Az egyszer drága programozó, és a sokszordrága harver
2013-10-26T11:01:34+02:00
2013-10-29T15:29:14+01:00
2022-07-19T03:57:56+02:00
 • "Játékra egyértelműen egyre erősebb vas kell, de csak egy szűkebb réteg tartja toppon a gépét emiatt."

  Mondjuk ez azért is lényeges szempont, mert ma a konzolok nagyobb szeletet hasítanak ki ebből a piacból, mint mondjuk 2000-ben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az informatika fejlődésével idővel majd nem lesz szükség Jucikára, az emberi munkaerő egyre magasabb absztrakciós szinten lép csak képbe.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valóban vannak érdekes dolgok. Pl. a win8 sok mindenben előrelépés, de Pl. az UI terén visszalépés. Ugyanez igaz a Visual Studióra is. Igaz, legalább nagyobb vas nem kell alájuk. Hasonló jó ötlet volt a Unity Ubuntun, ráadásul annak elég erős vas is kell. Meg is állította a linux desktop terjedését rendesen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy átlagos gép a legtöbb felhasználásra már túl erős is.

  Történnek néha azért fejlődések. Megjelentek a HD filmek, amikhez erősebb vas kell. Weboldalak és Flash játékokhoz is valamennyire erős vas kell, de legalábbis a P4-es gépet érdemes lecserélni ha van mód rá.

  Játékra egyértelműen egyre erősebb vas kell, de csak egy szűkebb réteg tartja toppon a gépét emiatt.

  Az új operációs rendszerekhez is erősebb vas kell, ami egy kényszerítő erő. Meg az, hogy a szoftverek egy része újabb operációs rendszert követel.

  Ettől függetlenül a PC-k "világméretű" elterjedése megtörtént, így egyértelmű, hogy csökkenek az eladások, de megállni "sosem fognak" hisz mindig lesz új belépő.

  Ettől még a szoftverek fejlődhetnek, ha akarnak.
  Engem inkább az zavar, ha egy feladatra már van egy vagy több "tökéletes" program, de mondjuk egy cég mégis minden évben ránk akarja sózni ugyanazt a programot. Persze módosítgatja, de nem mindig az az ember benyomása, hogy valóban újabb és jobb programot kapunk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igény sem hiszem hogy van. A legtöbb feladatot a jelenlegi PC-k segítségével simán meg lehet oldani. Jucika akkor adná ki a számlát ha 7 magos procis gépe lenne 32 gigabyte RAM-mal, top 3D-s grafikus kártyával és a winchesterét SSD-re cserélnéd. Mert hogy a rendszer leglassabb eleme maga Jucika. Ez mondjuk 2000 környékén még nem így volt. Persze most is vannak alkalmazások amikhez combos vas kell, de amit a legtöbb ember csinál, ahhoz a mai vas pont elég. Sőt, ha a számítástechnika felhősödik, még sok is lehet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, ezen érdemes eltöprengeni, hogy miért lassult le a szoftverek fejlődése.
  Valaki már korábban is fölhozta, hogy egy új szövegszerkesztővel piacra jönni érdemes-e üzletileg, de én már beletörődtem, hogy sohasem lesz normális szövegszerkesztőm
  Magam, CAD program témában vagyok érdekelt, és ezen a téren is eléggé rezignált vagyok. Mint felhasználó, teljesen tisztában vagyok azzal, hogy a mai tudásuk ezeknek a programoknak mennyire gyászosak, a jelenlegi rendszerek mennyire elavultak, de az a gond, hogy ezek már ott vannak. Ott vannak a piacon, és minden évben telekürtölik a marketing médiát az "új" fejlesztéseikkel, miközben ezek csak a problémák felszínét karcolgatják. Maga a CAD felhasználó nem programozó, tehát fogalma sincs arról, hogy a mai szoftver és hardver eszközökben micsoda lehetőségek vannak, és hogy milyen is lenne egy igazán hatékony tervező rendszer. Mondjuk, erre én is kíváncsi lennék
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem szerintem az ellenkezőjéről beszélünk. Szerinted azért döglődik a PC piac, mert a legtöbb ember vagy cég úgy van vele, ami működik, azt nem piszkáljuk, ezért nem vesznek PC-t, ezért nem fejlődik a PC.

  Én az ellenkezőjét mondom, szerintem meg lelassult a PC fejlesztése elsősorban technológiai okokból (fizikai korlátok, ugyanahhoz a relatív teljesítmény növekedéshez több idő, pénz kell, stb.), már nem duplázódik a teljesítmény 2 évente, ezért már nem érdemes túl sűrűn PC-t venni. Tehát igény lenne a fejlődésre, de a fejlődés lelassult.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is kb. ugyanerről beszélek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A PC-k piacán nem volt olyan fejlődés az utóbbi 10 évben, mint korábban, ezért nem veszik az új hardvert, mert minek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez annyira azért nem jellemző, kivéve a kütyük piacán. A legtöbb ember és cég leginkább úgy van, hogy ami működik azt nem piszkáljuk. Ezért is döglődik a PC piac.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van ennek egy másik vetülete is.

  Még pedig az, hogy a piac vágyik mindig az újra. Lehet, hogy amit használ, az is igazából elég neki, igaz, hogy már 10-15 éves, unalmas és szürke, de a feladatát ellátja 100%-ig. És ekkor jön egy új, színes, lendületes valami, ami igaz, hogy sokba kerül és igaz, hogy pont ugyanolyan jó, mint a régi, na de ez új és modern és biztosan sokkal jobb is és ezért megveszi gond nélkül azt és dobja a kukába a régit, ami már nem kerül semmibe sem és ugyanazt tudja. Az emberek így működnek, a piac, a szoftverfejlesztők meg ezt ki akarják szolgálni, mert ezért pénzt kapnak.

  Aztán persze előbb-utóbb azért lesznek új, hasznos funkciók is, nem csak szemét, csilivili, parasztvakítás
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha valaki jegyzetelni akar PDF fájl olvasása közben annak jól jöhet. Mondjuk én azt sem értettem soha, hogy miért jó az hogy valaki a tankönyvet összefirkálja, de van aki így tanul.

  De Pl. egy pdf olvasónál hasznos feature tud lenni különösen tableten ha tudsz szótárat hívni a kiválasztott szóra. És nagyon kevés droidos pdf olvasó tud ilyet - leginkább csak a PDF képes e-book olvasók, de abban sem találtam még olyat ami ezt igazán jól csinálná. A másik ilyen Pl. hogy droidon még eddig nem tudtam találni olyan MP3 lejátszót ami annyit tud, hogy ha rábökök egy mp3-ra, akkor lejátssza. Mindegyik albumokban, előadókban, vagy random lejátszásban gondolkodik, miközben én csak egy-egy BBC-től töltött podcastot akarok lejátszani. Szóval, funkcionalitásban is van hova fejlődni, és kinek a pap kinek a papné, nem mindenkinek ugyanaz a program jó, és pláne nem feltétlenül a 20 évvel ezelőtti szint - bár van akinek meg pont az kell.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk én személy szerint örülök neki, ha a programozónak könnyebb a feladata.

  A felhasználó szerintem így is jól jár, hisz a hardvert csak egy-egy személynek kell megvennie. Cserében utána van egy rakás ingyenes vagy olcsó program.

  Sokkal kevesebb vagy drágább programokkal rosszabbul járna a felhasználó.

  Persze van amikor látszólag indokolatlanul nagy valami, vagy 87 keretrendszert telepíteni kell, hogy a végén az egyszerű program fusson.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Gondolkoztam, hogy hogyan lehetne szemléltetni ezt a problémát.
  Tfh, van 1 hektár földed, benne 100 fával.
  Ezt a földet egy ember kb egy hét alatt ássa fel, napi 8 órában óránként 600 HUF-ért.
  Ez azt jelenti, hogy ennek a munkának a költsége 24.000 HUF.
  Ekkor persze a fa környéke is fel van ásva, a z egész kert ragyog.
  A másik alternatíva, hogy hívsz egy traktort, ami egy 1/2 nap alatt felszántja a fák közét 5000 HUF-ért, illetve a fel nem ásott területet egy munkás 1/2 nap alatt berotálja.
  A munka minősége nem olyan jó, ezért a gyümölcsök az év végén 5%-al kisebbek lesznek, viszont 1 héttel hamarabb tudsz megjelenni vele a piacon.
  Melyiket válasszuk?
  Az egyik oldalon tehát a 7500 HUF költség áll szemben a 24.000 HUF költséggel.
  A másik oldalon az 1 hét monopólium áll szemben az 5%-os bevételkieséssel.
  Bár úgy tűnhet, hogy amit nyertünk a vámon, azt buktuk a réven azonban az egy hét monopólium a piacon maga az adu ász.
  Ugyanis ez alatt az idő alatt nem 5%-al kérhetünk többet, hanem 25-30 %-al is. Emellett a te terméked fogja jelenteni a piacon A TERMÉKET. Ezért veszel a Praktiker-ben Metlachi-t és nem járólapot, az Obiban Sthil fűrészt, és nem láncfűrészt, és ezért az Microsoft Office A szövegszerkesztő, és nem az Open Office, meg a Libre Office.
  És ez bizony nagy szó!
  A piac ugyanis egy igen lusta jószág, és nagyon lassan reagál. És ha már egyszer megindult egy termék irányába, akkor nagyon nehezen mászik el egy másik irányba.
  Ezért, ha valaki leszerződött mondjuk veled, hogy vesz a gyümölcsödből x tonnát, és a Te gyümölcsöd méretéhez/tömegéhez veszi meg a feldolgozó gépeket, akkor hiába lesz olcsóbb a konkurencia gyümölcse, meg szebb, meg nagyobb, ő már elkötelezte magát. Ha a vevők már megszokták, hogy a piacon a mi gyümölcsünk et hol lehet venni (és máshol nem lehet kapni), akkor nagyon lassan fognak átszokni egy másik standhoz..

  Persze ez a szemléltetés is sántít, mint a legtöbb, de talán egy kicsit felvázolja, hogy miért is lett ez a hozzáállás a szoftverfejlesztéshez.
  A fejlesztő cégek ugyanis nem szoftvert szeretnének fejleszteni, hanem pénzt keresni, ugyanúgy, mint ahogyan a gazda sem gyümölcsöt akar termeszteni, hanem pénzt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy PDF-nézegető tényleg jobb lesz attól, hogy enged ráírkálni egy meglevő PDF-fájlra, vagy Javascriptet tud futtatni a PDF-ből?

  Ez attól függ. Az élet túl bonyolult ahhoz, hogy bináris logikával modellezzük. Ha nekem mondjuk létfontosságú, hogy egy form úgy működjön ahogy, akkor igen van létjogosultsága ezeknek a funkcióknak. Mondjuk igaz, hogy 1000 userból 1 ha használja, de mivel a programból ez a feature nem kivehető, ezért úgy árazom, hogy ez az egy jól jár (nem terhelem rá a feature fejlesztésének költségeit), a többi meg rossz(abb)ul, mert rájuk viszont ráterhelem (szétosztom).
  A közgazdaságtan nem ismeri a szoftver fogalmát, csak a termék és a piac fogalmát.
  És a világ kereskedelmének a szabályait még a közgarázdák hozzák, nem az informatikusok. És ők azt mondják, hogy vannak bugok, amiket nem érdemes javítani, és vannak kódok, melyeket nem érdemes optimalizálni. És itt az "érdemes" szón ők a kőkemény közgazdasági értelemet értik, és nem pedig a szakmait.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Abban is van igazság, amit Mekkelek5 mond, különben nem léteznének olyan oldalak, mint az oldversion.com. Nyilván van tényleges haladás sok területen, de egyes programok csak a fejlődés látszatát tartják fenn, hogy legyen ürügy az N+1-edik verzió megvásárlására/letöltésére.

  Vannak olyan áttörések mondjuk a szövegszerkesztők terén, ami miatt most másképp kéne használnom a szövegszerkesztőmet, mint 5 vagy 10 éve (és ki kéne dobnom a 10 éves verziót)? Lehet még olyan feature-t kitalálni egy médialejátszó programba, aminek tényleg haszna is van, és nincs benne minden freeware lejátszóban? Egy PDF-nézegető tényleg jobb lesz attól, hogy enged ráírkálni egy meglevő PDF-fájlra, vagy Javascriptet tud futtatni a PDF-ből?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Egyébként nagyon tanulságos mondjuk 2 év Visual Studio-s fejlesztés után visszaülni a Delphi 1.0 elé, de még tanulságosabb mondjuk a Turbo Pascal 3.0. "

  Az igazi programozók vim-ben írják a kódot
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha ez így lenne, akkor ma is 10 éves programokat használnának a userek. Mert hogy az nekik annyira jó. De nem, azok a fránya userek valahogy nem ilyenek. Illetve persze van ilyen is, de ha túl sokan lennének, akkor a kutya nem fejlesztene nagyobb programokat. Egyébként nagyon tanulságos mondjuk 2 év Visual Studio-s fejlesztés után visszaülni a Delphi 1.0 elé, de még tanulságosabb mondjuk a Turbo Pascal 3.0.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jót szólsz, de nem biztos hogy ilyen egyszerű a helyzet. Nehéz megmondani, hogy ki mikor jár jól.


  A dologhoz kapcsolódik, hogy mondjuk van egy feladat.
  Erre írtak 10 éve egy programot ami 1 MB-os és tökéletesen elvégzi a feladatot.
  Na de a programozó ebből az egy programból akar élni élete végéig. Mit csinál? Tök fölösleges funkciókat pakol a programba, hogy mindig el tudja adni, mint új program.
  Aztán az eredetileg 1 megás programból lesz 50 megás, majd 200 megás, de a felhasználó sokszor csak arra használja amire a 10 éves verzió is megfelelne.

  Szerencsére nem minden fejlesztő így gondolkodik és vannak most is takarékos programok PC-re is.

  Ugyanígy durva, amikor olyan (egyébként egyszerű) weboldalakat készítenek, amik több száz mega, vagy több mint egy giga memóriát igényelnek (egyetlen egy megjelenített lap).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Desktop alkalmazásnál mindegy, mert már most sokszorosát tudják a 10 éves gépek is, mint ami kell, 10-15 év intenzív használat után meg kezdenek kidőlni fizikailag is a PC-k. Ha a 486-osom máig használnám rendszeresen, már rég kipurcant volna, tehát így is úgy is le kellett volna cserélni.

  Szerver oldalon meg mérlegelik a cégek az optimalizációt, ha megéri, akkor optimalizálnak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A felhasználót, legalábbis számlázó és tárasai területén alapvetően négy dolog érdekli:
  - Megbízhatóság.
  - Kezelhetőség, kinézet.
  - Funkcionalitás.
  - Ár.

  Az hogy te assemblyben írtad meg vagy javascriptben az ő szempontjából tökmindegy. A te szempontodból nem mindegy, hogy ha assemblyben írod meg akkor az árat bukod, ha meg javascriptben akkor a megbízhatóságot. A kezelhetőség és a funkcionalitás nagyjából konstans, a user igényét ki kell elégíteni (funkcionalitás) és ma már a user nem hajlandó két hónapos kurzuson részt venni egy számlázóprogram kezelésének elsajátítására, így az user interfészből sem lehet visszavenni.

  A hardver ebben az esetben általában nem szűk keresztmetszet, mivel az átlag user gépén több mint elég vas van (desktopon). A mobil eszközök más tészta, de ha nem offline a rendszer, akkor ott sem annyira korlát a vas.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sting, ez egy gyenge probalkozas volt!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tehát azért kell egy Hello worldnek több kilobyteosnak lenni (esetenként akár megás méret is lehet), mert drága a programozó, a hardver meg olcsó.
  Mondjuk van 10 cég akik ilyen stringek kiirásával keresik a kenyerüket. Egyik mondjuk a Helló Jóska programot szállítja, a másik a Szia Antalt, és így tovább. Mivel ezek versenyben állnak, ezért mindegyiknek saját fejlesztője van, akinek a leggyorsabban kell előállítania a piac igényeit kiszolgáló szoftverterméket. Ezért ezek a fejlesztők mind-mind használják a népszerű keretrendszerekből a leggyorsabb fejlesztést igérőt. El is készülnek a szoftverek pikk-pakk, nagyon gyorsan. Mind a 10 cég spórolt a fejlesztésen n dollárt, amit a szoftverük árában nem biztos, de az árrésben biztosan megjelentetnek. De vegyük az irreálisabb példát: még az árban is szerepelni fog ez a tényező, hiszen annyira jelentős hogy a cég kiadásainak döntő hányadát adta. Tehát minden szoftver x helyett x-n dollárba kerül. Természetesen cégenként kis eltérés lehet, de nagyságrendileg stimmelnie kell, különben valamelyik cég elvinné a piacot a többiek elől, ezt pedig a többiek nem hagynák.

  Mit, miért?
  Mármint mit adtunk fel, ezért az n dollárnyi olcsóságért? A méret és sebességoptimalizációt, és a szakértelmet. De nem baj, hiszen a hardver olcsóbb mint a fejlesztő, így végső soron a felhasználónak lesz jobb.
  Tényleg?
  Mondjuk Pistike szeretne a képernyőjén szövegeket megjeleníteni. Nincs szüksége a piac összes programjára, de 5-re azért mindenképpen, mert napszaknak megfelelően szeretne köszönni, külön köszönni a számára fontos személyeknek, búcsúzkodni hasonlóképp, és egy vicceset is szeretne. Mivel a szoftvertermékek mind egy szálig építenek az "olcsó a hardver, ezért ilyen olcsó a termék" elvre, ezért Pistike jól tudja, most öt termék esetén 5*n dollárért hardvert kell vásárolnia.
  Sajnos átverték, nem járt jobban, ugyanannyi a pénze mintha drága pénzért optimalizált szoftvert vett volna. Sajnos az átverésnek még nincs vége. Ha szüksége van egy új szoftverre, annak hardverigényét újra ki kell elégíteni. Pedig a Hello world-ök még 30 byteon is elfutnak, ami még egy mikrosütőben is van, nemhogy egy PC-ben.
  Persze az is igaz, hogy nem szükséges egyszerre futtatni az összes kiíró szoftvert, így a memórián lehet spórolni, de a háttértáron nem, ahogy a memória-háttértár átviteli sebességen sem. Sőt, a processzoron sem.
  Sajnos még nincs vége. Ez a példa egy termelő-egy fogyasztó kapcsolatról szólt. Mindenki ilyen mesterkélt példát ránt elő a tarsolyából. De szoftvereket valójában kevesebben készítenek, mint ahányan fogyasztanak.
  Ki nyer?
  A fogyasztói társadalom oltárán kell, hogy adózzunk ezügyben. 100 felhasználó 100 hardverfelújítást végez, szemben azzal, hogy 1/100 programozó-szakértelmet fizetnének meg.

  És most helyettesítse be mindenki a Hello world-öket számlázó, irodai, játék, vagy egyéb programokra.

  Akkor mégis miért hagyjuk? A programozóknak nem jó és a felhasználóknak sem jó.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd