Szék vásárlás
2014-04-12T21:38:21+02:00
2014-04-13T17:44:14+02:00
2022-07-22T21:27:22+02:00
 • En amilyet keresek:

  1. vízszintes ulo felület
  2. támla dontheto (tehát nem a hagyományos hinta mechanika, hanem csak a támla döl)
  3. támla gerinctámasztos, és  magas.
  4. textil
  5. karfa nem kell. (íves asztalban hiszek)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sting jól összefoglalta, részemből csak textil borítású jöhet szóba és a karfa magassága is állítható legyen, valamint szivacsos. Illetve a legjobb lenne ha a háttámla kb. egyenes volna és utólag derékmagasságban elhelyezett szivacs adná az ergonomikus formát, ilyesmi: http://gyogyexpressz.com/spd/108061/Derektamasz---Derekparna-szekre-..

  Most ilyenem van: Mack irodai forgószék - 29.100 Ft

  Ez elég jó, textil, állítható szivacsos karfa, szerkezetileg erős. Viszont most már nem vennék ennyire döntött háttámlával széket, a fenti okból. Annyi bajom van vele még, hogy kb 1 év eléggé összetömörödött az ülő felületen a szivacs (napi kb 10-12 óra használattal), így vettem bele egy méretre vágott szivacsot, így most jó, míg nem találok valami olyat, amit szeretnék.

  Az IKEA-snak a karfája nem tetszik, eleve sem biztos, hogy pont jó magasságban lesz.

  Egy ilyesmit kipróbálnék: http://www.businessworld.com.au/media/catalog/category/Ergonomic-Off..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha egyhelyben ülsz vigyáz állásban talán, de se nem szép, se nem hasznos- szerintem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valaki tulajdonosa egyiknek ezek közül?

  De igen, az elsőnek, az IKEA-snak, én pontosan ilyenen dolgozok, méghozzá pont ilyen kékben! :) Én teljesen meg vagyok vele elégedve, még aludni is lehet benne, mert elég jól hátra lehet dönteni. :)
  De amúgy nagyon kényelmes, dolgozni is jó benne. Igaz, a karfája fix, de engem ez nem nagyon zavar. A görgők jól bírják, a gázrúgó is, a szövet pedig sehol nem kopott még el, két év alatt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • én nem szeretem a görgős széket, meg a "főnök" kategóriásokért sem vagyok oda, nekem legjobban a "spártai" székek jönnek be, azaz nem szeretem azt sem, ha puha az ülőrész, jobban bírom az egyszerű fából készülteket,

  az "asztal alá csúszás" egy érdekes felvetés, mert én néha nem egymagam ülök a gép előtt (nem IT szektor, azaz nem pair programming, ne kombináljon senki), és emiatt inkább "szimmetrikus elrendezésre" hajlok, nem szeretem, ha a másik messzebb kerül a monitor(ok)tól, hiába előttem van a billentyűzet/egér, persze van olyan is, hogy mondjuk egy HD projektor képét is nézzük "közben", és emiatt sem szeretek a monitor "bűvkörébe" kerülni, máskor meg "engedek a csábításnak", meg az is igaz, hogy néha a másikunk "messzebb" ül, egy kanapén, hogy csak a kijátszott képet lássa, stb. (ez mondjuk nem jellemzően IT-s környezet, csak megemlítettem),

  ha nem "saját" környezetről van szó (nem otthoniról ill. nem valamely fix munkahelyiről), akkor nekem tovább tart megszoknom az "idegen" egeret/billentyűzetet, mint a széket, azok sokkal jobban szoktak zavarni, mint hogy éppen min is ülök,

  "környezetemben" többen használnak labdaszéket, ülőlabdát, de általában csak pár órára ülnek át rá,

  teljesen egyetértek Stinggel, hogy a székhez szorosan hozzátartozik a megfelelő asztal megválasztása ill. a monitor magasságának állíthatósága,

  "szörnyű" belegondolni, hogy már sok-sok tízezer órát töltöttem (sz)ámítógépek, jobban mondva monitorok előtt, bizonyára már többet is, mint ágyban alvással, (és már elég sokszor aludtam gép előtt is, az asztalra dőlve, stb. mert vártam a renderingre/transzkódra/akármire...)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Görgők főopciója: parketta/szőnyeg. Ha parkettád van és a görgő is elég jó minőségű, akkor a parkettát kell előbb lakkozni... (kb 8-10 év) Ha szőnyeg, átmehetsz porszivóba... (gyorsan ronda lesz a szőnyeg, a görgő meg nem gurul, a székből meg kitörik a görgő)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az alumínium szebb, a vas olcsóbb és könnyebb centíroztatni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Görgöket nem kell félévente cserélni."

  Hát ha speciális versenygörgôket veszel, akkor azok több évig is bírják az igénybevételt akár egyenetlen terepen is, de rendszeresen ellenôrizni kell a görgônyomást és évente el kell vinni szervízbe centíroztatni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • http://www.ikea.com/us/en/catalog/products/20178865/

  En ilyet hasznalok egy ideje a Sting altal felsoroltaknak megfelel, olcso es eddig strapabironak tunik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Görgöket nem kell félévente cserélni.

  Ami még fontos:
  Ülőlap mérete. Hossz, és szélesség.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 0. Mindenképpen "főnök" kategóriás széket, görgővel, gázrugóval, dönthető háttámlával, karfával. Ez alap, ezen nem érdemes spórolni, mert hátfájás lesz a vége.
  1. Mindenképpen olyant, aminek fejmagasságig érő háttámlája ill. fejtámasza van, hogy hátra lehessen dőlni benne úgy, hogy ne kelljen a fejet, hátat tartani. Ez megint csak a gerinc alkalmi tehermentesítése miatt fontos.
  2. A derék vonalához illeszkedő legyen (tehát derékmagasságnál legyen egy kis "hupli" a háttámlán befelé), mert ez jól megtámasztja az ember gerincét. A tök egyenes hátú nem jó, mert nem ergonomikus.
  3. A karfa magassága olyan legyen, hogy a szék vele együtt be tudjon csúszni az asztal alá amin dolgozol. Ha ez nincs meg, akkor eleve rossz testtartásban kell majd ülnöd, előre hajolva, ami a hátadnak megint csak nem lesz jó. Az állítható karfa általában előny emiatt (is), de csak akkor, ha stabil.
  4. A bőr borítás kizárt. Hideg/normál időben kicsúszik az ember a székből miatta, és nem tud rendesen, a kívánt szögben ülni benne; nyáron meg beletapad. Inkább textil, ami egyrészt olcsóbb is - másrészt úgyse mutogatni fogod a széket, hanem ülni, dolgozni benne.
  5. Karfán a bőr díszítés szintén kerülendő, mert aktív használat mellett gyorsan kopik, töredezik, beszakad, és nem csak ronda lesz, de zavaró is.
  6. Görgőket minimum félévente cserélni a talpon. Egy szett 2-3 ezer forint. Ha cseréli ezeket az ember, mindjárt érdemes a csavarokat is ellenőrizni, mert ha valamelyik meglazul, elkezd járni, és előbb-utóbb kiszakítja a menetet, és annyi a széknek.
  7. Gázrugót szintén érdemes cserélni, nagyjából évente, de akár korábban is, ha elkezd magától lesüllyedni/felemelkedni a szék.

  Az asztal szintén fontos, hogy illeszkedjen a székhez (pl. hogy a széket ne kelljen túl nagyon leereszteni ahhoz, hogy karfástul beférjen alá), illetve a monitor is (aminek szintén praktikusan állítható magasságú talp kell, hogy szemmagasságba lehessen hozni).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Informatikusoknak kifejezetten fontos, hogy milyen székben ülve töltik életüket munkaidejüket :D De komolyan. Sokan nem csak fejlesztünk gép előtt, hanem játszunk is stb.

  Nektek milyen tapasztalataitok vannak? Hol? Honnan? Mennyiért? Meddig bírta? Jó? Rossz?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd