Programozó-magyar szótár - ezt mondjuk, de ezt értjük valójában
2015-04-17T10:13:16+02:00
2015-10-11T13:14:05+02:00
2022-07-22T04:23:27+02:00
 • Ezt a műveletet kockázat nélkül elvégezhetjük, leállás nélkül. -- Egyszer már csináltam valami hasonlót, és azt megúsztam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Épp kérdezni akartam én is: 2015-ben milyen körülmények között lehet erre szükség?

  Mondjuk pont űrsétán vagy, amikor merge-elni kell és a szkafanderben nem fér el az egér? Vagy hogy kell ezt elképzelni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Látom még nem oldottál fel git merge conflictot terminálban"

  Nem.
  De a fenti cselekményre egyetlen jó magyarázat lenne: "Fiatal voltam, kellett a pénz..."
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Látom még nem oldottál fel git merge conflictot terminálban:D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jaja. Lol. 

  Az enyem: ma sitebuildelek, hogy az ugyfel is lasson valamit: masnapos vagyok, szoval css es photoshopon kivul ma semmi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nalam altalanosan bevett modszer az Alt+Shift, de csak az angol irányba. Még egy bekszlesst sem találok meg különben. :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hmm, én simán váltogatom a kiosztást Bal Alt-Shift kombóval. Magyar szöveghez magyar kiosztás, angol szöveghez és forráskódhoz angol. Lehet, hogy lassabban gépelek, mintha csak az egyik kiosztás lenne begyakorolva, de legalább se az ékezetekért, se a pontosvesszőért nem kell bonyolult kombinációkat használni. Ha látom, hogy nem a kívánt karaktereket vittem be, már majdnem gondolkodás nélkül nyomom a kiosztásváltó kombót. A jó a dologban, hogy más magyar Windows előtt is működik, tehát akkor se vagyok meglőve, ha idegen gépen kell átmenetileg kódot írni.

  Azt hittem eddig, hogy ez egy általánosan bevett módszer, de lehet, hogy akkor én vagyok kisebbségben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem is magyar billem van, de angol kiosztassal hasznalom. Angolt rendeltem, de elszurtak a rendelest.
  Igy is lassu vagyok, nemhogy még bogarásszam a [];'\,./!@#$%^&*()_+-=<>?:"|{} jeleket lol. Ahova ekezet kell, oda meg tudom az alt-kodokat még a múlt század óta, mert akkor még nem ártott tudni (na jó, a hosszú, nagy I'-t azt nem tudom).
  Egy hét alatt talán át tudnék szokni, de arra a hétre kellemesebb idôtöltést is ki tudnék találni, szóval nem. :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én anno sokáig angol repülő ékezetes billentyűzetet használtam. De amióta melóhelyen dolgozom, nem mindig ugyanazt a gépet használom, így praktikusabb volt átszokni a magyarra, így most már itthon is az van. De a magyar kiosztás sajna nem túl programozóbarát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Refactorálom a programot, de ebből 'kívülről' nem látszik majd semmi"... szóljatok a felhasználónak, hogy készüljön fel random hibákra és adatvesztésre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet, hogy le tudod nyomni altgr-el is csak nem erdemes(ugyanez igaz az egerezesre meg az emacs kiosztasra )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • klorand: Igen, valószínűleg azok hiszik ezt, akik ékezet nélküli hozzászólásokat írnak az angol festésű billenytűzetükön. Ha ékezet nélkül is értelmes (vagy rosszabb esetben más ékezetes szó jut eszembe mint amire az író gondolt) a mondat, nézek ki a fejemből, hogy mit akar.
  Angol billentyűzettel kezdtem én is, de átálltam magyarra. Nekem így jobb (a ^ bosszant csak igazából, a ;-t le tudom nyomni alt-gr-rel is )


  Egy extra kérdés: Miért van a hozzászólások nagy részéhez egy 0 nevű (amúgy C forráskód) file csatolva?
  Csináltam egy printscreent erről, utána ez a kép látszik minden csatolás helyén.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • [delete]
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Furcså lænnæ
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Extra, hogy magyar kiosztással programozok

  Mazochista

  Talan 1-2 eve itt kiderult, hogy itt sokan szentul hiszik, hogy egy billentyuzetet csak azzal a kiosztassal lehet hasznalni, amit rafestettek. 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Közepes eset: Total commanderben file átnevezés: klik"


  en Tc-ben is szoktam kiadni "cd" "md" parancsokat
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sok gépen sokféle fejlesztőkörnyezettel találkoztam. ultra edit, notepad++, turbo pascal, delphi, Lazarus, visual studio régi/új/express/pro, android studio stb

  Ezen azert annyit segit a vim, hogy a legtobb editorban van vim mod(vagy plugin) ami sok mindent egysegesit.

  Extra, hogy magyar kiosztással programozok

  Mazochista
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egér használata/nen használata
  Extrém eset: nyit egy alapműveletes számológépet, majd egérrel kattintgatja a gombokat, pedig van numpad a billentyűzetén.
  Közepes eset: Total commanderben file átnevezés: klikk, hogy kijelölje, majd még egy klikk, hogy átnevezze. Ha nem vár eleget a két klikk között, akkor duplaklikknek veszi, és megnyitja/futtatja a file-t. De nyomhatna Shift+F6-ot is (akkor nincs véletlen megnyitás), hiszen a filenév beírásához úgy is kell a billentyűzet.

  Saját probléma: Sok gépen sokféle fejlesztőkörnyezettel találkoztam.  ultra edit, notepad++, turbo pascal, delphi, Lazarus, visual studio régi/új/express/pro, android studio stb... 
  Nincs kb. egységes billentyűkezelés a leggyakoribb funkciókra sem. 
  Ami egyikben kódformázás az a másikban kurzort tartalmazó sor törlése.  nem mindegy
  Legfájóbb a  build/töréspont/futtatás/léptetés cserélgetése.  F5/F7/F8/F9/F10/F11 gombok, illetve Ctrl és Shiftes változataik.
  Visual cuccok F5 futtat, F9 töréspont. Delphi pont fordítva. Android Studio Shift-F9-cel futtat, Delphi Shift-F9-cel buildel. A többi F a lépésenkénti végrehajtás variálva.  Ha sokféle rendszert kell akár egy napon belül felváltva használni, akkor az ember megunja.  Csak a leggyakoribb funkciókat nyomogatja, a ritkábbakra marad a klikkelgetés.
  Igen, lehetne egységes billentyűkiosztást mindegyikre beállítani, de sokszor fordul elő az, hogy más gépén kell ügyködni, és akkor meg már mindegy.
  (+ Extra, hogy magyar kiosztással programozok, Lazarus használat azzal indul, hogy a ctrl-alt jellegű kombinációk egy részét ki kell írtanom, hogy legyen  pl.: {[@ karakterem.  IDE-től függetlenül  ^ után meg praktikus space-t nyomni, különben bizonyos betűknél repülő ékezet lesz belőle  )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Attol, hogy GUI-s alkalmazast hasznalsz, meg nem kell foltetlenul egeret is hasznalni

  Ez igaz, én pl. eclipse-ben fejlesztek a napi munkához és ott is fel van téve a vrapper plugin, meg eleve sok keybinding van alapból is. Egyébként itt csak arra akartam utalni, hogy lényegében amúgy is azt tartom jónak (még GUI-s fejlesztőeszköznél is), ha fullscreen látod a kódot és nincsenek belógó felesleges ablakok, meg dekoráló elemek, a navigáció meg eleve innen történik - illetve még arra, hogy a GUI-s dolgoknál kb. az egérrel való működést szoktál valamiért sokan szeretni (bár ebben is kicsit sarkítottam, mert konzolból is szokott működni az egér pl. vim alatt is simán) és hogy mivel saját magamon is érzem, hogy bár nem tudok erről leszokni, azért leginkább csak lassít, viszont konzolból is mindent meg lehetne igényesen is csinálni - ezért talán tényleg egy modern, konzolos IDE lenne a legkirályabb. Lehet egyszer megpróbálok írni egyet

  Biztos orombodotta konzolban vegignezni egy konyvtar tortenetet

  Sose volt gondom ezzel. Az svn log azért szerintem kellemes kimenettel rendelkezik és villámgyors + bele szoktam pipeolni egy "vim -"-ba, úgy meg keresni is gyors benne. Eleve nyitva van mindig egy terminál az egyik virtuális képernyőmön az svn repository könyvtárával, ahol az svn dolgait csinálom és eclipse-ből is bármikor másolom a fájl/könyvtár elérési útját...

  itt-ott diffelgetni egyes fajlokat, vagy lezavarni egy 3-way merge-et...

  Valahogy ezzel sincsenek gondjaim, bár mielőtt elkezdtem linuxozni, egy ideig azt hittem lesznek... Én személy szerint azt preferálom, ha a conflict-os fájlokban ilyen markerek között van jelen a három (vagy ahány) változat, mert személy szerint áttekinthetőbbnek tartom. Sőt egyébként jelenleg code review toolnak is egy kis CGI-s bash scriptet használunk, ami renderel egy szép weblapot az svn logból és kattintásra lehet megjegyzéseket írni, elbírálni, illetve online diff-et nézni és ott is, online is ebben a formátumban tettem ki a diffet, aztán még nem panaszkodtak (de annyira a konzolos formátumban, hogy teljesen konkrétan a CGI-s bash script nyit egy vim-et és html-be rendereli az outputját - szóval tényleg azt látod kezdetben az online felületen, amit konzolban.....

  Amire grafikus tool-t használok: ha két svn repositry-t kell manuálisan szinkronban tartanunk... Eredetileg erre szükség sem volt, mert egy git-svn trükközés automatikusan megcsinálta lényegében (magyarul tényleg csak annyit kellett diffelni, mint egy sima git-használatnál mondjuk), de mindegy is miért (project truck number = 1 okokból) átálltunk arra, hogy kézzel csináljuk... Na erre én is kdiff3-azok, mert az nagyon hatásosan kezeli a directory merge-eket és még van olyan featúrája is, hogy mindkét source directory target is tehát ténylegesen egyszerre tudod szinkronba hozni mindkét oldalt egy művelettel.

  Egyébként meg azért fogalmaztam úgy, hogy "egyre inkább kezdek egyetérteni" - mert haveromnak kb. tényleg az a filozófiája, hogy vagy konzol, vagy egy böngésző, de másnak értelme sincs - de azért megnyugtatlak, hogy nekem nem. Viszont ettől függetlenül szerintem király lenne egy modern konzol-only IDE

  ui.: Egyébként amíg win alatt fejlesztettem, addig az svn-t azt én is gui-val használtam, mert a tortoise elég jól beállítható, de linuxra áttérvén kipróbáltam pár grafikus klienst és észrevettem, hogy gyorsabb vagyok a konzolból... Sőt ha branch-elni kell, vagy tag-elni, keresni annotate-el, akkor mindig is gyorsabb volt konzolból amúgy is, így rászoktam és inkább csináltam egy scripthalmazt. Egyébként kollégáimnál időről, időre elő szokott fordulni, hogy valamit szenvednek a verziókezelővel és rájöttem, hogy mindig csak a gui klienssel szenvednek, ami valamit éppen elfed előlük és bugosan fed el (vagy nem nyilvánvaló módon) stb. Mostanra a scripthalmazommal simán vagyok olyan produktív, mint a tortoise-al és legalább pontosabban is tudom mit csinálok.

  DE! Persze az is igaz, hogy ritkán vannak eleve nagy conflict-jaink... Ha van olyan, hogy ugyanazt írjuk, akkor általában a konflict mérete kicsi, mert a kommitok is kicsik - de szerintem ez egyébként is egészséges...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Végülis az egér használata szinte csak lassítani szokott

  Attol, hogy GUI-s alkalmazast hasznalsz, meg nem kell foltetlenul egeret is hasznalni, pl. JetBrains eszkozeiben nagy hangsulyt fektettek az eger nelkuli hasznalatra (bar nem tudom, mennyire jott ez ossze, en nem igy hasznalom).

  Én például az svn-t, git-et is terminálból használom a munkám során is és még gyorsabban is megcsinálom a dolgaimat

  Biztos orombodotta konzolban vegignezni egy konyvtar tortenetet, itt-ott diffelgetni egyes fajlokat, vagy lezavarni egy 3-way merge-et...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bocs. Igazából csak kicsit belekeveredtél ebbe, mint Pilátus a credo-ba, mert te arra válaszoltál, hogy a linux nem "okosodott" egy jottányit se és erre írtad, hogy de van már az elmúlt 10 évben mindhez grafikus szövegszerkesztő - ezt én meg így összetéve értettem úgy, hogy szerinted akkor grafikus = okosabb. De ez amolyan benézés volt, szóval jogos, hogy nem neked válaszoltam így lényegében, meg értem azt is te mire válaszoltál

  ui.: Egyébként az eredeti angol-programmer szótárból tényleg kár volt kihagyni a vim vs. emacs-os sorokat a flamewarrol, mert ha emacs vs. vim nem is nagyon szokott proghun lenni, (emacs or vim) vs. GUI-sok az igen
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem ertem miert nekem cimezted sehol nem irtam, hogy gondom lenne a konzollal vagy a vimmel, sot igazabol en is azt preferalom, de attol meg nem igaz, hogy nincs kezdo barat editor a linuxokban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pedig egyre inkább kezdek egyetérteni google-s ismerősömmel, aki szerint eleve jobb mindent, amit csak tudsz terminálból megcsinálni - így például a vim-et bekonfigurálni gyakorlatilag IDE-nek. Végülis az egér használata szinte csak lassítani szokott (bár én nem tudok róla leszokni teljesen - de akkor is érzem, hogy csak lassít).

  Én például az svn-t, git-et is terminálból használom a munkám során is és még gyorsabban is megcsinálom a dolgaimat, mint korábban, amikor valami grafikus dologban kattintgattam és ehhez csak pár scriptet, meg saját vim-command-ot használok. Tök kényelmes.

  Jah és nem utolsó szempont IMHO az is, hogy ha valakit távoktatok, akkor nem is kell vnc-vel, meg hasonlókkal sávszélességzabáló módon osztanom teljes képernyőt és hasonlókat, hanem beengedhetem egy ssh csatornán, ahol tmux-al (vagy más terminal multiplexerrel) közösen csinálunk dolgokat. Ha a napi fejlesztéshez is terminált használnék, mint említett barátom, akkor simán tudnék XP-szerű pair programming-ot is csinálni így akár home-office-ból is, minden plugin, lassulás és hasonló szívás nélkül - ami azért király szerintem

  Plusz vi mindenhol van... Elég egyszer megtanulni és minden editorhoz van kb. vi/vim plugin, vannak böngészők (mint luakit) ahol otthonosan érzed magad, meg úgy általában ha arra szoksz rá, hogy ebben fejlesztesz, akkor tényleg csak a vimrc-det kell egy online helyre tenni IMHO és egy ssh kapcsolattal bárhol távolról, bármit megcsinálsz

  ui.: Igyekeztem sok IMHO-t írni, hogy egyértelmű legyen hol nincs igazatok! Na jó, csak viccelek most :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És sajnos ezen a téren a Linux se "okosodott" egy jottányit se.

  Azert en az elmult 10 evben nem talalkoztam olyan linux disztribucioval amiben nem volt alapbol grafikus, notepadnal sokkal jobb editor.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az ember ugyanolyan feledékeny maradt azóta is. Sőt, a korral együtt egyre inkább az lesz. És sajnos ezen a téren a Linux se "okosodott" egy jottányit se.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Oké. Ez volt 1992-ben. De most 2015 van!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én például úgy, hogy feltelepítek egy Linuxot, rá az mc-t, az meg alapértelmezetten beállítja a vi-t szerkesztőnek, én meg elfelejtem átállítani, aztán persze mikor először megnyílik F4-ra, akkor utána átállítom, de máskor másik gépen újra el fogom felejteni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hadd idézzek az eredetiből:
  emacs is better than vi -> It's too peaceful here, let's start a flame war
  vi is better than emacs -> It's too peaceful here, let's start a flame war


  Bár az is igaz, hogy a prog.hu hosszú flamewar történetében emacs vs. vi flame-re nem emlékszem, tehát ezzel történelmet lehetne csinálni
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát azért jobb, mint :: <meta name="GENERATOR" content="Microsoft FrontPage 4.0">

  Egyébként semmi baj sincs a vi, vim vagy az emacs-sal.
  Csak meg kell szokni, és ha megszoktad: megszereted.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • én az nem értem, hogy miért lépnek be emberek a VI-be.

  Egyszer lehet kalandvágyból, de utána?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd