Több eszközre lehet egyszerre fejleszteni az új RAD Studio XE7-tel
2014-09-08T16:16:53+02:00
2014-10-15T22:43:26+02:00
2022-06-29T07:22:36+02:00
 • Egyébként a C# sem rossz, leszámítva, hogy nem tud natív EXE-t fordítani :P

  A c# egy nyelv, és mint ilyen nem tud semmit semmire sem fordítani. Fordítani a C# fordító tud. Történetesen a "referencia implementáció", amit a .net keretrendszerhez ad a .net keretrendszer gyártója, PE formátumú IL kódot fordít, de ez természetesen soha senkit nem akadályozhat meg abban, hogy C#-ról natív x86 exére, C#-ról C-re, C#-ról javascriptre vagy C#-ról PHP-re fordító fordítót konstruáljon. Ebben csakis az akadályozhat meg bárkit, ha lusta vagy nem ért hozzá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Már próbáltam és hát..... a d sokkal jobban kézre áll. Egyébként a C# sem rossz, leszámítva, hogy nem tud natív EXE-t fordítani :P
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A RAD csak egy dolog. A hozzá tartozó osztálykönyvtár egy másik. Az hogy van egy nyelved és egy fordítód, manapság már édeskevés.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor próbáld ki egyszer a C#-t
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van hozzá a Delphi-éhez hasonló vizuális RAD környezet?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • OFF: Miert van egy alsogatya a szemeid alatt?:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 5:D programming language. Én pascal/delphi-ről tértem át rá, sokkal produktívabb nyelv. Foreach, slice-ok, associatív tömbök, pascalhoz hasonló modul rendszer, automatikus memória menedzsment (gc), egyszerű és érthető a nyelv kialakítása, ingyenes bármire, van benne ++,--,+=,-=,*=,/=, gyorsabb natív kódot fordít (saját méréseim szerint), mint a D2010, beépített alapértelmezett utf8 támogatás, párhuzamos rendszerek programozásának teljes támogatása (concurrency, immutable, sharing, messages, pipes), generics, mixins, pure functions, writeln(), auto, scope. Más nem jutott eszembe hirtelen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi, meglett. 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Google delphi xe7 feature matrix
  (Ezen a tré tableten valahogy nem tudom letolteni, de gondolom azt kerested.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tudja valaki mi a különbség Delphi XE7 Starter és Delphi XE7 Professional verziók között?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Való igaz. A D7 rendesen elmarad - hogyne tenné, hiszen 2014-t írunk (már nem sokáig).
  Egyébként, ez a FM széria a Delphiben kissé zavaros még. Annyit fejlesztenek rajta - korábban legalábbis - egy-egy főverzióban, hogy majdnem semmivé foszlik a tudás, amint jön a következő.
  Mondjuk sok minden van már bennük - pl 2perc alatt lehet kamerás programokat összerakni - amolyan delphi módon. 
  Az ára viszont csak azoknak kecsegtet, akik ezt a vonalat tényleg komolyan gondolják.

  Lazarus ... Hát, kipróbálja az ember, de lassú, körülményes. Volt - mert már kb 1-1.5 éve nem láttam közelről, így változhattak azóta ezek a dolgok. Lazarusban anno erőszakot kellett elkövetnem a nyomtatáson, végül megoldottam. Szóval, ha más nincs, jó az is.

  Egy szó, mint száz, nem biztos, hogy ma egy teljesen új project-et az ember D-ben gondol el...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A 7-es Delphi igencsak elavult mára, alapozásra jó.
   A Licence még azt is tiltja, hogy a haverodnak megmutasd a kész progit, tehát ha fontos a jogtisztaság, akkor Lazarus inkább. Volt még a Turbo Delphi sorozat Explorer változata. Szintén ingyenes, de megengedte a kereskedelmi célú használatot. Ennek forgalmazása megszűnt, nekem még van hozzá legális kódom, de már nem igényelhető. Most hirtelen a Delphi7 Starterhez sem találok semmit.
  Nincs rendes Unicode támogatás (2010-es Delphiben jelent meg).
  Az újabb nyelvi cuccokat sem ismeri (Ez Lazarusra is igaz), pl. generikusok. 

  Szóval még mindig az a felállás, hogy Programozni szeretnék úgy, hogy jogilag is rendben legyek, és a jövőben is használható tudásom legyen. Esetleg mobil eszközökbe is belekóstolnék:
  1: Egy friss C#-ot C++-t Java-t, AndroidStudio-t, stb. tanuljak ingyen
  2: 10 éves elavult Delphi-t ingyen (de macerás a Licence, és lehet, hogy nem is igényelhető már)
  3: Lazarust ingyen, nyelvileg el van maradva, de legalább aktívan fejlesztik. (Valahogy Androidra is lehet vele fejleszteni, nem próbáltam. Valószínűleg NDK-val kell összedrehálni)
  4: Friss ropogós Delphi XE7 Startert 86360Ft-ért. A mobilt tudó cucchoz Professional+MobileAddon kell 586740Ft-ért vagy Enterprice 997900Ft-ért.

  Szóval a Pascal vonal nem túl vonzó manapság, marad a többi nyelv.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pont a Delphi 7-s verziójához van ingyenes starter. Szóval, ha valaki akar, akkor játszadozhat is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szintén, csak 1.0-tól 8-ig megy
  Win1.0 --> Win8pro

  Delphit hobbistaként használom most is. De nem is értem, hogy akarnak "friss" fejlesztőket magukhoz csábítani, hiszen nincs ingyenes verziójuk.
  Ha választani kell Delphi vagy mondjuk Visual studio (vagy akár java, más egyéb) között, egyértelmű, hogy az utóbbi lesz a jó választás. A hobbista a startert sem fogja megvenni, ha van bármi más ingyen.
  Pascal vonalon még próbálkozhat a Lazarus nevű csodával. Fejlődik az is, de pl. abban tudtommal még mindig nincs rendes Unicode string támogatás, csak  konverziós függvényeken keresztül.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tehát akinek valamiért nagyon kellene a 16-bites programok futtatásának lehetősége, az még a legújabb Windows esetében is meg tudja ezt oldani.

  Lazán kapcsolódik: Win 3.11 -> Win7
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jó, de itt pont a fordítottjáról beszélünk. Mert ha jól értem te arról, hogy egy új szoftvert akartál futtatni egy régi rendszeren. Ahol nyilván előfordulhat, hogy az újonnan megjelent OS-re készült és az abban megjelent új funkciókat is igénylő program nem fut a régi OS-en (pl. XP). Itt logikus, hogy ez nem fog menni, ha valóban használ ilyen funkciókat a program, és nem készítették fel a régi OS-en történő működésre és az ún. graceful fallback-re.

  Legacy programok meg egy régi Delphi esetén viszont pont ennek fordítottjáról van szó. Arról, hogy egy új Windows-on futtatjuk a régi szoftvert. Ami valóban csak akkor nem működhetne, ha a Microsoft kihagyott volna az új OS-ekből olyan funkcionalitást, ami a régiekben még benne volt.

  De a Windows nem erről, hanem ennek pont az ellenkezőjéről híres. Hogy ti. mindaddig nem hagy el funkcionalitást, amíg az technikailag nem gyakorlatilag elkerülhetetlen. A 16-bites alrendszer eltávolítása is egy ilyen, a szabályt erősítő kivétel. Illetve nem is, mert hogy csak a 64-bites rendszerekből hiányzik, de a 32-bitesekből nem.

  Tehát akinek valamiért nagyon kellene a 16-bites programok futtatásának lehetősége, az még a legújabb Windows esetében is meg tudja ezt oldani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk én pont ma találkoztam egy ilyennel - de aztán senki nem tudta rekonstruálni a helyzetet. xp és xe2. "Az openfile-dialógushoz legalább vista vagy jobb kell"

  És ennyi ... Nem jött többet elő. Egy ftp letöltés volt a dolog.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem csak nyelvi feature-ökre gondoltam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Részünkről nem az új nyelvi feature-ök voltak a D7 -> XE4 váltás mellett a fő érvek, hanem
  #1 : x64! (excel és egyéb plugin miatt)
  #2 : kompabilitási mód bekapcsolás nélkül tudjon futni az alkalmazás
  #3 : modernebb UI
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez igaz, de ha újabb feature-eket akarnak használni (Pl. újabb modulok fejlesztésekor), akkor esetleg érdemes megvenni. Nem is hiszem amúgy hogy annyira tömegesen venné mostanában az istenadta nép mint fénykorában.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A legacy fejlesztésből nem nagyon élhetne, hiszen ahhoz nem kellene új Delphi. A tíz évvel ezelőtti is simán elfut egy mai Windows-on ill. képes utóbbin is futó alkalmazások generálására.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem a Delphi igazán a legacy projektekből él mostanság. Akinek van 1000 emberévnyi fejlesztése Delphiben, az nem fogja azt egykönnyen kidobni, inkább fizet a korszerűbb verziókért mint a katonatiszt. De ezzel a stratégiával új ügyfeleket nehéz szerezni, ez inkább csak elhúzódó agónia.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, félévente 600.000 huf a frissítésre elég komolyan termelésre kényszerít mindenkit. Ezt csak azok tudják megengedni, akik tényleg komolyan gondolják a delphi vonalat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sőt volt(van) az úgynevezett DelphiWebScript is :) Valahogy webre fejleszteni delphivel....nem tudom, jó magam is hittem ebbe egy darabig.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Delphiben is volt erre lehetőség, méghozzá több is. Volt anno egy olyasmi szintű mint az akkori PHP, ez volt a WebBroker, és volt egy ennél fejlettebb de kissé túlbonyolított megoldás is, a WebSnap. Sőt, később mintha került volna bele egy másik lehetőség is a vizuális webfejlesztésre de ezt akkor már nem követtem.

  A Delphit szerintem az vágta haza, hogy utolérték az ingyenes eszközök, és ők erről nem vettek tudomást, továbbra is aranyáron adták. Anno a Delphi egy nagyon-nagyon jó eszköz volt a 90-es évek közepén, végén amikor az ellenfél az MFC és az akkori "visual" studio, illetve a VB3-6 volt. De amikor kijött a .NET az ingyenes C# fordítóval, majd visual C# express, kijöttek a különféle gnu-s fordítók (gcc és társai), kijöttek a különféle javás eszközök ingyen (eclipse, netbeans), már nem annyira tudtak labdába rúgni.

  Ráadásul mindenféle stratégiai hülyeséget is elkövettek amit csak el lehet követni. Pl. a 6.0 után leállítottották a C++ Builder vonalat azzal, hogy majd a CBuilderX fogja felváltani wxWindows alapú RAD-os bővítménnyel (amiből a CBuilderX kiadásakor csak egy mérsékelten használható alfa verzió létezett, és végleges soha nem készült). Eleve, a CBuilderX is a JBuilder IDE átszabásával készült - annak a JBuildernek, amit aztán pár év múlva egy az egyben kidobtak az ablakon, és helyette Eclipse alapúak lettek. Aztán úgy 2-3 év múlva ismét rájöttek, hogy mégiscsak jó az a C++ Builder, és ismét támogatták... A Qt-s Kylixos vonal kakiban hagyását már meg sem említem...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A delphi legnagyobb gyengesége a webes fejlesztés lehetőségének a hiánya.
  Nagyon sok nyelv próbálja már azt nyújtani, hogy egy kódforrásból több mobil eszközre is készüljön el a program, de a főnökeim valahogy
  nem támogatják ezt a koncepciót.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mellesleg az Embarcadero-nál átálltak arra a gyakorlatra, hogy évente van új verzió a fejlesztőkörnyezetből ha kell, ha nem,

  Inkább fél év lesz az.  Az XE5 egy éve jelent meg, az XE6 meg idén tavasszal. Ez meg már az XE7.

  Mondjuk nem hiszem, hogy rendszeresen váltanának az emberek a következő kiadásra. Viszont így abból a szempontból jobb, hogy akinél megért már egy új váltás, mert már 4-5-10 verziót kihagytak, az viszonylag új dolgokhoz és viszonylag gyorsan tud hozzájutni.

  Anno a borlandos időkben a 2 évente új verzió kiadása vállalhatatlanul lassú volt. Mire kiadták, már sokszor el is avult az éppen bevezetni kívánt (de időközben megbukott) technológia, vagy valami éppen teljesen új irányt vett a fejlődés, amire azonban újabb 4 évig megint nem tudott reagálni a Borland, mert a következő verzió fejlesztései már ott voltak a pipeline-ban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Holnap a Puskin moziban 9:00 órától lesz egy előadás a Delphi XE7-ről, annak újdonságairól. Érdekes lesz, szerintem. Akit esetleg érdekel, talán még beregisztrálhat a holnapi előadásra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd