Delphi webáruház adminisztrálás
2013-02-07T18:48:03+01:00
2013-02-23T08:27:20+01:00
2022-07-19T04:02:27+02:00
 • Ha más nem marad, de elvileg - lásd Paleko hozzászólását - fut... Nem próbáltam, és megvallom, hogy fogalmam sincs, hol van az én d7-m ...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A D7 tökéletesen fut nálam a W7-64 -en.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Prog.hu-n kívül is sokat olvastam már róla. Több helyen írták, hogy a Virtualboxon XP megoldás a tuti. Szerinted?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Keress rá itt a prog.hu-n. Nem is olyan régen volt ez téma ...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még egy kérdésem lenne. Több helyen olvastam, hogy a 64bites Win7 és a Delphi7 nem a legjobb barátok. Van tapasztalatotok ezen a téren?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha 5 éve vette a delphit, akkor ma már az is ingyenes. Ehhez a munkához szinte biztosan nem kell új delphi.
  Ami az egyszerűséget illeti. Frissíteni az adattáblákat delphiben is igen egyszerű tud lenni - legalábbis, gondolom, hogy az adminisztrálás ennyit jelenthet. Akciók beállítása, ilyesmi...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajnos elő van írva, hogy Delphiben kell csinálnom. Én főztem, én eszem meg :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha már desktop kliens, akkor inkább .NET. Egyrészt, Delphit ma pár élő ember nem használ - az elmúlt 5 évben leginkább egy delphis állásajánlatot láttam, de azt viszont minden hónapban, ami nem jó jel... Másrészt az ilyesmit eleve egyszerűbb .NET alatt intézni. Ha Pl. közvetlenül akarod az adatbázist piszkálni (rossz ötlet, de lehet) akkor ott az ADO.NET vagy az EF, és nem kell mindenféle 3rdparty cuccot használni erre. Ja, és a Visual Studio Express ingyenes - szemben a Delphivel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a dbExpress nagyon érzékeny a mysql (asszem erről volt szó korábban) által épp használt dll-re. akarom mondani, verziófüggő a dolog. elég nehezen lehet összeilleszteni, hogy a mysql is működjön, a dbexpress is csatlakozzon és az az admin felület is elérje a mysql-t, amelyet épp használsz (pl phpmyadmin).

  zeost megvallom én a múlt héten tettem fel magamnak, hogy lássam a dolgot. Szerintem a következő project azzal lesz és nem dbgoval. Ami viszont nem rossz - nincs vele gondom :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • jó az odbc is. és ha jól emlékszem az első üzeneteid egyikére, akkor abban az volt, hogy admin felület, amelyet te kezelsz ... szóval egy gépre kell csak odbc-t telepíteni. :D

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Rengeteg olvasás után a kérdésem: szerintetek Zeos, ADO, vagy dbExpress?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tehát a TSQLConnection használata megfelel erre a célra, illetve a kor elvárásainak? ODBC-t ajánlják, csak azt ugye minden gépen telepíteni kell, ahol a programot használják, ha jól tudom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha már csatlakoztál, akkor jön még egy jogosultság kérdés: van-e jogod az adatbázis valamely részét módosítanod...

  Korábban volt erre egy kérdés itt valakitől: link
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az ok, ami miatt egy ilyen jellegű programot kell írnom, az nem más, mint diplomamunka. A szerverrel nincs gond, a rendszergazda segít abban, hogy elérjem. A fő kérdés az, hogy milyen úton induljak el, melyik módszerrel oldjam meg a kapcsolódást. Nem csak kiolvasni szeretnék az adatbázisból, hanem UPDATE parancsokat is futtatni. Nem konkrét megoldás kell, hanem a legmegfelelőbb elv. Utána már a google lesz a barátom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sorry, a HTTP fölötti adatelérést úgy értettem, hogy HTTP-n KERESZTÜL kommunikál, csak az én hülyeségem volt ez a megnevezés. Bocs, ha félreérthető voltam. Természetesen semmi bajom vele, tökéletesen megy a dolog. A saját protokoll alatt pedig a saját adatszerkezetet értem, vagyis semmiféle JSON, XML, stb-t nem használtam a gyorsabb feldolgozás végett. Kliensoldalon így volt a legkönnyebb és leggyorsabb, főleg, hogy erre saját stringfeldolgozó algoritmust csináltam.

  Még egyszer bocs a félreérthető fogalmazásért. Igazából az enyém is egy proxyn keresztül kommunikál az adatbázisokkal, ha a lényegi részét nézzük.

  Üdv
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Érdekelne, hogy miért szükséges a "HTTP fölötti adatelérési réteg". Nagyobb sebesség? Kényelmesebb használat?

  Azért foglalkoztat a gondolat, mert jelenleg egy PHP-ban írt proxy-val kommunikál a programom HTTP üzenetekkel, és nem éreztem problémásnak a koncepciót.

  Ha vannak ilyen jellegű javaslataid, tapasztalataid, nagyon érdekelne
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem hinnéd, mennyire fontos sok esetben. Sajnos. Ezzel igazából csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy ez a fajta megoldás - PHP, illetve ASP szerveroldal esetén - gyakorlatilag zéró konfigurációt igényel, mindössze fel kell rakni a tárhelyre a szerveroldali modult. Igazából azért is volt érdekes az ingyenes tárhelyekkel való teszt, mert érdekelt a dolog sebesség szempontjából is ilyen esetekre vonatkoztatva. Nagyon korrekt eredmények születtek. Gyakorlatilag olyan volt a program felhasználói élménye még ingyenes tárhelyet használva is, mintha lokális adatbázist használtam volna. Nyilván ezen esetekben néha előfordul egy kis késlekedés, de egyébként hibátlan a sebességérzet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • akár ingyenes tárhelyet használva backend-ként.


  Ez tenyleg ennyire fontos a mai filleres hosting szolgaltatasok koraban..?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Ha jól akarod csinálni, akkor annyira sajnos nem 1xű. Én a múlt évben írtam egy HTTP fölötti adatelérési réteget Delphi-hez, pontosan az ilyen problémák megoldására. Szerveroldalon tökmindegy mi van, mert van PHP, Apache DSO és ASP szerveroldali része is (utóbbi kettő még most van a finisben), a lényeg, hogy egy saját protokollt alakítottam ki a kommunikációra, mert így jóval gyorsabb, mint a szabvány megoldások és sokkal könnyebben bővíthető, nameg nem kell a szerveroldalon semmit sem konfigurálni a működéshez, egy ingyenes szerveren is tökéletesen működik, mindenféle rendszergazdai beleszólás nélkül (a PHP-s részt többek között IngyenWEB, ATW, 000Webhost-tal teszteltem, nyilván a DSO-s dologhoz kell konfig). Kliensoldalon 100% TDataset kompatíbilis, vagyis az adatok bármilyen adatfüggő kontrollban megjeleníthetők. Választható, de alapértelmezésben 64 byte-os, requestenként ugrókódos titkosítással üzemel. Automatikus lapozás, perzisztens mezőobjektumok, stb,stb. Adatbázis MySQL, IB-FB, illetve MSSQL lehet, ez a kliensoldalon természetesen teljesen transzparens módon jelenik meg. Automatikus frissítés RefreshSQL segítségével, saját paraméterkiértékelő algoritmus, ahol van AsDDL metódus is, ami lehetővé teszi adatbázisobjektumok neveinek paraméterként történő átadását, így piszok rugalmas kódokat tudok készíteni.

  Azt hiszem, érezhető, hogy ha elegánsan, rugalmasan és megbízhatóan működőre akarsz elkészíteni egy ehhez hasonló rendszert, akkor az nem néhány nap, már maga a tervezés is nagyon sok idő. Sajnos rengeteg buktatója van a dolognak, de ha egyszer kész van, akkor viszont rengeteg mindenre lehet használni. Lényegében azt mondhatom, hogy így tényleg fullos RIA alkalmazásokat tudok készíteni Delphi-ben, akár ingyenes tárhelyet használva backend-ként.

  Nyilván másként is meg lehet oldani a dolgot, de az elv mindenképpen az lesz, hogy a Delphi-s kliens kommunikál egy szerveroldali modullal valamilyen protokollon keresztül, vagyis klasszikus többrétegű alkalmazásmodell fogja jellemezni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Attól hogy távoli szerveren üzemel, még több lehetőséged is van.

  Ha megosztják a te otthoni interneted felé a mysql 3306-os portját, akkor elérheted direkt módon is. Ha kedves ismerős a rendszergazda, akkor talán nem zárkózik el tőle. Én elzárkóznék tőle, esetleg fix IP-ről engedélyezném.

  Ha ssh-val kapcsolódhatsz, ha ez egy linuxos szerver. Akkor ssh tunnellel fel tudod csatolni a mysqlt. Ebben már engedékenyebbek a rendszergazdák.

  Telepíthetnek rá egy VPN szolgáltatást, és akkor azon keresztül eléred. Mintha hálózatban lenne a távoli szerver.

  De ha ez egy idegen tárhelyszolgáltató szervere, amit csak ftp-n érsz el, akkor kénytelen leszel írni hozzá valamit, ami általában egy SOAP webservice.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem bonyolult. Dehogy. De tényleg helyén való lehet Árnyék kérdése: már van egy webes felületed; nem lenne egyszerűbb ott kialakítani egy admin-szekciót?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha nem tudsz a mysql-hez közvetlenül kapcsolódni, akkor biztosan bonyolult. De miért nem egy webes admin felületet készítesz inkább?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A webáruház egy távoli szerveren üzemel. A rendelések hozzám futnak be. A célom az lenne, hogy a rendeléseket kilistáztassam egy asztali alkalmazással, esetlegesen UPDATE parancsokkal a termékeket is módosítani tudjam (név,leírás,stb.). Ez tényleg ennyire bonyolult?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha megvan a pontos probléma, illetve, annak megoldási folyamata, akkor elvileg nem is lesz sok problémád :) ... Vedd úgy, hogy akkor nem szóltam :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ö ... a hiba bennem van, én egyből saját szerverre gondoltam ... De persze, ez egyáltalán nem biztos, hogy így is lesz ...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De fog. A webáruházhoz csak valamilyen webes megoldással fog tudni csatlakozni deplhiből (p: SOAP). Már feltéve hogy nem alkalmaz erre egy saját szervert, mert más senki sem fogja kitenni neki a mysqlt direkt elérésre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindent összeírtam már, ezért valahogy nem is tűnik annyira bonyolultnak. Mivel egy működő webáruházról van szó, ezért az adatbázis már fel van építve és a működési elv is ismert. Pontosan mit értesz a "nagyon sok" bukkanó alatt?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, nagyon sok. Kezd azzal, hogy összeírod az összes szükséges dolgot, amit akarsz. De tényleg az összeset, beleértve a folyamatábrát, a kezelést, az adatmanipulálást, stb. Ha megvan, már nem fogsz azon rágódni, hogyan csatlakozz...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok. Delphiben szeretnék megvalósítani egy alkalmazást, amely egy működő webáruház adminisztrálást teszi lehetővé. A célom az, hogy úgy tudjam megnézni a rendelések részleteit, adminisztrálni a termékeket, hogy közben nem indítok böngészőt. Nagyon sok bukkanóval járhat az efféle megoldás? Illetve mi a legjobb módszer a Mysql direkt elérésére (értem ez alatt, hogy nem kell ODBC-t telepítenem)? Előre is köszönöm a válaszokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd