... A Java is kihal lassan, legalább is a weben
2015-08-11T20:02:43+02:00
2015-08-16T14:48:18+02:00
2022-07-19T04:12:41+02:00
 • Mert már rengeteg másik programnyelven lehet fejleszteni iOS-re (és Mac-re), például C#-al Xamarinnal, Java-val az Intel új platformjával, vagy JavaScripttel a Phonegappel, vagy épp az Apple Swift nyelvével.

  Mivel az Objective-C eléggé különbözik a megszokott OOP nyelvektől, ezért nyilván a learning curve is magasabb, arról nem is beszélve, hogy mennyi pénzt lehet megspórolni azzal, ha könnyedén át lehet hozni más platformokról a már megírt kódokat.
  Az Objective-C meg igazából csak az Apple platformjain elterjedt, de szvsz már ott se sokáig.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az Objective-C mitől esik ilyen durván vissza?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bizony, a swing egy emberiesség elleni bűntett...
  De úgy alapból, desktopra szerintem java nem való (bár van pár üdítő kivétel, lásd: JetBrains IDE-k)...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja, és a swing szerintem igenis borzasztó. Lesittelt anyagyilkos hackereket büntetném a kötelező használatával, mert ők megérdemlik. 

  Szerencsére jelenleg nem a desktop alkalmazások világát éljük, így ritkán találkozik vele bármilyen jó érzésű halandó.

  Legalábbis ez a szerény véleményem (bocs, ha más viszont imádja, bár gyanítom kisebbségben lenne a véleményével )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát java szerintem pont abban erősebb mint a .net hogy sokkal több implementáciő készült már belőle. (Legalábbis ha nagyvállalati döntéshozó/architekt szemmel nézem ez szerintem fontos szempont) 

  Ugyanis java futtató környezet nem csak az Oracle féle van, hanem akad még jó pár amelyek mögött időnként nagyobb cégek is vannak. Tehát ha erre esik a választás akkor nem vagy egy cégnek kiszolgáltatva. (Ráadásul a fejlesztések is valami szavazatosdival mennek, a legnagyobb szereplők között) 

  Ehhez képest a .net alapvetően az MS kénye-kedvére van bízva, hiszen csak ők csinálnak komolyan vehető implementációt (mono-s vonal tök sirály lenne ha beerősödne, de még nem tart ott) 
  Így ha Redmond irányt vált (amire azért volt néhány technológiája kapcsán példa az elmúlt években) akkor az szivacs.
  Szerintem nem véletlenül nyitogatják a .net kódját sem. Ezt a kiszolgáltatottságot akarja - legalábbis érzetre - csökkenteni a felhasználók felé.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A swing nem olyan borzasztó - legalábbis úgy a 2000-es évek közepe óta, amióta nem csak azt a nagyon ocsmány default metal témát tartalmazza, illetve amióta a teljesítményen is javítottak egy picit - és persze az átlag user gépe is erősebb lett. Más kérdés, hogy azért nem egy WPF.
  Ugyanez a helyzet a nyelvvel is: végül is, minden meg lehet csinálni javában, csak sokkal körülményesebben mint C# alatt. És az, hogy az Oracle kezében van sem teszi szimpatikusabbá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet, hogy a Java desktopon kihalt, de a desktop mint platform részesedése is egyre csökken (mobilon már többen neteznek, mint desktopon, és mobilon 80% feletti az Android részesedése). Ott az Android, amin Java van, tehát szerintem szerver és kliens oldalon is él és virul a Java. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Backend-en még mindig a Java a leggyorsabb..


  Szerintem meg a gépikód.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az a bune az ujsagironak, hogy java-t ir es nem java-browser-plug-in -t.
  Persze lehetne pontosabb...

  Mondjuk onmagaban azon, hogy

  "A Java is kihal lassan, legalábbis a weben."

  Jot mosolyogtam.

  Tobben emlitettek mar a jee-t.
  De van meg egy platform, ami nagyon elterjedt. Kb. 1 - 1,5 Milliard eszkozon fut vilagszerte.
  Az arra java-ban irt alkalmazasok szinten a weben keresztul kommunikalnak, tehat a java es a web kapcsolata itt is egyertelmu.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A crossdomain probléma megoldása :

  flash crossdomain
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bár igazatok lenne, de egy időben nagyon ment az Oracle Forms-os vonal és egy kupac - egyébként tűzre való - banki alkalmazást fejlesztettek benne amik még most is ott rémisztgetnek egy csomó helyen. Legalábbis én sajna rendre belefutok. 

  Kimondottan egyébként hazai IT szektorba volt elterjedve a fenti módszertan. (Ennek talán az volt az oka, hogy az adott egy vékony felületet ami alá simán lehetett plsql spagetti kódot kilószámra tolni)  

  Valaki írta a desktop-ot is. Szerintem abban sem nagyon elterjedt - szerencsére - a java. (Legalábbis a Swing, awt vonal) 

  Viszont a nagy vállalati backend-ek, és nagyon gyakran ezek web-es felületen - hál' Istennek - ebben kerülnek többnyire megvalósításra. (vagy .net alá készülnek, a többi kuriózum) => A következő 5-10 évben tuti nem fog kihalni.

  Ezek persze az én tapasztalataim. Biztos van aki máshonnan másképpen látja ezeket. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként (csodálom, hogy még nem volt hír ebből a prog.hu :) ):
  Tiobe indexen már java az első

  Az elmúlt 5 évben már 4x cseréltek ide-oda helyet a C-vel. Szóval abból, hogy most éppen a Java van elöl, nem vonnék le messzemenő következtetést. A Java rövid távon stagnál, hosszú távon esik vissza (az elmúlt 15 évben felére esett a népszerűsége), a C meg ugrándozik körülötte ide-oda. Szerintem egyébként elsősorban azért, mert a C-re a legnehezebb szűrni, illetve mert az adja a legtöbb hamis pozitívot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem az a rész tetszett a cikkből amiben közölte a szerzőpáros, hogy azért volt szükség a Flash-re, mert a Microsoft abbahagyta az IE fejlesztését. Az apró szépséghiba a történetben ugye csak az, hogy egyrészt a Flash gyakorlatilag egyidős az IE-vel, de lehet picit még öregebb is (1995-ben dolgozták ki). Ami eleve kizárja, hogy azért hozták volna létre, mert az IE fejlesztését leállították.

  Másrészt, amikor a MS abbahagyta az IE fejlesztését, akkor konkrétan IE alatt mindaz (és több) már megoldható volt Flash nélkül is, ActiveX vezérlőkkel és egyedi CSS attribútumokkal (pl. DirectX filterek), ami Flash-sel. A Flash tehát nem az IE hiányosságainak kompenzálására kellett, hanem pont azért, mert a többi böngészőben meg nem volt megoldható mindaz, ami IE-ben, illetve nem úgy volt megoldható, ahogy IE-ben.

  Az meg, hogy Jobs azért utálta a Flash-t, mert az nem volt biztonságos és mert lefagyott, nem pedig azért, mert lehetővé tette volna az Apple walled gardenjének megkerülését, különösen aranyos kijelentés tőlük.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A java applet szerintem már kb. 15 éve kihalt. Kb. akkor láttam utoljára javás appletet, volt valami gyaloglo.hu chat oldal ha jól emlékszem ami java appletet használt, de akkortájt a linuxos java implementáció eléggé nem szerette, azóta pedig nem igazán jártam arra...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Picit el vagy maradva, a CORS segítségével ez már megoldható tiszta JS-tel, trükközés nélkül is (már ha a távoli szerver is megengedi).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "A flashnek kb. a video chat és a hang kezelését nem oldották még meg tökéletesen js alatt."
  Meg a cross domain alatt vannak 'gondok', azaz ha valamit ajaxal elszeretnél érni egy másik domain alatt, akkor a másik domainről külső JS meghívásával tudsz alkotni.
  Saját oldaladon belül hiába próbálnál meghívni másik domain ról információt. (pl RSS adatokat XML -be)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A java applet-el 3 helyen találkoztam 

  1. CIB kliens :( ... had ne mondjam, hogy most a mobil html oldalt használhatom a banki ügyek intézésére. 

  2. Nodiatis game ... kb. 3 éve játszottam vele, érdekes hangulatú MMO egyedi grafikával és elég jól kitalált kasztrendszerrel, kártyás skill rendszerrel. Azóta tudtommal át lett írva a kliens html-re.

  3. a régi Runescape ... most nem tudom hol tart. 

  A java ( nem programoztam benne, talán csak valami minimális szerverprogramot 1x ), nekem mindig is túl "nagy" rendszer volt. Bizonnyal a képessége és stabilitása vállalati rendszerekben kifizetődő.  A flash-t még a mai napig többet használok ( mint gamer ), de szívesen kódolni mostanság inkább js-ben szeretek. A flashnek kb. a video chat és a hang kezelését nem oldották még meg tökéletesen js alatt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Flasht -t száműzném, de nem tudom 100% -ig.
  Mindig akad valami amit egyszerűbb megcsinálni benne, és minden böngészőn megy.
  Még a HTML5 se tudta kiváltani minden funkcióját.

  Java -t desktopra készítettem, de webre értelmetlennek tartom, csak hatalmas biztonaségi kockázat ha engedélyezve van.
  Habár most már a legtöbb böngésző megkérdi a használatát, így előbb nekünk kell engedélyezni a támadást...

  Hogy kihalna, nem hiszem.
  Weben lehet, de asztali platformon koránt sem.
  JAVA -ban még mindig könnyű multi platformra fejleszteni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • én már el is kezdtem silverlight-ot tanulni 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A java applet eleve csak nagyon rövid ideig volt viszonylag elterjedt, és már 5 éve ia halott volt. Ok, pl. a CIB netbank Java applet kliens oldalon, de az olyan is. A többi hazai banknál kliens oldalon htlm+js van,de a backend az Java.

  Desktopon meg szintén jó ideje halott a Java.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez nekem is megütötte a szememet, de szerintem a cikkíró egyértelműen pontatlan és hülye. 

  A java web applet (pl. Oracle Forms és társai) technológiája kopik ki (hál' Istennek) a nagy világból. Az összes többi java-s technólogia él és virul. 

  Egyébként (csodálom, hogy még nem volt hír ebből a prog.hu :) ): 
  Tiobe indexen már java az első
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem a cikkből az is nyilvánvalóan kiderül, hogy az írójának fogalma sincs a témáról.
  A Flash Player browser plugin, valóban nem való a webre. Nem stabil, security nulla, és erőforrás igényes.
  De ne nevezzük már egyszerűen Flash nek, mert ennél jóval többet takar a név.
  Mobilon (iOS) pedig BÖNGÉSZŐből nem lehet futtatni Flash tartalmakat, viszont crossplatform fejlesztésre, kiváló. Aláírom hogy a natív fejlesztés bizonyos esetben indokolt és ésszerű döntés a crossdevelopal szemben, de nem figyelmen kívül hagyható hogy az Adobe, az AIR SDK fejlesztésére, igen nagy hangsúlyt fektet, és prímán futtatható multiresolution GPU accellerated alkalmazásokat lhet fejleszteni vele.

  Webes multimédiára ott a HTML5. Bár nemhiszem, hogy biztonságosabb lenne mint a FlashPlayerPlugin :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Backend-en még mindig a Java a leggyorsabb és nem mellesleg nagy komoly elosztott rendszereket is ilyenekben írnak (esetleg valami hasonló nyelven). Kliens oldalon sohasem volt erős a Java, szóval ezt a dolgot nem igazán értem. Mellesleg anno a vészmadarak a Javascript-ről is tök ugyanezt írták, aztán nézd meg most hol tart a dolog.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pedig nekem is úgy tűnik, hogy a web kliens oldaláról erősen kihal. A Chrome-ban már csak nagy kínkeservvel kapcsolható be (más NPAPI-s pluginokkal egyetemben). A közelmúltból csak vállalati intranetes oldalakon emlékszem Java appletre, meg esetleg valami magyar állami hivatal weboldalán. Egyiken se azért használták, mert ez lenne a jövő, hanem inkább csak a tehetetlenség tartja még fenn a használatát. Mondanom sem kell, az elmúlt öt évben ha Java appletbe botlottam egy weboldalon, soha nem javította a felhasználói élményemet...

  Az viszont, hogy az appletek kihalnak a böngészőkből, semmit nem jelent a Java szerver oldali és desktop használatát tekintve. A linkelt cikk szerintem nem akarta sugallni, hogy pl. a bankok le fogják váltani a Javát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha ilyen minoseguek a gazdasagi es politikai cikkek is akkor 

  Meglepo hogy ezeket le merik irni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a szocializmusban emlékeim szerint Zsiguli taxik jártak, most meg nem látsz ilyen autókat, de ugye nem akarod azt mondani, hogy a gépkocsipark lecserélődésével a taxisok is idő előtt nyugdíjba mentek...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem hal ki, mert csak egy indexes újságíró mondta, és nem Steve Jobs.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ú, mi lesz az ÁNYK-val?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Legalább is ezt jövendöli egy kellően szakmai(tlan) hírportál
  Mit gondoltok erről? Végük a jávás fejlesztőknek?

  ... a Java is kihal lassan ...

  Vajon a megbízhatóságra utazó netbanki szoftverek fejlesztői is elszámították a platformot? (CIB és társai)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd