"Legkeresettebb" programozási nyelv?

"Legkeresettebb" programozási nyelv?
2015-06-11T16:50:24+02:00
2015-06-17T15:21:43+02:00
2022-10-21T11:30:29+02:00
 • Erre nem tudok válaszolni.

  Mindössze megosztottam a személyes tapasztalatom, miszerint évek óta van bőven .NET állásajánlat (Glassdoor-on látható a nagyobb cégek fizetése).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Állásajánlatok száma önmagában semmit nem jelent. Sem azt nem mondja meg, hogy hány az adott skillt igénylő munkahely van, sem azt, hogy azokban mit lehet keresni, de még csak azt sem, hogy milyen könnyen lehet munkát találni.

  Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Python bármilyen szempontból is jó (vagy rossz) nyelv lenne akár technológiai, akár munkapiaci szempontból. Csak azt, hogy a jobline.hu-s ajánlatok száma semmilyen ilyen összevetésre vagy következtetésre nem alkalmas. Persze bármilyen más nyelv esetén sem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát most nagyon felizgattál. Azt írtad, hogy a python a csúcs.
  Gondoltam, hogy na végre a világ inteligensebb fele felismerte hogy mi a jó.
  Be is mentem gyorsan a jobline.hu-ra. Rákerestem a pythonos ajánlatokra.
  Itt konkrétan 1 db pythonos fejlesztői pozíció látszik az aktuális 38 ajánlat között amelyiknél a python szó egyáltalán megjelenik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És miután bebizonyítottad, hogy mennyire képbe vagy az algoritmusokkal és adatszerkezetekkel és mennyire kreatív vagy, utána jöhet a monoton, a kihívásokat tökéletesen mellőző meló.. :/
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az én tapasztalatom az, hogy inkább algoritmizálást kell tudni (még álmodból is az összeset), meg adatstruktúrákat. Én amikor jártam .NET vagy Java állásinterjúra, mindig ez ment. Igazából nem is érdekelte őket, hogy mennyi Java vagy C# tudásom van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt úgy érted, hogy a .NET fejlesztők szakmai tudása nem fedi le, azt amit a cégek elvárnak?
  Én személy szerint úgy vettem észre, hogy egy Senior és junior C# fejlesztői pozicíó között alig van követelmény, max az évek számában térnek el.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nem ide :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • .NET C# programozókból tavalyelőtt még Dunát lehetett rekeszteni, azóta nem tudom mennyit változott a helyzet. Ha elegen húztak ki külföldre, akkor talán van esély

  A többi nyelvről nem tudok nyilatkozni, de nagy cégek budapesti pozíciói (pl. Morgan Stanley, LogMeIn) évek óta nyitottak, kisebbeknél is naponta látok újat. Évek óta ez a helyzet, tegyél fel egy önéletrajzot bárhová, és elözönlenek a fejvadászok.

  Szóval lehet, hogy C# programozókból Dunát lehet rekeszteni, de láthatóan így sem nagyon tudják lefedni a piacot.

  (Miközben épp írom ezt a kommentet, beesett egy e-mail egy fejvadásztól 8 új ajánlattal. Nem vicc.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Joajj egyem azt az aranyos fejvadasz buksidat!  Aszongya elso interjura be tud juttatni! 

  Ha meg vannak ilyen tuti tippeid, mint a pythonos, ne tartsd meg magadnak, hadd tanuljunk toled mi egyszeru koderek! 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Minta idointervalluma? Jovorol nem tudok nyilatkozni, a mult pedig mar elmult. Amit en latok azok nyitott poziciok szama az ugyfeleinknel es az elvarasok. Ha a vilag legnagyobb befektetesi bankjainal folyamatosan ezen a teruleten keresnek es olni tudnanak egy jo emberert valamint jelenleg mindenhol 20-30 nyitott helyre varjak a jelolteket akkor en azt mintanak tekintem. 

  Meg igen, kicsit onzo is vagyok, ha jo vagy Python/.Net/C#/Java teruleten es magabiztos az angolod is akkor fogadni merek veled egy sorben hogy az elso interjura be tudlak jutattni, onnan meg mar csak rajtad mulik!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szivesen hallanek errol reszletesebben is. Peldaul olyasmiket, hogy mekkora idointervallumot atfogoan, mekkora minta vizsgalataval, melyik reszteruleten vagy a vilag melyik reszen.

  Meg hogy egyaltalan hogy von le az ember ilyen kategorikus kovetkezteteseket. Mindig is erdekelt, hogy az IT fejvadaszok hogy gondolkodnak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mint IT fejvadasz, tapasztalataim alapjan azt tudom mondani neked, hogy a legjobban fizetett es mivel keves az igazan jo fejleszto ezert a legkeresettebb is egyben a magabiztos tudassal rendelkezo Python developer. Ha melle meg angolul is folyekonyan beszelsz akkor tied a vilag.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A vállalkozó + multi kombó az Steve Jobs (béke poraira), meg Ablakos Vili.
  Kicsit merésznek tartottam így elsőre, de végül is ők is garázsban kezdték. Egyébként a Prezi meg a nemrég felvásárolt IND példája bizonyítja, hogy meg lehet csinálni.

  A 600 ezres fizetés nem elérhetetlen ha ügyes a jelölt.

  - Java/J2EE vonalon, jó banki/pénzügyi projekteket és skilleket gyűjtve az önéletrajzba 5-10 év. Attól függ, hogy mennyire van szerencséd, mennyi eszed és szorgalmad van. Ehhez kb. 2-3 munkahelyváltás is szükségeltetik. Tudtommal a Morgan Stanleynél is műxik a dolog. Már ha valaki arra vágyik. Esetleg egy kisebb cégnél speciális tudással is meg lehet fogni ilyet. Pl ha nagyon értesz a WebSphere -hez és a körülötte lévő technológiákhoz, akkor kaphatsz ennyit ott, ahol ezzel foglalkoznak.

  - .NET C# programozókból tavalyelőtt még Dunát lehetett rekeszteni, azóta nem tudom mennyit változott a helyzet. Ha elegen húztak ki külföldre, akkor talán van esély, de itt is le kell húzni pár évet nagyobb projektben. Ilyen irányban én bepróbálkoznék pl az Abessee vagy hasonló cégnél, hátha.

  - PHP + JS vonalon 600 ezer? Hmm. Ha sikerül elég sokkal meghaladni az átlag kóder szintjét (5+ év projekttapasztalat) akkor egy normálisabb cégnél vezető fejlesztőként meg lehet csípni 600 ezret, de erre kevesebb esély van. És itt nem a Kiss Bt és Nagy Kft kétmenüs honlapját kell tudni összerakni, hanem egy kicsi design, egy kicsi architectkedés, SQL, IT biztonság terén otthon kell lenni. Pl a MOL intranet siteja már elég referencia. És nem nagyon tudok olyan multiról ahol ilyen jellegű tudást tömegével keresnének.

  Vagy ha vállalkozó akarsz lenni, akkor találj ki egy jó mobiljátékot, csináld meg és gazdagodj meg belőle. Mindenki erre vágyik, de csak keveseknek sikerül.
  Ha van ötleted, akkor az már félsiker.

  Ha multi vonalon és nagycéges projektekben gondolkodsz (a leggyorsabban ez visz a 600 ezres határhoz), akkor elég sokat kell letenni az asztalra ahhoz, hogy távmunkás lehess. Én sem bízom meg akárkiben. Nálunk heti kétszer annak is be kellett jönnie aki egyébként otthonról dolgozott. Egész egyszerűen Magyarországon nincs kultúrája a távmunkának, és egyelőre ritka errefelé az a cégméret ahol lenne idő/pénz/elszántság arra, hogy az ilyen jellegű szoftverfejlesztési folyamatokat tisztára csiszolják. Nyugaton sem megy egyszerűen. 

  Ha kis projekteket viszel egyedül, vagy másodmagaddal, akkor van esély távmunkára, de a csapatmunka nehezen megy így.  És a főnökök is szeretik látni mit csinálsz egész nap. Sokat kell letenni az asztalra ahhoz, hogy hosszabb távon működjön.

  Még van egy lehetőség. Freelancerként licitálhatsz kisebb munkákra az erre szakosodott közvetítő oldalakon. Viszont, hogy ez jól működjön, először csinálj meg pár projektet normál munkavállalóként. Ha jó helyet és jó projekteket sikerül így végigvinned, akkor a know-how birtokában már jobban megy az önállóskodás. Van egy webdesigner haverom, valahogy így nyomta.. Aztán kiköltözött a britekhez és ott menősködik. Kinőtte a magyar piacot 

  A jelenlegi 600 ezres szinthez vezető egyik legbiztosabb út valahogy így néz ki.

  - Egy kurrens nyelv és technológia megtanulása. Legyen ez mondjuk Java/J2EE + némi SQL.
  - Ha elérted azt a szintet, hogy egy normális tesztfeladaton simán átmész, jelentkezel egy kisebb, de jó nevű céghez juniornak. Lehetőleg Budapesten.
  - Ha felvesznek, akkor tanulsz és húzol mint az állat. És jóban leszel mindenkivel. Úgy a munkatársakkal, úgy az ügyfeleknél. Egyrészt így a jövedelmed is emelkedik, másrészt szerzel egy kis nevet magadnak. És persze próbálsz olyan projektekben részt venni, amik jól néznek ki az életrajzban és még tanulni is lehet velük.
  - 3 év után (még nem senior, de már nem is juniorként) elmész valami olyan helyre belsős fejlesztőnek ahol foglalkoznak fejlesztéssel, de nem ez a fő profil. És persze a hely jól mutat az önéletrajzban. (Magyar Telekom, KBC, némely bank, esetleg biztosítók, esetleg valamelyik nagyobb hazai internetes portál).
  Aztán ott is forogsz szépen. Kapcsolatok kollégákkal, beszállítókkal etc. Egész díszes társaság szokott ilyen helyeken megfordulni. Én pl. most ilyen körben bárhova megyek, mindenhol összefutok ismerősökkel. Egész vezető pozíciókban is.
  - 2-5 év után (ha jól csináltad) válogathatsz a munkahelyek között. Ezen a ponton már meg lehet csípni nagyobb fizetéseket is, de lehet még gyúrni. 
  - Eddigre elég nagy kapcsolatrendszert és hírnevet építhetsz ki ahhoz, hogy vezető fejlesztőnek hívjanak el valahova, ahol garantált az átlagot meghaladó fizetés. 

  Onnantól meg majd eldöntöd. Az is lehet, hogy közben rájössz hogy inkább projektvezető vagy sales -es akarsz lenni (ismerek nem egy ilyet). Azokon a területeken meg elég nagy pályák vannak Magyarországon is.
  Persze nem ez az egyetlen út, de nekem is és sok ismerősömnek bevált. Ez a céges* projektek világa. Értelemszerűen mobiljáték fejlesztésben ilyen lehetőség nincs.

  * Azért nem hívom "nagy céges" projekteknek, mert ami magyar viszonylatban "nagy" cég, az egy normális piacon a KKV szintet üti meg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vállalkozó + multi?

  Istenem, a KKV-n túl tekint. Van ilyen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem ne abból indulj ki, hogy "nagy karriert befutni", hanem azt csináld, amit szeretsz.
  Egyébként is abban van esélyed jónak lenni, és adott esetben - ha tényleg nagyon jó vagy benne - nagy karriert befutni, ami őszintén érdekel.

  Persze sok mindent végig kell kóstolni a döntéshez, pláne ha még esetleg nem tudod azt sem teljesen, hogy melyik nagyobb terület vonz leginkább (web, desktop, hardverközeli, ...)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 600e+ ft??? 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ezt nagyon nehéz megmondani. most hirtelen a js-t mondanám ami a közel jövőben a leg felkapottabb lesz (nem is csoda a node js óta) és a nagyobb cégek hozzáállásához a témában (p a firefox is arra húz hogy teljes egészében átáll a html5-ben megírt böngészőre. ) de szerintem csak az ms nyitott ennyire a js felé. Az Os X még mindíg c párti ahogy én tudom... a js azért jó nyelv mert alapszinten egyszerű használni, és nagyon nagy a támogatása és egy darabig biztos nőni fog.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • (Nem tudom pontosan mire gondoltok multi alatt, de van olyan ahol konkrétan kamerával figyel a fönök...)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hat ilyen nem tudom van-e :) Valaki majd leirja aki jobban ismeri a multikat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Multinal szerintem tutira nincs meg az a bizalom, ami ahhoz kell, hogy hosszu porazon tudj dolgozni.
  Legalabbis kezdokent es nem haverkent.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És ez baj? :)
  Kellenek célok az életben :)
  Nem igaz? :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vállalkozó + multi?
  Igen nagyra törsz 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1.BP
  2.-
  3.Mindkettőt :) , de talán a kiszámíthatóságot jobban
  4. távmunka/vállalkozó
  5.multi
  6. 600e+ (Ft)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem meg ezektől egyáltalán nem függ, hogy mely nyelven ismerkedik meg a programozás alapjaival. Nem egy életre kell döntenie most azonnal..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sokmindentol fugg.
  Hol laksz?
  Hol tervezel lakni?
  A kiszamithatosagot vagy kihivasokat szereted jobban?
  Tavmunkas, alkalmazott, vallalkozo akarsz lenni?
  Multi vagy kis ceg?
  Mennyit akarsz keresni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Melyik nyelvet válaszd:

  A profession.hu tud olyan, hogy megmutatja, hogy akik letöltik az önéletrajzodat, azok milyen szavakra kerestek közben. Nálam ez 2x C#, 1x .NET, 1x C++ és 8x Java, 2x J2EE. Ha ez segít valamit :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Koszonom a kimerito valaszt! :)

  Olvastam, hogy XNA mar nem (olyan) jo c# melle,mint grafikus lib. De akkor felvaltotta valami ezt, vagy sehogy nem lehet 3d-t elerni c#-vel? 

  Elkezdtem a c#-t, majd kesobb Swift-ezek. Elvileg jo nyelv, es mindig is erdekelt az Apple vilaga :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia

  De mit gondoltok ti, melyik programozási nyelvvel(nem a fenti felsorolt(2)-ra gondolok) lehet elég nagy karriert befutni?

  Nos az attól függ, hogy milyen irányban indulsz el karriert befutni.

  - Az SAP fejlesztés külön világ
  - Nagyvállalati (pl bank, biztosító, telekommunikáció) rendszerek általában Java/J2EE illetve .NET. Felkészül: Ruby, NodeJS
  - Website fejleszés általában PHP, Javascript egyelőre. 
  - A fentiek mellé SQL/adatbázis ismeretek sem ártanak

  - Ha játékot vagy hardver közeli dolgokat akarsz fejleszteni, akkor esélyes a C/C++, de az ASM se megvetendő.
  - A Python szinte mindenhol jól jön. Üzemeltetés támogatásra, tesztelés támogatásra a legjobb nyelv. Mi több van olyan, hogy egy más technológiára épülő keretrendszer scriptnyelve is arra épül (pl a WLST). A CERN -ben is használják.
  - Mobilra C/Java alapokkal, de Javascripttel is lehet fejleszteni.
  - Léteznek (és még egy ideig fognak is) olyan platformok, amelyek egész egyedi dolgokat igényelnek. AS/400 -on még mindig igény van RPG meg Cobol tudásra, mert ott az a leghatékonyabb. És több banki alaprendszer azon megy. Aki ért hozzá, az elég jól meg van fizetve, cserébe nem nagyon válogathat a munkahelyek között.
  - Desktop alaklmazás fejleszés ma már leggyakrabban .NET C# projekt, de ha több platformot céloz meg, akkor Java.

  Magyarul a feladathoz az eszközt. "Nagy" karriert mindegyikben be lehet futni, de más feladatokat, más munkastílust jelent. A nagyvállalati rendszerek erősebb csapatmunkát, míg a sokadik PHP webáruház programozása sokszor inkább monotóniatűrést igényel. Ezt egyébként munkahelye is válogatja. Egy bejáratott céges keretrendszerre épülő fejlesztés csak az elején kihívás, a harmadik projekt már sokszor inkább favágás. Viszont ha egy cég egyedi fejlesztési projektekre áll rá, akkor elég sokszor újra fel kell találni a spanyolviaszt. Van akit meg ez készít ki

  Magyarul először arra kéne rájönni, hogy merre akarsz indulni. A megtanult nyelv determinálja az első pár fejlesztési projektedet, az viszont kihatással lehet az egész további karrieredre. Ugye általában más az irány a PHP/JS tudással, mint aki Android Studio -n edződött. Megint más stílusú projektekre vadászhat az aki a Java/J2EE világába ásta bele magát. Mindegyik lehet élvezetes kihívás és szenvedés is. Van aki önállóan szeret dolgozni kisebb projekteken, van aki meg sokadmagával boldogan lubickol egy több évig húzódó rendszer bevezetésben. Az először megtanult eszköz pedig meghatározza a jövőben levadászható pozíciók jellegét is. Persze a váltás lehetősége mindig adott, de nehezebb. Aki 5 éve AS/400 RPG -ben dolgozik, nehezebben kap lehetőséget egy webes reklámkampány weboldalának leprogramozásában, és vica-versa.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mi a véleményed a python-ról?


  Bármit választhatsz csak ne a python-t. Még elveszed a kenyerem

  Egyébként ez egy örök dilemma, hogy melyikkel kezdje a ma született bárány. Attól függ, hogy a tanulás alatt milyen sikereket akarsz látni: gyors és látványos eredményt akkor lehet a python is. De az alap szerintem a C/C++.

  Én például watcom c és assemblerrel kezdtem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az először tanult nyelv nem determinálja a karriered :)
  Sokkal fontosabb egyéb alap készségek vannak, melyeket szinte bármely programnyelv segítségével elsajátíthatod.

  Válassz egy szimpatikusat és abban tanuld meg az alapokat (nem csak a nyelv alapjait, hanem a programozásét is..).
  Utána még akármikor válthatsz akármilyen irányban, de már sokkal jobb rálátásod lesz a dolgokra, hogy mit is szeretnél.

  Én pl QBasic-el kezdtem a programozást, számít akármit is?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd