A Google szerint semmire sem jók az állásinterjúkon feltett híres fejtörő kérdéseik

A Google szerint semmire sem jók az állásinterjúkon feltett híres fejtörő kérdéseik
2013-06-22T20:37:07+02:00
2013-06-26T18:22:57+02:00
2022-10-23T15:42:01+02:00
 • ehhez hasonló gondolatmenetet várnak el

  Bár, mint a nyitó cikkből kiderül, fölöslegesen. Bármilyen csavaros ész is kell hozzá
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem ez egy (természettudományos körökben) viszonylag jól ismert anekdota:
  Fermi problem - Wikipedia, the free encyclopedia

  Én úgy gondolom, hogy ehhez hasonló gondolatmenetet várnak el.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért butaság (valóban) a kérdés, mert nem a válasz a fontos, hanem az, hogy a jelentkező milyen gondolkodási utat jelöl meg.

  A golflabda nekem egyszerű mérnöki feladatnak tűnik.
  Kiszámítani, hogy adott átmérőjű gömbökből egy m3-be mennyi fér.
  [Ehhez bizonyára van valami képlet, de ha nem kiguglizható, akkor 1. lépés: egy rétegben hány fér és hány réteg mehet fel.
  2. lépés, ha vízszintesen elcsúsztatjuk a réteget, akkor a felső réteg lejjebb kerül, ez valamennyivel csökkenti a magasságigényt]
  Aztán csak egy adatlap amin megtudjuk hány m3 egy repcsi.

  Ha ennél részletesebbet akar, akkor nem programozót keres, hanem műszaki mérnököt

  A benzinkútnál meg kiindulni abból, hogy a kutakat az autók/emberek/megtett-út számához méretezik.
  Feltételezve hogy az országos eloszlás megtartja az üzleti racionalitást, ha vannak lakosság/gépkocsi számadatok és országos kútszám, akkor abból indulnák ki. [talán figyelembe véve az aglomerizációból ki-be közlekedőket, ezzel súlyozni a számot]
  Amivel a belvárosi megtett kilométer kevesebb annyival nagyobb a fizetőképes kereslet és a konfortigény, vagyis ezt ezzel egyszerüsíteném (mondjuk 1-re véve a konstans korrekciót, elhagyható a képletből).

  Valaki tudja a helyes megoldási gondolati utakat?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A "helyes válaszaid" nem tudom honnan szedted... Valószínű nem vennének fel. Az ilyen jellegű kérdéseknél egy becslést várnak. Ha a nagyságrend stimmel, az már helyes válasz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Very funny, very funny, - mondanám nekik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A fene, hogy az osszes benzinkut Manhattan-ben van. Hogy fogok igy tankolni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A ping-pong labda valójában golf labda, csak kreatív fordítás történt. Helyes válasz >> annyi fér bele, amennyi csak akar.

  Hány benzinkút van Manhattan-ben? Helyes válasz >> az összes.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elolvastam az eredeti NYT cikket ;) érdemes:P
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ott némi hátrányba kerülnek az antialkoholisták és absztinensek, ilyet is láttam már, de lényegében igazad van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez akár egy pólófelirat is lehetne. Van a pszichológiának egy ága, ami így is nevezi. (Ha meg múltidőbe teszed, akkor sírfelirat lehet belőle.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha túlzásba viszik a dolgot, az tényleg gond, de ha fakultatív jelleggel összejön néha egy-egy sörözés az nem olyan nagy baj.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyet értek. Nekem eddig csak problémáim voltak abból, ha valami fejes munkaidőben vagy azon túl "szórakozást" szervezett, mert kérdés, hogy kit mi szórakoztat. Főleg, ha ún. "udvartartást kialakító" vezetőkkel volt dolgom (eddig majd mindíg azokkal volt).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Annyira azért nem. Az ember nem baj ha jól érzi magát a munkahelyén, de szánalmas, ha felnőtt létére nincsenek barátai vagy családja. Nem baj ha évente egyszer van egy közös "csapatépítő tréning", de azért a szabadidőmet ne ossza már be a hr, a munkáltató. Ez általában ugyanis munkaidőn túli együttlétet jelent, nekem pedig elég a 8 óra a munkatársakból. Valószínűleg a legjobb barátomból is elég lenne, ha minden nap 8 óránál többet lennék vele.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez jó hely lehet
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elfelejted azt, hogy a zsenialitás többféle jellegű lehet, nem minden zseniből lenne jó vállalkozó.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nálunk két személyes kérdés volt a felvételin:

  1: szeretsz focizni? (céges teremfoci... YES!)
  2: szeretsz inni? (hööö... Tudok is!)

  Amelyik HR-es másmilyen kérdésekkel zaklat, annak nincs szíve!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Középszerü karrierista vagyok, jòlmegélek belöle, érdekes munkát végzek és jut idöm a magánéletre is. Az élet szép.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy jó helyen annyira nincs hova továbblépni. Mivel jó a csapat - azaz minden fejlesztő profi - így azt, hogy egy-egy problémát hogy kellene megoldani, az közösen beszélik meg, nem úgy hogy van egy isten akinek a hülyeségeit le kell nyelni az egész csapatnak. Persze, ehhez olyan vezető is kell, aki képes érvekkel vezetni tekintély helyett. És annyira nem fontos, hogy kinek a megoldása nyer - a végeredmény a lényeg, elvégre egy hajóban evez mindenki, akár sikeres a szoftver, akár nem.

  Továbblépni pedig azt jelenti, hogy innentől kezdve a te idegeidet ölik a felhasználók, kódolás helyett neked kell menedzselni hogy ki, mikor, mit csináljon. Hát akarok én ilyet ?

  Amitől szerintem egy hely jó, az a fenti légkör. És persze nem árt az sem, ha a cég odafigyel az embereire: jó gép, képzések, nyáron légkondi, jó kávégép, stb. És legalábbis számomra csak a harmadik szempont a fizetés, legalábbis addig amíg kényelmesen meg tudok élni belőle. És szerintem ezzel az emberek nagy része így van.

  Más a helyzet a magyar pincebétéknél, ezt is volt alkalmam kipróbálni. Ott tényleg addig marad az ember, amíg nem tud jobbat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most könnyű nekem, mert épp munkanélküli vagyok, tehát nincs mit ragaszkodnom meglévő álláshoz
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az teljesen normális hogy félsz a bizonytalantól. De ahogy egyre inkább érzed hogy nem jó ott neked, és sorra kapod a jobbnál jobb ajánlatokat, vagy látsz állás hirdetéseket, amikre megfelelnél, előfordul hogy egyszer csak megpróbálod és onnantól már nincs visszaút.
  Én is így vagyok vele. Nem mennék el úgy hogy nincs meg a másik hely. Viszont amikor elkezdek állást keresni, akkor már nem érdemes megtartani. Volt már arra is példa, hogy megelőztek
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem meg pont ellenkezőleg.
  Aki a csúcson van, annak már nincs hová tovább lépni. Maximum találhat egy ugyanolyat, csak másikat. Míg a kevésbé jó megpályázhat olyan állást is, ahol előrébb léphet. Egy olyat, amit annál a cégnél talán sose kaphatna meg. És azért egy ilyen lehetőséget biztosan nem szalajtana el.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Már ha nem szenved döntésképtelenségben az illető. Sok olyat ismerek (magam is ilyen vagyok), aki nem hagyja el a biztosat és ismertet az ismeretlenért. Még ha tudja is, hogy a jelenlegi helyzet már nem teljesen jó neki (Stockholm szindróma?)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A karrier egyébként is a középszerűek mentsvára, hogy lassan, de biztosan ők is jussanak valahova, annak ellenére, hogy nem jobbak, mint társaik - csak több gondot fordítanak arra, hogy az átlagosból mindent kihozzanak amit lehet.


  De ők vannak többen, és láthatólag a munkahelyeken ezeket szeretik. (Pl.: "dinamikus, sikerorientált személyiség".) Olvastam Peter Lauster Ne hagyd magad! című pszichológiai könyvében, hogy van ahol még olyan módszereket is oktatnak erre, mint a "karrierkarate", ami megtanítja a dolgozót a kellő időre öszpontosított leghatékonyabb akciót alkalmazni az önérvényesítésre a továbblépés érdekében. Csak az a baj a könyv szerint, hogy ha a többiek is ilyen módszerekkel vannak felfegyverkezve, akkor annak eredménye egy mentálisan beteg társadalom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A kevésbé jó/kivételes munkaerő pont azért "lojálisabb", mert kevesebb lehetősége van továbblépni, kevesebb külső ajánlatot kap és amit kap az is kevésbé differenciált a jelenlegi feltételeihez képest.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem ember és ember között nem nagyon van különbség. Nincs olyan hogy lojalitás, ez a szó nem létezik. Ezt csak a hr-esek butasága. Egy jobb lehetőségért mindenki ott hagy egy nagyon jót is. Persze ez nem egyértelműen csak anyagi javakat jelent. Nyilván összességében egy jobb ajánlatot mindenki átgondol és ha tényleg jobb, akkor menni fog.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A kivételes zseni úgyis - inkább előbb, mint utóbb - otthagyja a céget, és megcsinálja a saját dolgát. Sokszor akkor is, ha az amúgy üzletileg vagy karrier szempontjából akkor és ott nem előnyösebb számára.

  Nem feltétlenül. Az informatikában sok-sok olyan zseniális dolog született amiknek az alkotóit az átlagpolgár nem is nagyon ismeri, nem hogy önálló céget csináltak volna. Egy jó fejlesztő nem feltétlenül jó üzletember is - ahhoz kell egy rakás olyan dolog, amitől a legtöbb fejlesztőnek feláll a szőr a hátán - igaz, ez a karrierépítésre is elmondható.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A másik oldalon ne gondoljuk, hogy a legjobb szakembereket feltétlenül felveszik! Stratégiai szempontból kritikus területeken, vezető pozícióba elképzelhető - ha pedig PR szempontból hasznos, ill. a konkurencia elől akarják elhalászni (akkor is ha náluk semmi "értelmeset" nem fog végezni, de legalább nem a konkurenciánál dolgozik majd valami forradalmi újdonságon), akkor biztos.

  De amúgy a legtöbb pozícióban egy "jó, de nem a legjobb" szakember sokkal megfelelőbb egy cégnek. Mert lojálisabb, mert kevésbé megy a saját feje után, mert összeférhetőbb a többi (átlagos) munkatárssal, mert szerényebb fizetéssel megelégszik, stb. Ez nyilván a Google-nél sincs másként.

  A cégeknek nem kivételes zsenik kellenek (vagy azokból csak maximum egy vagy kettő), hanem szorgalmas hangyák sokasága. A kivételes zseni úgyis - inkább előbb, mint utóbb - otthagyja a céget, és megcsinálja a saját dolgát. Sokszor akkor is, ha az amúgy üzletileg vagy karrier szempontjából akkor és ott nem előnyösebb számára. A karrier egyébként is a középszerűek mentsvára, hogy lassan, de biztosan ők is jussanak valahova, annak ellenére, hogy nem jobbak, mint társaik - csak több gondot fordítanak arra, hogy az átlagosból mindent kihozzanak amit lehet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Attól hogy nálad sokkal-sokkal több tudással és tapasztalattal bír, még lehet hogy nála is vannak sokkal-sokkal több tudással és tapasztalattal bíró egyének. Valószínűleg nem kell mindenki a googlenak sem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát ez bizony érdekes eredmény, de plusz pont, hogy legalább monitorozzák magukat, és belátják, ha tévednek.

  Van egy architect ismerősöm, nálam sokkal-sokkal több tudással és tapasztalattal, aki elment a Google-hez interjúzni. Elhűlve hallottam, hogy nem felelt meg, azt mondták neki, nem rossz, fejlődőképes, próbálkozzon fél év múlva. Ki tudja, hány jó szakembert hajtottak már el.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A google a barátod :)

  Én nem csodálkozom az eredményen. Volt szerencsém belelátni HR-es cég adatbázisába és inkább tűnt egy személyeskedő üzenőfalnak, mint komoly cég munkavállalói adatbázisának.

  Most már csak azt kellene kideríteni, hogy ha azokat, akik nem kerültek felvételre, de 2-3 kört túléltek, felvennék, akkor velük mennyire lennének elégedettek. Mert szerintem hasonló eredmény lenne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd