Árajánlat mérési adat feldolgozó szoftver készítéséhez

Árajánlat mérési adat feldolgozó szoftver készítéséhez
2014-11-17T10:08:09+01:00
2014-11-20T16:46:57+01:00
2022-10-22T03:55:34+02:00
 • egy 3rd party könyvtár

  Egy külső könyvtár akkor indokolt, ha indokolt (vagyis valósan többet tud és arra szükségünk is van).
  Egyéb esetben nagyobb a veszélye, mint a haszna.

  Sajnos, ha egy program megél 5-10 évet és bele kell nyúlni, továbbfejleszteni, akkor gond lehet, ha pont a 3rd party komponens fog vissza, mert az már nem biztos hogy megélte ugyanezen kort.

  Ugyanígy egy "csak .net" program jobban kézben tartható, mintha fél tucat mindenféle eszközből összerakunk egy dolgot, aminek bármelyik tagja labilissá válhat és a csatlakozási felület veszélyt jelent.

  Pont attól nagy a .net, hogy szinte mindenre van gyári megoldás, ha meg nincs, általában szerezhető egy forrásnyelven is rendelkezésre álló (vagyis időtálló) megoldás rá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1. Ha van rá 1 millió, akkor abba belefér egy statsoft liszenszs az implementációval és a bevezető oktatással.
  Próbának pedig odaadnám a feladatot a disztribútornak, hogy ha valami értelmeset össze tud hozni, akkor lehet belőle biznisz.
  Szerintem rámozdulnának.

  2. A GGPLOT2 olyan minőségű és hangolhatóságú diagrammokat jelent, amit egy core C# fejlesztő azért nem könnyen szárnyal túl esztétikumban és funkcionalitásban.
  De legyen egy R fejlesztő + egy .NET core fejlesztő 20 munkanapja. Ez 1 millióba azért belefér.

  3. A belső fejlesztéseknek a költségét a főnökök hajlamosak simán figyelmen kívül hagyni, ha az elsődleges feladat az üzemeltetés lenne. A rendszergazdát nem küldik oktatásra, nem vesznek neki könyvet, nem adnak neki időt a tanulásra, hisz ért ő az informatikához. A végén pedig az autodidakta fejlesztő simán elakad a programozásban, és még nincs is kitől kérdeznie. Ha hat hónapig küzd a kolléga és a végén még nem is tetszik az eredmény, akkor ott is elmegy rá a millió, és még jól meg is 'frusztrálják' szegényt.

  A statisztikai csomag használatának az előnye szerintem általában akkor jön elő, amikor a .NET fejlesztő azt mondaná a végén, hogy 'bocsi, de arról nem volt szó, hogy a kvartilis is kellene, mert akkor egészen másképpen kezdtem volna el.', vagy a kiválasztott lib-ben pont nincs az a fajta diagram, ....;
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a tanácsot és igyekszem figyelni a tapasztaltabbakra - de továbbra sem látom be, hogy egy egyszerű oszlopdiagram témakörében miben tud érdemileg többet nyújtani egy 3rd party könyvtár. Amennyire mi teszteltük a Chart Control-t, az nekünk megfelelőnek tűnt. Egy 3rd party könyvtár további pénzekbe kerül, vajon nyújt-e olyan dolgot, ami nélkül a felhasználók álmatlanul forgolódnak? A precíz feldolgozás úgy is Originben történik, a grafikon gyors értelmezést segíti, amit  egy value tooltip tökéletesen kiegészít. De javíts ki ha valamit rosszul látok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mediánt, szórást kell számolni, ezek pár soros dolgok, komolyabb statisztikai csomagok vagy az R alkalmazását én itt overkillnek látom. A program többi funkciója pedig a hagyományos desktop alkalmazásfejlesztés témakörében mozog. Erre szerintünk tökéletes a .NET, mert nincs szanaszét forgácsolva a dolog.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha már scriptnyelv és szép grafikonok, akkor én lehet, hogy megismerkednék az R nevű eszközzel, ingyenes, open-source, én az utóbbi időben sokat használtam adatelemzésre, grafikonok készítésére és alapvetően elégedett vagyok vele.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem erre valóak a különböző statisztikai programcsomagok ?
  Van egy vagy több valamilyen adatforrásom, betöltöm, statisztikázom, rajzolok grafikonokat, interaktívvá teszem, adatbázisba mentem az eredményeket, ... .
  Én még csak tanulom az R-t, de amit írtál az nem az űrhajóépítés kategória lenne benne.
  Ha megpróbálod ugyanezt pythonnal, panda-val, akkor megint csak a célhoz viszonylag közel csapódsz be. WxPythonnal guszta kis GUI-t lehet hozzá tenni és még a szkript felület is megvan.
  Az biztos, hogy az adatok kezelése sajátos absztrakt logikát igényel, de a scriptelés nem lenne  nagy művészet.

  Javítsatok ki ha nagyot tévedek.

  Üdv.:
  János
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • annyiert en is bevallalom :)

  (haat, kozbeszerzesen ez szerintem also hangon 30M projekt lenne, de a 100M se elkepzelhetetlen :D)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt nem tudom, de gyanítom, hogy top_sli ára már jó eséllyel nyerne állami közbeszerzésen is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • grafikonhoz szerintem megfelelő lesz a .NET beépített Chart Control vezérlője

  Szerintem figyelj a tapasztaltabbra, és gondolkozz el egy 3rd party cuccon.

  A 'script' nyelvre azért gondoltunk

  Ha .Net, akkor gondolom c#
  ha c# akkor a script is adott: c#.
  Bármikor tudsz runtime forrást befordítani, futtatni, ami ahhoz fér hozzá, amit engedsz
  Csak gondoltam szólok, mielőtt valaki ajánlatot tesz a kerék feltalálására
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ez az 1M meg a becslesnek "a szorzom 2-3-al" elotti allapota :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Először is köszönöm az összes hozzászólást és privát üzenetet/árajánlatot. Részünkről egyelőre az igények felmérése zajlik és miután teljesen tisztán látunk, döntünk abban a kérdésben, hogy kiadjuk-e a fejlesztést megbízásba vagy pedig megpróbáljuk mi magunk megírni a szoftvert. Ez leginkább a megrendelőtől függ (a zsebétől pontosabban), mi egyébként a megbízást preferálnánk lévén beágyazott dolgokkal foglalkozunk inkább, abban van gyakorlatunk.

  Nem ételallergia.

  Köszönöm mindenkinek a hozzászólást.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha annak a cuccnak a saját lábán kell majd megállnia (hátszél nélkül), én 10 milcsi alatt biztos nem indulnék neki. És akkor még a felelősség vállalási kérdések elő sem kerültek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tervezitek kiadni a feladatot? Gondolom azért kérdeztél rá.
  Ha igen, akkor mikor tervezitek kezdődni a projektet, van-e valami fontos határidő?

  Ragaszkodtok a C#/.NET-hez?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak nem ételallergia? :)

  Akár igen, akár nem, a tapasztalat az, hogy nagyon sok, extra pontos számítást kell végezni, amihez NEM áll rendelkezésre a pontos leírás. A fejlesztési feladat nagy része silabizálás lenne. Így viszont extra drága.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • mondjuk Winforms + MS SQL + Telerik kontrolok,
   eseteg egy ASP.NET intranetre  fáintos Kendo Dataviz chartokkal
  kb 1 misi + a helyi jelenlét költségei...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi a hozzászólást. A grafikonhoz szerintem megfelelő lesz a .NET beépített Chart Control vezérlője. A 'script' nyelvre azért gondoltunk, mert naponta akár 100 új chip mérésére is sor kerülhet és van amikor több nap eredményei közül kell többet egyszerre ábrázolni - a hagyományos vezérlőkkel ez elég átláthatatlannak tűnik. A szoftvert kutatási célokra használnák, tehát elvileg meg van a felhasználói hozzáértés.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • + XML-t kell tudni olvasni és írni, nincs semmi extra benne.

  + Beolvasott adatok alapján, alap statisztikákat kell számolni, ebben sem látok sok extrát.

  + Grafikonok-hoz mindenképpen 3rd party lib-re lenne szükség. 0-ról lefejleszteni egyet fölösleges és óriási ráfordítást igényelne. Amennyiben olyan embert találsz, aki ismer és épített már be ilyet a programjába, úgy az oszlop diagrammok sem okozhatnak komoly problémát.
  Saját script nyelv erősnek tűnik. Akkor inkább már egy külső meglévő tool alkalmazása, amibe kilehet exportálni az adatokat és akkor annak a külső toolnak a segítségével azt és úgy ábrázol a felhasználó, ahogy szeretné.

  + Projekt hiearchiába szedni a méréseket. Ez sem komoly feladat.

  + PDF export is megoldható. Én úgy csinálnám, hogy kézzel megírnám a template .tex fájl. A megfelelő helyre csak bele kell generálni a tényleges adatokat és már lehet is fordítani(.tex -> .pdf).

  + Utility-k indítása, kis GUI hozzájuk..idő

  Nem akarok hülyeséget mondani, de egy 250-300 órás projekt biztosan megvan ránézésre szerintem (tesztelés, dokumentáció, egyeztetések, stb..).
  Ez alapján már szerintem tudsz kalkulálni, egy alsó határt. Természetesen lehet, hogy fals a tippem. Sokkal részletesebben szétlehetne bontani mindent és akkor világosabb és racionálisabb képet kapnánk..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tájékozódni szeretnék, hogy az alábbiakban vázolt szoftver elkészítésének jelenleg mi a reális piaci ára. A szoftver .NET környezetben kellene, hogy fusson, egy meglévő gyári diagnosztikai célokra használt műszer output XML fájlját dolgozná fel.

  A mérőműszer egy 16x156 spotból álló biochipet világít meg kétféle hullámhosszon. Az XML fájlból tehát összesen 2x16x156=4992 double típusú adatot kell beolvasni, ehhez jön még ugyanennyi double háttérzaj érték és bool validitás kapcsoló (true/false), ami a későbbi számításokhoz kellhet. A 156 spot 3 spotonként más és más reagenst tartalmaz, azaz 52 reagens van (156/3=52). Az 52 eredmény a 3 spot átlagolásából születik. Egy chip 16 mintát mér az 52 reagensen, innen jön a 16-os szám.

  A beolvasott adatokból el kell végezni az átlagolást, majd a háttérzaj mediánjából és szórásából újra kell számolni a validitást és esetleg felülbírálni a készülék által megadottat. Itt további kalkulációk is várhatók, tehát itt valamelyest bővíthetőnek kellene lennie a szoftvernek. Az így elkészült adatokat egy saját XML-ben kell tárolni.

  A szoftver másik funkciója az így elkészült saját XML fájlok alapján történő grafikonok készítése. Itt több eset volna, egy chip egyféle reagense oszlopdiagramban, egy chip egyféle reagense oszlopdiagram egy másik reagens értékeivel normalizálva, több chip ugyanazon reagenseinek összehasonlítása stb. Ezen a ponton bővíthetőnek kell lennie a szoftvernek és nem kizárt, hogy egy egyszerű, saját scriptnyelv alapján kellene történjen az ábrázolás.

  Az analízis összes adatát, beállítását egy vagy több projektfájlban kell rögzíteni, ami egy projektkönyvtárban kap helyett. Ennek a könyvtárnak exportálhatónak kell lennie, azaz egy másik gépen ugyanezen szoftver meg kell tudja nyitni minden probléma nélkül. Az analízis eredményeit pdf reportban kell tudni publikálnia a szoftvernek.

  Emellé szükséges még két, a főszoftverből indítható utility szoftver is. Az első a chip 52 reagensét leíró map fájl elkészítését és exportálást végzi/könnyíti meg, grafikusan, majd  XML-ben tárolva (azaz leírja, hogy 156 spoton hol helyeztük el az 52x3 pötty reagenst.). A másik utility azt írja le XML-ben, hogy a 16 mintának mi a neve.

  Amit kérdezni szeretnék az az, hogy mi az abszolút minimum ár, ami várható és amit értelemszerűen nem Pistike hegeszt a számtech óra közben.  Előre is köszönöm.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd