JIT-tel gyorsítja tovább a PHP szkriptek futtatását a Zend is
2014-05-08T13:44:46+02:00
2014-05-08T21:11:15+02:00
2022-07-22T20:26:27+02:00
 • Értem én ezt. De a kevés memória az a peak memory usage-nél érdekes.
  Az meg nem hiszem hogy változna.
  Amúgy meg mindegy szerintem, hogy az 512 mega ramból most normál járaton éppen 200 vagy 300 a szabad e. A lényeg, hogy legdurvább használat esetén is beférjen az 512-be. Nem?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kényszerítő ok mondjuk lehet az is, hogy kevés a szabad memória.
  Azért is vetődőtt fel bennem, mert a VPS-em nem sok memóriával rendelkezik. Habár ha jól tudom, az adatbáziskezelő eszik sokat. 
  Meg igazából azt szeretem, ha mint program jól gazdálkodik az erőforással úgy, hogy a lehető legnagyobb teljesítményt is nyújtson. Mindezt minél kevesebb erőforrás használatával.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valószínűleg, de nem a szokásos értelemben.
  Valószínűleg a peek memory usage, ami a legérdekesebb ebben az esetben, nemigen változik. Valószínűleg inkább valami olyasmiről lehet szó, hogy újrahasznosítja az egyszer már legfoglalt/használt memóriaterületeket.

  Egyszerűen úgy lehet elképzelni, hogy ha egy tömb már megszűnik létezni, egészen addig nem foglalkozik az eltakarításával/felszabadításával, míg nincs erre kényszerítve. (Vagy akár újra is hasznosíthatja)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha kevésbé foglalkozik memória foglalással és felszabadítással, akkor ez hogyan hat ki a szerver teljesítményére? Több memóriát eszik, kisebb cpu terhelés?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet nem volt szerencsés a megfogalmazás. Nem konkrétan az LLVM-re áttérés, hanem a VM+JIT-re áttérés volt a párhuzam alapja. Ti. hogy a Facebook is ezt csinálta a második generációs HipHoppal, most meg a Zend is ebbe az irányba indult el.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Facebook HipHop projektjét követően immár a "hivatalos" PHP implementáció fejlesztője, a Zend is azt fontolgatja, hogy LLVM-en alapuló futtatásra tér át futtatómotorjában.

  Én úgy tudom a HipHop nem LLVM-et használ, hanem egy saját fejlesztésű JIT motort, legalábbis ez volt a helyzet fél évvel ezelőtt. Emlékszem kommentekre, ahol azt taglalták, hogy az amikor a HipHop project indult, az LLVM JIT még nem volt elég fejlett nekik. Történt valami változás az elmúlt cirka fél évben? Vagy csak gépelési hiba, és JIT-en alapuló akart az ott lenni?


  Hirtelen csak ezt találtam guglival:
  Wow HHVM is fast...too bad it doesn´t run my code o www.reddit.com

  [–]sordidarray 19 points 7 months ago
  I really want to know why they didn't just use LLVM. I also want to know whether they've considered that with all the work they've put into HipHop (first compiling to C++, now using their own VM and IR), they could've rewritten their site in another language whose existing toolsets produced results with their desired performance characteristics.

  [–]robertbieber 10 points 7 months ago
  I can't answer question one definitively, but I suspect it has a lot to do with it just not being well suited to PHP. A lot of HHVM's primitive concepts are actually designed to mirror PHP's semantics, which are...odd, to put it nicely.On the second point, it's certainly been considered, but you can't even begin to compare the effort put into the hiphop project to the effort that would be required to rewrite Facebook in another language. Hiphop is the result of a relatively small team working on a very high-impact project for a couple years; Facebook is millions of lines of code written by thousands of engineers. A rewrite would mean putting everything else on hold for who even knows how long to do nothing but rewriting an absolutely immense piece of software. Aside from the millions of dollars in salary FB would be spending to reproduce the exact same product without any improvements from the user perspective, that would also be a perfect opportunity for competitors to scoop up market share while Facebook's engineers were busy not building anything new.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd