azert mar elavultacska.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ennek van valamilyen szabványa

  Van. A nyelvi referencia és a fordító. A borlandos időkben volt hivatalos, formális (BNF-szerű) leírása is a nyelvnek, de később ennek publikálását megszüntették. De gondolom belsőleg továbbra is van ilyen. Nem hivatalosat mindenesetre itt találsz.

  (legalább egy ECMA :) )

  Az ECMA semmivel sem hivatalosabb szervezet, mint mondjuk az Embarcadero. Ezzel összefüggésben nem igazán értelmes a felvetésed.

  vagy csak maszekolás?

  Mi az, hogy "csak maszekolás"? Mitől lesz valami "maszekolás" és az mitől és minél lesz kevesebb vagy rosszabb, mint valami más?

  Egyáltalán, mi köze van mindennek akár a topik témájához ( ami ugye az, hogy mik a legnépszerűbb nyelvek a GitHub-on), akár csak ahhoz, hogy létezik -e Delphi nevű programozási nyelv vagy sem?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd