Mit tanuljak?
2014-02-13T10:59:58+01:00
2014-02-15T01:48:32+01:00
2022-06-29T07:55:23+02:00
 • Tipp: egy nyugodt éjszakára :D(legtöbb kisgyerekes anyuka arra vágyik... :) )

  Azért ebben nem vagyok 100%-ig biztos, de ebbe most ne menjünk bele. 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Eltaláltad!

  A telefonálós munka nem nekem való, ez 100 %. Azt hittem, support alatt értetek olyasmit is, mint pl. "technical writer", pár éve amikor állást kerestem, több ilyen jött szembe velem. Valami ilyen kaliberű dologra gondolnék pl., csak nem tudom, ezen kívül vannak-e még ilyesmi feladatkörök, ahol nem kell végzett programozónak lenni, de egy kicsit konyítani kell a géphez. Arra gondoltam, hátha van itt a fórumon, aki valamiféle számtech. határterületen dolgozik és akkor ötleteket kaphatnék, egyáltalán ilyen számítógépes téren milyen feladatkörök merülhetnek fel.

  Komolyember, a kérdésed jogos. Az elmúlt 20 évben nem tudtam eldönteni, mivel akarok foglalkozni, könyvtár szakra azért mentem, mert az érdekelt, de most úgy látom, rossz lóra tettem, ezért most próbálom racionálisabban megközelíteni a dolgot. Érdekel amúgy a design, tehát tervezés akár nyomtatott, akár webes területen, de itt jön be az, hogy félek, ez már annyira telített, hogy ebbe ölni az energiáimat esetleg pazarlás. Ezért fontolnék meg még más területet is, ha vannak ötletek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tipp: egy nyugodt éjszakára :D

  (legtöbb kisgyerekes anyuka arra vágyik... :) )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bizonyos helyekre akár 0 számítástechnikai tudással is be lehet kerülni supportosnak. Tudok olyanról, aki még a windowst sem ismerte, mégis bekerült egy céghez. Inkább a személyiséget nézik. Kommunikatívnak kell lenni, "pörgősnek", aki bírja, hogy egész nap telefonon beszél nemritkán türelmetlen, adott esetben ingerült ügyfelekkel. Előfordulhat több műszak, és hétvégén, ünnepnapokon való munka is. Túlóra, ha több műszakos a meló, akkor nem jellemző. És valóban elég a jó felhasználói szintű számtech tudás. Ahol én voltam, ott megkapták ugyanazt mint a programozók, bár ez nem volt egy nagyon magas fizetés.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia,

  Szerintem az első lépés az volna, hogy tisztázd önmagadban; mihez is volna a legnagyobb kedved?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A supportnak is van több szintje. Aki a telefonokat fogadja, annak leginkább csak a nyelvtudás az elvárás. Sokan bekerülnek gyakorlatilag alap számtech tudással (be tudja kapcsolni a gépet, el tudja indítani a Word-öt), és viszonylag jól lehet keresni. Cserébe a felvételi eljárás elég hosszadalmas lehet, nagy a verseny a jó helyekért.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi, ilyesmire (is) gondoltam. A support mit jelent, úgy értem, pl. ehhez van értelme elkezdeni valamit tanulni még (akár itthon, akár iskolában, stb.)? Mert csak így ennyivel, amit most fel tudok mutatni, szerintem még nem vennének fel ilyesmi állásokra.

  Egyébként a webszerkesztés-programozás tényleg érdekelne, de félek tőle, hogy belefektetem az időmet (ami elég kevés gyerek mellett) és mégsem vennének fel sehová, annyira sokan "értenek" hozzá. Mondjuk az biztató, amiket itt írtatok, tehát még agyalok, csak szeretném látni, vannak-e más irányok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem két idegennyelv ismeretével, és átlagosnál picivel jobb informatikai tudással inkább tech support irányban nézelődj.

  A programozást gyakorlatilag nincs értelme felnőtt fejjel elkezdeni tanulni, és akármilyen webes területre mennél, szükséged lenne rá (Javascript megkerülhetetlen).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm, ez biztató!

  Még annyit kérdeznék, ha jár erre valaki, aki ért hozzá: ha esetleg más irány lenne a számítástechnikán belül, amit választanék, van még ötletetek (de olyan, ami nem programozás). Pl. valamilyen program kitanulása, amivel el lehet helyezkedni (láttam, hogy itt a fórumon pl. Cisco és Oracle tanfolyamot említett valaki, de ezekről nem tudok pl. semmit; esetleg SAP; vagy hálózatokról valami) vagy más irány, ilyesmire nincs ötletetek?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sokan vannak, ebben igazuk volt. De kevesen csinálják jól.

  Sajnos egy kicsit konyítani kell a prgoramozáshoz is. Legalábbis be tudj rakni egyszerűbb javascript libeket, függvényeket. Vagy egy egyszerűbb jquery-t is. De azért nem kell programozónak lenni.

  És egy-két templatezést is meg kell ismerned.

  Tanulni nagyon sokat lehet más kódjából. Ha látsz valami érdekeset, lesd el, csináld meg a saját oldaladra. Csinálj egy saját blogot (lehet egy wp alapú), játsz vele, csinálj templatet. Rakjál bele extra dolgokat.
  Nézegess CSS trükköket a neten, azokból is nagyon sokat lehet tanulni.

  Egy java, C# prgoramozó hamarabb kap jobban fizető állást. Referencia nélkül nem könnyű jó helyet találni. De van folyékony angolod, az megnyithat pár ajtót.
  Referenciára kicsit ráfekhetsz, akár egy saját blog, ahol a fejlődésed, saját megtanult és alkalmazott trükkjeid, ingyenes wp templatek stb. És ha mindenzt angolul, én annyira rossznak nem mondanám.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a tippeket!

  Még annyit kérdeznék, hogy ezzel tényleg el lehet helyezkedni? Két programozó ismerősöm is azt mondta, hogy ez a része a szakmának telített és szerintük más irányba induljak (mindkettő diplomás és nem webprogramozással foglalkoznak; elég komoly multinál dolgozik mindkettő). Ez hülyeség?
  Illetve most találtam ezt is: drom - Egy sitebuilder ma

  Mi a véleményetek róla? Amit Ti tanácsoltok, abban benne van, hogy a JS-t is meg kellene tanulnom akkor?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én ebből tanultam az XHTML-t és a CSS-t: link Remek alapot ad, ráadásul javascripttel, HTML5-tel és CSS3-al is foglalkozik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem ilyen "idősen" csak akkor éri meg elmenni egyetemre, ha tényleg tanulni és új információkat elsajátítani akarsz, miközben az egzisztenciád már adott, és egyetem mellett is fenntartható.
  Szvsz (és főleg az informatikában kimondottan) jellemző, hogy mindenből csak némi áttekintést kaphatsz egy képzésen, semmit nem tudnak elmélyíteni, mert kevés rá az idő.

  Pont a design és a front-end fejlesztés a legjobb ellenkampány a képzések ellen: design érzéket nem lehet melléktárgyként tanítani, a tipográfia, webergonómia, stb. pedig oktatók nélkül is tanulható, netes anyagok alapján. (A tankönyvek kb. kétévente teljesen elavulnak.)


  Egy ideje ebben a szakmában dolgozom, rálátok némileg az aktuális helyzetre.
  A helyedben front-end mindenesnek próbálnék eljutni egy kisebb céghez. Webdesignban ha kreatív (és trendkövető) vagy, alkalmazni fognak. Ha konyítasz a sitebuildhez és el is tudod készíteni a weboldal kódját, amit terveztél, egy webbel is foglalkozó kisvállalkozásnak aranyat fogsz érni.


  Önképzéshez pedig egy pár javaslat.
  Webfejlesztés alapokat innen jól el lehet sajátítani. Remek tutorialok (az angol nyelvvel úgy láttam, nem lesz gondod), a végén tesztekkel. Sorrendre: HTML, CSS, JavaScript, HTML5, CSS3, jQuery a javaslatom, így az alapoktól indulva a most éledező technológiákig jutsz. A tapasztalatod miatt persze lesznek benne triviális dolgok, szájba rágós magyarázatok, de biztos, hogy újat is tudnak mutatni. Közben jó, ha gyakorolgatsz és mindent kipróbálsz magadtól is. Célszerű, ha elkezdesz egy saját weblapot és azt szépítgeted, így látod a saját fejlődésedet is.
  Amikor ezekkel már haladsz valamennyire és gyakoroltál is (felfogod nagyjából egy tetszőleges HTML5 oldal forráskódjából, hogy mi mit csinál), elnavigálsz ide, és elolvasol mindent design, tipográfia témakörben. A régi tutorialokból szerzett alaptudást felturbózod a modern web elveivel, módszereivel.
  Rengeteg trükköt el lehet a különféle cikkekből sajátítani web és DTP témakörökben is. Ha ez is megvan, addig gyártod napi szinten a kreatívokat és weblapokat, amíg az itt található sablonokat ujjgyakorlatként össze tudod rakni saját kútfőből egy reggel, aztán ebéd utánra tervezel hozzájuk kisarculatot egy fiktív cégnek, nagy megerőltetés nélkül. Az itt található sablonok elkészítése saját ötletből néhány munkanapnál tovább nem szabad, hogy tartson.


  Eddigre már bőven elég modern referenciád lesz ahhoz, hogy alkalmazzanak.
  Szerintem ha most belekezdesz és nem apad a lelkesedés, néhány hónap múlva 140K körüli nettó (Budapest) bérigénnyel lehet jelentkezni minden hirdetésre, amiben szerepel a "design" szó.

  Azt persze nem tudom, hogy érzéked van-e hozzá, de a hölgyek dominálják a design ipart, szóval úgy érzem, nagyon nem tudsz mellényúlni. 


  Bármi kérdés ezzel kapcsolatban jöhet nyugodtan privátba is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a válaszokat! Akkor szerintetek ne iskolában gondolkodjak, hanem itthon képezzem magamat? Esetleg könyvet/weboldalt tudtok ajánlani, ami mankót jelenthet az önképzéshez? Köszi!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • +1 cmilan hozzászólásához.

  Ha egyébként is ez irányú tapasztalatod van, mindenképpen a front-end vonalat javaslom, 3-4 éves technológia már bőven elavultnak számít, friss tudással gyorsan piacképesre lehet hozni magad akár egy kis gyakorlással, papír nélkül is.
  Néhány jó referenciát összeraksz tanulás közben, max. fél év alatt el lehet vele helyezkedni, ha van affinitásod hozzá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A frontend dolgokban (html, css, js) szinte mindenki kezdo, annyira gyorsan cserelodnek a bongeszok, abba biztosan erdemes belekezdeni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Érdeklődnék, hogy szerintetek 35 éves nőként, egy gyerekkel érdemes-e belekezdeni valamilyen számítógéppel kapcsolatos szakma elsajátításába és ha igen, mit ajánlotok (felsőoktatás és tanfolyam egyaránt szóba jöhet)? Van egy könyvtáros diplomám és weblapszerkesztő voltam egy könyvtárban, amíg el nem jöttem szülni. Nem szeretnék visszamenni a volt munkahelyemre, így mindenképp tanulnék valamit. Minimálisat konyítok a CSS-hez, HTML-hez és van egy kiadványszerkesztő végzettségem, így keveset az InDesign-hoz, Photosophoz. Mérnök informatikus oktatást néztem, ahol web irányba lehet szakosodni, de attól tartok, a matek túl kemény lenne nekem. Olyasmit keresek, amihez nem kell óriási reál tudás/érzék (matek, fizika), végezhető munka/gyerek mellett és 35 éves koron túl az adott ágon belül pályakezdőként van esély vele elhelyezkedni (a fizetés ha már közalkalmazotti, azzal beérem). Van egyébként egy angol felsőfokú és egy német középfokú nyelvvizsgám. Tehát amit keresek, lehet tanfolyam is, nem hiszem, hogy pl. a programozás nekem való. Előre is köszönöm!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd