Segítség!Nyilvántartó program írása Pascalban!
2004-10-19T09:20:43+02:00
2004-11-07T17:09:49+01:00
2022-07-27T08:27:47+02:00
 • A műszaki infó telekommunikációval és gépek tervezésével foglalkozik!Na de megírtam a programot!Igenám csak hogy egyik könyvbe se találtam olyat hogyan tudok tagot vagy kazettákat törölni!Aztán meg van benne néhány aprócska hiba(aki szivesen segítene annak itt van a progi!),remélem ebben tudtok segíteni!Nem muszáj konkrét forráskód, csak úgy mégis a menetét elmagyarázhatnátok!Ja meg valami olyasmi kéne,hogy ha a személyke ki akar kölcsönözni olyat ami már ki van kölcsönözve akkor azt nem engedi!Előre is kösz!!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Magam is csak csodálkozom, mit jelenthet a műszaki informatika, ha nem kell hozzá algoritmusokat ismerni/kitalálni?
  HAME tényleg mindent leírt, csak a progit nem írta meg helyetted.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Namármost nem tudom mit takar a műszaki informatikus büszke cím, ámde a megboldogult egyetemi "Információelmélet" tantárgyam lényegében csak az algoritmusokról szólt. Számítógépről, kódírásról egy szó se, csak dobozkákról és matematikai modellekről. Ha erről szólna a műszaki informatika (adatátvitel és tsai), akkor sajnos algoritmizáló képesség nélkül semmire sem mész. A programozásban ugyanis maga a kódírás sima rutin, idomított majom is képes rá, a munka benne magának a megfelelő algoritmusnak a megtalálása.
  Horribile dictu, egy jó analitikusnak egyetlen programnyelvet sem kell ismernie. Ártani persze nem árt.

  Egyébként már több mint egy hete megírtam neked, hogy én milyen recordstruktúrát használnék, még azt is, hogyan kell a fájlban fel-le mozogni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pety,zola kösz a tanácsot sokat segített!Sajnos anyagiak miatt nem tudok TP könyvet beszerezni!A többieknek:tudom milyen körülményes a lyukkártyás megoldás!És hiába volt számítógép a gimibe ott is csak egy összeadó programig jutottunk!Itt alapvetően az algoritmus megírásával van bajom!Másrészt van elég sok más bajom!!És az egész kar 3/4-e ezek szerint tehetségtelen!???????Elég furán hangzik!Másrészt senki nem tudta hogy müszaki informatikában benne foglaltatik a programozás!Eddigi ismereteim szerint ez csak programozó matematikusoknál van!És nem akarok programozni!Nem akarok szoftverfejlesztő lenni!Csak ezt az egyetlen rohadt feladatot akarom megcsinálni és át akarok menni a vizsgán!Műszaki infós akarok lenni,nem programozó!De mindenkinek kösz a biztatást!Így biztos hamar befejezem ezt az egyetemet!És nekem azt mondták hogy segítség nélkül nem is lehet elvégezni!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 30 nap bőven elég, ha csinálod. Nyálazd a TP könyveket, és írj valamit. Egy hét nyálazás, két hét próbálkozás és kész. Egy hetet még pihenhetsz is. Nem olyan nagy program ez. És pont azért adták fel, hogy megtanuld. Már el is vesztegettél itt egy csomó időt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy megoldás van: sokat kell gyakorolni. Írjál sok kis programot, amikben alap dolgokat csinálsz, pl tömb rendezés, keresés... ha sokat gyakorolsz, menni fog, nekiülsz és 2-3 délután alatt megírod (tapasztalatból beszélek). Az nem jó megoldás hogy más megírja neked, és neked gőzöd nincs az egészről, mert ha bemész WGy-hez vizsgázni, 1-2 részt kitöröl a progidból és azt mondja ezt írd át ilyenre meg olyanra, akkor bajban leszel.
  Sok sikert!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor nem értem mi a fenéért nem tanulsz inkább valami mást. Annyi szakma van a világon amit csinálni lehet, miért pont olyannal próbálkozol amihez sem kedved sem tehetséged ? Mire elvégzed a sulit (de már most is) ezen a pályán lehet akármilyen papírod, rátermettség nélkül max. a diplomás munkanélküliek számát fogod gyarapítani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ne sírjon a szád. Amikor én jártam oskolába, még nem volt PC, a mainframe óriási luxus volt, az egyetemnek volt egy egyetlen gyengécske, úgy 1000 diákra, ha valami komolyabb dolgot kellett csinálni, kuncsoroghattunk a környező kutatóintézetekben. Sorba kellett állni, hogy a lyukszalagot, vagy a lyukkártyát elkészítsd, aztán három négy nap múlva visszakaptad a listinget a gépelési hibákkal, elment két-három heted csak arra, hogy a szintaktikus hibákat kijavítsd. És nekünk se volt több időnk ilyesmire.
  Most meg integrált debuggered van. És már a gimiben is volt számítógépetek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kösz a hozzászólásokat!!Ja hogy mi kezdők mért nem gondolkozunk??Kedves előttem lévő hozzászóló!Ez egy egyetem senki nem foglakozik csak magával!Másrészt!Semmi közöm a Pascalhoz!Alapszinten sem!Örülök hogy megtudok csinálni egy összeadásprogramot!Ne várja már el tőlem senki hogy én egy hónap alatt csinálok egy ilyen nyilvántartást segítség nélkül!Ha több idő lenne a határidő itt sem lennék!Töviről hegyire nyálaznám a TP-t!De ez csak 30 nap!!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem pont azért kapott a srác efféle feladatot, mert azt meg lehet csinálni akár PASCAL-ban is. Merthogy az alapokat meg kell tanulni. Az a baj a mai kezdőkkel, hogy nem értik, miért kell ezekkel foglalkozni. Merthogy egy memóriában elhelyezett lista programozása, annak elemeinek létrehozása, módosítása, a lista elemeinek file-ban tárolása igenis alapfeladat. A programozó afféle, hogy használja az eszét, és megoldja a feladatot azzal ami épp a feladat. Itt a tanítás a cél és ez helyes. Nekem egy DOS-os szövegszerkesztót kellett összehoznom amikor programozni tanultam, mert ez tartalmazott egy rakat olyan dolgot, amiből aztán lehet építkezni. És ha ezt megtanulja, akkor lehet továbblépni a grafikus felületre, és akkor ott persze egyszerübb és csicsásabb a dolog. Végül pedig. Régen meg sima C-ben fejlesztettek. És akkor is jött létre maradandó dolog - hogy épp a WINDOWS oprendszert ne is említsük, EXCEL, WORD, stb stb.... (Merthogy Delhi nem is volt akkor ugye....)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • No megnéztem ezeket a wav formátumokatitt található egy rövid, de elegendő leírás.
  Fontos a fejléc, mert az adja meg a formátumot.
  Fontos továbbá, az egybyteos adatot byte, a 2 byteost word, a 4 byteost longint (doubleword) változóba kell beolvasni, mert a Lo és Hi byteok át vannak dobálva a dekadikus konvencióhoz képest.

  Ugyanez vonatkozik az adatblokra is. Ha 8 bites a mintavételezés, akkor byteokba kell olvasni, ha 16 bites, akkor wordökbe.

  Ha két mono állományt akarsz összefésülni egy sztereóba, akkor először is a 16h címen az "1"-est átírod "2"-re, az bytes per block-ot a dupájára, aztán szépen szakvenciálisan olvasod a két bemeneti fájlt byteonként/wordonként, a kimenetibe pedig felváltva írod be őket. Ha elfogy a rövidebbik fájl, akkor onnantol minden második adatbyte/word 0 lesz.
  Az adatblokk hossza csak informatív, abból számolja ki a lejátszó a szám hosszát és azt, hogy per pill hol tart a lejátszás, vagy egyszerűen a hosszabb kétszeresét állítod be, vagy számolod beíráskor a byteok számát, és utólag kijavítod a headerértéket.
  Ha nem egyezik a két file mintavételezési frekvenciája, mintavételezési bitszélessége, azon is lehet segíteni, de az egy külön mise.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • wav...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az átlagolás szerintem nem az igazi, mert a fül nem átlagol.
  Két menetben kéne lefuttatni, az első menetben azegyes minták összegének maximumát keresni (lásd még peak search ), ebből és a mintavételezés maximumából kijön egy szorzó. Aztán ezzel a konstanssal szorozni "osszekopírozáskor" a hangmintát.
  A másik megoldás a sztereokanális jobb oldalára az egyik wawot rakni, a balba pedig amásikat. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Így jobban átgondolva az or valóban nem tűnik jó ötletnek (bár én bináris or-ra gondoltam). A számtani közép tényleg jobb ötlet. Az összadás valóban nem jó mivel az túlvezérelheti a hangot (azaz mondjuk 8 bites unsigneddel számolva mondjuk 192-re rákeversz egy 128-as jelszintet az eredmény felmegy 255 fölé az pedig kissé problémás 8 bites felbontásnál... De az or (vagy az exkluzív or) is érdekes eredményeket adhat. Vagy a két érték közül a maximumot venni, esetleg hozzákeverni némi visszhangot (valamivel régebbi értéket hozzákeverni). Szóval jókat lehetne ezzel játszani ha valakinek van ideje
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon szépen köszönöm!!!
  ez igy nem is hangzik olyan borzalmasnak, szóval értem mi lenne a feladat más kérdés hogy még Tp szintaktikai kérdésekkel bíbelődöm
  olyan kinai egy kicsit a dolog, de hát meg lehet érteni a tanár úr gondolatmenetét is, akinek nem megy az még elsőben hagyja a fenébe, csak az marad aki tényleg lelkes, megvan hozzá a kitartása, türelme, stb.
  hát most nem tudom, megkérdezzem e tőle, hogy milyen hangot kezeljek, lehet h ezzel pont felhívom a figyelmét a még durvább feladat adására, viszont ha meg ő eleve így gondolta, és nem úgy csinálom meg, akkor lesz egy hetem az UVig megcsinálni...

  És az or művelet nem pont az hogy vagy az egyik vagy a másik, mert nekem egyszerre kéne a kettő hogy megszólaljon. Viszont egy másik fórumon azt mondták, h ha simán összeadom akkor torzul, meg nagyon felhangosodik, aztán olyat is hogy a számtani közepet kell venni... na majd elszórakozok vele, kipróbálom mindenhogy. ( csak ne hagyjam le a pontosvesszőket a sorok végéről )

  Köszi! Puszi érte
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A wav fájl lelkülete aránylag egyszerű, legalábbis a mono tömörítetlennek (én csak ilyet használtam még anno a régi szép DOS-os időkben amikor a régi ZX-Spectrum-os kazettáimat PC-re konvertáló progit írtam). A lényeg hogy van egy fejléce (ezt én átléptem mivel nem volt rá szükségem de szvsz a google meg tudja keresni neked a wav fájl formátumát). A fejléc után pedig szépen ott vannak a hangminták egymás után. Ha a két wav fájl ugyanolyan frekvenciával lett mintavételezve és nem kell ritmust egyeztetni akkor csak annyi hogy beolvasod a két fájl fejlécét, kiírod a hosszabbét az output fáljba, aztán szépen bájtonként (vagy szavanként a wav fájlok felbontásától függően) beolvasod a hosszabb fájl maradék részét és amíg tart a rövidebbet is. Amíg tart a rövidebb addig a két byte vagy szó között csinálsz egy or műveletet és kiírod az output fájlba, míg természetesen ha elfogy a rövidebb akkor már csak a hosszabb fájl adatait írod ki... Persze ha már ritmust és mintavételezési sűrűséget is egyeztetni kell az már picit macerásabb de az már egyrészt nem a Turbo Pascal másrészt nem a programozás alapjai tantárgy hatósugarában van...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nézd szöveges fáklt semmiképp nem ajánlom, mert akkor külön eljárást kell írnod a string tördelésére, ami nem megoldhatatlan, de felesleges, ha a tipusos fájlban ez eleve adott.
  A klubtagnyilvántartásra valami ilyesmi struktúrát ajánlanék:

  tag= record T_ID : longint; Nev : string[64]; Utca : string[64]; IrSz : string[4]; Varos: string[32]; kazettak: array [1..10] of longint; rezerva : string; end;

  a kazettákra pedig

  kaz= record K_ID :longint; cim :string; szereplok :string; rendezo :string[64]; kinelvan :longint; miota:string[10]; ... rezerva:string; end;

  Kell csinálni egy-egy editálóablakot a klubtagokra, a kazettákra és a keresésre, valamint egy-egy kiíróablakot a kazettákra és a klubtagokra. Az egyes fájlok olvasását megoldhatod úgy, hogy nyil-le gomb egy rekordot előreolvas (sima read), nyil-fel egyet hátra ( seek(f,filepos(f)-2) read ), Home fájl elejére ugrás (seek(f,0)), End utolsó rekordra ugrás (seek(f,pred(filesize(f)) ).
  Ha fájlba akarsz írni, először a végére kell ugrani (seek(f,filesize(f))) aztán írni belé, különben az épp aktuális rekordot fogod átírni.
  stb.


  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Gondoltam rá hogy olvassa, de 1. előadáson szó szerint azt mondta őt nem érdekli te írtad e vagy sem, csak hogy el tudd hitetni vele. Hogy értsd mi miért történik a programban. Kérdeztem milyen könyvből nézzem, azt mondta interneten keressek segítséget( más kérdés hogy cikkekre gondolt:)) )

  2.nem forráskódot kértünk, csak vmi ötletet, hogyan fogjunk hozzá.

  A wav fileosról nincs ötletetek?

  daverocker FONTOS! Ismerek egy haradéves srácot, ő mondta hogy vhogy úgy kell megcsinálni négyesért, hogy két fájl egyszerre nem lehet nyitva.(ez lehet volt előadáson is, nemtom jársz e :) )
  így is könnyű, srácok?

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hali!
  egészen véletlenül én tavaly jártam hozzá, igaz hogy én csak az 1 fileos nyilvántartást csináltam, de szvsz a két fileos se nehezebb sokkal. Egyik file-ban tárolod a vevők adatait (név, lakcím, akármi, + a kölcsönzött kazetta azonosítója). másik fileban a kazetta adatait (cím, műfaj, kölcsönzött-e, és az azonosító).
  A szöveges fileokban rekordokat tárolsz. Ha jól emlékszem van egy olyan kikötés hogy a file-nak mindig rendezettnek kell lennie. Rendezett fileban jól lehet keresni (ahogy HAME írta pl bináris kereséssel, de elég a tanárnak a szekvenciális keresés is)
  a beszúrást kell ügyesen csinálni, mert a filenak mindig rendezettnek kell lennie. tehát megkeresed az új rekord helyét, és innentől kezdve "lejjebb" írod a file sorait, majd a keletkezett helyre beírod az újat. nem olyan nehéz.
  Az már más kérdés, hogy nem biztos hogy a tanár nevét ki kellett volna írni ide. szerintetek egy tanár vagy gyakvezető se olvassa ezt a fórumot??
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na mostan köszi a segítséget de gondoljatok valami egyszerűre!Nekem csak szöveges nyilvántartás kell!Igen valóban ez így csúnya de ezt kérték!Úgyhogy lécci ebben segítsetek!!A linket köszönöm átnéztem csak nekem az is kell hogy mi miért van odaírva!Igen tanárom valóban Wagner György.Az kell hogy tudjak felvenni tagokat valamint kazikat,tudjak törölni listázni keresni meg ilyenek!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy ilyen iskolai példaprogramnál nem hiszem, hogy néhánytíz recordos demofájloknál különösebb gond lenne még az egyszerű osztályozatlan szekvens fájlokban is a lineáris keresgélés.
  A kazettarecordban pedig elég, ha van egy kikölcsönzés dátuma és egy kiköcsönözte változó (melyben az egyértelműség kedvéért a klubtag ID-je szerepelhetne). A cél szerintem a fájlok kezelésének és a keresztreferenciák kialakításának megtanulása. Épp ezért a kliensrecordba is tennék kikölcsönzött kazetták mezőt ahová a kazetták ID-i kerülnének. Nem hiszem, hogy többet várnának el ettől a programocskától.
  Ha több kritérium szerint kíván a diák keresgélni a programjával - mint írtam alant - ott van a TurboAccess, némi programismerettel néhány óra demotanulmányozás után csodákat tud művelni.
  Nem utolsósorban az egész TP-ben van írva, az unit(ok) áttanulmányozása sem árt meg. Frappáns dolgok vannak benne. Igaz, egy kezdőnek kissé komplikált lehet, hogy minden dinamikus helyfoglalással, pointereken keresztül van megoldva. Viszont jó iskola a későbbi OOP-hez. A demokban még editor is van ablakokkal, kicsit primitív, de ennek a célnak kitűnően megfelelő.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, de a kazettákat legalább két szempont szerint kell rendezni (egyrészt cím szerint hogy kereshesd, másrészt aszerint hogy kinél van). Ráadásul az állandó rendezgetés is elég költséges mulatság. Erre a problémára találták ki az index-szekvenciális fájlkezelést, majd később az SQL szervereket...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Angster Erzsébet - Kertész László:
  Turbo Pascal feladatgyűjtemény I-II.

  A két könyv lemezmelléklettel van, rengeteg példaprogrammal. A progik magyarázata a könyvben van, így csak könyvvel tudom javasolni. Van benne hasonló mintaprogi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Itt a fiatalembernek a leírás szerint egy névjegyzékre és egy (kazetta)címjegyzékre van szüksége. Ezeket pedig osztályozni lehet. Osztályozott szekvens fájlból bináris kereséssel extrém gyorsan lehet magtalálni a megfelelő recordot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ilyen feladatokhoz adatbáziskezelőnek kitűnően megfelel a TurboAccess, az is Borland termék és jó demók is vannak hozzá. Lehúzható az egész a netről, biztos ingyenes is, hisz eredetileg PC/M-hez fejlesztették. A csomag tartalmaz egy nagyon ütős (bináris) szort csomagot is, ami unitként használható.
  Amúgy a működési elvéből kifolyólag nehezen találsz gyorsabb indexszekvens adatbázist.
  A Borland aplikációkban egyébként a Paradoxot nyomatták, de azt úgy emléxem nem saját fejlesztés, hanem megvették.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A legegyszerűbb megoldás, ha keresel egy felsőbbéves kollégát, aki véletlenül annak idején ugyanehhez a tanárhoz járt, és véletlenül ugyanez volt a házija...

  Ez persze csak akkor működik, ha érvényes az a feltételezés, hogy a tanár minden évben ugyanazokat a házikat adja ki.

  Ha teljesül az a feltételezés, hogy a tanár már fejből ismeri a beadott megoldásokat évekre visszamenőleg, akkor további (általában csak csinosítással kapcsolatos) munka is várhat rád...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!!!

  daverocker: véletlenül nem Wagner György ME?
  Én is hasonló problémával küzdök, két wav filet kell összeillesztenem Pascalban, és persze most kezdtem az egészet a semmiről.
  Lelkes vagyok, de egy kis segítség nem ártana, egyáltalán hogyan lássak hozzá?
  az egyikben egy dallam, a másikban dob, és ritmusra rá kell pakolni a dallamra vhogy a dobot :))

  emilem: cyanae@freemail.hu

  Puszi nektek
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Denagy mákod van.
  Ezt nézd meg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Meg lehet de vagy gagyi lesz a dolog vagy neked kell írnod adatbáziskezelőt.

  Sima szekvenciális fájokban is lehet keresni csak nagyon lassan. És ha többféle rendezettség kell akkor vagy valahol lerendezed (fájlban kicsit lassú, a memória meg elfogy) vagy írsz egy index kezelőt ami már szvsz nem a programozás alapjai tantárgy keretébe való, szemben a Turbo Pascal-lal.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • sima szöveges fajllal meg lehet(kell!) oldani!
  Nem?


  De. Meg lehet, csak sokkal szebb és egyszerűbb lenne adatbáziban.

  Így sok meló van vele:
  - megtervezed a rekordszerkezetet
  - megírod a hozzáfűző, törlő, módosító eljárásokat, ha lehet akkor indexet használva, mindezt pedig nem memóriában, hanem fájlban (hiszen nem akarsz kifutni a memóriakorlátból)
  - megírod a kereső eljárást (pl. az ügyfél arra kíváncsi, hogy milyen mesefilmek vannak bent jelenleg)
  - stb.

  Macerás, bár tanulni jó.

  Üdv,
  stl
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd