Külföldi szerződéses meló adminisztráció
2014-02-27T23:23:00+01:00
2014-03-05T08:52:04+01:00
2022-06-29T13:11:09+02:00
 • Nekem csak az aktualis elotti fonokommel beszeltek telefonon. Azt viszont nem tudom, hogy a fonokomet leellenoriztek-e, hogy egyaltalan szakmabeli vagy megadhattam volna barmelyik baratom telefonszamat.
  Mindenesetre ott mar nem szakmailag erdekeltem oket, hanem hogy mennyire illenek be a csapatba.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az enyémeket leellenőrizték.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem ha tényleg tetszel nekik akkor egyáltalán nem foglalkoznak a referenciákkal. Nekem tudtommal egynek sem néztek utána (igaz, engem viszont a szakterületemen ismertek hírből és látásból, de ezzel együtt nem contractorként kezdtem).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajnos egy picit ilyen érzése szokott mindenkinek lenni, amikor kijön...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát azért remélem nem kezelnek újszülöttként csak attól hogy áttettem a se**em Londonba.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Foglalkoznak külföldi referenciákkal is, ha nincs más és tetszel nekik - nekem ez a tapasztalatom. Igaz, én nem programozó vagyok!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az hogy részmunkaidőben felvettek egy contractort, az akkor elég ritkaság. Én bárhol dolgoztam, mindig bőven több volt a meló mint amire elég ember volt, ergo elvitt volna még egy-két embert.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Contractori fizukra nagyjából reálisak a jobserve-en látható számok azonos területen és földrajzi helyen.

  Persze az ügynökök mindig keményen le próbálják alkudni a napidíjadat, bármit is mondanak neked, hogy nekik is az az érdekük hogy minél nagyobb napidíjad legyen, az legalább 50%-ban kamu, ugyanis ők jobban járnak ha alacsonyabb napidíjat kapsz, mint ha egy másik ügynökség contractora dolgozik akár többért is, nem te.

  Így még akkor is megpróbálják lenyomni a napidíjad, még ha te egyébként tudod, hogy többet is megadnának.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • En dolgozok egy contractorral egyutt, heti fix 2 nap van itt mar vagy 2 eve, mashol is dolgozik mellette. Nalunk annyi munka nincs, hogy kelljen meg egy ember, de van annyi, hogy ha nem lenne, akkor tulorazni kene.
  Viszont o ennel joval tobbet szamlaz ki, pedig se nem London se nem bank (de penzugy). Azt gondoltam, ha a 400 Font az nem keves, hanem elerheto, akkor az azert van, mert a foallast mashogy fizetik.
  Btw nincs nagy mintam, egy contractorrol tudom csak mennyit dolgozik es mennyit keres, ugyhogy ha a statisztikai atlagot nezzuk, akkor tulajdonkepp fogalmam sincs mennyit er a szamlazos munka :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát nem tudom hogy pontosan mit értesz "itteni tapasztalat" alatt, és hogy az miért olyan fontos. Valahogyan Te is elkezdted nemde? ;)

  De nem contractorként kezdtem.

  Ha ez sem túl meggyőző, akkor a referenciáid alapján le tudnak csekkolni.

  Külföldi referenciákkal szerintem nem nagyon foglalkoznak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem láttam még olyat hogy az ember contractorként tolta volna néhány napban... ha contractort alkalmaznak, az általában azért van, mert valamit meg kell csinálni, és nincs rá elég emberük alapban és vagy nem ért hozzá a meglevő permie csapat.

  Ezekkel általában nehezen összeegyeztethető a részmunkaidő.

  Olyat láttam, hogy tanácsadóként egykét napra behívnak nagyon spéci szakembert, általában valamilyen termék készítőjétől, de az meg nem hosszú idő, és nagyon nehéz oda eljutni, hogy az embert így keressék, és nem is stabil munka.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szokott lenni kulonbseg a napidijban, ha "foallasban" dolgozik az ember heti 5 napot, vagy ha csak mellekallaskent csinalja heti nehany napban?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát nem tudom hogy pontosan mit értesz "itteni tapasztalat" alatt, és hogy az miért olyan fontos. Valahogyan Te is elkezdted nemde? ;)

  Szerintem fontos hogy a CV rendben legyen, azaz nem árt ha dolgoztál már korábban valahol külföldön, vagy multinál. Ha ez sem túl meggyőző, akkor a referenciáid alapján le tudnak csekkolni.

  A 400-at nem én találtam ki, már rég felvettek volna ennyiért, de úgy döntöttem hogy még várok egy jobb ajánlatra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A gondnak alapvetően azt látom, hogy hogyan találsz otthonról contractori pozíciót itteni tapasztalat nélkül (értsd miért téged válasszanak más itteni tapasztalattal rendelkező jelentkező helyett... azokat le lehet informálni, téged nem).

  Ha van friss, releváns itteni munkatapasztalatod, akkor a 400 az elérhető. Banki szektorban ennél jóval magasabb is, de ahhoz meg banki szektorbeli referencia kell, amit banki szektorbeli munkaviszony nélkül nehezen szerzel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jaja, ezek ismerős dolgok.  Kb 4 éve contractolok, csak eddig itthon csináltam.

  Tudom ez kissé már off itt, de szerinted 8 év JAVA/JEE tapasztalattal 400 font napidíj az mennyire számít kint jónak?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt hozzátenném még, hogy ez nem az összes tétel amit fizetni kell, csak amik jelentősen meghatározzák, miért olcsóbb angol kontraktorként intézni a dolgot.

  Amúgy az SJD-vel nincs gond, nekem is ők könyvelnek, csak a kalkulátoruk volt kicsit hibás, viszont a fejvadászok előszeretettel használják vagy használták arra, hogy permanensről kontraktorra váltásnál kicsit eltúlozzák mennyit lehet nyerni a váltással (mivel ha jól rémlik a számításban használt fix munkanapok száma 20 nap szabival volt egyenértékű... holott IT-ben mindenütt legalább 25, néhol és/vagy magasabb pozícióban 30 nap fizetett szabi van alapban a permanens dolgozó fizetésében). Értelemszerűen contractor nem kap fizetett szabit (és a bank holidayt se fizetik ki), ezért az ekvivalens összehasonlítás érdekében ennyivel kevesebb munkahetet kell számolni.

  Ergo 365 napból lejön 104 nap hétvége, 8 bank holiday, marad 253 nap. Ebből még le kell vonni a szabit, ami legalább 25 nap, releváns összehasonlítás végett, tehát legyen összesen 228 nap, 30 nap szabinál 223 nap. Ha beteg vagy, és nem dolgozol, szintén nem fizetnek, ezért az évi átlagos betegség napjaidat is vond ki belőle.

  Összességében 44 helyett 46 vagy 48 hét munkával számolva 5-10% eltérés kijön ami eltúlzott várakozáshoz vezethet.

  És persze contractorként mindig van szerződések közti holtidő. Célszerű a szabadságot ekkorra időzíteni
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi Finrod, ez igazán hasznos post volt!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az SJD kalkulátorát nem használnám feltétlenül mérvadó példának, mikor utoljára néztem (2 éve), nem volt bekötve a munkanapok száma, fix 46 vagy 48 héttel számolt.

  Én a contractorcalculators-t szoktam használni, az sokkal testreszabhatóbb úgyis, az alábbi eszmefuttatás nagy részét ki tudod valamelyik kalkulátorukkal iratni konkrét számokkal.

  A különbség a következőkből adódik:

  I. Cég által fizetendő dolgok:

  1. Flat rate VAT scheme-be belépés esetén 5.5% (első évben 6.5%) ÁFÁ-t lenyelhetsz cserében azért, hogy nem téríthetsz vissza ÁFÁ-t a költségszámlákról.

  2. Corporation tax relatíve alacsony, most fejből meg nem mondom.

  II. Magánszemély által fizetendő dolgok:

  1. Magánszemély évi jövedelme valahol 8100 font körüli (nem emlékszem pontosan) alsó része adómentes. Ez magyar szemmel nézve már önmagában is jól érzékelhető összeg, bár kinti szemmel nézve szinte semmire nem elég (albérletre sem).

  2. Alvállalkozóként ha megfelelő a szerződésed (értsd, ha nem minősítenek az alapján kényszervállalkozónak, lásd az idevonatkozó IR35 szabályozásról szóló az interneten megtalálható tudásanyagot), akkor a bevételed nagy részét osztalékként veheted ki, aminek az alsó 28 ezer font körüli összege gyakorlatilag adómentes (a tax credit ellensúlyozza az adóját). Ez már azért jelentős.

  3. Amennyiben a bevételed ezt is meghaladja, akkor is csak 25% az osztalék adója.

  Ezek mellett még fizetsz persze könyvelőt, az kb. 130/hó ha nem akarod magadnak csinálni, ennek fejében megcsinálják a cégvezető évvégi SZJA adóbevallását is, ami egyébként szintén háromjegyű összeg.

  Összességében a nettó számlaösszeg 70% feletti része (nem kiemelkedően magas napidíj vagy nem teljesen végigdolgozott év mellett akár több is) általában kivehető a cégből, ha nem esel az IR35 alá. Ha IR35 alá esel, az nagyjából ugyanoda jön ki, mintha alkalmazottként vetted volna ki a pénzt.

  Tovább javítható a helyzet, ha ennek a pénznek egy részét eleve nyugdíjalapba teszed, mivel azt a részt nem adóztatják... az helyből egy szemmel látható kamattal egyenértékű dolog.

  Szintén javíthatja a helyzetet, ha sok elszámolható költséged van. Az utazás tipikusan ilyen lehet, ha rá tudod fogni, hogy üzleti út.

  Még egy ötlet: az osztalékot nem kell azonnal kivenni. Következő években, ha a magánszemélynek nincs egyéb bevétele, akkor ha az osztalékot azokban az években veszed ki, akkor sokkal alacsonyabb adósávba kerül. Persze ez megint feltételezi hogy attól még abban az évben is UK-beli adóalanynak minősülsz a kettős adóztatást elkerülő egyezmény szerint (180 napos szabály). Érdekes kérdés hogy az osztalék szempontjából ez releváns-e.


  Ezt hasonlítsd össze a teljes magyar adóterheléssel, ahol lassan azt is megadóztatják, hogy levegőt vettél.


  Az otthoni 45 százalék az nem feltétlen releváns külföldre, mivel külföldre nincs ÁFA.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt én is így hallottam, de miből adódik ez a különbség?
  Itthon ÁFÁ-s egyéni vállalkozóként a bruttó bevételem kb 45 százalékát leadózom. Ha hinni lehet a pletykáknak, kinti céggel/számlával ez max 25 százalék lenne.

  Például:

  Contractor Calculator - Take Home Pay - Limited Company Calculators - Business Calculators

  Meg tudod ezt erősíteni vagy cáfolni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem igazán éri meg. Ha van egy itteni címed, csinálj egy itteni céget, itteni bankszámlával. Sokkal több marad meg belőle.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Persze, csak ez a neve.
  Az ÁFA csoportot (ami ugye 0%) úgy nevezik, hogy
  "Alanyi adómentes" és "Tárgyi adómentes"

  Csak az ÁFA nevű adófajta "mentessége" a kérdés

  Megjegyzem (tudtommal) 6 millióig emelték az alanyi ÁFA mentes limitet, hogy szinkronban legyen a KATA limitjével.

  Pl. a kérdező esetében a legegyszerűbb és adóoptimalizáció szerint sem rossz megoldás a KATA ÁFA mentes módon.
  Ha belefér.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Alanyi adómentesség? Hmm, ez jól hangzik, de szerintem ÁFA mentességre gondolsz.

  Alanyi áfamentesség ha jól tudom évi 5 millió bevétel alatt kérhető, ami nálam sajnos vagy szerencsére nem játszik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elvileg semmi akadálya, hiszen az EU-n belül egyszerűen el kell fogadni egy másik tagországból kiállított számlát.
  A cég számára a VAT lehet a kérdés, hogy ne veszítse el (ne legyen a költséged VAT-al nagyobb, mert nem tudja visszaigényelni) de ehhez csak igényelned kell egy EU-s adószámot (és kicsit megnő a magyar adminisztráció a bevallásokkal).

  Persze ha eleve alanyi adómentes a státuszod, akkor ez sem kérdés, bár nem tudom, ekkor van-e valami korlát a külföldi számlázásra, de elvileg miért lenne?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali,

  Adott programozó egyéni vállalkozó HUF-os vállalkozói számlával magyar bankban. A vállalkozó kap egy munkát Londonban, és innentől kezdve 6 hónapon keresztűl fontban kapja a fizetését.

  Mit tegyen a vállalkozó, a következők figyelembevételével?

  -Rendszeresen fel kíván venni pénzt ATM-ből Londonban, és szeretné ha a legkevesebb konverziós veszteség érné

  -A lehető legkevesebb adminisztrációval, nem szeretne Angol céget/számlát csinálni, a magyar vállalkozását, és számláját szeretné használni.

  Azoktól kérdezem, akik jártak már hasonló cipőben.

  Köszi
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd