Ki a projektmenedzser?

Ki a projektmenedzser?
2014-04-14T18:43:32+02:00
2014-04-20T06:51:16+02:00
2022-10-22T15:05:34+02:00
 • Nézd, én csak a saját példámat tudom hozni. Anno a közgázon tanultam projektmenedzsmentet. Érdekes tárgy volt, szerettem, az oktató is jó volt.

  Aztán x év múlva lehetőséget kaptam rá, hogy végigvigyek egy két kisebb projektet, és hidd el, hogy azokra a dolgokra, amik ilyenkor feljönnek az egyetem a legkevésbé sem készít fel.

  Amíg megtervezed a projektet, meg csinász release plant, meg gantt chartot meg ilyeneket, addig minden szép és jó, csak amikor elindul a tényleges munka... Ott ha nincs előtte x év tényleges tapasztalatod, simán megborulsz.

  Azt csak az ifjú titánok szokták képzelni, hogy na, kijönnek az egyetemről, és majd ők helyből mindjárt nekiállnak menedzselni a dolgokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez nem teljesen így volt állítólag. 

  Ugyanis kivándoroltak a magyar zsidók Amerikába. Többek között Neumann János is. Ha már a szakmánál maradunk. Ott volt köztük Albert Einstein is. Ő mondta állítólag, hogy mostmár folytathatják magyarul is.  Szilárd Leó, Wigner Jenő, Teller Ede stb. Fizikusok voltak, nem programozók.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bárcsak lenne ilyen vagy két magyar is

  Washingtonban az atomfizikusok tanácsa ülésezik:
  - Jelen van Dr. Smith?
  - Nem, nincs itt.
  - Jó, akkor megtarthatjuk az ülést magyarul.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindenesetre Bill Gates-ről el lehet mondani, hogy egy jó projectmenedzser végzettség nélkül. Bárcsak lenne ilyen vagy két magyar is.:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bill Gates-nek elég volt két év is, hogy megtanulja , hogyan kell operációs rendszert lopni. :) 

  Egyébként az a ritka, aki végzettség, tanulás nélkül valamit tud csinálni. Ne menjünk bele ebbe a dologba. 

  Van egy elterjedt mondás : Aki nem tudja az tanítja. Lehet, hogy ebben is van igazság.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Én még olyan embert nem láttam, aki végzettség, tanulás nélkül kitalált volna értelmes dolgokat.
  "

  Te most komolyan osszemosod a vegzettseget a tanulassal? :)
  Ennel azert mar valamivel kifinomultabban targyaltuk ezt a temat kb. ezerszer itt a prog.hu-n.
  John Carmack, Bill Gates, Larry Ellison, stb... nem rendelekznek vegzettseggel. Messze atlagon feluli intelligenciaval, szorgalommal viszont igen, meg azert jokor voltak jo helyen is. (Es szorgalmukbol kovetkezik, hogy tanultak is rengeteget, csak nem feltetlenul iskolaban.)
  Egyebkent ha leszakadunk a 'vegzettseg'/'nem vegzettseg' temarol, es melyebbre asunk, azert nagy kulonbsegek is vannak am az emlitett uriemberek kozott. Gates elit csaladbol szarmazott, a Harvardon tanult 2 evet mielott otthagyta az egyetemet, es az alatt a 2 ev alatt tobbet tanult ott, mint mas 5 ev alatt, sot kutatasi eredmenye is volt. Carmacknake nem volt ilyen hattere, sot majdnem fiatalkoruak bortonebe kerult (szamitogep!) lopasert. Mondjuk o is vegzett ket evet, egy gyengebb egyetemen... Ma pedig egy elo programozo legenda...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • fel. akkor ez most mit bizonyít?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • exception
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem sok kőművest láttam még amióta élek, aki open source referenciákat csinált volna. Persze vannak eception-ok is. Ezek a ritkák. Mellesleg én is kőműves akartam lenni, de nem jött össze.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • konklúzió :
  1. végzettség.
  2. Tapasztalat.
  3 Véna.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Öcsém. Ne mondjál már ilyeneket. Nem szabad, mert nem jól hangzik. Én még olyan embert nem láttam, aki végzettség, tanulás nélkül kitalált volna értelmes dolgokat. Pl. Szőlőcukor. szerves kémia. Fel tudod vázolni hirtelen a szerkezeti képletét ? C6H12O6
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A vegzettseg abszolut nem szamit. Ahhoz hogy valaki pm legyen szvsz legalabb 5-10 ev tenyleges projekttapasztalat kell fejlesztoi, ba esetleg konzultans vonalon. Plusz keszsegek. Soft skillek, motivacio, jo szervezokepesseg ilyesmik. Elmeleti tudas is kell picit hozza , modszertanok, prince2 scrum ilyesmik, de normalisan ilyet sehol nem oktatnak. A gazdinfotol biztos  nem leszel az...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy programozonak konnyen lehet probafeladatot adni interjun, mig egy orvosnal az is kerdes, hogy ha az egyetemen nem, akkor hol szerzett gyakorlatot :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én itt inkább azokra gondoltam, akik egyébként egy nem IT-s végzettséggel is jó programozók. Nyilván nem sok ilyen van, és inkább ez a kivétel, de az IT-ban szerintem ez nem számít. Pont a te példáddal élve, egy kőműves megtanulhat saját maga programozni, csinálhat néhány open-source referenciát és ha tényleg van tehetsége hozzá, akkor ezekkel  valószínűleg el fog tudni helyezkedni programozóként is, ellenben agysebésznek sosem fogják alkalmazni orvosi végzettség nélkül.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként a legtöbb IT szakmában számít a végzettség is. Ha nem számítana, akkor kőművesek csinálnák a sérvműtéteket. Inkább azokat tekinteném kivételnek, akik végzettség nélkül is jól programoznak pl.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amit leírtam, nem kötekedésképpen mondtam. A kérdésfeltvő kérdésével kapcsolatban kicsit bővebben kifejtem a szubjektív véleményemet. Ahhoz, hogy egy projecthez projectmenedzserre legyen szükség, a projectnek egy bizonyos méretet meg kell haladnia. Természetesen számít a végzettség, de -gondolom én- szerencsés dolog az is, ha a végzettség mellé van az illetőnek project tapasztalata, nem mint menedzsernek, hanem mint a projectben dolgozó egyszerű tagnak. Egy adott project teljes folyamatának áttekintő menedzslési képessége nem jön magától. Ezt szerintem step by step lehet megtanulni. Egy diploma megszerzésével, pláne a magyar felsőoktatás - mely szerintem nem elég gyakorlatias, ugyanakkor kiválóan képzett elméleti tanárok oktatnak sok helyen - jelenlegi módszereit ismerve nem kapja meg az illető azt, hogy egy komplett, megfelelően bonyolult projektet átlásson. Aller anfang ist schwer mondaná a német. Véleményem szerint végig kell járni a létra fokait. Nem megy az, hogy a tetején kezdjük.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem a projektmenedzsernél (mint ahogy kb. a legtöbb ITs szakmában) nem a végzettség számít, hanem a gyakorlat. Az fogja jól menedzselni a projektet, aki tudja, hogy ha a Józsi azt mondja valamire, hogy holnapra kész, akkor az 3 napig tart, ellenben ha a Géza mondja ugyanezt, akkor tényleg kész lesz másnapra. Ez inkább függ attól, hogy mennyire ismeri a projektben dolgozó embereket, mintsem attól, hogy mi a végzettsége. Ugyanúgy az is fontos, hogy az ügyfelet tudja jól kezelni, és tudjon határozottan nemet mondani, amikor az ügyfél ingyen szeretne még "1-2 apróságot" az alkalmazásba.

  Személy szerint én jobban kedvelem a mérnöki múlttal rendelkező PM-eket, mert (saját tapasztalataim alapján) nekik egy kicsit könnyebb elmagyarázni, hogy miért tarthat 1 hétig, ha "csak plusz 3 adatot szeretnénk még rögzíteni a rendszerben" jellegű ügyfél kérés, általában a tisztán gazdasági vonalról érkező PM-ekkel ezt nehezebb megértetni (de persze mindkét irányban vannak kivételek).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a tanácsadó az, akinek egyrészt van annyi szakmai tudása hogy értelmes megoldást tudjon javasolni az ügyfél problémájára, másrészt meg van annyi domain tudása, hogy megérti az ügyfél problémáit.

  általában a projekt előkészítő szakaszában aktív, mikor magas szintű koncepcióalkotás és validáció zajlik. a projekt későbbi szakaszában a csapat specializált tagjai mélyebben kifejtik ezeket a témákat (business analyst az ügyféloldali megértésre, architect / vezető fejlesztő a megoldásra koncentrál majd).  pm meg az, aki ezt az egészet menedzseli. elképesztő módon irreleváns hogy milyen iskolából jött, az a lényeg, hogy a projektmenedzsmenthez, és az emberek kezeléséhez mennyire ért. a projektmenedzsment gyakorlatát iskolákban még ahogy tudom nem tanítják (vannak rá tanfolyamok meg könyvek meg vizsgák), az emberek kezelését dettó.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy IT projekten belül milyen szerep jut egy tanácsadóra?

  Jó esetben ő az aki már látott ilyet, így tud segíteni milyen buktatók vannak, hogy érdemes lemodellezni dolgokat, stb.

  Ő az akinek az eszköz és/vagy a domain tudást kellene hoznia.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jaj, mindig csak ez a rosszindulat. :) Egy IT projekten belül milyen szerep jut egy tanácsadóra? (pld. erp bevezetés) Mi az ő feladata?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A hozzaerto projectmanager egy utopia.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekünk egy kedves tanárunk mondta az egyik programozás gyakorlatán, hogy aki ezt nem érti, az legyen tanácsadó. :)

  sőt, menj inkább tanárnak
  akkor nyugodt szívvel nyomathatod ezt, a felnövekvő generációnak
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm, valahogyan így gondoltam én is. Egyébként mindig is érdekelt, hogy az ilyen IT tanácsadók pontosan mit is csinálnak. Nekünk egy kedves tanárunk mondta az egyik programozás gyakorlatán, hogy aki ezt nem érti, az legyen tanácsadó. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Corvinuson végzem a gazdinfót, most fejezem be az MSc-t, Bsc-t is itt töltöttem. Ezen az egyetemen a szak nem 70-30 az infó felé, pont fordítva. Természetesen ez egyetem/kar függő, itt nálunk a gazdasági karon van, tudtommal pl a Pannon Egyetemen műszakin, ez sokban befolyásolja az oktatást.
  A marketing szöveg szerint minket a multiknaknak és nagyobb középvállalatok számára képeznek ki, mint középvezetés, amolyan kapcsoló réteg lennénk a hozzá nem értő főnökök és a túl kocka programozók közé. Ez valahol igaz is, a képzésen megszerzett informatikai tudás annyira elegendő, hogy tudjuk az MSSQL adatbázis, a C#-on meg készül WinForms, meg van olyan, hogy ASP.NET és ezekben pár egyszerűbb programot össze tudunk dobni (ha valaki marad az oktatásból szerzett tudásszinten), viszont gazdasági részek szorosan kapcsolódnak az informatikához pl.: ITIL, IT Audit, IT projekt menedzsment, E-business gazdaságtana stb.
  Közülünk nagyon sokan szegődtek el infó tanácsadónak KPMG-hez, IQSYS-hez és társaihoz, illetve többen mentek el projektmenedzsernek is jó nevű vállalatokhoz. Ezekre a szakmákra a képzés tökéletes és meglátásom szerint pont erre lett kitalálva. Széles spektrumú tudást nyújt, tudod mit hol kell keresni, de az, hogy mibe ásod bele jobban magad, az csak rajtad áll és igényli a pro aktivitást.
  Ha úgy érzed, hogy életed álma az IT projekt vezetés, a gazdinfót neked találták ki.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nem egy iparágon belüli szakmákra és szakirányokra gondoltam, hanem arra hogy a projekmanagernek konyítania kell valamit ahhoz, amit csinálnak

  Egy cég nem futtat egyszerre több száz vagy ezer projectet. Még a multik sem.
  Így (azt gondolom) egy projekt manager-nek 3-5 projekttel van dolga egyszerre és azok is szakmailag közel vannak egymáshoz (ezt úgy értem pl: egy honlapkészító cég nem fog bevállalni kernel modul írást asm-ben).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Például az IT-n belül hány szakma létezik ? Még erre sem adható korrekt válasz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tágabb értelemben sok mindent el lehet nevezni .(sazakma, terjedelem, stb szerint sokféle project létezik) Innentől kezdve a kérdés felvetésére sokféle válasz adható. Innentől kezdve ea kérdés feltevőjének korrekt válasz nem adható.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem végzettségfüggő. ... de azért jó ha konyít hozzá valamennyit.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A projectmanager az a személy, aki menedzseli a project-et. Nem végzettségfüggő.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  A téma címe magáért beszél. Szerintetek milyen kompetenciák szükségesek ahhoz, hogy valaki IT Projektmenedzser legyen? Gazdaságinformatikus szak szerintetek megfelelő? (70%-30% infó-közgáz)

  Köszönöm előre is az építő jellegű válaszokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd