Mi kell ahhoz, hogy iPhone-ra fejlesszünk?
2014-03-12T22:01:45+01:00
2014-03-13T11:17:18+01:00
2022-07-19T03:42:36+02:00
 • Think different! :D  A francokat, nem olyan nehez dolog ez. Szerintem a vilag legjobb programnyelve az Objective-c.  Persze picit elvakult vagyok. :) Lehet benne..es neha kell is irni c++ beteteket.

  Na en c++-al mindig kinlodok, mert annak a :: okkal meg << jelekkel aztan igazan fura szintaktikaja van.


  Objective-c nel meg kell szokni, hogy ami nyelvi elem az NS-el kezdodik...puszta hagyomany... NSString, NSMutableArray...stb... ami beepitett UI vezerlo elem az meg meglepo modon UI-al kezdodik..szerintem logikus.


  Nat a konzolba egy log kiiratas tenyleg csunya foleg ha ket valtozo is van benne NSLog(@"Ez a mai nap, nagyon %@, mert szepen sut a %@",kellemes,nap);


  Aztan metodusokat [self metodusneve] vagy [objektum metodusneve] igy hivunk.

  Nagyon hamar meg lehet szokni.


  A gond akkor van, ha olyan dolgot akarsz amit nem lehet. Mert ez nem Android, mindent nem lehet...nincs hatterben futo folyamat ha a progit kilovod (service), nem lehet osszevissza akarmit csinalni a hardverekkel, mert az Apple belekot mikor feltoltod...pl ha az akksit szerituk a kelletenel jobban hasznalod, szolnak hogy oldd meg mashogy, mert nem toltik fel addig a storeba az appot.


  De szerintem ez nem feltetlen baj, mert ravezetnek arra, hogy lehet elfogadhato appot irni...ami nem fagy le, nem lep ki, nem zabalja meg az akksit...droidos kollegaknak em mindig sikerul...mert sz_art itt is lehet irni. Csak nem engedik feltolteni.

  A droidos verzional azse biztos hogy a programozo hibazik..csak annyifajta keszulek van, hogy mindre nem lehet tesztelni, ilyen szempontbol sokkal jobbak az Apple megoldasai.  Ja.. es hogy mi kell...hmm... Mac mini legalabb, egy ipad es/vagy iphone es egy 99USD developer regisztracio..kb ennyi.


  Az Xcode az free...iPadre iPhonera mindenre. Nem kell kulon hozza semmit letolteni..minden bennevan..sose ertettem, pl Visual Studiohoz mi a fenenek van annyi update, ha Win Fonra akarok programozni, meg miert kell hozza emulatort kulon letolteni..miert nem sikerult nekik beletenni a csomagba.


  Ami kellhet meg az egy Lynda.com elofizetes, mert iszonyat mennyisegu jominosegu oktatovideo van ott havi 6000Huf-ert..mind megnezheted barmennyiszer. Kb ennyi ami kell..meg kitartas, mert nagyonsokat fogsz eleinte szivni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elég egy Mac Mini is, így lényegesen olcsóbban megúszható...

  Ha pedig Xamarinnal fejleszt, ugyanúgy készíthet natív applikációkat, de C#-ot tud használni.
  Ilyenkor azonban ajánlott egy legalább Xamarin Indie licensz, ami 300 dollár. Ha folyamatosan akarja hozzá a frissítéseket, akkor $300/év.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Képesnek kell lenned arra, hogy teljesen másképpen gondolkodj.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mazochista hajlam az OS X logikátlan felületéhez, aztán az XCode-hoz, végül az Objective C-hez.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Röviden összefoglalva: kell egy MacBook (OS X-en lehet csak fejleszteni, mármint legálisan), kell egy vagy több fizikai iPhone/iPad a teszteléshez, kell 99 USD évente az accounthoz és kell jó sok mazochizmus az Objective C-hez, főleg C#/Java után.

  A Java tudásod csak az alap koncepciók megértéséhez elegendő, az Objective C - nevéből adódóan - C-alapú. Szerintem rettenetesen olvashatatlan, de állítólag akinek ráállt az agya, annak a kód gyönyörű.

  Ezek az abszolúte minimum követelmények.

  (Ha csak tanulás céljából ismerkednél vele, beruházás nélkül megteheted: találhatsz és működésre bírhatsz Hackintosh-t virtuális gépen, XCode-dal és elég jó az emulátor is. De ezzel fizikai eszközön nem tudsz tesztelni.)

  Disclaimer: én alapvetően .NET-es vagyok, csak co-operáció miatt foglalkoztam a témával (van IOS-kliens app-unk), ill. tutorial alapján összedobtam egy kis socket-chat programot, de ennyi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • talán érdekelhet (meg esetleg mást ist): JÁTÉK! - Nyerj részvételt az iOS képzésre!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ProgServ-nek nézd meg a videoit youtube-on! Pont ez a téma.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A napokban elgondolkodtam, hogy mi is kellene ahhoz, hogy iPhone-ra fejleszthessen az ember.
  Nem úgy kb, hanem tételesen a legszükségesebb eszközök-szoftverek.
  Egyik ismerősöm is kérdezte már így feltenném a kérdést azoknak akik valóban fejlesztettek-fejlesztenek iPhone-ra, hogy 0-ról merre induljon az ember.

  Vagyis a kérdés: Hardware és szoftware igények, könyvek amiből az aki mondjuk jól tud programozni java-ban android-ra el tud indulni stb...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd