C# (.NET) vagy Java irány?

C# (.NET) vagy Java irány?
2013-05-27T13:44:16+02:00
2013-05-28T22:26:15+02:00
2022-10-23T17:55:31+02:00
 • Ez tipikusan olyan kérdés, amelyre egyértelmű választ sohasem fogsz kapni.
  Láthattad, ki ezt, ki azt ajánlja, és mindenki más oldalról közelíti meg a kérdést.
  Nézz bele mindkettőbe, keress hozzájuk szakirodalmat és amelyik jobban bejön, azt tanuld meg első körben. Később könnyen át lehet majd menni a másikra, akkor már rövidebb lesz a tanulási idő.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Fontos kérdés a szint is ahol most állsz.

  Ha a tanulás elején, akkor nem a környezet váltás a kérdés.

  Szerintem alapszintű tanuláshoz a Java a jobb.

  Kevesebb nyelvi elem, lehet a programozásra és az OOP-re koncentrálni.

  Ráadásul Java-ról C#-ra lépésnél minden tanult egy-az egyben továbbvihető.
  Mondjuk másik irányból (nyelvi szinten!) a C# után a Java egyetlen délután, átolvasni miben is más.

  A környezetek meg nem "tanulás" kérdése.
  Egyszerűen nem lehet mindent megismerni, "megtanulni". [elképzelhetetlenül széles a háttér]
  Ami kell, azt megismeri az ember, elmélyül benne... és használja.

  Itt szerintem az elvi alapok (a háttértudás, sokszor elméleti háttér ismeret) fontosabb, mert nem a hogyan, hanem a miért és miért így a fontosabb megközelítés. Ez megint csak nyelvfüggetlen és tipikusan átvihető a környezetek között a tudás.

  Vagyis hiába "tanulsz" meg valamit --pl. egy technologiát--, ha mással kell egy fél évig dolgoznod, megint az alapokkal kezdheted ha újra ezzel kell foglalkoznod (csak az általános tapasztalat, a háttértudás az ami megvan, amiben előrébb van az ember).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Erre a tipikus válasz, hogy jó de mire? Linux desktop alkalmazásokat szeretnél gyártan, esetleg óriás siteok megírásában szeretnél részt venni, talán iOS-re fejlesztenél és ezt lehet még sorolni, persze bővítve a java/.net vonalat más nyelvekkel/frameworkokkel. Tudom, hogy nehéz ilyen korán eldönteni, hogy mi lesz a végcél, de egy kicsit mindenképpen érdemes belegondolni.

  A két nyelv (c#-java) igen-igen hasonló, mind a kettőt azonos környezetben is lehet használni, keresik is őket. Tehát ahhoz, hogy valaki vélemény tudjon alkotni egyik-másik mellett már nem kevés szubjektív véleményre is szükség van, ott pedig annál döntesz, aki szebben írja le:)

  Bármelyiket választod, nem leszel elvágva a másiktól. Az elején úgy is a programozás alapjait fogod tanulni, az OOP-vel ismerkedsz és majd 0,5-1 év után jönnek azok a nyelv/környezet specifikus elemek, amiket majd jó kisujjból írni, de akkor már mind a két nyelvet láttad valamilyen formában és könnyeben dönthetsz a "végleges elkötelezőzöttség" mellett.

  Személy szerint én a .net mellett döntöttem anno, mert akkor hozzám az a reklám szöveg jutott el, hogy ezzel tudsz asztalira, telefonra, webre és "mindenre" fejleszteni. Ezt azóta sem bántam meg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak azért, hogy valami válasz is legyen a kérdésre:
  Szerintem ma Magyarországon mind a két irány piacképes, talán a Java-t használó cégekből több van, mint a .NET-es alkalmazás fejlesztőkből, de ha valaki a nulláról akar indulni, akkor szvsz a .NET(C#) könnyebben tanulható. Ez főleg annak tudható be, hogy itt az egyes területekre a Microsoft által kidolgozott technológiákat kell megtanulni és nincs ezerféle harmadik fél által szállított technológia. A Java-ban ahány cég, annyiféle irány, terület, technológia, így ott nagy probléma az, hogy nem tudod előre kiszámolni, hogy mire is van pontosan szükség. Nézz meg néhány Java-s álláshirdetést, mindegyikben más és más technológiákat kérnek, ami éppen nekik fontos, amit épp ők használnak. A .NET filozófiája ennél egyszerűbb, általában minden problémára - felület, háttérlogika, webszolgáltatások, adatbázis kezelés, stb. - megvan egy előre jól definiált technika, amelyeket a leggyakrabban maga a Microsoft ad készen, és ezt kell alaposan megtanulni.

  Tehát összegezve, én inkább a tanulhatóság szempontjából közelíteném meg azt, hogy mit érdemes megtanulni. Piacképesnek mindkét irány piacképes, folyamatosan fejlesztett és fejlődő, Magyarországon mindkét iránynak megvan a háttere és az ezzekkel foglalkozó cégek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Majd át rakja a moderátor, ha erre téved.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jogos, oda szándékoztam tenni csak nem igazán jött össze :)

  Majd este feltöltöm oda, remélem többen nézik akkor.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kicsit félek ez a topic flamre van ítélve

  Bocsi, de inkább a Társalgóba.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Tudom már voltak hasonló témák a fórumon ám most újra feldobnám. A kérdés tehát az, hogy 2013-ban ti melyik irányt látjátok piacképesebbnek?
  A .net (C#) vagy a Java irányt? Tudom a .net egy framework így elviekben butaság összehasonlítani a java-val, de gondolom érthető azért a kérdés.

  Én azt látom, hogy mostanában a webalkalmazások kezdenek nagyon felvirágozni, én személy szerint nagy jövőt látok benne.

  Amit eddig valamilyen szinten ismerek az a C, C++ és kicsit a C#-ot. Persze most ennek ne legyen prioritása.

  Szerintetek ha teljesen 0-ról kezdi el az ember melyik területet érdemes választani? Tudom mind a kettőt, de én egyben szeretnék először viszonylag jó lenni, és munkát szerezni.

  Motiváció az megvan, szívesen tanulom mind a kettőt, bevallom nekem most a .net az szimpatikusabb, de azt szeretném választani ami Magyarországon piacképesebb és egy kezdő is könnyebben kap állást.

  Telefonra való fejlesztést nem igazán tudom hova tenni, bár ahogy látom .net-tel is lehet fejleszteni szinte minden platformra. A jövőjükre még kíváncsi lennék a MS nagy tolja a .net-et talán gyorsabban és dinamikusabban fejlődik mint a java, bár ezt nem tudom megítélni, csak utána olvastam és számomra ez jött le.

  Kicsit félek ez a topic flamre van ítélve de azt kérem tőletek, hogy abban segítsetek nekem, hogy egy huszonéves, pályakezdőnek mivel érdemes most először komolyabban foglalkoznia a fent említett kettő közül.

  Köszönöm!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd