Multimédia Linux alatt

Multimédia Linux alatt
2004-09-26T23:44:02+02:00
2004-09-27T21:14:24+02:00
2022-11-01T11:10:37+01:00
 • Sziasztok!
  Megnéztem, amelyik Linux változatokat ajánlottátok, nekem a Mandrake valamiért szimpatikusabb mint a SUSE, arról nem hallottam sok jót...
  Tegnap találtam egy videóvágó programot az interneten, a neve Cinerella. Ez a program fog futni Mandrake Linux alatt?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindig azt hangsúlyozzák, hogy ha nem root-ként lépsz be, akkor a rendszer nem károsodhat, max. a júzer saját anyagai.


  Ezt az op. rendszer elvi felépítése miatt mond(hat)ják.

  Viszont ha a saját anyagaim károsodnának, eléggé kiakadnék.


  Erre nem a vírusirtó a megoldás, hanem a mentés és a mentés és a mentés ...

  Szóval több példányba kell menteni, ellenőrizni a backup médiát, "jó" helyen tartani a backup-okat, stb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Gondolod, hogy az valós biztonságérzetet nyújt, ha valami szoftver folyamatosan irtja a linux-omon a windows-os vírusokat meg egyebeket?


  Igen, de azt elég kizártnak tartom, hogy mindezt ingyen tenné. A vírusirtók -- az adatbázisépítés hatalmas munkaigényessége miatt -- tipikusan nem ingyenes termékek. Vagy mégis?

  Amúgy van egyvalami, amit nem értek a linuxos vírusirtásban. Mindig azt hangsúlyozzák, hogy ha nem root-ként lépsz be, akkor a rendszer nem károsodhat, max. a júzer saját anyagai. Ami viszont engem illet, engem -- az otthoni gépemen -- a rendszer majdnem teljesen hidegen hagy. Viszont ha a saját anyagaim károsodnának, eléggé kiakadnék. Szóval én azért tartok a vírusoktól. Meg a keyloggerektől, férgektől stb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hatezer forintos órabér?


  Bocsánat... freudi félregépelés... szóval 6.000 Ft-os óradíjért dolgozik egy cég/vállalkozó stb. De ha csak 4.000 Ft-ért, akkor sem okoz nagy gondot egy NAV.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem nyújt-e hamis biztonságérzetet a víruskereső nélküli Linux?


  Gondolod, hogy az valós biztonságérzetet nyújt, ha valami szoftver folyamatosan irtja a linux-omon a windows-os vírusokat meg egyebeket?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hatezer forintos órabér? Egyébkent egyet ertek veled.

  Tudtommal a Suse is ingyenesen letolthetove tette a Personal verziot (nem csak a Live -ot), mert nagyon pampogtak nekik suse 9.1 personal
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyáltalán meddig érvényes Pl. egy Norton esetén a vírus adatbázis upgrade ?


  Általában egy évig frissítik magukat a vírusirtók, utána ismét fizetni kell pár ezer forintot. Amúgy most éppen akciós a norton, kb. 13.000 ÁFÁ-val.

  Bennem viszont a kérdés fordítva vetődött fel. Nem nyújt-e hamis biztonságérzetet a víruskereső nélküli Linux? Minél többen használják, annál több vírust írnak majd rá.

  Szerinted ha én veszek 15-ért egy vírusirtót az 4 év múlva is aktualizálni fogja az adatait ?


  Igazad van. De ma egy átlag szellemi munkás kb. 6.000 Ft-os órabérért dolgozik. Kb. ennyibe kerülhet az évi utánfrissítése a vírusölőnek. Ez évi egy óra munka. Elhanyagolható ahhoz képest, amennyit a pingvin igényel...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerinted ha én veszek 15-ért egy vírusirtót az 4 év múlva is aktualizálni fogja az adatait ? Egyáltalán meddig érvényes Pl. egy Norton esetén a vírus adatbázis upgrade ?

  Mondjuk én főleg linux alatt dolgozom így a dolog csak elviekben érdekel, játszok a gondolattal hogy nem kellne-e egy víruskiller az XP-mre bár elég ritkán bootolok be de egy vírusnak ez is elég lehet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali.
  Én a SuSE 9.0-át használom. Ez egészen tűrhető, leszámítva azt, hogy az én gépemen (2.4 P4, 512 MB, 80GB HDD) egyes programoknál úgy akadozik a KDE, mint a régi 3.11-es windowson. Sajnos ez sem "ingyenes" abban az értelemben, hogy ha nem tudod lemásolni senkiről, akkor kénytelen vagy megvenni a dobozosat.

  <noflame>
  Egyébként nem biztos, hogy a Linux a legjobb megoldás a legalitási vágy csillapítására... Veszel egy OEM XP-t, esetleg +15-ért egy vírusirtót, és ezzel el lehet lenni 4-5 évig legálisan. Töltesz rá firefox-ot, openoffice-t, gimp-et, virtualdub-ot stb. stb.
  </noflame>

  szerzetes (ex eanna)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mandrake. A legújabb verziója a 10.1.

  Videó szerkesztés: Avidemux. Szvsz kb. a Virtualdub környékén van, bár ez utóbbit viszonylag keveset használtam (szó se róla az Avidemux-ot sem sokat, de csináltam olyat hogy a mencoder-rel felvettem egy filmet a TV kártyával divixbe aztán Avidemux-szal kivagdostam belőle a reklámokat.

  Multimédia konvertálás / felvétel: mencoder. A MPlayer része, picit misztikus parancssoros, cserébe viszont elég korrekt fájlokat hoz létre és viszonylag gyors.
  Vannak persze más hasonló progik is de szvsz ez a legjobb.

  Audió szerkesztés/manipuláció: Rezound.

  Video lejátszó: szvsz a legjobb a MPlayer, pontosabban ennek grafikus felülettel megáldott testvérkéje a gmplayer. Ezt egyébként szvsz a legjobb forráskódból fordítani, de a Mandrake alapból tartalmazza ha jól emléxem.

  CD/DVD író program: K3b

  TV program: KDETV

  Rádió: kradio

  Web szerkesztés: szvsz a Quanta a király, de a BlueFish sem rossz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!
  Egy nagy kérdésem lenne Linuxra áttérés előtt a nálam tapasztaltabb Linux felhasználókhoz.
  Évek óta használom a Windows oprendszereket, és bennem is most kitört a "legalitás láz", ezért szeretnék főként áttérni a Linuxra. A Windowst általában filmszerkesztéshez (video-editáláshoz), zeneszerkesztéshez és grafikához használtam.

  - Az első nagy kérdésem az lenne, hogy ti milyen INGYENES Linux változatot ajánlotok ezekre a célokra? Eddig már kipróbáltam a magyar UHU Linuxot, de voltak bajaim az rpm fájlok telepítésével (nem akarta kicsomagolni őket sem a konzol módszerrel, sem a KPacker progival , így nem tudtam telepíteni programokat), valamint nem tudtam lejátszani főként az újabb Quicktime fájlokat (friss filmelőzetesek) sem. Ezen kívül nem működött a Lexmark nyomtató és a HP szkenner sem. Így sajnos visszamenekültem a Windows világába :(

  - A másik kérdésem (mint látszik, teljesen kezdő lévén) az lenne, hogy tudnátok-e ajánlani jó programokat Linux alá a fent olvasható feladatokhoz (videó-zeneszerkesztés, grafika).
  Grafikából ismerkedem a GIMP és a Blender programokkal Windows alatt, ezeket hallottam, hogy Linux alatt is vannak. Az előbbiekhez viszont nem találtam semmilyen programot, de jelenleg különösen fontos lenne egy videóvágó program Linuxhoz.

  Előre is köszönöm segítségeteket, remélem tudtok segíteni!
  Üdv:
  Piki
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd