Elárulta Stroustrup, hogy merre fog továbbfejlődni a C++
2015-04-28T11:08:19+02:00
2015-05-01T01:41:16+02:00
2022-07-22T09:26:19+02:00

 • D4492: Thoughts About C++17

  by Bjarne Stroustrup

  From the paper:


  This is a draft intended to focus a discussion at the Lexena committee meeting.

  This is an extended version (based on feedback) of an internal committee standard reflector message that got so widely distributed and discussed that it would be a good idea to have it as a document. I have tried to remove distracting committee jargon. Thanks to people who took part in the reflector discussion or commented on the web. I have also added links. It is still a collection of thoughts aimed at stimulating a discussion, rather than a formal paper or a precise proposal.

  The note was written for committee members, but “escaped into the wild.” Here are a few comments from the web: [Reddit] [The Register] [Hacker News]

  As you see, people outside the committee also have strong opinions. Those opinions can depart radically from the ones I hear in the committee and from reality.

  I am often asked “what will C++17 be?” and variations of “What will C++17 do for me?” … [continue reading]
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor a TDD kicsit döcögni fog így.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ok, /MP az alapbol megvan, a Qt buildere kihasznalja az osszes core-t. Az i7-est azert komolyabban meg kell majd fontolni. Ahhoz azert komolyabb ervek kellenek. Pl: GTA5 döcög .


  Viszont megoldodott, hogy az utobbi par napban mitol lassult be 2 percre fel percrol ááááááááááááááááá

  Egy par napja feltelepitettem a CPU Control nevu csodat, aztan mivel nem lett tole gyorsabb egy tré jatek, emiatt uninstallaltam.
  Ez a program ugy mukodik, hogy minden alkalmazast rakenyszerit az elso processzormagra, kiveve azt, amit kulon jelzel. Ezt a jo tulajdonsagat pedig megtartotta az uninstallalas utan is.

  Most akkor visszaallt a vilagegyensuly, es 32sec lett a 45K lines. Ehhez mar hozza sem merek nyulni, egy Phenom IIx4-tol ennel tobben ne varjak el (boven eleg, ha a Farcry 3 folyik). :D

  Az meg külön gáz, hogy akarmilyen trojai nekiallhat a gepemen bitcoint banyaszni es en csak 3 nap mulva fogok gyanut rofl.

  Na most akkor dolgozhatok tovabb :S
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az /MP kapcsoló meg egy i7-es proci csodákra képes.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az tény, hogy mindent a 0-ról lefordítani, kezdve a fordító fordításával tényleg töménytelen időt elvisz, de hát ez azért nem a napi munkafolyamat része :)

  "Ilyen volt a fejem a vegere"
  Ja hát nem szabad ott ülni mellette és szurkolni neki :)
  Ilyenkor kell felkelni a géptől és olvasni, boltba/kajálni menni stb..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy éve próbáltam utoljára használni, már akkor is működött valamennyire, azóta biztosan sokkal jobb lett a helyzet. Fogd a legfrissebb clang fordítót, készíts egy module.modulemap fájlt, valami ilyesmit: llvm-mirror/clang, leírás itt: Modules - Clang 3.5 documentation Majd fordítsd le a -fmodules opcióval. Persze legjobban akkor jársz, ha modularizált stdlib-et használsz, ami itt van: llvm-mirror/libcxx

  Fejlesztés alatt van, a fájlformátum, meg szemantika az nem végleges. Egy próbát megér.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • lol
  En megneztem: 9 ora a leggyorsabb repulout.

  Osszehasonlitaskent 12 oraig tartott a Qt 5.3 leforditasa egy 2008-as MacBookon (core2 duo, 1.7GHz) a Clang altal (amit (marmint a clang-ot) pedig elozetesen a gepen levo gcc-vel 5 ora alatt sikerult leforditani).

  Ilyen volt a fejem a vegere: Dafuq Is This Shit?

  De most mar kezdek hozzaszokni :D http://static1.wikia.nocookie.net/__cb20120318034606/glee/images/7/7..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Szoval amikor az kell, hogy az 'elme szabad szárnyalásának' ne szabjon gátat holmi forditasi ido, akkor atmegyek kiserletezni delhibe.


  A nap legviccesebb typo-ja. Nekiálltam kiszámolni, mekkora C++ forrásnak kéne lennie annak, amelyik lassabban fordul, mint egy Budapest-Delhi repülőút, de sajnos elakadtam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ott rontottam el, hogy mostanaban a geometry.h-t meg a geometry.cpp-t modositgatom, amit az egesz project hasznal. :D

  Szoval amikor az kell, hogy az 'elme szabad szárnyalásának' ne szabjon gátat holmi forditasi ido, akkor atmegyek kiserletezni delhibe. Es ha ott minden jol megy, akkor atpakolom c-be.

  Az optimizalas kikapcsolasakor is durva idok vannak, de akkor még a program is 10x lassabb, inkabb csak release-be forditok.

  Felreneerts, sok jo dolog is van, de ezt a lomhasagot sosem fogom tudni megszokni. Szoval jo lesz ha jonnek azok a 'pascal' szeru modulok még olyan áron is, ha a makrok csak modulon belul lennenek hasznalhatoak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • real_het:
  "45k line és 2:17 fordítási idő"

  Jó hát nem sűrűn kell az egészet újrafordítani :) Használsz precompiled headereket? 45k line, nem tudom mennyire szorosan összekapcsolódó a kód, de én ekkora projektet ha lehetséges simán szétdarabolnám modulokra és az egyes részegységek egymástól függetlenül élnének..

  Nagyon sok számít a fordítási opciókon is, iteratív fejlesztés alatt ne optimalizálj, headerek behúzására figyelni kell, ahol lehet csak forward deklarálni, esetleg pimpl idiom használatával csökkenteni a függőségeket, így minimalizálva az újrafordítandó kód mértékét..

  Tényleg nem egy villám dolog a C++ fordítás, de ha figyelünk rá a kezdetektől, akkor egyáltalán nem akadályozza a fejlesztést, mert nem vesz el jelentős időt. Ha a fejlesztő munkája abból áll, hogy a napi fejlesztési munkát akadályozza a fordítás, a fordításra kell várnia rendszeresen hosszú perceket, akkor ott valamit elrontottak és nem feltétlenül a nyelv a hibás :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Modulok: nem tudom, hogy hogy fogom kibirni 2019ig. 45k lines es 2:17 a forditasi ido es mar most kezdek tole befordulni. Ugyanez delphivel 1 sec alatt lenne, plusz a youtube sem akad le tole.

  Simd vectors: na ez jo lenne. Ha ehhez tarsulna még az automatikus stack/data align is, akkor még a legaprobb muveleteket - pl vektor osszeadas - is erdemes ill. egyaltalan lehetseges lenne aligned sse-re megirni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd