Gyorstalpaló Budapesten? (Avagy hol tudok jól és gyorsan megtanulni programozni?)
2003-05-03T00:56:33+02:00
2003-05-12T14:04:43+02:00
2022-07-27T19:12:51+02:00
 • Az IBPhoneix-től függetlenül létezik az Open IB 6.0 is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen tudom, hogy van userszám korlátozás.

  De ezt a programot igazából nem egy C/S architektúra, hanem egy NT service, ami több szálon dolgozik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért azt ne feljetsétek el hogy az IB eredetileg nem volt ingyenes és pláne nem nyílt kódú termék.

  Az IB most sem nyílt forrású, és pláne nem ingyenes. Ami az, az az IB kódjából továbbfejlesztett Firebird/IBPhoenix. A kettő azért nem ua.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezzel vigyázz, olvasd el a licenszszerződést, ha jól emléxem Pl. DB2-vel nem igazán csinálhatsz ilyet, lehet hogy az M$ is tiltja.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért azt ne feljetsétek el hogy az IB eredetileg nem volt ingyenes és pláne nem nyílt kódú termék. Csak az utóbbi egy-két évben lett az. És nem tudom mekkora tábort vonz, linux alatt az igazság szerint még nincs túlzottan elterjedve. Ami plusz mellette az az egy fájlban tárolt adatbázis és hogy aránylag könnyű telepíteni win és linux alá egyaránt. Viszont ha echte nyílt forráskódú adatbáziskezelőt keresel az inkább a postgresql, az már a kezdetektől ilyen és nincs is thread problémája. Egy árnyoldala van, az hogy win alatt nem igazán egyszerű összelőni, de az igazság szerint nem is kimondottan arra lett tervezve hogy windowsokon futkározzon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Nálunk az alkalmazásszerverben egyetlen szál használt egyszerre egy kapcsolatot. A kapcsolatokat egy connection pool-ból vették fel az épp futó feldolgozási szálak, a thread-safety belül megvolt, egyidejűleg csak egy szál dolgozott egy kapcsolaton, ez természetes"


  Én most hasonló megoldást választottam MSDE alá. A különbség csak annyi, hogy paraméterezni lehet, hogy max hány kapcsolatot használjon. Így lehet használni "nolimit" módban bőven liszenszelt MSSQL esetén, de le is lehet szorítani az egyidejű kapcsolatok számát az MSDE miatt.

  Ennek megoldásában a legjobb eszköznek a CreateSemaphore hívás lett :)

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, ez a "A lamer Win32 fejlesztők ismét sokkal jobb ingyenes terméket anyáznak" topikcím Nekem kifelyezetten tetszik.

  Harapni fognak rá, és garantáltan sok hozzászólás lesz :))))
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • LC: Igen, ez komoly hátrány sajnos, ha valakinek ilyen hálója van. Az SapDB megérne pár kört ebből a szempontból. Az ORA/DB2, stb. meg nem jöhet számításba, mert AFAIK nincs ingyenesen terjeszthető licensze kis userek felé.

  Péter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, ezt én megértem. Ekkor valóban jó választás az IB.

  Én viszont olyan szoftvert fejlesztek, aminek a közeljövőben nem kell Linux alatt futnia, ezért ezen nem problémázom.

  Őszintén szólva azért nem is annyira szeretnék Linux alá fejleszteni :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • IB 4-5-6 backdoor password

  BTW kezdünk nagyon erősen offtopicok lenni.

  Mi legyen, hozzunk létre egy "A lamer Win32 fejlesztők ismét sokkal jobb ingyenes terméket anyáznak" topicot?

  TSession: szerintem azt is próbáltuk, de ez már évekkel ezelőtt volt. Részünkről a párhuzamosság alapkövetelmény volt, így IB-t kidobtuk, MSDE-t újralicenszelhetjük és ezt is tesszük, nagyobb ügyfelek megveszik az MSSQL-t.

  Péter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az MSDE-t nálam helyből kilövi hogy nem megy linux alatt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, már végignyálaztam én is ezeket. Ha már valamelyiket vásárolom, akkor VS .NET-lesz belőle.

  MSDN előfizetésem nincs már, de azért az ember hozzáfér bizonyos dolgokhoz :)


  Amúgy nem tudom ismeritek-e, de van MSSQL 2000 CE változat is. Ha jól hallottam szintén ingyenes, de csak WinCE-n fut és 1 felhasználót enged be. Állítólag elég jó, de nem támogatja a tárolt eljárások végrehajtását.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mit értessz "superpass" alatt?

  Csak nem az IB-nek is van backdoor password-je mint a Paradox-nak? Nem hallottam még róla.


  Igen, ezt a "párhuzamosságát" én is észrevettem.

  Azért tényleg nem rossz adatbáziskezelő, viszonylag még gyors is, csak nálam nagyon betett a multithread.

  Amúgy, ha jól emlékszem BDE-vel és TSession komponens használatával nem volt probléma vele. - Gondolom a TSession csinált egy CriticalSection-t :))) -

  Ha jól emlékszem, akkor egy régebbi cégemnél működött multithread-ben BDE-vel. A problémák mintha akkor kezdődtek volna, amikor kivettük a BDE-t és felraktuk az IBX-es komponenseket :) De ebben nem vagyok biztos, mert volt elötte Paradox-is, azzal nem volt - ilyen - probléma.  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Redistributing MSDE: Explore SQL Server 2012-2014

  MSDE 2000 terjesztés C/S szoftverhez akkor, ha már licenszeled ezeket saját magad. MSDN-t amúgy is érdemes venni.

  MSDN Universal, Enterprise, and Professional subscriptions

  Office XP Developer Edition

  SQL Server 2000 Developer, Standard, and Enterprise Editions

  Visual Studio .NET Architect, Developer, and Professional Editions

  Visual FoxPro 7.0 or 8.0
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az IB IMHO egyáltalán nem lenne rossz szerver, nekem számos szempontból nagyon tetszik. Sajna a legtöbb fontos szempont azonban kizárja a használatát, úgyis mint scalability, reliability/robustness, technology support kulcsszavak plusz l: politically, p: correct és hasonlók (superpass, jó nem? :)

  Az SMP-ről annyit, hogy az IB6 magja körül _állítólag_ van egy szép nagy mutex/critical section, tehát egyszerre márpedig csak egyetlen szál dolgozik és kész. Ezt gyakorlatban jól lehet szemléltetni, futtass egy olyan queryt, ami legalább 10 másodpercig tart. Közben az összes többi kliens a körmét reszelgeti.

  Ingyenes szerverhez képest szerintem azért nagyon jó.

  Péter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez igen találó volt :) Már én is böngésztem a liszenszfeltételeit, de nem egyszerű eset.


  Amúgy az IB7 tényleg thread-safe (állítólag) és SMP-s is. Mi szívtunk azzal is, hogy egy sima 6-os IB egy duál P3-on kb. olyan sebességgel futott, mint egy közepes, egyprocis, Celeron-os gépen. Állítólag sokat javítottak az SMP-részén is.

  Csak valahogy vegyes érzésem van már az IB-vel kapcsolatban.

  - Jól használható és ingyenes
  - Viszont elég sokat szívtam már vele (UDF-ek, multithread, SMP)

  - Az a verzió, meg amiben ezek megoldottak (IB 7) meg árban szinte vetekszik az MSSQL-el. És akkor már inkább a biztosat választom, nem pedig kisérletezek IB-vel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az MSDE-t különböző feltételek mellett továbbadhatod a kész programoddal, de a licenszelés részleteit maga a Microsoft sem érti :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De nem pont annyiba kerül mint a FB. És ha olyan programot csinálsz ami több helyre is el kell hogy menjen akkor ez nem mindegy. A free adatbáziskezelők területén még messze nem tökéletes a helyzet, ugyanis a MySQL nem igazából szimpatikus (érdekes licensz, érdekes sql nyelvjárás, nincs tranzakció, stb), a postgresql k*rva jó de csak linuxon, win alatt elég macerás összelőni, 9x-en nem is lehet. SAP DB szintén k*va jó de csak PHP, PERL, PYTHON, JAVA, win-es odbc és C++ alól lehet elérni, nekem pedig dbExpress alól kellene. FB/Open IB szintén elég jó csak az a fránya thread-safe (meg még pár más kisebb gond).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja, de előtte mi azért elvoltunk vele pár hetet. Először nativ BDE driver hibára gyanakodtunk, létrehoztunk egy tesztkörnyezetet. BDE+ODBC (egy pár), aztán IBX, IBO és végül a mers.com-on jól elásva megtaláltunk egy hibára utaló levelet :)
  Tényleg az volt az utolsó, hogy a szerver hibájára gondoljunk, annyi légy mégsem tévedhet -- pedig de.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, nálam is ISAPI alkalmazás volt mely produkálta a read/write errorokat, meg connection closed és invalid transaction handle is volt :)))))

  Aztán kiszedtem alóla az IB-t (FB) és portoltam az egészet MSDE alá. Láss csodát: 90%-ban ugyanaz a kód és működik...

  Én sem tudom, hogy melyik nagyokos találta ki, de tőlem csuklott az biztos...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja, pont emiatt CGI esetén nincsen gond (szeparált processek), de egy ISAPI (ami IIS beállítástól függően a dllhost process space-ében fut és ide töltődik az IB kliens is) modul esetén már időnként lehet fekvésre számítani. Ugyanez játszik ASP esetén is, mivel az is egy ISAPI filter tulajdonképp.

  Továbbá a párhuzamosság szánalmas az IB magban is, de ez már mindegy is.

  IB7 szerintem is thread-safe, amennyire én tudom. Továbbá az UDF-eknek nem sajátja újabban a memory leak és a NULL érték végre nem empty stringként van reprezentálva egy UDF számára. Királyság.

  Péter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nálunk az alkalmazásszerverben egyetlen szál használt egyszerre egy kapcsolatot. A kapcsolatokat egy connection pool-ból vették fel az épp futó feldolgozási szálak, a thread-safety belül megvolt, egyidejűleg csak egy szál dolgozott egy kapcsolaton, ez természetes.

  A gond a klienskönyvtárban volt/van. A klienskönyvtár egy DLL, amiben a szinkronizáció vagy el van rontva vagy nincs is benne.

  A fentiekből láthatóan N+1 önálló process esetén nincs gond, de ha egyetlen process több szálon próbál írni/olvasni egyidejűleg, akkor a klienskönyvtárban ez mindenféle read/write errorokhoz vezet.

  Fantasztikus SMP megoldás.

  Péter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Attól függ mire akarod használni. Ha mezei desktop alkalmazást csinálsz arra tökéletes, CGI alapú webes alkalmazásnál sincs gond és kisebb szervernél ez elég. A gáz a multi-tier alkalmazásoknál lehet ahol több szál használja ugyanazt a connection-t. Persze nagyobb webes alkalmazásoknál ez azért már igencsak lényeges, oda vagy pénzes IB kell (az IB7 már thread-safe ha jól tudom) vagy más RDBMS.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, ebbe az IB thread-safe dologba én is belefutottam, és szívtam vele pár hetet :(((( Azóta MSDE van fennt a gépen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért lássuk be, hogy szerintem nem az első dolog aminek utánanézel egy RDBMS-nél, hogy a klienskönyvtár thread-safe-e. Vagy vajon az csak nekem egyértelmű, hogy az? :) Egy RDBMS alapvetően szimmetrikus feldolgozásra készül és ha a kliensinterface képtelen erre, az szerintem irtó ciki.

  Lényegtelen, tényleg csak példa volt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • LC:
  ha te munkáltató vagy és emberre van szükséged mert szorít a határidő


  Folyamatban levo projectnel, ha nagyon ketyeg az ora, akkor egy uj ember felvetele legtobbszor csak lassit a dolgon (szerintem).

  netchan
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • pBoy: reszben felreertettel. Nem azt mondtam, hogy nincs szukseg egy adott kornyezet alapos ismeretere. Azt mondtam, hogy ezt nem a konyvtar fuggvenyeinek ismereten kell merni.
  A Te peldadat veve: nem azt kell tudnom, hogy az IB kliens konyvtara thread-safe -e, vagy sem, hanem azt, hogy ha tobbszalu alkalmazast irok, mire kell odafigyelnem (ellenorizni a hasznalt komponensek thread safe voltat, stb).

  Udv,
  netchan

  netchan
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja, én csak este ötig dolgozom, utána maximum netezek :)

  Péter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Részemről ébresztő 8-9 környékén, fekvés hajnali 3-4 felé...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én rájöttem hogy ez nem túl nyerő stratégia. Másnap reggel nagyon sokáig tart az előző este vétett hibákat kijavítani
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd