PHP VS Java
2013-05-26T21:36:08+02:00
2014-03-27T11:02:05+01:00
2022-07-19T02:06:57+02:00
 • Dddehogy.. a legjobb platform! :)
  Csak neki is kell valami adatszolgáltató réteg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • savanyú az alma?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A végen Node.JS lesz belole. :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sőt, PHP esetén elég jelentős kérdés az és melyik frameworkot, mert van vagy 5 nagyobb és egy rakás kisebb.

  Nyugi, Java-hoz is van egy rakás. Csak webes célra kb. három tucatot listáz a Wikipedia. Ez mellesleg másfélszer annyi, mint amennyit PHP-hoz ír.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy dolog maga a nyelv - az mondjuk java esetén a droid miatt is hasznos lehet. A másik dolog pedig a framework, SQL, egyebek. Az viszont mindkét oldal esetén további tanulást jelent szerver oldalon. Sőt, PHP esetén elég jelentős kérdés az és melyik frameworkot, mert van vagy 5 nagyobb és egy rakás kisebb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha kitarto vagy es rendesen megtanulod akkor az amelyiket akarod/szimpatikusabb. Az, hogy egy nyelv tipusos vagy nem tipusos, full OOP vagy nem csak reszben segit/hatral, ha jo vagy valamiben akkor meg sz.r-bol is epitesz varat ha nem akkor meg azert mindegy :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!
  Nem hitvitat szeretnek kelteni...csak annyi erdekelne, hogy melyiket erdemes megtanulni?

  Az iOS melle kene tanulnom valamilyen hasznos szerver technologiat, mert nagyon erdekesnek, es hasznosnak tartom.

  Szerintetek PHP, vagy Java?

  Van Javas ismerosom, es o szerinte ha ismered a java nyelvet...attol a szerver oldalt nem fogod ismerni, mert rettenetesen eltero.  Az erdekelne, hogy melyik eloremutatobb es optimalisabb fejlesztes szempontjabol?
  Melyikre lehet rabizni kenyes adatokat...vagy ez csak a kodolastol fugg es mindketto pontosan ugyanolyan jo?

  ui.: végigolvastalak persze titeket de még mindíg nem tudom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kicsit igen, de azért a két hetes dolog annyira nem áll távol a rögvalóságtól...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nagy cégnél a megrendelések nem "jönnek", hanem szerzik őket. egész komoly kereskedői és tanácsadói gárdát használnak ahhoz, hogy az ügyfelet "segítség" a technológiai döntések meghozatalában - pl. hogy elsősorban olyan fejlesztőplatformot válasszanak, amire van a cégben szabadon levő erőforrás.

  amikor bejön egy új technológia, és váltani kell (ideértve azt is, mikor bejön egy olyan üzlet, amire nem lehet nemet mondani, csak épp nincs hozzá kompetencia), arra jellemzően vagy bérelnek kompetenciát (quick and dirty megoldás), vagy magas szintű változáskezelési stratégiákat készítenek és hajtanak végre, nem csak ad-hoc lecserélik a fejlesztőgárdát...
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • A 2 héttel gondolom szándékosan sarkítasz.


  Oszinten szolva lattam en mar ilyesmit (tenyleg ket het a teljesen uj technologiaju projektre), csak nem szokott jo vege lenni.


  csak .netesek vannak, de egyre kevesebb a .netes projekt, és jönnek Android megrendelések, akkor komoly cégnél szerinted teljes gárda csere kell  Nyilvan ilyenkor megprobaljak atkepezni az embereket, de a vege a dolognak az szokott lenni, hogy aki nem akar atkepzodni, annak elobb utobb nem lesz munkaja... azt meg egy ceg se szereti hosszu tavon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A 2 héttel gondolom szándékosan sarkítasz.

  Másrészt ezzel te azt állítod, hogy komoly cégeknél nagy a fluktuáció. Mert ugyebár nem azt mondtam, hogy ha van Androidos ember, akkor ne őt vetnék be, de ha nincs és csak .netesek vannak, de egyre kevesebb a .netes projekt, és jönnek Android megrendelések, akkor komoly cégnél szerinted teljes gárda csere kell. Még ha emiatt akár intelligens, kreatív, jó módszertani alapokkal rendelkezőket kell leváltani csupa bizonytalanra.

  Egyébként nem állandó váltásról van szó, hanem időnként, mert elavulttá válik vagy csökken a részesedése a platformnak (akár világ szinten, akár csak abban a környezetben(régió-ország-kontinens-stb.), ahol dolgozol).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt a komolyabb cégek nem úgy oldják meg, hogy jól van Józsi, téged ugyan dotnetezni vettünk fel, de most itt van ez az androidos project amit tegnap bevállaltunk két hetes határidővel, úgy hogy holnaptól ezen dolgozol... Van ilyen is - és én őszintén szólva szeretem is az ilyesmit, de az a cég ami így működik, az sajna hosszú távon nemigen életképes mostanság. A komoly cég viszont a droidos projektre droidos embert fog felvenni, méghozzá olyat akinek referenciája is van az adott területen. Ezért sem egyszerű a váltás - hiába tanulsz ki új technikát, számolnod kell azzal, hogy ezzel utána max. junior lehetsz egy pincebéténél. Azaz, az állandó váltás, és az azzal járó örök junior státusz sem feltétlenül kifizetődő.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bár nem az elenyésző számú elit határozza meg, de igen. Nyilván a programozás sem kivétel semmilyen más szakma, sőt, az egész élet alól sem, amelyre szintén igaz, hogy te csak a mások által neked hagyott véges számú lehetőség és út közül választhatsz, ha egyáltalán, és hogy döntésed legtöbbször nem korlátlanul szabad, legtöbbször pedig egyenesen kényszerpályán haladsz.


  Ez azért programozás esetén nem mindig igaz. Igazából egy-egy technológiát gyakran a használói emelnek fel, a forrás pedig nem mindig egy nagy cég, hanem egy-egy jókor, jó helyen lévő buherátor. Maga a web is ilyesmi, de szép példa a php, mysql is. A másik oldalon pedig számtalan, a nagyok által nyomott technológia bukott meg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Persze, hogy nem lehet mindenhez érteni, de amikor mondjuk valami, ilyen volt az iOS, nagyon rövid idő alatt ér el nagy sikereket, akkor nyilván nem lehetett annyi Objective C-t ismerő ember hirtelen (iOS API-t ismerő még kevésbé), hogy velük mindent el lehetett volna végeztetni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem mindenhez nem lehet érteni.

  Lehet, hogy gyorsan elsajátítod a nyelvet, azonban mivel a platformot nem ismered mélységében, a friss tudásoddal létrehozott app ugyan működni fog, csak marad benne néhány akna.

  Ilyenor jobb esetben jön az a történet, hogy tök jól működik, csak néha összeomlik, és mindenki széttárja a kezét, hogy mitől.

  Rosszabb esetben jön a kötbér és/vagy a kártérítési igény.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Talán sarkított a példa, bár élőben is láttam ilyen helyzetet, de innen is meg lehet közelíteni a szabad választás kérdését, nem mindig kell és érdemes a saját preferencia felé menni

  Amiről szó volt az pont nem a saját, hanem kvázi a világ, az iparági preferenciák követése. Ami - szemben a húszmilliárd légy nem tévedhet félokossággal - definíció szerint csakis helyes tud lenni, legalábbis munkaügyi szempontból. Vagy mondjuk inkább úgy: nem tud helytelen lenni. (Ti. ha mindig azt a technológiát használod ill. afelé mozdulsz el amit pillanatnyilag ill. a belátható jövőben a legtöbb cég használ és keres majd, akkor nem tudsz egyik napról a másikra állás nélkül maradni abban az értelemben, hogy ne tudnál bármilyen új munkát, munkahelyet találni a már meglévő tapasztalataiddal, ismereteiddel.)

  A másikon oldalon az embernek igenis mindig azt kell csinálnia, ami neki személyesen a legjobb, legkedvesebb - mert hogy csak abban tud jó lenni, amit szeret csinálni. Persze ez is csak értelmes, a fennálló reális alternatívák adta keretek között értendő. De a lényeg, hogy pl. abból, aki rühelli a PHP-t, nem csak hogy boldog, de jó PHP-programozó sem lesz soha. Sőt, még közepes se. Persze a PHP helyére akármilyen más nyelv, technológia neve behelyettesíthető.

  És ha már PHP, elég kevés ember van itt, aki ne írt volna valaha PHP kódot, akár szereti, akár nem.

  Emellett valószínűleg elég kevés ember van itt, aki ne írt volna valaha:
  - C/C++
  - C#
  - Java
  - Delphi/Pascal
  - BASIC
  kódot sem.

  Szóval nem igazán értem mit akartál ezzel mondani. Remélem nem azt, hogy a PHP-hoz mindenki ért, és PHP-programozóként mindenki el tudna helyezkedni, mert hogy "már írt benne programot".

  Tehát ez esetben sem maga választja meg, hanem igyekszik arra menni, amerre a világ, akik meg ezt az utat meghatározzák, elenyésző létszámú elit.

  Bár nem az elenyésző számú elit határozza meg, de igen. Nyilván a programozás sem kivétel semmilyen más szakma, sőt, az egész élet alól sem, amelyre szintén igaz, hogy te csak a mások által neked hagyott véges számú lehetőség és út közül választhatsz, ha egyáltalán, és hogy döntésed legtöbbször nem korlátlanul szabad, legtöbbször pedig egyenesen kényszerpályán haladsz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És nem pedig olyanokra, akik ekkor felmondanak, mert ők bizony maguk választanak egy céget, amely csak C++ -ban fejleszt.


  Valamiben van tobb eves szakmai tapasztalatod, szereted csinalni es jo vagy benne. De a munkahelyed kedveert eldobod ezt mind, es inkabb leszel kezdo valami teljesen uj dologban?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pont ezért van szükség olyan programozókra, akiknek megmondja a főnök, hogy a következő projekt Objective C-s lesz, és ugyan azok még nem is ismerték a nyelvet, és elsősorban C++ fejlesztők voltak, de képesek gyorsan elsajátítani, ha kell. És nem pedig olyanokra, akik ekkor felmondanak, mert ők bizony maguk választanak egy céget, amely csak C++ -ban fejleszt.

  Talán sarkított a példa, bár élőben is láttam ilyen helyzetet, de innen is meg lehet közelíteni a szabad választás kérdését, nem mindig kell és érdemes a saját preferencia felé menni, nem mindig az az előre mutató, hiszen nem csak olyan cég van, amelyik a 20 éves legacy rendszerét foltozgatja. És ha már PHP, elég kevés ember van itt, aki ne írt volna valaha PHP kódot, akár szereti, akár nem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez azért nem ilyen egyszerű. Azt, hogy mi milyen irányba halad nehéz megjósolni. Lásd ObjC ami pár éve még jól megérdemelt helyén dekkolt a kihalófélben lévő nyelvek listája élén, aztán jött az iphone és mainstream lett. Másrészt, az, hogy mi milyen irányba megy, elég nehezen jósolható, plusz ez területfüggő is.

  Amúgy pedig sok szempont játszik. Egyrészt a személyes meggyőződés, másrészt az adott területen elérhető átlagos jövedelem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • OFF:
  Te jó programozónak tartod magadat?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "A jó és értelmes programozó folyamatosan orientálódik, tanul, látja merre halad a világ, és ha olyan technológiák és nyelvek felé, amiket ő még nem ismer, miközben azok amiket bír pedig szorulnak vissza, akkor elkezd az újabb, modernebb dolgok felé orientálódni, akár szabadidejében is. "

  Tehát ez esetben sem maga választja meg, hanem igyekszik arra menni, amerre a világ, akik meg ezt az utat meghatározzák, elenyésző létszámú elit.

  Másrészt jobb cégeknél haladnak a korral, tehát nem biztos, hogy rossz programozó, aki mindezt követi és nem maga fut előre, hanem a csapattal együtt. Az persze jó ha saját maga is orientálódik, ez azonban nem azt jelenti, hogy munkahelyén is maga választ, ahhoz nem elég jó programozónak lenni, jó ön-marketing is kell, ami nincs mindenkinek meg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként azért vicces, amikor valaki azzal dicsekszik, hogy milyen nyelven fejleszt, mert a programozók többsége nem maga választja meg a nyelvet és az eszközt, hanem a cég, ahol dolgozik.

  A jó és értelmes programozó folyamatosan orientálódik, tanul, látja merre halad a világ, és ha olyan technológiák és nyelvek felé, amiket ő még nem ismer, miközben azok amiket bír pedig szorulnak vissza, akkor elkezd az újabb, modernebb dolgok felé orientálódni, akár szabadidejében is.

  Ezen kívül a jó programozó ha azt látja, hogy a jelenlegi helye nem arra felé halad amerre a világ, illetve, hogy ezzel összefüggésben ha ott marad, akkor folyamatosan leszakad majd szakmailag és egyre inkább elavul, elértéktelenedik és versenyképtelenné válik a tudása, akkor vált egy másik helyre, ahol jobban haladnak a korral és (legalább részben) azokkal a nyelvekkel dolgoznak, amik felé ő is elkezdett mozdulni vay amikkel halad - és ahol örömmel fogadják majd, mert jó programozó.

  A rossz programozó meg örül, hogy a korábban megszerzett tudásával még eléldegél azon a helyen ahol van, és legfeljebb abban bízik, hogy az ottani előmenetele során majd olyan pozícióba kerül majd, ahol már irrelevánssá fog válni, hogy mit tud és mi mindent nem, akkor is, ha az előbb-utóbb mindenképpen meglépendő technológiai váltásra - adott esetben inkább ugrásra -, és ezzel együtt jó eséllyel a fejlesztők jelentős részének leváltására kerül majd sor.

  A dolog tehát úgy igaz, hogy a jó és dinamikus programozó az maga választja meg, hogy milyen nyelven fejleszt (mert egyszerűen munkahelyet vált, ha a továbbiakban nem egyeznek az ő és munkaadója elképzelései). A rossz és begyöpösödött programozó (aki nem tud hova váltani) viszont valóban nem - ő abban dolgozik, amiben mondják. Addig, amíg a technológiai ugrás során végül ki nem rúgják, és amikorra végleg elavult tudásával már sehol nem fog tudni nagyon helyet találni magának a szakmában.
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Nyelvi lehetőségek? Hát attól függ mit értünk. Ha azt, hogy még néhány évvel eltolták a lamdbákat meg hasonlókat, akkor ezt kétlem, hisz ezek már vannak phpban. Tehát nyelvileg fejlettebbnek is mondhatjuk, ha akarjuk, de mivel ennek tényleg nincs értelme, inkább hagyjuk is.


  Ha akarsz, mar fordithatsz magadnak lambdas Version 8 javac-t illetve tobb 3rd party lambda megvalositas mar jelenleg is letezik. Es szerintem jovore kinn lesz a Java 8 is.

  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Összegezve, ha adatbiztonság a cél akkor Java, és ha egyéb akkor PHP?


  Nem. Amit nagyjabol le lehet szurni a szalbol, hogy ha adatbiztonsag a cel, akkor helyesen megirt programot kell hasznalni. Ehhez pedig nem art egy olyan fejleszto aki ezt meg tudja irni. Ilyen programozokat pedig a nem ilyenekhez viszonyitva a Java-s poziciok gyakrabban keresnek mint a PHP-sok.


  Én amikor PHP-zgattam, nem volt a nyelvben OOP (jó rég volt), de Java servletek viszont voltak.


  Es hogy jon az OOP-hez a Servlet? Ugyanugy meg lehet irni PHP-ban is objektumorientaltan es Java-ban is szarul a rendszert.

  A servlet csak egy belepesi pontot ad, a PHP-ban is a lap csak egy belepesi pontot ad. Az innen hivott elso forditasi egysegtol kezdve a kornyezet nem ad semmifele megkotest, mindkettoben teljesen szabad kezed van.
  Ebből ara következtetnék, jogy a Java által nyújtott nyelvi lehetőségek is sokkal magasabb szinten állnak, mint a PHP.


  A nyelvi lehetosegeknek semmi koze a rendszered szerkezetehez.
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • De hát ugyanezt mondtam én is, az elejétől: az App Engine technikailag Java hoszting, de átlag webappoknak nem igazán fekszik. Akkor most miről beszélgetünk?


  Nem egeszen. Amit en mondtam, vagy mondani akartam, hogy az atlag programozoknak nem fekszik :)

  Maga az AppEngine feltehetoleg semmi technikai akadalyt nem tamaszt az atlagos igenyu webappal szemben, es feltehetoen semmi problema nem lenne a lehetosegekkel, amennyiben az app helyesen van NoSql-re megirva.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Összegezve, ha adatbiztonság a cél akkor Java, és ha egyéb akkor PHP?


  Ne haragudj, de nem tudom, hogy melyik hozzászólásból és hogy szűrted le

  Ebből ara következtetnék, jogy a Java által nyújtott nyelvi lehetőségek is sokkal magasabb szinten állnak, mint a PHP.

  Nyelvi lehetőségek? Hát attól függ mit értünk. Ha azt, hogy még néhány évvel eltolták a lamdbákat meg hasonlókat, akkor ezt kétlem, hisz ezek már vannak phpban. Tehát nyelvileg fejlettebbnek is mondhatjuk, ha akarjuk, de mivel ennek tényleg nincs értelme, inkább hagyjuk is.

  A lényeg, hogy azt kell választani amit megfizetnek és szeretsz is. Szerencsére olyan világban élünk, hogy ha én haskellben akarok programozni, akkor arra is találhatok helyet.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát srácok...most nem győződtem meg arról, hogy a Java jobb, de arról sem, hogy a PHP meg mindenható.

  Összegezve, ha adatbiztonság a cél akkor Java, és ha egyéb akkor PHP?

  Én amikor PHP-zgattam, nem volt a nyelvben OOP (jó rég volt), de Java servletek viszont voltak.

  Ebből ara következtetnék, jogy a Java által nyújtott nyelvi lehetőségek is sokkal magasabb szinten állnak, mint a PHP.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Miert kellene egy atlag programozonak atlagos vagy annal kisebb terhelesi igenyek eseten NoSql-t es Google AppEngine-t hasznalnia?


  De hát ugyanezt mondtam én is, az elejétől: az App Engine technikailag Java hoszting, de átlag webappoknak nem igazán fekszik. Akkor most miről beszélgetünk?
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Ettől még egy átlag programozónak nem lesz nagy motivációja átállni egy teljesen új paradigmára, főleg ha a hátrányai egyből előjönnek (pl. join hiánya), az előnyei pedig csak nagyobb terhelésnél kezdenek előtérbe kerülni.


  Miert kellene egy atlag programozonak atlagos vagy annal kisebb terhelesi igenyek eseten NoSql-t es Google AppEngine-t hasznalnia?

  Megkockaztatom, hogy a Google-nek sem feltetlenul erdeke, hogy a kezdo programozok jellemzoen bugos programjait futtassa, plane ugy hogy azok a grid stabilitasat veszelyeztessek...

  Sokkal inkabb el tudom kepzelni, hogy a Google App Engine celkozonsege a tenylegesen skalazando nagyobb teljesitmenyigenyu rendszerek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elhiszem neked, amit mondasz, a jelek szerint te jobban benne vagy az elméletben, mint én.

  Abban nem kételkedem, hogy megfelelő tudással és kitartással mindent meg lehet oldani NoSql alapon, amit SQL alapon (és persze fordítva). Ettől még egy átlag programozónak nem lesz nagy motivációja átállni egy teljesen új paradigmára, főleg ha a hátrányai egyből előjönnek (pl. join hiánya), az előnyei pedig csak nagyobb terhelésnél kezdenek előtérbe kerülni. És ezt most nem általában minden NoSql megoldásra mondom, mert annyira nem ismerem őket, hanem konkrétan a Google App Engine datastore-jára, aminek régebben elolvastam a doksiját.

  De ezzel már nagyon offoljuk ezt a témát. Ha szeretnél még erről beszélgetni, szerintem nyissunk neki saját témát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd