Cross platform mobil fejlesztés kilátásai
2013-10-16T18:51:37+02:00
2014-01-09T08:48:48+01:00
2022-07-23T01:55:54+02:00
 • Google Play
  Kemény feltételek..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Dart-ot hasznalt mar valaki elesben?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Play-hez egyszeri dij van csak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!


 • Ez most egy kicsit offtopic, de valamennyire kapcsolódik a témához.

  Tegyük fel, hogy végül is elkészül valami úton módon egy android alkalmazásom, amit szeretném publikálni. A topic szempontjából lényegtelen milyen eszközzel: standard Eclipse alatt Java vagy valami cross platform ákombákommal.

  Megvan az alkalmazás és szeretném publikálni a google playen. Ehhez ugye meg kell venni a google play-es fejlesztői ID-t vagy mit, amivel fel tudsz tölteni eleve alkalmazást. Ez ugye 1 évre szól. Teszem azt a következő ciklus előtt változik a piaci helyzet (csökken a népszerűség, nem éri meg rá fejleszteni) nincs pénzem vagy nem is akarom újbóli 1 évre megváltani a lehetőséget.

  Akkor az addig feltöltött alkalmazásaimat is leveszik? Vagy azok megmaradnak csak license-met rakják felfüggesztett állapotba, így ha újból megveszem, akkor rakhatok fel új alkalmazást vagy a kritikákra reagálva javíthatom a régieket? Hogyan működik ez?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Browserben pont ez a helyzet. Hiába nyomatja a gugli a dartsot, a MS a typed JS-t, egyik sem tud új nyelvként betörni. Ráadásul az a tendencia, hogy html5 pluginok helyett, sokat rontott a helyzeten, gyakorlatilag bebetonozta a html-t és a javascriptet, márpedig egyik sem kimondottan a mérnöki teljesítmény csúcsa, legalábbis arra amire manapság használják.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • es a kovetkezo JS verziokban igazi osztalyok is lesznek.

  Hiszem ha látom. A JS fejlődésével az a baj (és ezért nem lehet kipusztítani sem) hogy legalább három nagy gyártó van akinek meg kellene egyezniük - és akiknek nem igazán érdeke ez a megegyezés.
  A másik gond az, hogy a userek nagy része nem feltétlenül a legutolsó böngésző verziókat használja, lásd az MS ami még mindig harcol az IE6-okkal.

  Nagyobb lesz egy alkalmazas, ha elinditod?

  Nem, de elkezd memóriát zabálni. És mivel egy egész böngésző kell neki akkor is, ha csak a helló világot íratod ki, nem feltétlenül fog az end-júzer örülni neki. Addig persze nem gond, amíg csak ez az app fut. De egy kisebb progi esetén a javás vagy a C++-os droidos app jóval takarékosabban tudja megoldani ugyanazt. És a mobilon a RAM ma még eléggé szűk keresztmetszet. A legtöbb masina még ma is 512K RAM-mal szaladgál, aminek a nagy részét felzabálják a telepített appok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Nem tudom egyebkent miert nem lehet megegyezni es egy olyan nyelvet hasznalnia mindenkinek, ami egyertelmu elorelepes lenne."

  Mert akkor nem lenne semmi fejlődés, hiszen az új nyelveknek minimális lenne az esélye a betörésre, mivel idővel az egykor előrelépésnek szánt nyelv mellett az lenne az érv, hogy mindenki azt használja.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ez pedig egy jo cikk, aki nem olvasta annak ajanlom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • sajatsagos, de nem kell vele torodnod, jol hasznalhato osztalyszinten is, es a kovetkezo JS verziokban igazi osztalyok is lesznek.

  Szerintem a kodiras az igazi kihivas, vannak jo analizist segito tool-ok. Debugolni sem olyan nagy kaland.

  Amig el nem inditod?:) Nagyobb lesz egy alkalmazas, ha elinditod? Itt most nem arrol beszelunk, hogy mekkora egy alkalmazas amit letoltesz az adott store-bol? (Mellesleg ez sem erdekli a usereket)


  A js sokat fog fejlodni a kovetkezo evekben, de nekem sem tetszik ahogy all most.

  Nem tudom egyebkent miert nem lehet megegyezni es egy olyan nyelvet hasznalnia mindenkinek, ami egyertelmu elorelepes lenne. De sajnos ez nem ilyen egyszeru..pl belegondolva miert nem lehet a c++-t hasznalni limitaltan (biztonsagi okokbol)? Es ez gyakorlatilag a nativeClient, megsem tunik ugy, hogy elterjedne..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • #LC

  Ha jól rémlik, akkor te nem vagy jó véleménnyel erről a javascriptes generálósdiról. Ha jól értem, akkor ebben az esetben ugyanazt a felületet kellene legenerálni mindegyik böngészőre, hogy hasonlóan nézzen ki. Még ha sikerül is azokat mindegyiken szépen megjeleníteni az Internet Explorer akkor is kivétel lesz szerintem, mert az szeret feltűnősködni. A Microsoft meg gondolom csak azt rakja bele a telefonjaiba, mint alapértelmezett böngésző.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az alap js-ben prototype alapú öröklés van, ami finoman szólva is elég sajátságos.

  Tovabba, mostanaban az a felfogas, hogy a js a web bytecode-ja/VM-je, es nem is szukseges, hogy js-ben kodolj ahhoz, hogy js kodot generalj, dart, typescript, java, c++, nem is nagyon tudok mondani olyan nyelvet amibol ne lehetne js-re forditani.

  Nem is a fordítás az igazi kihívás, hanem a debug.

  Az app meret szempontjabol pedig egy js alkalmazas nem is olyan nagy (300KB ahogy olvasom).

  Amíg el nem indítod.

  Viszont mondj akkor olyan cross platform eszkozt, aminel kicsi a helloworld app, de nem web alapu. Az osszes ilyen nativra fordito eszkoz bele kell hogy pakolja a sajat konyvtarat, aminek merete van..

  Valamit valamiért. A web alapúnál is ott a saját könyvtár, a web böngésző az. Csak ez sok eszközön ott van, cserébe viszont elég terjedelmes, buta, és lassú. Pesze a butaság alapvetően minden olyan eszközre igaz ami közös felületet akar produkálni minden eszközön, mivel így az egyedi sajátosságot nem tudod kihasználni. Az igazi megoldás olyasmi mint amit a xamarin produkál. A kérdés persze az, hogy mennyire kell multiplatformnak lennie egy mobil appnak, illetve hogy milyen appról van szó. Egy játék esetén Pl. simán megírod C++-ban, opengl-lel valamelyik kisebb vagy nagyobb motorral, persze egy nagyobbhoz képest már a unity mono implementációja sem akkora tragédia. Egy üzleti appnak pedig nem feltétlenül kell villámgyorsnak lennie, ami azt jelenti hogy akár js alapú is lehet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A keresztfordításos dolgok azért produkálhatnak meglepetéseket. És nem szeretnék egy ilyen kódban az után nyomozni, hogy miért nem megy a dolog firefoximaxin amikor krómon meg igen, vagy fordítva. Sőt, még az után sem annyira, hogy egyáltalán miért csinál mást a program mint amit elvársz tőle.

  webview-re pedig éppen azért építenek ezek a megoldások, hogy ne kelljen konkrétan a böngészőt mint appot futtatni hozzá.

  Mert a webview nem böngésző ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hiába mondod el neki te is, nem érti meg. Elakadt nála a lemez egy évtizeddel ezelőtt és úgy maradt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem nem kell szidnod a js-t, ismerem, de azert nem ertek egyet mindenben.

  Egy normalis modulkezelovel kozel teljesen hasonlo programozoi szempontbol az "osztalyok" kezelese js-ben. En require.js-t ismerem, minden osztaly egy js file, orokles, meg minden amit megszoktam "normalis" nyelveken mukodik, csak egy picit mashogy..de ez nem befolyasolja, hogy pl hogy tervezel meg egy osztalydiagramot, hogy alakitod ki a strukturat, stb.

  Masreszt, csak a vegeredmeny szamit, a usernek az szamit, hogy nativ vagy nem, mert utobbi esetben sokszor nem tunik annyira reszponzivnak a felulet, lassabb az egesz. Rohadtul nem erdekli, hogy te miben irtad, ha neki tetszik az eredmeny. Persze teny, hogy statikusan ellenorizheto nyelvekkel konnyebb fejleszteni, de azert js-ben is vannak lehetosegek statikus analizisre, egy jo IDE-vel, jsLint-tel, stb.

  Tovabba, mostanaban az a felfogas, hogy a js a web bytecode-ja/VM-je, es nem is szukseges, hogy js-ben kodolj ahhoz, hogy js kodot generalj, dart, typescript, java, c++, nem is nagyon tudok mondani olyan nyelvet amibol ne lehetne js-re forditani.

  Az app meret szempontjabol pedig egy js alkalmazas nem is olyan nagy (300KB ahogy olvasom).

  Viszont mondj akkor olyan cross platform eszkozt, aminel kicsi a helloworld app, de nem web alapu. Az osszes ilyen nativra fordito eszkoz bele kell hogy pakolja a sajat konyvtarat, aminek merete van..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • #Grizzly 21
  Már látom, hogy van egy ezzel a témával foglalkozó fórum. Nekem korábban figyelmeztetett az oldal, hogy ebben a témában már van elérhető topic, így fontoljam meg, hogy tényleg megcsinálod-e. Ez esetben ilyen nem volt. Át fogom olvasni azt a fórumot is, hogy ott milyen érvek és ellenérvek vannak egyes lehetőségeknél, de továbbra is szeretném folytatni ezt fórumot, ha lehetséges. Köszi hogy szóltál.

  #klorand
  Pedig régebben nagyon nagy lehetőséggel kecsegtetett a Tizen. Még el is hittem, hogy felül fogja múlni az android és most meg ott állunk, hogy lehet el sem fogja érni ?

  #LC
  Igen ezt elfelejtettem felsorolni, vagyis amire te gondolsz a javascriptes szutykok. Itt én konkrétan a HTML5-re gondolok, amit annyira dicsőítenek, hogy mennyire tuti király lesz. Már most támogat olyan telefonos lehetőségeket, mint a fényképezés vagy a gps használat. De a lehetőségei igen csak korlátozottak egy Xamarinhoz képest például. De mondják, hogy napról-napra jobb lesz. Várom mennyire fog eljutni. Az elgondolást egyébként nagyon jónak találom, hogy ugye minden telefon - legyen az bármely rendszerrel megáldva - képes web oldalakat felhozni böngészőben. A böngésző program ugye alapértelmezetten elérhető minden telefonon, akkor miért ne mutassuk ebben a felületet, hiszen mindegyik tudja majd használni. Csak ugye a telefont nem tudod kihasználni teljes mértékben. Egyébként én a magam részéről nem hiszek ennek a jövőjében. Valahol szerintem meg fog torpanni és nem lesznek képesek több funkciót használni a telefonról, holott nagy szükség lenne rá.

  Igen a Xamarin program méretét máshonnan is hallottam, hogy kritizálják. Azonban mi egy egész megtermett cross platform programot kidobva a google playra 4,47 MB. Szerintem ez még nem egy elfogadhatatlan méret. A mai világunkban ahol már szárnyalnak a sávszélességek ki lehet bírni egy ekkora méretet.

  A javascriptes dolgokkal hasonló állásponton vagyok én is.
  Amúgy a Xamarin eléggé típusos, ugye C#. Ott van a C# osztályrendszere, tehát például a Ping osztályt is tudod használni, vagy készítesz saját osztályt, interface-t, ilyenek.

  Köszönöm a véleményeket.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Én inkább úgy sorolnám be, hogy normális programnyelveken programozható eszközök és javascriptes szutykok."

  És akkor például mgwt (vagy Vaadin Touchkit) + gwt-phonegap megoldást hová sorolod, hiszen ez esetben Java a programozási nyelv, de javascriptre fordít?

  Szvsz jobb a natív és a webview-ra épülő megoldások, mint besorolás, ahogy Grizzly írta, hiszen utóbbit attól, hogy webes, még írhatod sokféle nyelven, megjelenési formája így is, úgy is html + javascript lesz.

  A webview-re pedig éppen azért építenek ezek a megoldások, hogy ne kelljen konkrétan a böngészőt mint appot futtatni hozzá.

  Ami az iOS-t illeti, szerintem stabilat tartani fog egy 5-10%-os részesedést hosszútávon, a Windows Phone ezt alulról fogja súrolni, az Android pedig továbbra is uralkodó marad.

  Nem te írtad másik topicban, hogy a Tizen-nek a nevében van, hányan használják?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én inkább úgy sorolnám be, hogy normális programnyelveken programozható eszközök és javascriptes szutykok. Az hogy natív vagy nem natív elhanyagolható olyan kérdésekhez képest hogy van-e normális osztályalapú OOP, van-e szigorú típuskezelés és statikus fordítás, a programod forráskódban dekkol-e a felhasználónál vagy legalább bytekódra le van fordítva, és hasonló kérdések.

  Még érdekesebb az a kérdés, hogy mekkora appot kell felrakni a usernek. Én Pl. nem igazán szeretem a 3 megánál nagyobb APK-kat, márpedig a xamarinnal a helló világ is itt kezdődik. Szintén nem túl szerencsés, ha a progi futtatásához böngésző kell, a programnyelv gyatrasága és a végsebesség mellett ezért is esnek ki nálam a javascript alapú megoldások.

  Amúgy szvsz a tizennek ugyanúgy nincs esélye a droiddal szemben ahogy a firefoximaxinak vagy akár a win8-nak sem. Szerintem hosszabb távon az IOS túlélése is kétséges, a BB pedig már most halott. Azaz a multiplatform mobilfejlesztés leginkább ott dől el, hogy az android mellett kínlódjon-e az ember az IOS-sel is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az androidot meg fel fogja váltani a Tizen. Természetesen lehet más telefonban is potenciál. De én úgy tudom, hogy a Samsung birtokolja a piac legnagyobb részét, így az a meghatározó. Ha ő kihátrál az android mögül és a Tizenben látja a jövőt vagy a windows os-ben akkor az jelentős kihatással van a piaci folyamatok alakulására.


  En ebben nem lennek ennyire biztos: >>link.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Cross plattformos mobil fejlesztés, de mivel? - Társalgó - Prog.Hu

  Szerintem kategorizalni alapvetoen ugy kellene, hogy
  - tenylegesen nativ alkalmazast forditok
  - webview-ba agyazott html alkalmazasok

  A platformokat tekintve pedig:
  - az ios szerintem sose fog kihalni, max merseklodik
  - az android (lesz) a vezeto platform
  - a tobbi pedig minimalis reszesedest fog osszeszedni

  Szemely szerint sencha touch-ot ismerem, vegyesek a tapasztalataim, de a xamarin jobb cuccnak tunik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vita topicot szeretnék indítani arról, hogy szerintetek mi lesz a cross platform mobil fejlesztés jövője. Mindenki hozzászólását megszívlelném, de elsősorban olyanok véleményére lennék kíváncsi, aki régebb óta foglalkozik ezzel és nagyobb programozói tapasztalat és tudás van a háta mögött, így jobb rálátása van a dolgok alakulására.

  Legyetek szívesek odaírni, hogy korábban mit használtatok e téren.

  Lehet olyan vélemény is persze, aki nem tartja pozitívnak a cross platform megoldásokat és azt preferálja, hogy minden platformra a saját fejlesztő környezetében írjuk meg az alkalmazást. Természetesen ilyen hozzászólásokra is kíváncsi vagyok, mert olyan vélemény is érdekel, aki azt jósolj, hogy bizonyos platformok kihalnak, mások megváltoznak vagy megerősödnek. Így lehet létjogosultsága ennek a véleménynek is.

  Az utóbbi időben felröppent több cross-platform lehetőség is:
  - RAD Studio XE5 (Delphi)
  - Qt (C++)
  - Xamarin Studio (C#)
  - stb.

  Én egy kicsit alacsonyabb szintre sorolom be az alábbiakat:
  - FireMonkey
  - PhoneGAP
  - Titanium Studio
  - stb.

  Nem akarok ezzel senkit megbántani, ha ebben fejleszt, csak általam ezek nem annyira ismertek (talán a kevesebb reklám miatt), de attól még lehet egy csodálatos fejlesztői környezet.

  Nekem tetszik ez a mobil fejlesztés téma, valahogy megtetszett számomra. Eddig a Xamarin Studioban van nagyobb tapasztalatom, csináltam cross-platform alkalmazást.

  Tehát várom a gazdasági előrelátásotokat is. Én arra számítok alaptalanul, hogy az iOS szép lassan ki fog halni, a windowsban ugyan nagy lehetőségek rejtőznek még és csak bontogatja a szárnyait, de már az is lehet, hogy besült az egész kezdeményezés. Az androidot meg fel fogja váltani a Tizen. Természetesen lehet más telefonban is potenciál. De én úgy tudom, hogy a Samsung birtokolja a piac legnagyobb részét, így az a meghatározó. Ha ő kihátrál az android mögül és a Tizenben látja a jövőt vagy a windows os-ben akkor az jelentős kihatással van a piaci folyamatok alakulására.

  Nekem csak azért lett volna fontos a Xamarin, mert eddig C#-ban programoztam. Ha lenne valami olyan kimagasló környezet, amiben a fejlesztés más nyelven történik, akkor még azon is elgondolkodnék, hogy érdemes lenne azt a nyelvet elsajátítani. Tudom, hogy a Xamarin nem ingyenes, de átnéztem a legutóbbi ezzel foglalkozó híreket itt a weboldalon és úgy láttam, hogy ott már milliós nagyságrendről van szó, míg a Xamarin studio esetében csak tízezres nagyságrendről.

  Várom az irányadó, építő hozzászólásokat ebben a témában.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd