Kettős ingamozgás szimulációja - mindössze 80 sornyi JavaScript-ben

Kettős ingamozgás szimulációja - mindössze 80 sornyi JavaScript-ben
2014-07-14T15:33:39+02:00
2014-07-18T12:48:20+02:00
2022-10-22T10:10:36+02:00
 • Hali!

  Egy demo minél légypiszoknyibb, annál királyabb

  Ha a forráskódja, tárgykódja, végrehajtható állomány mérete pici, igen, az király. Ha a látvány légypiszoknyi, az nagyon nem király (én pedig erre utaltam a korábban linkelt demóval kapcsolatban).

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • légypiszoknyi méretű demót

  Egy demo minél légypiszoknyibb, annál királyabb
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  A példám ezt az újdonságnak beállítást ("ma már") akarta cáfolni, semmi többet.

  Azért, mind a böngészők, mind maga a JS messze felülmúlják az évtizeddel ezelőtti változataikat lehetőségek, teljesítmény, hatékony programozás, stb. szempontjából. És igen, ebből a szempontból akár újdonságnak is tekinthető (habár, nem tudom, hogyan hoztad ezt ki a mondanivalómból). Ezen még az sem változtat, hogy belinkeltél egy bő évtizedes, légypiszoknyi méretű demót (amit én nem tudtam működésre bírni sem FF, sem Chrome, sem IE alatt -- valószínűleg az én hibám, de mivel teljesen hidegen hagy, ezért nem is szenvedtem vele).

  A hozzászólásaid többi része nem érdemel említést (legalábbis, részemről).

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A magas lovon tartózkodást a személyeskedéseid miatt érzem, amikben a legutóbbi válaszod is bővölködött, de a tömörség és az értelmes vita kedvéért ezekre most nem reagálnék.

  > Én nem azt mondtam, hogy ez bezzeg xy nyelven egy sor.
  Senki nem mondta, hogy te azt mondtad volna. Így nem értem ezt miért írod le. El tudod magyarázni?

  A felvilágosításom végett linkelt topik első bejegyzése ez volt: "Unityben és Monóban ez csak pár sor". A továbbiakban említve volt ODE, Bullet, PhysX, C++, Qt5, C#, stb, mint alternatívák. Azt már értem, hogy valószínűleg mégsem erre szerettél volna rámutatni (vagy csak rossz topikot linkeltél be), de ahelyett, hogy IQ negatívnak állítasz be, egyerűen adhatnál egy hintet, mert esküszöm, nem világos, mit akarsz kommunikálni.

  Nyilvánvalóan bugyuta logika az, ami szerint nem hír ill. nem érdekesség semmi, ami tömör és látványos, csak azért, mert már korábban is láthattunk ugyan teljesen más jellegű, de tömör és látványos dolgokat.

  Igazad van, az valóban bugyuta logika lenne. Csak éppen csúsztatsz, és olyat adsz a számba, amit nem mondtam. Az itteni hozzászólások - melyeket ugyan a figyelmembe ajánlasz, de a te figyelmed elsiklott felettük -, olyanokat állítanak, mint amit most másodszor idézek:

  a JS (böngésző) ma már egy olyan -- majdhogynem univerzális -- platformot nyújt, amiben gyorsan és egyszerűen lehet feladatokat, problémákat megoldani

  A példám ezt az újdonságnak beállítást ("ma már") akarta cáfolni, semmi többet. A frappáns és tömör programozási példákat hozó cikkekkel nincs semmi baj, fölösleges anyatigrisként védelmezned azt, amit nem támadtam.

  Na písz meg minden, kiszálltam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • - Természetesen olvastam a kommenteket, mielőtt hozzászóltam

  Ebben az esetben az értésseddel lehet baj.

  - Te viszont szemmel láthatóan az idézett mondaton túl nem olvastad, amire válaszoltál

  Igen. Egyértelműen az értésseddel van baj.

  - Az egyik linked lemaradhatott, a másik tök irreleváns.

  Az egyik "itt"-em erre a topikra vonatkozott. A másik mögött linkelt topikban pedig ott voltak a kulcsmondatok amik neked az értéshez kellettek volna - ha már magadtól nem jöttél rá.

  Én nem azt mondtam, hogy ez bezzeg xy nyelven egy sor

  Senki nem mondta, hogy te azt mondtad volna. Így nem értem ezt miért írod le. El tudod magyarázni?

  hanem mutattam egy több mint egy évtizedes példát, ami szintén JavaScript, szintén szintén nagyon látványos, szintén tömör

  Nyilvánvalóan bugyuta logika az, ami szerint nem hír ill. nem érdekesség semmi, ami tömör és látványos, csak azért, mert már korábban is láthattunk ugyan teljesen más jellegű, de tömör és látványos dolgokat. Ha tényleg elolvastad és tényleg megértetted volna a korábban olvasásra javasolt hozzászólásokat (köztük pl. ezt), akkor legkésőbb az után tudtad volna ezt.

  Szóval kérve-kérlek, a magas lóról

  Ha te valami szintbeli különbséget érzékelsz közöttünk, annak nyilván oka van. Ez ugyanakkor biztosan nem abból adódik, hogy én valamiféle patás állaton tartózkodnék.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • - Természetesen olvastam a kommenteket, mielőtt hozzászóltam
  - Te viszont szemmel láthatóan az idézett mondaton túl nem olvastad, amire válaszoltál
  - Az egyik linked lemaradhatott, a másik tök irreleváns. Én nem azt mondtam, hogy ez bezzeg xy nyelven egy sor, hanem mutattam egy több mint egy évtizedes példát, ami szintén JavaScript, szintén szintén nagyon látványos, szintén tömör.

  Szóval kérve-kérlek, a magas lóról nagy arccal leugatás helyett légy kissé konstruktívabb és homályosíts fel, tényleg nem akarok hülyén meghalni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A három kulcsszó a hozzászólásodban a "én sem értem". Talán ha elolvasnád a korábbi hozzászólásokat is itt meg itt, megértened. Nem biztos, de lehet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem azért, de ebben tényleg semmi újdonság, én sem értem, mi ebben a nagy szám.

  Ha nem is egy 3D-motorral összevethető rendszer ez, annál is inkább, mivel egy nemrég elkezdett valami, kvázi tech-demó (még ha kicsike is), a lényeg: a JS (böngésző) ma már egy olyan -- majdhogynem univerzális -- platformot nyújt, amiben gyorsan és egyszerűen lehet feladatokat, problémákat megoldani


  Úgy mondod, mintha mindez az utóbbi évek vívmánya lenne. Hát tessék, már 2002-ban készült egy 5K-s Wolfenstein 3D demó JavaScriptben: www.wolf5k.com- mégis mi újdonsággal szolgál ez a hír 12 évvel később?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem ez a kedvencem

  second reality
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor már inkább folyadék szimuláció:
  WebGL Water

  256 byte-ből 3d-s "város": 
  http://www.p01.org/releases/MINI_DISTRICT/mini_district_final.htm

  vagy csak simán:
  http://www.chromeexperiments.com/
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • elevated
  best 4k ever!!! :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez korrekt :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pontosan tudom mi a különbség, épp ezért írtam hogy OFF
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem ez tetszett meg nagyon:
  JS1k 2014 demo
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Wow mekkora effect! JS1k 2014 demo
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Majd egyszer - két képzeletbeli magaslabda lecsapása között - kérj meg egy hozzáértőt, hogy magyarázza el neked azt, hogy mi a különbség a forráskód és a tárgykód között! Sok érdekes - de legfőképp' új - dolgot fog neked mondani. Utána ide is benézhetsz majd.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ezt a magas labdát nem hagyhatom ki


  OFF:
  4k demo coderek meg körberöhögik hogy mi ebben a 80 sor és ugyanebben megcsinálják a 3d változatot is zenével
  ON:

  Persze ettől függetlenül érdekes cikk és a javascript is jó
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Regen ezek az emberek nem tehették meg azt, hogy definialnak 2 elem kozott egy kolcsonhatast, majd azt a rendszer egeszere alkalmazzak (minden egymassal kapcsolatban levo elemre) es megfeleloen kis idoket szimulalnak, de abbol egymas utan rengeteget amig vegul eljutnak vegul a szimulacio 5. masodperceig, amire eredetileg kivancsiak voltak. Igy aztan rakenyszerultek, hogy kitalaljanak rá az advanced matekot, amit belathato ido alatt ki lehet szamitani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "

  amugy 2 sor a lenyeg az egeszben, ha ugyanezt levezeti egy csucsmatekos 3 sulyra, akkor az mar 1 oldal lenne :D Olyasmi, mint a masodfoku meg a 3adfoku megolgokeplet kozti kulonbseg.

  "

  Igen, a labdak szamaval a diffegyenletek szama linearisan, a meretuk meg franc tudja pontosan mennyire, kb. legalabb negyzetesen novekszik.
  Annyit meg latok, hogy az n-edik labda sebessege tartalmazza a 1 - n-edik labda sbesseget, tehat ha csak sebessegek lennenek a Lagrangian merete negyzetesen none. De a mozgasi enerigaban a sebesseg negyzetesen szerepel, igy valszeg jobban no. Aztan mikor L be van helyettesitve az Euler-LAgrange egyenletbe, ott az i-edik szog szerinti derivalasnal bizonyos dolgok kiesnek (amik nem fuggenek az i-edik szogtol), de a derivalas a product rule miatt novelheti is a meretet... Franc tudja pontosan hogy novekszik.

  Ami izgi lenne az szerintem nem a 3 labda lenne, mert ez mar csak kezimunka, hanem n labda:

  n -testre mar kellene egy keplet reprezentacio, es a Lagrangian kepletet mar dinamikusan ilyen keplet reprezentacioban, programbol kellene kifejezni, nem papiron.
  Azutan termeszetesen az Euler-Lagrange-ba valo behelyettesitest szimbolikusan kellene csinalni, vagyis szimbolikusan kellene derivalni, programobol.*
  Az elkeszult mosntrum diffegyenletekebol aztan a hatekonysag jegyeben Javascript/C++ stb... kodot kellene generalni, hogy aztan numerikusan kiintegralasnal mar nem a belso kepletreprezentacioval kellene dolgozni.

  Amugy az egesz matekjarol ( Calculus of variations - Wikipedia, the free encyclopedia ), meg errol az egesz mechanika Lagrange fele formulation-jarol tegnap estig semmit nem tudtam. (MRg most is csak az alpok derengenek, de az igazi megertes izet nem erzem...) Mindig megdobbenek, hogy ezek az emberek a 18-adik szazad vegen 19-edik szazad elejen (Euler, Lagrange es meg nehany foszer) hogy tudtak ennyire advanced matekot nem megerteni, hanem kidolgozni!

  * most olvastam valamelyik nap, hogy vannak u.n. automata derivalo programok, amelyek kepesek pl. egy tetszoleges C++ fuggvenybol legeneralni azt a C++ fuggvenyt, ami a derivaltja. Allitolag ez nem nehez, a derivalas annyira kezesbarany, hogy a program strukturaja nagyjabol azonos marad, de azert akkor is durva.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • való igaz, én is magamból indultam ki.
  Jó ideje már, hogy vettem a fáradtságot, és átrágtam magam egy HTML5 könyv oldalain.
  Most ebben a kódban semmi olyat nem láttam, amit ne olvastam már volna, így számomra újszerű nem volt benne....

  A felhajtás valóban rossz kifejezés volt, sorry

  Így elnézésedet kérem, tekintsd tárgytalannak a korábbi hozzászólásomat.

  nem szívtam mellre
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valami hasonló, lásd melléklet,

  Tegnap kezdtem el kóstolgatni, de ma már félre raktam....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Hali!

  ezt kifejthetnéd bővebben

  Ha nem is egy 3D-motorral összevethető rendszer ez, annál is inkább, mivel egy nemrég elkezdett valami, kvázi tech-demó (még ha kicsike is), a lényeg: a JS (böngésző) ma már egy olyan -- majdhogynem univerzális -- platformot nyújt, amiben gyorsan és egyszerűen lehet feladatokat, problémákat megoldani (félre ne érts: ezzel nem azt mondom, hogy mindenre jó), ráadásul, teljesítményben sem marad el -- lényegesen -- másoktól. Tehát, a két kör meg két vonal kirajzolásának és "animálásának" -- általad eléggé degradálóan megfogalmazott -- egyszerűsége éppen abból fakad, hogy a platform kellően támogatja ma már ezt. De ezeket -- szerintem -- te is tudod, ezt értettem "érdekes" hozzáállás alatt.

  mégis mi olyan van benne, ami miatt ez a kis program ekkora felhajtást érdemel?

  Mekkora felhajtást? Egy programozói portálon született egy hír olyan fejlesztésről, ami ha nem is a világ legbonyolultabb programozási problémái közé tartozik, egy adott rendszer/környezet lehetőségeibe enged -- az átlagosnál kicsit nagyobb -- bepillantást. Ez a nagy felhajtás?

  Mindegy, feltehetően rosszul fogalmaztam. Ez -- talán -- adódhat abból, hogy én alapvetően másként látom a dolgokat, érdeklődve fordulok mindenféle fejlesztés felé (még ha nem is érint semmilyen téren az), minden ilyen "megvalósításban" próbálom az újszerűt, az előremutatót keresni. Ha pedig nem találok ilyet (ami sokszor nem azt jelenti, hogy nincs, pusztán számomra), akkor -- szó nélkül -- hagyom a fenébe az egész témát. Persze, néha előbb szólok/írok, minthogy tudatosulna bennem: nem vagyunk egyformák. Így elnézésedet kérem, tekintsd tárgytalannak a korábbi hozzászólásomat.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • tudom, pont ott hiányoztam az iskolából
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szövegértésed: még mindig nulla.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én úgy látom, hogy inkább ez vall eléggé "érdekes" szakmai hozzáállásra.

  ezt kifejthetnéd bővebben

  félretéve a matekot - ami bármely mai nyelvben megtalálható ebből kifolyólag semmi köze a JShez - mégis mi olyan van benne, ami miatt ez a kis program ekkora felhajtást érdemel?
  Persze megértem, hogy a nyári uborkaszezonban kell valami JS hír...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt írtam, hogy böngészőben! Azt írtad, hogy böngésző!

  A natívok meg binárisba ápolják be magukat, vagy azok is "böngésző" faék egyszerűek???
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  ... valahol valaki képes volt két kört meg két vonalat kirajzolni a képernyőre és "animálta".

  Én úgy látom, hogy inkább ez vall eléggé "érdekes" szakmai hozzáállásra.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elég érdekes, hogy 2014-ben egy szakmai portálon hírnek számít az, hogy egy erősen magas szintű script nyelvben (ami maximálisan próbálja támogatni a prezentálást a user felé) valahol valaki képes volt két kört meg két vonalat kirajzolni a képernyőre és "animálta".
  Erre azért a spectrum basic is képes volt, max villogott volna
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A JS-nek, itt a böngészőben, pont az az előnye, hogy tip-top ad egy grafikai előteret.

  Nem egy natív cross-platform könyvtár áll a rendelkezésre, melyek megadják legalább ugyanezeket a lehetőségeket és egyszerűséget.

  Szerintem csak annyi előnye van, hogy böngészőben fut, ami sok esetben tényleg előny lehet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most éppen egy feltuningolt állapotgépet csinálgatok, amit különféle vezérlési problémák megoldására szeretnék használni.

  Nem vagyunk mi rokonok? 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd