Tábla rekordjainak továbbítása webszolgáltatással
2013-07-11T11:41:41+02:00
2013-07-11T11:41:42+02:00
2022-07-19T03:37:41+02:00
 • Sziasztok!

  Még kezdő vagyok a webszolgáltatások terén és sajnos nem találok egy normális leírást (példát) a problémámra.

  Arról lenne csak szó, hogy adott egy szerver, melyhez kliensek csatlakoznak, amelyek egy tábla rekordjait kérdeznék le, amit a szerver végez el és továbbítja a kliensek felé a rekordokat. Ez egy SOAP alapú webszolgáltatással történne. Teljesen mindegy, hogy milyen programnyelven írjuk a szervert és a klienseket.

  A problémám ill. a kérdésem csak az lenne, hogy milyen adatformátumban továbbítja a szerver a tábla rekordjait a kliensek felé?

  1. Összekapcsolom egy string tipusú változóban a lekérdezett rekordokat (pl. XML-formátumban) és ezt a string tipusú adatot továbbítja a szerver a kliensek felé? Bár ez nem tudom, hogy mennyire szerencsés, mert a SOAP kommunikáció is már eleve XML alapú. Vagy nem jelent gondot, ha egy string tipusú változóban lévő XML struktúrát továbbítok a kliensek felé? A string tipusú változó hossza (mérete) elvileg korlátlan lehet? (PHP nyelvben pl. 2 GB lehet egy string változó max. mérete.)

  2. Vagy egy egyedi strukturált tipust hozok létre, melyben egy rekord adatait el tudom tárolni, így több rekord esetén ezt a struktúrát egy tömbbe teszem és ezt a tömböt adja tovább a szerver a klienseknek? Ha igen, akkor ez hogyan történik pontosan? A kliensek honnan tudják, hogy a tömb hány elemből áll és egyáltalán hogyan dolgozzák fel a tömböt?

  Nem tudom, hogy érthető volt-e a kérdésem. A gond, hogy mindig csak olyan webszolgáltatás példákkal találkozok, ahol a szerver egy egyszerű adattipusú (int, double, string) változóban adja vissza a választ a klienseknek. Tömb tipusra még nem találtam példát az interneten sem.

  Köszi előre is minden segítséget!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd