Adatbázisok
2013-04-19T11:43:59+02:00
2013-04-25T08:49:59+02:00
2022-07-19T02:13:08+02:00
 • Nah!
  Jól kiveséztük a témát.
  Köszönöm mindenkinek.
  Kicsit átgondoljuk a dolgot. Ezek fényében nem biztos, hogy most új ember kell nekünk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor elküldöm én is még egyszer a privátot.
  Biztos valami zavar lett az erőben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet, de inkább reális mint negatív. Az igazság az hogy én se szeretném, ha lenne egy saját cégem és akkor az alkalmazott bejönne ledőlni a pihenőszobába, vagy egész nap csocsózna a kollégákkal. Szerintem mindenféle pozitív vagy negatív tapasztalat mellett is fel kell merüljön a gyanú az emberben

  Miért van pihenőszoba ágyikóval? Tessék, komolyan átgondolni! Miért előny ha szereted a pizzát, meg a ropit? Ettől jobb programozó vagy? Vagy miért pozitív, ha fiatal lendületes csapatban dolgozhatsz, esetleg a belvárosi iroda? Kit érdekel az ilyesmi? Persze nyilván a belvárosi munkavállalónak egy belvárosi iroda előnyös, de ezt úgy általánosan nem lehet a céggel kapcsolatos pozitív dolgok közé rakni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem a hozzászólásodra gondoltam, hogy negatív, hanem a világlátásodra. De ez a hozzászólás sem sikerült túl pozitív kicsengésűre :)
  De ez gondolom inkább a megélteken alapul. Nekem ilyen gondjaim nem voltak. Sem munkaidőt, sem pedig a céges "extrákat" tekintve. Lehet azért látom másképp.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mi volt a hozzászólásomban negatív?
  Szerintem itt, ebben az országban mindenki hülének nézi a másikat. Amit persze nem kell mindig a másik tudomására hozni, hogy "figyelj, tudom hogy hülének nézel, de...". Viszont itt úgy érzem hogy ennek nincs akkora következménye. Bár...

  Szóval amikor úgy mutatják be a leendő munkahelyed, hogy nézd ott az ágyikó, meg a pihenő szoba, ahol ha nagyon elfáradtál, akkor majd lepihenhetsz, akkor ne arra gondolj hogy majd az esti céges buli után oda vonulhattok el a főnök titkárnőjével, vagy akármilyen buli után Te másnap a cég pénzén aludni fogsz, míg a többiek dolgoznak, vagy épp Ők is alszanak. Hanem arra gondolj, hogy úgy gondolják hogy előfordulhat az, hogy - ugyan otthonról nem végezheted el a munkád -, de minek mennél haza arra a pár órára, amíg alszol.

  A pizzát sem azért kell szeretned, mert az olyan egészséges, vagy mert finom. Hanem mert házhoz hozza a futár, és amellett hogy pillanatok alatt bekapsz egy szeletet, ami eltölti a kis pocakod, közben dolgozhatsz, vagy a többiekkel átbeszélhetitek a következő feladatot. Viszont semmiképp sem tűnsz el fél -egy órára, amíg rendesen megebédelsz legalább valami menzán.

  A darts, vagy csocsó szoba is olyan, amit inkább kerülni kell, nehogy rád vetüljön a figyelem, hogy lazsálsz, ahelyett hogy a munkád végeznéd. Ráadásul ha egy régi motorost is belerángatsz, akkor a többiekre is rossz hatással vagy. Az a csocsó szoba egy próbatétel, amin nem szabad elhasalni, ha meg szeretnéd őrizni az állásod.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nyilván határidő közeledtével lesz 10 óra, de amikor nincs annyi meló, akkor 2-3 is bőven elég.

  Valaki nyilván rosszul végzi a munkáját, de Ő nem a programozó. Ha nincs meló, akkor az, akinek szereznie kellene. Ha meg a határidő van alul tervezve, akkor aki a munkát méri fel. Itt a legkevesebb felelősség a programozón kéne hogy legyen, mégis Ő az aki pórul jár. Miért is? Egyébként meg ezeknek a 10+ óráknak semmi értelme, maximum megutálod amit csinálsz. Ez olyasmi, mint a süti. Hiába szereted, ha egész nap a sütit kell enned, akkor az már büntetés.

  Alap, hogy fizetik, ahol nem az valami sufni bt lehet.
  Szerintem meg alap hogy nem. De eleve ellentmondásba keveredtél az előző mondatoddal. Ha ugyanis Te 10+ órákat dolgozol mikor járnál oktatásra? Ha az alvás rovására teszed, az sem felel meg a munkáltatónak, hiszen ahogy Sands is írta, akkor állandóan fáradt vagy. Az meg hogy délben eltipegj egy előadásra, majdnem egyenértékű a felmondó leveleddel.

  férfit kell felvenni
  Szomszéd csaj is leszólt a múltkor, hogy legyek férfi. Már ráindultam, erre közölte hogy nem úgy, hanem agyonüthetném a két gyerekem, mert zavarja a ricsaj....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • M.Seal:

  Akadnak olyan helyek is, ahonnét akkor se nagyon lehet lelépni, ha igazából nincs munka. Akkor is lázasan dolgozni kell valamin. Pld mert különben sem dolgozni vagy felvéve, hanem hogy ha a főnök haverjai megjelennek, elbüszkélkedhessen vele, hogy neki micsoda csillivilli cége van frankó csapattal meg minden. De ha jól sejtem, itt most nem erről van szó.


  Sands:

  Bocsi az előző felírásomért, elfelejtettem alaposan elolvasni dolgokat, mea culpa Amúgy dobtam még egy privit.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A jelenlegi munkakeresési tapasztalatom az, hogy elvárás a 9,5 óra.

  Nyilván határidő közeledtével lesz 10 óra, de amikor nincs annyi meló, akkor 2-3 is bőven elég. A lényeg, hogy kész legyen határidőre a munka, az, hogy ez kinek hány óra magánügy.

  Ahol én dolgoztam eddig, soha nem volt ilyenre lehetőség.

  Alap, hogy fizetik, ahol nem az valami sufni bt lehet.

  mert az oviba csak reggel 6-tól este fél 6-ig van gyerekfelügyelet.

  Gyerekes anyukánál ez várható, hogy elmegy, férfit kell felvenni, akinek ez nem tetszik...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kérdező nagyon elégedett lehet, mert jól kiveséztük számára a témát.
  Sőt, a témához közelálló egyéb témákat is...

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem lehet, hogy picit negatívan látod a világot? :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A jelenlegi munkakeresési tapasztalatom az, hogy elvárás a 9,5 óra.


  +1 (vagy tobb)

  velemenyem: mint a sved vasutase, mikor a vonat levagta a ket labat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "4 órát, 3 órát, 5 órát, 6 órát vagy semennyit. - Nem voltak fáradtak
  - csoda? A jelenlegi munkakeresési tapasztalatom az, hogy elvárás a 9,5 óra.

  Egyikük míg itt volt két MS vizsgát tett le, fizettük neki.
  - ezzel szemben a főállásúnak milyen képzést fizettetek? Ahol én dolgoztam eddig, soha nem volt ilyenre lehetőség.

  nem kellett oviba menniük a gyerekért
  igen, mert az oviba csak reggel 6-tól este fél 6-ig van gyerekfelügyelet. Tehát cirka 11,5 órán át. Abból levonod a 1,5 óra munkába járást, akkor még marad 10 óra. Nálatok ez sem elég?

  Ők amennyit kerestek, annak nagyon örültek.
  - Nyilván ezért ott is maradtak. Csak bővülne a csapat?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nyomtass ki egy jól fogalmazott hirdetést papírra, vidd el a népesebb kollégiumokba, és ragacsold ki a hirdetőtáblára. Aztán vagy szerencséd lesz, vagy nem.

  Egyébként az én tapasztalataimhoz képest irgalmatlan mázlid volt. Fortuna nagyon szerethet téged.

  Nálam az elküldött üzenetek azt mutatja, hogy el sem olvastad. Ha már nincs meg, valószínűleg olvasatlanul lett törölve. Mindegy, akkor leírom ide a lényeges kérdést. Illetve kérdéskört. Távmunka?

  Cégen belül nálatok van-e úgy szervezve a munka, hogy ha a jelenlegi kollégáid közül bárki akarna, akár otthonról is dolgozhatna? Pld mert van céges internet, dyndns, vpn, és belső hálón svn? Vagy egyáltalán van-e bejáratott módja a csapatmunka külön szilánkjainak egybegyúrására? Hozzá vagytok-e szokva napi rendszerességgel skype / ventrilo / teamspeak használatához (gépek felszerelve fejhallgatóval, mikrofonnal)? A munkák ad-hoc jellegűek ("csülökre fijjúk.."), vagy előzetesen leírást / dokumentációt is gyártotok magatoknak, pld hogy akik összedolgoznak, egymás folyamatos zaklatása nélkül is tudjanak haladni a saját munkájukkal? Ezek mind olyasmik, amik a külsős alkalmi bedolgozást segíthetik. Szélsőséges esetben pld semmi ilyesmire nem vagytok felkészülve, és csak a bejárkálás lehetséges, meg odabent "közbekiabálás". Szóval mire vagytok felkészülve egyáltalán?

  Hangosan gondolkodtam, uff
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem igen! :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én küldtem neki privit is, arra sem érkezett semmi reakció


  Egy privátot kaptam, arra válaszoltam legjobb tudomásom szerint. Vagy valamit benéztem?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Srácok!

  Azért tettem fel a kérdést mert hangosan gondolkodom.
  Nem várjuk el azt, hogy vérprofin dolgozzon az ember olcsón.

  Csak kíváncsi vagyok a véleményetekre.
  Sok évvel ezelőtt kilátásban volt egy nagy projekt már bele is kezdtünk. Felvettünk két seniort, igen jó fizetéssel, számunkra viszont elég előnytelen szerződéssekkel. Megrendelő a projekt negyedénél stop-ot mondott, szerződést felrúgta, visszalépett.
  Mi pedig ültünk a jól kereső dolgozókkal és próbáltunk munkát szerezni. Nah annak majdnem csőd lett a vége. De szerencsére talpra álltunk. Azóta óvatosak vagyunk.

  Aztán volt olyan mikor BME-ről jött hozzánk két srác.
  Ambíciózusak voltak, okosak, kreatívak. Amikor ráértek, jöttek.
  4 órát, 3 órát, 5 órát, 6 órát vagy semennyit. Mikor mennyi idejük volt. Ők amennyit kerestek, annak nagyon örültek. Pláne a kötetlen munkaidő miatt. Mi pedig annak örültünk, hogy ők nyitottak. Egyikük míg itt volt két MS vizsgát tett le, fizettük neki. A leghatékonyabb munkaerők voltak.
  Nem voltak fáradtak, nem kellett oviba menniük a gyerekért. Néha másnaposak voltak. Ennyi.
  Az is lehet, hogy csak szerencsénk volt velük...

  Mindenesetre ezért dobtam fel a témát. Jó lenne még ilyen kolléga.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nincs elég idejük teljesíteni a sok rendelést és új embert szeretnének felvenni. Ez elég messze kéne legyen a csődtől.


  Így van.

  ahelyett hogy megpróbálnának valami belső átszervezést végrehajtani az ilyen időszakokban. Valószínűleg akkor nem is jutna eszükbe hogy az üzleti logikát a db-be rakják


  Az üzleti logikát DB-be tesszük, amit lehet.
  Próbálunk átszerveződni, de nem vagyunk túl sokan.
  Néha jó lenne találkozni a családdal is.

  Azt gondolom, hogy a TSQL programozás nem egy űrtechnika.
  Egyszerűbb, közepes eljárások, némi üzleti logika talán hamar elsajátítható ha valaki rendelkezik alapvető jártassági szinten adatbázisok területén. Mivel akkreditált rendszerről van szó, elég komoly a dokumentáció. Tehát a fejlesztőnek sokat gondolkodni sem kell. Implementációs tervben a szájába van rágva minden. Gyakorlatilag csak meg kell fogalmazni SQL-ül. Vagy néha még azt sem...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Ha ennyire nincs a cégnek pénze"


  Azt nem mondtam, hogy ennyire nincs pénze a cégnek, de főállásban nem tudunk egy profit betenni. Annyi melót nem is tudunk adni neki...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A topic indító nem igazán reagált semmit a topic nyitása óta. Én küldtem neki privit is, arra sem érkezett semmi reakció. Még az is lehet, hogy átgondolták, mit is akarnak igazából, és ők is rájöttek, hogy nem jó ötlet. Vagyis a topicnak talán már régen vége van, és csak ennyi lett a vége.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem is meggyőzni akartalak, csak mutattam pár példát, ami pont jó egy diáknak (kezdőnek).
  Lehet, hogy az okos ember 10 perc alatt megcsinál valamit, ami a kezdőnek 1 óra, de az okos ember 10 perce drágább is, mint a kezdő 1 órája, tehát rögtön megérte hagyni az okos embert, hogy csinálja a neki való feladatokat.
  Elvégre kávét főzni, naptárat vezetni és telefonálni is tud mindenki. Minek akkor a titkárnő?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kíváncsi vagyok a topic végére, de úgy láttam már eddig sok esetben, hogy amíg átadja valaki a feladatot a másiknak, annyi idő alatt meg is tudná csinálni.


  Én is ezt állítottam. És akicker példái sem bizonytalanítottak el. Egy tábla másolása egy normális eszközzel egy-két kattintás + név beírása. Felvinni egy új mezőt, kb annyi mint leírni a nevét. A view módosítása az új táblára megint nem egy olyan tétel, amin 3 percnél tovább lehet szüttyögni. Aztán ha a "Látod így néz ki" áttöltő script is annyira bonyolult hogy a diák megérti és tényleg látja hogy mit kell átírnia, akkor az az idő se lesz elég a főmuftinak egy cigiszünetre. És nyilván az sem állapot hogy 5 percenként odaáll a főmufti elé, hogy "na és most?".
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez olybá tűnik, mintha a fő téma az üzleti layer lenne. Azaz nem a script írás a meló, hanem a business layer megértése. Kíváncsi vagyok a topic végére, de úgy láttam már eddig sok esetben, hogy amíg átadja valaki a feladatot a másiknak, annyi idő alatt meg is tudná csinálni. Ha meg rendes cégben gondolkodunk (specifikáció, stb.), akkor pedig az új ember feladata nem scriptek írása, hanem önálló munka.

  Kíváncsi vagyok a végére! :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Látod így néz ki a vevő dimenzió áttöltése a forrás rendszerből a cél rendszerbe, így kéne elkészítened a maradék 10 dimenzióra."

  "Itt a képlet, ami alapján kiszámolják ezekből az értékekből ezeket az értékeket. Ezt kéne megpróbálni tsql-ben is megcsinálni."

  "Az előző verzióba csomó extra igény került bele. Itt van pl. ez a tábla is, ahol az xy értékét a view-ben számolják ki. Kéne csinálni egy új táblát, ahova már azt az oszlopot is felveszed és áttöltöd bele az adatokat, majd módosítod a view-et.
  Itt van a tárolt eljárás is, amivel az adott táblát töltjük, abba is vezesd át ezt a számolást."
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De én azt a példát nem látom tőletek, amit egy kezdő egyetemista/főiskolás biztosan és biztosan jól meg tud csinálni (legyen tárolt eljárás, legyen trigger, legyen egy tábla), amihez nem kell terveznie (mert arra ügye ott a profi), de könnyebb neki megfogalmazni (leírni egy papírra, szóban elmondani, stb), mint megcsinálni. És ezt költséghatékonyan. Mert nyilván ha napokra magára hagyod, előbb-utóbb megoldja...
  Ő kettős hátrányban van. Egyrészt nem tudja hogyan kell csinálni, tehát fogni kell a kezét, ezzel a profit hátráltatja. Másrészt mint új kollégának, még egy profinak is nehéz kiismernie a meglévő rendszert, ami jobb esetben csak több sebből vérzik, de legalább dokumentált. Rosszabb esetben nem is megfelelően dokumentált. Ezt a munkát nem tudom úgy elképzelni mint egy adatrögzítést, ahol egy kézzel kitöltött adatlapról kell begépelni az adatokat.
  Én csak egy példát szeretnék látni, ahol a feladat leírás nem ugyanolyan hosszú, vagy hosszabb, mint maga a feladat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mysql-t meg phpmyadmin-t valószínűleg nem kell majd az embernek használnia, de tábla létrehozására valóban vannak eszközök mssql-nél is. Ettől függetlenül létre kell őket hoznia őket valakinek, mindegy, hogy scripttel vagy kattintgatva.
  A vizuális meg a nem tudom még milyen csoda eszközök viszont elég korlátozottak. Van az egyik véglet, ahol mindent csak összekattintgatnak és majd jó lesz, van a másik véglet ahol arra is külön emberek vannak, hogy a tárolt eljárásaidat auditálják és visszadobálják, hogy gyorsíts rajta. Ők meg itt gondolom az arany középút :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én a gazdasági előnyt nem látom ebben a felvetésben. A diák, ha ért hozzá, nem fog olcsóbban dolgozni. Ha nem ért hozzá, akkor meg kell tanítani. Ez utóbbi ugyan nemes és szép dolog, de inkább ráfizetés. A nagy tudású adatbázis tervező munkáját inkább nehezíti, mint könnyítené...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk megismerkedhetnek egy akármilyen vizuális eszközzel, hogy ne kelljen kézzel scriptet gyártani hozzá? Vagy testre szabhatják a meglévő ORM-et?
  Lehet hogy tök ciki, de én például nem is tudok fejből egy mysql táblát létrehozni. Még egy PHPMyAdmin is alkalmasabb erre a feladatra, mint egy script konzol. Ezért nem is értem hogy tábla létrehozására miért kell külön ember? Mert ügye a létrehozására kell és nem a tervezéshez, mert arra ott a nagy tudású kolléga...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tegyük fel úgy van. Tele vannak megrendelésekkel. Az egyik kérdés, hogy azok a megrendelések az anyagi realitással egyáltalán köszönő viszonyban vannak-e? Ha igen, még akkor is kérdés, hogy abból a pénzből mennyi fog jutni a programozónak?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • (vagy ilyenek: Táblák létrehozása, egyszerűbb tárolt eljárások, lekérdezések készítése).


  Ha van idejük 2 hónapon keresztül gondolkozni, akkor nem hoznak létre több táblát, vagy mi?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Becsődölés? Nincs elég idejük teljesíteni a sok rendelést és új embert szeretnének felvenni. Ez elég messze kéne legyen a csődtől. Általában az a baj, hogy ha 2 hónapig nincs megrendelés, akkor teljesen ötlettelenül megy a semmittevés, ahelyett hogy megpróbálnának valami belső átszervezést végrehajtani az ilyen időszakokban. Valószínűleg akkor nem is jutna eszükbe hogy az üzleti logikát a db-be rakják (vagy ilyenek:
  Táblák létrehozása, egyszerűbb tárolt eljárások, lekérdezések készítése
  ).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd