(VBA + Excel + MySQL) Óraállások nyilvántartása

(VBA + Excel + MySQL) Óraállások nyilvántartása
2013-02-04T08:41:33+01:00
2013-02-04T09:23:36+01:00
2022-10-24T09:00:34+02:00
 • Az a helyzet, hogy ez nem igazán programozási, hanem sokkal inkább üzleti - folyamatszervezési probléma.

  A legtöbb szolgáltató manapság azt az elvet követi, hogy minden felhasználónál van egy egységes leolvasási időszak (mondjuk 1 hét), amikor beküldhetik a saját óraleolvasásaikat / vállalat leolvassa az órát és a számlázás alapvetően ez alapján történik. Tökmindegy, hogy a leolvasási időszak 1. vagy utolsó napján történik a leolvasás, azt számlázza ki a rendszer.

  Ha nincs semmilyen leolvasás, akkor a rendszer valamilyen algoritmus szerint kalkulált érték alapján számláz.

  A leolvasás ezen rendszerben periódushoz tartozik és a számlázás is a periódus alapján történik. Tehát nem a leolvasás - számlázás pontos dátuma, hanem az a periódus, amelyre vonatkoznak, kapcsolja az adatokat össze.

  De hogy nálatok ezt hogyan oldják meg pontosan, ezt, hogy őszinte legyek, nem a programozó dolga volna eldönteni!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Egy számlanyilvántartó programról lenne szó, azon belül is a mérőórás számlák, óraállásainak nyilvántartásáról.

  Szóval eddig úgy működött ez a rész, hogy minden mérőórát tároltam egy ora_allas nevű táblában (MySQL-ben). Külön jelölve van a szolgáltatói és a leolvasott óraállás. Ezt egy egyszerű "logikai" mezővel oldottam meg ahol az 1-es a szolgáltatói 0 a leolvasott-at jelöli.
  Tehát eddig minden mérőóra páros (szolgáltatói+leolvasott) csak egyszer volt az adatbázisban, és ha újat rögzítettek valamelyikből is (szolg. vagy leolv.) akkor az adott mérőálláshoz tartozó sorban, update-elte a óraállást.

  Ha olyan mérőórához rögzítettek óraállást amely nem volt még a táblában, akkor insert -el adta hozzá.

  Ezeket az óraállásokat, excelben egy egyedi oldalon lehet kilistázni, ahol csak ezek látszanak.

  Remélem eddig érthető.


  Na most jön az amit nem tudom, miként oldjak meg.

  Olyan igény lenne, hogy ezek az óraállások visszakereshetőek legyenek. Tehát minden egyes óraállás rögzítés új sor lenne az adatbázisban.
  Ez így rendben is van, csak ehhez még hozzáadódik az is, hogy ezeket az óraállásokat hozzá kellene rendelni a számlákhoz.
  Na az előbbi az amit nem tudom, miként lehetne úgy kivitelezni, hogy "hiteles" adatokat kapjon vissza az adott számlához.
  Mert persze a számla rögzítés és a mérőállás felvitele nem egyszerre történik, így a rögzítési idő sem azonos, és persze a leolvasott mérőállásokat sem akkor olvassák le, amikor a számlát rögzítik.

  Így kapok egyszerre három időpontot is egy számla + mérőállás rögzítésnél:
  1, a számla rögzítésének az időpontja.
  2, a szolgáltatói óraállás rögzítésének az időpontja (amit persze legtöbbször nem akkor visznek fel amikor a számlát)
  3, a leolvasott óraállás rögzítésének időpontja.

  Így mindig arra jutok, hogy ezt nem tudom kivitelezni, mivel ha rögzítenek egy számlát mondjuk január 5.én, majd a szolgáltatói óraállást felviszik január 21.én, de a leolvasás valójában meg már január 7.én történt meg, (mert persze össze vissza csinálják)

  Amit tőlem szeretnének, az pedig az, hogy ezeket valahogy boronáljam össze. De fogalmam sincs, hogyan lehetne ezt kivitelezni.


  Tud valaki mondani erre valami megoldást? Vagy szerintetek is kivitelezhetetlen?  Megj.: Ha nem érthető amit akarok kérdezz rá és megpróbálom jobban kifejteni!

  Köszönöm, hogy elolvastad!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd