Mit kell ismerni egy közösségi oldal leprogramozásához?
2014-07-01T23:36:24+02:00
2014-07-04T03:28:00+02:00
2022-07-22T18:42:40+02:00
 • nodemon + chrome -mal a gedit/notepad/emac/stb. szerkesztők is fejlesztőeszközök. :) Mentés, magától újratöltődik a cucc és egyből látszik mit hegesztett az ember. A Console.log() íródik a terminálba.

  theseus + brackets mutatja a függvény hívásokat, ha belecsavarodsz vmibe és debuggolni kell, akkor firebug, vagy a lent említett eszközök.

  Ha a node.js fut és a html + js alapok megvannak, akkor egy mongodb-t raknék mellé elsajátítani az adatbázis/dokumentumkezelés alapjait.

  Ezekkel szvsz egy pofás kis fácsét össze lehet dobni, saját használatra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én mondjuk pont a fejlesztőeszköztől nem sajnálom a ramot, mert az az elsődleges program, amivel dolgozok (a böngésző amennyit zabál, annak például kevésbé örülök).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 2014-ben túlzott követelmény egy fejlesztőeszközhöz?

  Lehet, hogy nem, de nem is (számomra) nekem találták ki..... Elég sok process fut a háttérben ahhoz, hogy egy fél giga ramos fejlesztőeszközzel nyúzzam a saját gépem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Őőő, jól értem, hogy szerinted a 126 megás csomag és a fél giga ram szerinted 2014-ben túlzott követelmény egy fejlesztőeszközhöz?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudom neked miért fáj. Más meg nem írta, hogy fájna neki.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kiegészítve catmanland hozzászólását: a HTML + js édeskevés egy közösségi oldal létrehozásához....

  Miért?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Viszont létezik a világban a totálisan nemtörődöm vérdilettancia is, amikor valakik nekiállnak sok évre tervezett fejlesztéseknek úgy, hogy két hétre se tudnak előre gondolkodni, nem hogy évekre. Nem értenek hozzá, eszükbe sem jut, nem is érdekli őket, csak bele a közepébe, és had lássák, mi történik. Mi már tudjuk, mi fog történni, ők pedig majd tanulnak a saját kárukon. Miért fáj az minekünk?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  pl. az enyém.

  Akkor a tied bőven nem átlagos konfiguráció.

  Említve sem volt, hogy Windows-ot használna a kérdező. Még az is lehet, hogy apple MacIntosh a gépe.

  Tök mindegy, hogy mit használ a kérdező. A lényeg az, hogy te -- gondolom -- hátrányként soroltad fel a WebStorm követelményei között a GNOME or KDE desktop-ot (de ha előnyként, az sem változtat a lényegen). Ez viszont nem lehet követelmény, mivel -- most már utánanéztem -- Windows-os változat is van.

  Ezen vég nélkül lehetne vitatkzni, mert minden programozó arra esküszik, amit használ.

  Így van. Csak az emacs max. szövegszerkesztő, szinte semmi olyan lehetősége nincs (legalábbis, 4-5 évvel ezelőtt még nem volt, amikor utoljára elővettem), ami egy fejlesztőeszközt fejlesztőeszközzé tesz (kezdve a legalapvetőbb kódkiegészítéstől, pl. a refaktorálást segítő funkciókig).

  ha élőben, fizikai valóságomban kell egy szerver géphez ülnöm, nagyon is jó az emacs

  Ezt én nem is vitattam.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezeket melyik mai, legátlagosabb konfiguráció nem üti meg?

  pl. az enyém. TinyCoreLinux (dolgozni ezen szoktam)

  Windows-ra nincs (nem tudom, komolyan kérdezem)?

  Ritkán szoktam megnézni, de nem is ez a lényeg, hanem az eredeti kérdés, mert cartmanland hozzászólásához még oda kellet volna írnom: ennyi erővel az összes feljelsző eszközt és ide-t is felsorolhattad volna. Említve sem volt, hogy Windows-ot használna a kérdező. Még az is lehet, hogy apple MacIntosh a gépe.

  viszont fejlesztőeszköznek labdába sem rúghat

  Ezen vég nélkül lehetne vitatkzni, mert minden programozó arra esküszik, amit használ.  És mire és hogyan használlja. (pl. ha élőben, fizikai valóságomban kell egy szerver géphez ülnöm, nagyon is jó az emacs). 

  Ez a részt lezártam, nem tartozik a feltett kérdéshez.

  Kiegészítve catmanland hozzászólását: a HTML + js édeskevés egy közösségi oldal létrehozásához....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  ... a 126 MB csomajjával és a követelményeivel...

  Ezeket melyik mai, legátlagosabb konfiguráció nem üti meg?

  GNOME or KDE desktop

  Windows-ra nincs (nem tudom, komolyan kérdezem)?

  és a "De a kedvenc szövegszerkesztőd (pl.:" nem az emacs ?

  Szövegszerkesztőnek még csak-csak elmegy az emacs, viszont fejlesztőeszköznek labdába sem rúghat (még az előbb említett Sublime Text vagy Brackets mellett sem).

  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Egyszer, valamelyik topicban kitárgyaltuk már a WebStrom-ot, a 126 MB csomajjával és a követelményeivel:
  --> 512 MB free RAM minimum, 1 GB RAM recommended
  --> 1024x768 minimum screen resolution
  --> Oracle JRE 1.6+ or OpenJDK 1.7+
  --> GNOME or KDE desktop
  és a "De a kedvenc szövegszerkesztőd (pl.:" nem az emacs ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • +1, ha tehetném én is ezzel állnék neki :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • HTML + JavaScript valszeg kelleni fog, én Node.js-sel állnék neki. Kezdetnek kliens és szerver oldalon is dolgozhatsz ugyanazzal a nyelvel.
  Fejlesztő eszköznek érdemes megnézni a WebStorm-ot (30 napos próba), 
  az eclipse-hez is van Node.js plugin.
  De a kedvenc szövegszerkesztőd (pl.: Sublime Text, stb) vagy a
  Brackets is hasznos sok esetben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mivel egyszeru mondatokat is keptelen vagy megerteni, ezert en is azt javaslom, hogy ne eroltessuk ezt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ebben igazad lehet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem szeretem ha valaki mellébeszél és te most ezt teszed.
  "Ha nem vagy tisztaban azzal, hogy mi kell hozza, akkor csekely esely van a sikerre. Arrol nem beszelve, hogy a kozossegi oldalhoz kozosseg is kell. Got kozosseg? "


  Ez egy belekötés volt, egy tipikus troll baszkódás. Magadban gondolhattad azt amit most leírtál..de az kit érdekel? :) nem azt írtad le.
  Ha a legelején azt írtad volna neki, hogy haladjon lépésről lépésre, akkor most ezek az üzenetváltások meg sem történtek volna.


  A kozossegi oldal definicio szerint kozosseget igenyel. Elolvastam meg egyszer, hatha en ertettem rosszul, de a temanyito kerdesben valoban ott szerepelnek a Facebook es YouTube szavak.


  Tehát ha a facebookot nem használná senki, akkor nem lenne közösségi oldal. Hiába van meg hozzá minden.
  Ha egy webshopban nem vásárol senki akkor az nem webshop?


  A bemutatkozasomban az szerepel, hogy "12 evesen kezdtem programozni, 2 eve". A seniort te irtad bele, nem tudom, hogy miert. Sehol sem allitottam magamrol, hogy senior vagyok.


  Úgy nyilatkozol és úgy fogalmazol, mintha te lennél a mindenség istene. Ezért mertem megkockáztatni azt a feltételezést, hogy szenyórnak gondolod magad. (Természetesen elég nagy iróniával.)


  Elnezest, ha nem esett le, hogy mire is reagaltal, mert azt elfelejtetted megjelolni, hogy mire irtad. Biztos figyelmetlensegbol.


  zkas válasza invokevirtual (10:43) részére 2014.07.02. 23:23
  Illetve ha ráböksz az Előzmények gombra, akkor kirakja azt a hozzászólást, amire reagáltam.
  Szerintem ez eléggé megjelöli, de lehet tévedek.


  Azert is elnezest, hogy vegul nem sikerult tomondatokra korlatozni magam. Allok rendelkezesedre, ha valami tul bonyolult volt.

  Gyerekeknek még mindig nem jó megmondani az igazságot. Én itt lezárom a dolgot, mert túl sok benned az ösztrogén / tesztoszteron.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  Lehet, hogy a (jóval) kisebb arc nagyobb empátiával megtámogatva szerencsésebb lenne.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ugy latom elemibb reszleteiben kell vizsgalnunk a kerdest. Igyekszek tomondatokban fogalmazni, bar latom, hogy nem akarsz azert annyira konstruktiv lenni, hogy erdemi dolgokrol is beszeljunk, de hatha megis. 

  Az egesz mondanivalom alapvetoen a megkozelites hibassagara hivta fel a figyelmet. Ez azert fontos, mert ha egy kezdo tul nagy faba vagja a fejszejet, akkor ki van teve annak a veszelynek, hogy sok hibas szokast vesz fel. Egy potencialisan tehetseges fiatalnal, aki megfelelo tanulas mellett egy ertekes fejleszto is lehetne, szerintem ez pazarlas. Ezert javaslom meg mindig azt - figyelj, mert ez epito gondolat - hogy inkabb tanuljon meg jol programozni kisebb, kezelheto feladatokon olyan szinvonalig, amikor mar eleg szeles lesz az eszkoztara ahhoz, hogy nem kell megkerdeznie hogy hogyan epitsen kozossegi oldalt. 

  Ez egyebkent nem csak programozasra vonatkozik, igy az omlettes peldad helyes. A szakacsokat sem ugy tanitjak, hogy rogton a tarkonyos-tejszines lazacot keszittetik el. Neki lehet allni es van is aki kivalo eredmenyt fog elerni elsore. De a tulnyomo tobbseg nem.

  edit2: Tehát aki nem ismer valamit, az megszívta. Ha nem született vele a tudás, akkor ne is keresgéljen. Értem.

  Nem ezt mondtam, de szep probalkozas negativ kontosbe burkolni a mondanivalomat. Azt mondtam (es akkor ezt is a leheto legegyszerubben) hogy ha elkezd kisebb feladatokon dolgozni es folyamatosan boviti az eszkoztarat, akkor elobb-vagy utobb eljut arra a pontra, amikor ez a kerdes trivialis lesz a szamara. Ez az ellentete annak, amit ertettel belole.

  A kozossegi oldal definicio szerint kozosseget igenyel. Elolvastam meg egyszer, hatha en ertettem rosszul, de a temanyito kerdesben valoban ott szerepelnek a Facebook es YouTube szavak. 

  A bemutatkozasomban az szerepel, hogy "12 evesen kezdtem programozni, 2 eve". A seniort te irtad bele, nem tudom, hogy miert. Sehol sem allitottam magamrol, hogy senior vagyok.

  Lehet nem esett le neked, de én nem a top_sli-nek írt kommentedre reagáltam. Na mondjuk az is megérne egy misét.

  Elnezest, ha nem esett le, hogy mire is reagaltal, mert azt elfelejtetted megjelolni, hogy mire irtad. Biztos figyelmetlensegbol. A misedre rendkivul kivancsi vagyok, szeretnem ha megosztanad velem.

  Azert is elnezest, hogy vegul nem sikerult tomondatokra korlatozni magam. Allok rendelkezesedre, ha valami tul bonyolult volt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • No offense, de

  1 dolgot kérdeztél, mégpedig: "Got kozosseg?"
  Mivel ő magának akarja csinálni, ezért ez egy full hülye kérdés...hisz magának kell, nem másnak.

  A sületlenségek felhozását arra írtam, hogy te mint "világmegváltó 14 eves 2 éve programozó senior" rögtön leszóltad a srácot, pedig ő csak kérdezett. Nem is butaságot.
  Eközben pedig pár héttel korábban olyan sületlenségeket böfögtél össze ebben a topicban, hogy az ember fogta a fejét a fájdalomtól.

  Amíg képes vagy ilyeneket kiírni magadból, addig nem nagyon kéne puffogni.

  Lehet nem esett le neked, de én nem a top_sli-nek írt kommentedre reagáltam. Na mondjuk az is megérne egy misét.

  ui: Nem érzem magam megbántva, csak van egy rossz tulajdonságom, ami az, hogy nem bírom az emberi butaságot, főleg ha nagyképűséggel párosul. :)
  Ha tényleg 14 éves vagy, akkor elfogadom érvként azt, hogy itt a pubertás és mindenki az ellenséged és meg kell mutatni a világnak, hogy te vagy a világ közepe. Nincs ezzel baj, majd kinövöd. Ha viszont több vagy, akkor...ahj na mindegy.

  edit2: Tehát aki nem ismer valamit, az megszívta. Ha nem született vele a tudás, akkor ne is keresgéljen. Értem.

  Az utolsó bekezdésednek pedig semmi értelme ebben a témakörben.
  Viszont én is mondok neked valamit ami legalább ennyire kapcsolódik ehhez a témához:
  Ha omlettet csinálsz, akkor jobb ha vajban sütöd, nem pedig olajban. ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ne erezd magad bantva, en megertem, ha valaki nem erti meg, hogy miert relevan megkerdezni hogy a levegobe mondott szamok milyen metrika menten ertendoek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • No offense, csak felhivnam ra a figyelmedet, hogy a tenyszeru dolgokra kerdeztem ra, es az egesz valaszod holmi suletlensegek meg butasagok emlitesebol allt. Beismerem, hogy a te hozzaallasod peldamutato es professzionalis, ez viszi elore a szakmat. 

  Az amit te vilagmegvaltasnak erzekelsz, az egy ravilagitas volt arra, hogy a rossz kerdesbol nem szulethet jo valasz. Leforditom: ha az ember nem tudja, hogy milyen eszkozok kellenek egy kozossegi oldal elkeszitesehez (es altalanossagban veve se ismeri, hogy milyen komplexitasu a feladat) az rossz helyen keresgel. 

  Meglatasom szerint - de javits ki, kerlek, ha tevedek - az ember ahogy tobb idot tolt el egy tudomany csiszolasaval (legyen ez a jatek kedveert a programozas), ugy folyamatosan egyre tobb eszkozt es megoldast ismer meg (jo esetben) es egy ido utan (mondjuk 5-10 ev) megszerzi azt az analitikus keszseget, amivel felismeri hogy egy problemara milyen megoldasok vannak. Ez a jelentos kulonbseg peldaul egy junior es egy senior kozott.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A dolog úgy néz ki, hogy a párezres vagy pár tízezres felhasználószámot nem érdemes megcélozni, mert azokból (még ha előfizetési díjt is szedsz, nyilván megfizethető szinten) annyi pénzt sem lehet kihozni, mint amennyibe a kiszolgálásukhoz szükséges szerver co-location hosztingja kerülne. Tehát mindenképpen e fölé kell célozni.

  Nyilván ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül sikerül is ezt a magasabb felhasználószámot elérni - de azt igen, hogy ha valaki belevág egy ilyenbe, akkor arra kell terveznie és készülnie, hogy minimum több tízezres, de inkább százezres nagyságrendű felhasználót kell majd kiszolgálnia. Mert hogy ha azt nem tudja elérni, akkor nincs értelme anyagilag belevágnia a dologba.

  Tehát mindenképpen már eleve olyan technológiát kell választania a rendszer tervezése során is, ami képes az említett több tízezres vagy százezres nagyságrendű felhasználószámot kiszolgálni, illetve az ennek megfelelően hatványozottan több kapcsolódást és csomópontot kezelni.

  Emiatt egyértelműen teljesen kizárt, hogy valaki klasszikus, hétköznapi relációs technológiákkal álljon neki megcsinálni egy ilyen oldalt. Kivéve persze akkor, ha vérdilettáns hozzá - de akkor meg úgyis elbukik vele, már csak ezért is, és legkésőbb akkor, amikor tényleg meghaladná a felhasználószám azt a mennyiséget, amit még úgy-ahogy ki lehet szolgálni ilyen megoldásokkal.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem is vitatom, viszont vegyük csak nagyító alá azt a pár kezdő kérdést, amitől a probléma elindul: a mai webes alkalmazások milyen arányban akarják túllépni azt a pár ezres felhasználó számot, vagy túlélni az első éves időszakot az érdeklődés drasztikus megzuhanása nélkül? Az "akarják" definíciója jelen esetben legyen "proaktivitás jelleggel meghozott hitelesen komoly üzleti áldozat". Én nem sok példát láttam az elmúlt fél évtizedben. Te sokat láttál?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Teljesen másról beszélünk. Kapcsolati hálókról és megosztások kezeléséről volt szó, amik - legalábbis jelenleg - nincsenek a prog.hu-n. Márpedig ezek kezelése hatékonyan az említett párezres elemszám fellett mind csak olyan adatstruktúrákban és megoldásokkal képzelhető el, amik nem számítanak mainstreamnek, és amikről az átlag relációs adatbáziskezelésen felnőtt fejlesztőnek halvány lila gőze sincs.

  Ha ezek kezelését a hagyományos relációs modellben és mainstream eszközökkel próbálja meg az ember, akkor bizony a gyakorlatban használhatatlanul lassú és/vagy magas egyéb erőforrásigényű megoldást kap. Ezért mondtam, hogy ezek hatékony megvalósítása önmagában is "atomtudomány" abban az értelemben, hogy ahhoz speciális és az adott területre vonatkozóan az átlagosnál mélyebb tudás szükségeltetik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Ha jól sejtem te sem adtad még fel a programozást, pedig elég nagy sületlenségeket hordasz össze

  Ő legalább kérdez és nem világmegváltónak állítja be magát, hanem "szeretnék valósítani, nem pénzért, hanem csak úgy MAGAMNAK".

  Már korábban is meg lettél kérve, hogy a butaságaidat tartsd meg magadnak és maradjon meg ez a fórum lehetőleg szakmainak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az iwiw-szeru appot ugy erted, hogy ami nem uzemel? Honnan jott a 6-8 ezer? Hogy nyir valamit a feltoltott kep meg video? Miert pont a db tukor a szempont?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy iwiw szerű appot 6-8 ezer felhasználóig egyetlen szerver elbír, ha nincsen szétnyírva nagyon sok kép, és pláne nem feltöltött videókkal. Ha nincs db tükör, backup, persze akkor cikis kicsit. De talán te is látsz életszerű példát itt a prog.hu-n, ha hozzáférsz a statisztikáihoz, hogy hány felhasználó látogatja napi / havi átlagban, és mennyi a szerver craft mögötte.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a kapcsolatok hálójának adatbázisát és az üzenetek, publikációk megosztását... ez azért nem egy atomtudomány

  Pedig bizony az mindegyik, külön-külön is, ha pár ezres felhasználószám felett ill. több éves távlatban (amikor már rendesen összegyűlik tartalom, kapcsolatok, megosztások, stb.) is jól és gyorsan kell működnie.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A közösséget megszerezni igazából nem nagy kunszt. Még alkalmazásból sem kell bonyolult. Mondjuk épp csak média streamelni egy szigetfesztiválnyi mobil telefon +pár milcsi webfelhasználó között. Nem bonyolult az kicsit se, és egészen biztosra ígérem neked, hogy meg lehet szerezni az egy milcsi felhasználót pillanatok alatt. Csak kell hozzá 100 gigás net, stream szerverek, meg egy render farm

  </troll>
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Egyébként meg sok-sok év tanulás után sem biztos hogy megtudnál írni egy FaceBook szerű oldalt."


  Hát azért az alapelv és a struktúra nem annyira bonyi, így szerintem ha egyszerveres, pár tucat felhasználót tömörítő (specializált, adott célözösségnek szánt és zárt) megoldást akar írni, az egy "rutinfeladat" egy webprogramozónak.

  [mondjuk nem nagyon használom a FB-ot (nem is ismerem igazán) és nem értem bele a feladatba a chatet meg ilyesmit, hanem a userek adatlapját, a kapcsolatok hálójának adatbázisát és az üzenetek, publikációk megosztását... ez azért nem egy atomtudomány]

  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd