Hogyan licenszeljek egy saját programot?
2015-02-07T12:21:44+01:00
2015-02-07T17:20:38+01:00
2022-07-19T03:27:08+02:00
 • Amikor létrehozol egy műalkotást, a szerzői jogok összessége téged illet - ha csak előre rögzített üzleti célú szerződésed nincsen rá, de jelen esetben nincs. A licencelés egy olyan lehetőség, hogy az üzleti jogok egy részét eladod. Az vonatkozhat eladásra, viszont eladásra, saját célú használatra, valami. A weboldalakon lévő felhasználási feltételek nem licenc szerződés. Az egy jognyilatkozat a részedről, hogy amíg azokat valaki betartja, használhatják a termékedet - az ott rögzített korlátozásokkal. E percig tudtommal nincsen rá törvényi szabályozás, hogy kötelességed lenne jogi segítséget igénybe venned, ha a termékedet mások számára használhatóvá kívánod tenni, amíg törvényben rögzített korlátokat nem sértesz meg - pld lőfegyvereket stb árusítani, szóval olyasmit azért csak nem kellene.

  Ha bevételt is kívánsz vele szerezni, az már egy másik történet, de nem a felhasználási feltételek miatt. Tudtommal minden nyilvános bevételszerzési lehetőség vállalkozási formához kötött. Ha speciális esetről lenne szó, akkor persze kérdezz meg jogászt is. Nem tűnik annak. Lehetsz magánvállalkozó, vagy cég, az mindegy, a lényeg, hogy adószámod kell legyen, és a bevételeidet könyvelned kell, azok után adót kell fizess. Ha a weboldalon bevételre nem számítasz, kihagyhatod a lépést, de egyébként célszerű lenne legalább egy bt-t bejegyezned.

  A kettőt ne keverd össze, és akkor tisztábban fogsz látni a tennivalókkal kapcsolatban. Jó szerencsét a vállalkozáshoz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a korhatárra nem is gondoltam. A kérdésem inkább arra irányulna hogy hogyan kell ezt intézni? Mi a menete? Láttam licensszerződés példákat elég ha a telepítéskor a felhasználó elfogadja azokat vagy van ennek külön módszere( szerzői jogot kérni rá)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A teljesség igénye nélkül.

  Ha korhatáros tartalmad is van, akkor kell a login, és regisztrációkor kiraksz elé egy oldalt, amiben összefoglalod, milyen korhatáros tartalmakat találhat az oldaladon, korhatártól függően kik jogosultak a regisztrációt végrehajtani, és kik nem. Irányelveket pld itt találsz:

  http://mediatorveny.hu/dokumentum/16/klasszifikacios_ajanlas.pdf

  Személyes adatokat, jelszavakat csak titkosítva rakj adatbázisba.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Készítettem félig meddig gyakorlási célzatból egy programot.Egy kliens szerver alapú szoftverről van szó. A klienst Visual Studio 2013 Commernityben fordítottam c++ nyelvről a szervert pedig php-ben írtam de tervezem asp.net(c#) programnyelvre átírását is. A klienst szeretném shareware formában közzé tenni, hogy ha már dolgoztam rajta legyen( persze szerencsével és marketinggel) bevételem rajta persze nem sokra számítok. A kérdésem ezzel kapcsolatban a licenszelés menete lenne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd