Linux-on is futni fog a Unity szerkesztő- és tervezőfelülete

Linux-on is futni fog a Unity szerkesztő- és tervezőfelülete
2015-07-02T11:56:33+02:00
2015-08-10T11:09:26+02:00
2022-10-21T07:55:33+02:00
 • Azt hiszem a DOOM2 egyik sem veri.

  Mostanában nem nagyon játszottam, így lehet hogy elavult ismeretem vannak
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Komoly szakmai tévedésben vagy!!
  A Heroes II a legjobb :)

  Igazából a II kiadás kb mindenből. PG2, Civ2, BaldursGate2.. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazából az a nagy tévedés, hogy egy játék csak az FPS-ről és a polygonok számáról szól. Persze, van pár műfaj ahol igen, de Pl. a mai napig a Heroes of Might and Magic 3 messze a legjobb a műfajban, a maga 2D-s rajzolt grafikájával... Kíváncsian várom, milyen lesz majd a 7-es... A másik kedvencem a King's Bounty sorozat a Nival-tól. Simán játszom vele linuxon wine alatt egy olyan konfigon ami már 5 éves is a középkategóriában volt. Amivel mostanában játszom, az  a Skyrim, az is tökéletesen játszható ezen a meglehetősen ratyi konfigon - ezt viszont eddig csak windowson próbáltam. Lehet, hogy lenne olyan grafikai beállítás amitől az egész még szebb lenne - de nekem már így is tökéletes, egy dologtól eltekintve - az arcok megjelenítése elég ratyi benne, de ez a youtube-os videókon is az, következésképp ez nem teljesítmény gond hanem a játék ilyen. Nagyon szép kis játék, jó is, de az igazság egyébként az, hogy ezzel együtt sem hozza azt a játékélményt amit anno a Gothic II. Hiába az óriási játszható világ, a csodálatos környezet, a hatalmas sárkányok, a hangulat ugyanúgy hiányzik belőle mint ahogy az összes általam játszott ES játékból (Oblivion, Morrowind).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "No viszont elmegyünk off-ba. Úgyhogy ezt a szálat én itt zárom részemről."

  Csatlakozom én is. A csúcson kell abbahagyni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • oké te nyertél, meghagylak a világodban
  téma részemről is lezárva
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Érdekes, hogy a grafikusok a "szomszédban" simán kezelnek milliós polygon nagyságrendű modelleket/jeleneteket maya és modo használatával.

  Én még nem ettem rántott húst, de az unokatesóm már látott...

  Ha brit tudósokat írtál volna, még el is hinném...

  Egyébként csak írtam egy számot. De ha ez ennyire fontos neked, akkor csinálj magadtól egy tesztet és győződj meg róla magad. Mivel, ha én csinálnám és mutatnám meg az eredményt, akkor biztos, hogy csalikolok valahol...

  Benned azert ott van erosen az "Ami Linuxon van az eleve jobb, mint a windowsos valtozat, vagy ha nem, akkor meg azert nem jobb, mert nem irtak meg Linuxra" hozzaalas.

  hmm... miért van az, hogy az emberek, amint kicsit eltérővel találkoznak, mint amit elklépzeltek a világról, akkor rögtön a saját nézeteiket akarják rákényszeríteni a világra, és nem fordítva? Vannak ám ilyen költői kérdéseim.
  De nem, nem vagyok ilyen, főleg mivel linuxot itthon használok, de képzeld van windowsom is, bár melóhelyen is azon dolgozok, szóval tudom, hogy melyik mit tud. Sőt képzeld, melóhelyemen még MAC is van ... húúúúúú jöhet a félig megrágott alma is a vitába. Bár a mac-esek eléggé fanatikusok. Én mindkettőt kedvelem, mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai. Tudom azt is, ha optimalizálnák a játékokat linuxra az sem változtatna a helyzeten, mert senki nem tudná őket feltelepíteni, mert nem találnák a setup.exe-t. 

  ---

  No viszont elmegyünk  -ba. Úgyhogy ezt a szálat én itt zárom részemről.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Persze lehet, hogy minden játékfejlesztő nem teljesen megfelelő módon használja a Unity-t, de eddig kb. minden Unity alapú játék katasztrófa volt teljesítmény szempontból, amivel találkoztam.

  nekem az Ori simán futott, egy messze nem csúcskategóriás gépen
  (I5, 8gb, gtx760)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Windowson meg sem nyitná a blender nekem egy pár százezres poligonú modellt, vagy ha mégis, akkor már forgatni nem tudnám, mer széjjelfagyna a gép.

  Ez szinte biztos a windows hibája.
  Érdekes, hogy a grafikusok a "szomszédban" simán kezelnek milliós polygon nagyságrendű modelleket/jeleneteket maya és modo használatával.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "hogyha egy azon játékot mindkét rendszerre optimalizálnak, akkor linuxon ugyanakkora erőforrás mellett jobb teljesítményt lehet elérni."

  Persze ezt CSAK akkor lehet, ha Windows-on direkt nem ertek el a max teljesitmenyt, hogy legyen el lehessen erni Linuxon azt a 20-50%-al jobb teljesitmenyt.

  Bena programot lehet ám írni barmelyik OS-re. Kar is ezen lovagolni...

  Benned azert ott van erosen az "Ami Linuxon van az eleve jobb, mint a windowsos valtozat, vagy ha nem, akkor meg azert nem jobb, mert nem irtak meg Linuxra" hozzaalas. :D:D

  Felre ne erts, nem azt mondom, hogy a Win igy jo meg ugy jo, hanem azt, hogy el kene mar ismerni, hogy minden jelentos OS szabad kezet ad a hardver (CPU/GPU) eleresenek es emiatt a jo program/rossz program temakor egyaltalan nem fugg az OS-tol, hanem csak is a program josagatol.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tehat ha linuxot hasznalok windows helyett, akkor ugyanakkora FPS-hez eleg feleakkora videokartya.

  Nem ez volt az állítás, hanem az, hogyha egy azon játékot mindkét rendszerre optimalizálnak, akkor linuxon ugyanakkora erőforrás mellett jobb teljesítményt lehet elérni.

  Akkor már csak 1 kerdes marad: Why aren't we funding this?!

  Azért bro, mert nincsenek a játékok linuxra optimalizálva.

  Azt sugallod, mintha a gonosz Windows direkt elvenné a futó programoktól a gép teljesitmenyenek 20-30-40-50%-at, csak mert az nem OpenSource es nem is kell hozza annyira erteni.

  Nem sugalltam ilyet sehol sem. Ez a tény magából a desctop rendszerekből következik. Nézz meg egy ubuntut és egy fluxboxot. Ég és föld a kettő erőforrásigényben. Az utóbbi alatt szoktam 3D modelleket csinálni és renderelni, mert így tudom a legjobban kihasználni a videókártyámat és egyéb erőforrásokat. Ugyan ez ubuntun jóval több időbe telne, nem beszélve windows-ról. Windowson meg sem nyitná a blender nekem egy pár százezres poligonú modellt, vagy ha mégis, akkor már forgatni nem tudnám, mer széjjelfagyna a gép. Ez ubi alatt még szaggatva úgy ahogy megy, viszont fluxboxxal érdekes mód gond nélkül tudom folytatni a modellezést. Nos, mit is démonizálok? Tapasztalati tényekről írtam, nem csak úgy hasamra ütve.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hogy akár 10%-al is nagyobb teljesítmény kell, hogy játszhatóan fusson a játék.

  Na még ha csak 10 lenne...

  Persze lehet, hogy minden játékfejlesztő nem teljesen megfelelő módon használja a Unity-t, de eddig kb. minden Unity alapú játék katasztrófa volt teljesítmény szempontból, amivel találkoztam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tehat ha linuxot hasznalok windows helyett, akkor ugyanakkora FPS-hez eleg feleakkora videokartya.

  Akkor már csak 1 kerdes marad: Why aren't we funding this?!

  Azt sugallod, mintha a gonosz Windows direkt elvenné a futó programoktól a gép teljesitmenyenek 20-30-40-50%-at, csak mert az nem OpenSource es nem is kell hozza annyira erteni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nos, pont, hogy erről van szó, de az off-vita abból indult, hogy "nem lehet minőségi játékot készíteni linuxra". Ami nem igaz, mivel alkalmas volt eddig is a linux, minőségi játékok elkészítésére. Sőt, mivel vannak olyan megoldásai, amelyek igen erősen optimalizált hardware használatot tesz lehetővé, így két megegyező konfigurációjú gépen, linux alatt jobb teljesítményt érhetsz el a játék futtatása közben mint windowson. A jelenlegi bődületes gépigények azért minimum 20-30%-al mérsékeltebbek lehetnének, aki pedig ért a linuxhoz akár 40-50%-ot is ki tud csikarni belőle. Ha eg gentoo-t ráolvasztok a vasamra, mint sajtot a szendvicsre, akkor szerintem simán hozható.

  A unity és a többi keretrendszer pont, hogy ezen a tényen rontanak. Nem csak linux alatt, de windows alatt is biztos vagyok benne, hogy akár 10%-al is nagyobb teljesítmény kell, hogy játszhatóan fusson a játék. Ez a hátránya minden keretrendszernek. Vagy sajátot fejlesztesz, ami a játék igényeinek megfelelően van optimalizálva, de akkor lassú a fejlesztés és nem tudod más játékban felhasználni a kódjaid. Vagy használsz egy keretrendszert, amivel marhagyors a fejlesztés, multiplatformos és ami a legjobb, hogy lehet belőle rókabőr játékokat csinálni. Cserébe a játékosok 20%-át éred el, mert olyan gép kell hozzá, hogy nincs annyi villamos erőmű, ami ellássa a hardware-t.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ma már szerintem ez nem annyira szempont. Ma, ha egy új játékot akarnék írni, biztos hogy nem kezdeném el sem a DX-et, sem az OGL-t csesztetni, hanem fognék egy kész játékmotort, mint Pl. a Unity, vagy 2D esetén libGDX, vagy Cocos2d-x. Sokkal gyorsabban célt érek mint egy saját motorral, és a végeredmény is jó eséllyel sokkal jobb lesz, ráadásul multiplatform, mivel azok pedig akik ilyen motort fejlesztenek főállásban ráérnek kihegyezni azt minden platformra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem azert ma mar jo iranyba fejlodott az opengl, olyan iranyba, mint a DX: Egyre butabb lett, de cserebe mindent a kulonbozo shadereken keresztul lehet vegtelenul konkretan meghatarozni. Szoval ilyen, hogy az egyik api tudja, a masik meg nem mar nemigen fordul elo. A vas, ami meg mogotte van az meg mar ugyanolyan alltalanos celu porocesszor, mint az x86, azzal a kulonbseggel, hogy itt nem 128, hanem 2048 bites SSE van :D.

  En egy idoben nagyon utaltam az OpenGL ES-t, de azert csak rajottem,. hogy az az API tisztitas az nagyon is jo lett (vegtelenul lebutitott valtozat). Abban pl semmi mast nem tudsz csinalni, csak buffereket felkuldeni, azon shadereket futtatni, es vegul a raszter engine-t itt-ott beallitgatni (depth, aplha, stencil, stb). Az OpenCL meg még fapadosabb de az adja a legtobb lehetoseget: ott aztan tenyleg azt csinalsz, amit akarsz. Az uj orvosi alkalmazasokat szerintem mar abban csinaljak, noha a volumetric texture feldolgozast az OpenGL is jol tamogatja.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, ez a jelen, ugyanakkor a múlt azért nem teljesen így nézett ki. Az openGL-t nem játékokra tervezték, hanem ahogyan magát a linuxot is komoly munkavégzésre. Vagyis az openGL főleg olyan librarikat tartalmaz, amely könnyebbé teszi a 2D - 3D-s megjelenítést bármilyen platformon. Az orvosi szférában nem találsz vagy igen elvétve directX-es 3D vagy 2D leképzést, például a legtöbb ultrahang gép openGL-el működik.

  És ez volt a gyengesége az ogl-nek régen a játékpiacon. A DirectX-et a microsoft alapvetően csak a pc-s (leginkább a saját windows környezetére) tervezte, illetve 2D - 3D megjelnítésre. Rájöttek, igen hamar, hogy a játékipar komoly biznisz lesz, még saját játékfejlesztő részlegük is volt (lásd: Age of Empires), így hát ők elkezdtek kifejezetten játék fejlesztést támogató apikat fejleszteni. A fényektől kezdve, shaderen, textura és árnyék kezelésen át, fizikai szimulációkig mindenféle volt benne. Ezért egy kezdő játékfejlesztő "garázsproject" mint a wow, cod, nfs .. stb mind választhattak. Vagy az openGL-ben írják a játékot, de akkor minden apit maguknak kell lekopácsolni, ami annyit jelent, hogy +3 év mire eljut egy 2-3 fős lelkes amatőr (és nem utolsó sorban tehetséges) kóder csapat oda, hogy el lehet kezdeni a játék fejlesztését. Vagy használják a directX-et és spóroltak 3 évet.

  Persze nyilván nem a pénz volt a fő motivációs erő a garázsprojektekben, hanem ugyan az mint ami ma is motivációs erő. Van egy ötletem, hogy lehet a leggyorsabban megvalósítani? Ennyi röviden és tömören a történet.

  Mire ogl-re kijöttek olyan apik, amik támogatják a játékfejlesztést késő volt, a piac a dx-re rendezkedett be. És mint tudjuk, egy monopol helyzetben lévő piacot szinte lehetetlen lenyomni. Még úgy is, hogy ingyen adom az oprendszert, fejlesztőkörnyezetet és az apik nyílt forráskódúak, tehát belenyúlhatsz, ha akarsz. Egyszerűen még ez sem elég...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ahol megéri az extra faradtsagot ott fejlesztenek jatekot linuxra is: Pl. a WOW-bol is man Mac-es verzio (ami szinten linux szeruseg :D)

  Nekem is kell mostanaban foglalkozni a multiplatformsaggal es a velemenyem a grafikai api-krol a kivetkezo:
  Mac-en (es linuxon) kizarolag OpenGL van, szoval az tiszta sor.
  Viszont win-en 2 lehetoseg van:
  OpenGL: hardverileg valogatos, csak a ket nagy gyarto (AMD, NVidia) kepes hasznalhato drivereket irni hozza.
  DirectX9: Na ez viszont még egy krumplin is elmegy es jol mukodik. (Intel HD integralt dolgok).
  Ahol meg a Directx11 is jol megy, ott az OpenGL driver is jo.

  Szoval velemenyem szerint ez a nagy DirectX mania csak azert van, mert azzal lehet a legtobb userhez eljuttetni egy jatekot. Akinek gamer gépe van, vagy b*szottdraga workstationja, ott meg tokmind1, hogy DX vagy OGL, mindketto tokeletesen mukodik.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • .... vs x11

  Nem csak az X11-van, bár a hétköznapi gyalog Linuxos ezzel fog találkozni. Meg az ismertebb distrok is ezt használják.

  De ha nem vagy megelégedve az x11-el, nyugodtan cseréld le. Van egy tucat amire azt mondom OK, azon kívül meg néhány száz olyan : van kategória. A hobby projectekről meg nem is beszélek.... De írhatsz is egyet saját és baráti felhasználásra

  A linuxnak meg megvan a szabadsága az ms windows (winapi-val) szemben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bár a Linux hagyományosan nem hogy nem számít a játékfejlesztők preferált platformjának, de gyakorlatilag lehetetlen feladatot képez színvonalas játékok előállítása alatta, ez hamarosan alapvetően változhat meg.

  De mi az, hogy "lehetetlen színvonalas játékot előállítani". Én annyira nem szeretem, amikor ilyen negatív célozgatásokat teszünk más platformokra. Amikor én anno elkezdtem tanulni önszorgalomból linux használatát, akkor az a közösség, amelyik nekem segített ebben, azt mondta: "A windows ugyan olyan jó operációs rendszer mint a linux. Csak sok a ***e és nem tudja használni még azt sem".

  Játékot meg azért nem fejlesztenek linuxra, mert a GPL licensz jogilag nagyon kétértelművé teszi, hogy mit jelent a zárt és nyílt forráskód, illetve mikor kell fizetni és mikor nem mint "üzleti felhasználás" címszó, és így eléggé ingoványos terület ez ahhoz, hogy kockáztassanak a cégek. Egy komoly pénzekbe kerülő fejlesztés végén meg senki nem akarja a több millió $-t érő programját ingyen osztogatni mint a cukrot.

  Egyébként linuxra csak azért nem lehet átfordítani a játékokat, mert directX-et használnak grafikus megjelenítéshez. Bár (jelenlegi ismereteim alapján) senki nem foglalkozik az openGL fejlesztésével (de lehet tévedek), viszont azt tudom, hogy a direct X 2012 táján érte utol az openGL-t technológiailag.

  És ez a kettes számú probléma, mivel  nincs kedve senkinek 2x fejleszteni főleg grafikát, ezért értelemszerűen a nagyobb piacot lefedő platformot fogják választani.

  Az errage utolsó gondolata: "de gyakorlatilag lehetetlen feladatot képez színvonalas játékok előállítása"

  Nem az operációs rendszertől és a használt leíró nyelvtől fog függni, hogy milyen színvonalas egy játék, hanem az emberi kreativitástól! Mario forever!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként sem tart sokáig. Egy okos c++ programban a win és a linux közti különbség csak az ablakozó rendszer (winapi vs x11). Minden más platformfüggetlenül is elérhető...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én szimulációkat meg 3D-s prezentációkat akartam csinálni benne, de nekem (sok más okból) Linux az alapplatformom. Szóval király. :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bezzeg ha js-ben lenne írva, nem kellett volna évekig tökölni a portolással!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Belegondoltál milyen népharagot fogsz ezzel a fejedre zúdítani?

  hát ha még beleírta volna, hogy javascriptben is lehet közel natív sebességgel (néha még annál is gyorsabban)....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bár a Linux hagyományosan nem hogy nem számít a játékfejlesztők preferált platformjának, de gyakorlatilag lehetetlen feladatot képez színvonalas játékok előállítása alatta, ez hamarosan alapvetően változhat meg.


  Belegondoltál milyen népharagot fogsz ezzel a fejedre zúdítani?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd