SQL fejlesztő állás

SQL fejlesztő állás
2013-01-30T13:31:34+01:00
2013-02-04T01:31:46+01:00
2022-10-24T09:00:35+02:00
 • Ha az alaprendszert még össze is rakják ORM-el, attól az ad-hoc lekérdezések, javítások még fontosak maradnak.
  A report generátorok is alapból sql alapúak, vagyis ha valóban komoly a cég, egy méreten felül fontos neki valaki aki az extra lekérdezéseket, reportokat megcsinálja.

  Mert az adattömeg szaporodik (adattárház, BI kulcsszavak) és a megszerzett adatokat elemezni, hasznosítani kell.

  Egy terrabájtos adatbázis, sokszoros relációk és mindenféle kapcsolatba hozott FK nélküli adattáblák mellett ez csak SQL-el kezelhető.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1 millió + felhasználó, 7/24-es rendszer.

  Azért ott már az ORM-be is durván bele kellene túrni hogy bírja a terhelést. És ha olyan az üzleti logikád hogy nem nagyon tudsz cacheelni... Amíg az ember csak egyszerűbb weboldalakat készít addig tök jó mert a különböző szintű cache-ek mindent megoldanak.
  Aztán belefutsz egy olyan projektbe amelyiknél szint a logo az egyetlen dolog ami gyorsítótárazható... :)

  Morzel
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként ezt a fajta munkát - mármint SQL fejlesztés - szeretem csinálni, bár kicsit egyhangú tud lenni. Sajna olyan minimális tudással bíró programozók is kerülnek ki egyetemekről, akik nem tudnak különbséget tenni egy saját és egy idegen kulcs között. Ezért komolyabb fejlesztések mögött jó, ha ott van egy csak az SQL-ekkel foglalkozó fejlesztő, aki optimalizál, és lassú lekérdezéseket tuningol kicsit. Meg az ORM rendszer is hirtelen el tud jutni a határaira, amikor jobb egy tárolt eljárással megcsinálni az adatmanipulációt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk van egy cég, 400 ügynökkel, akik reggel-este frissítenek adatot az eszközeiken (pc, okostelefon, pda, lényegtelen), jellemzően szűk 1 órás időtartamban, ugyanazon 5-10 táblán, de 10ezres nagyságrendű rekordokat. Napközben offline vannak, csak reggel és este érik el az adatbázist, és ilyenkor írnak is, nem csak olvasnak, és konkurrensek módosítják is őket napközben. Pillanatok alatt beleszaladnak DB lockba, rekord és tábla szinten is. Itt egy ORM rendszer már komoly lassító tényező tud lenni. Viszont kellemes, hogy automatikusan fel tudja oldani a lockolási problémákat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem azért, mert túl erőforráspazarló lesz az a réteg, nagyon sok objektum jön létre és döglik meg, ezért sok memóriát használ.

  De ezt csak tippelem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!


 • Persze van az a terheltség ami mellett már nem illik ORM-et használni...


  Nagyon off lenne ha ezt részleteznéd?:) Miért hátrány ORM-et használni nagy terheltségű weboldalnál? Na és honnan kezdődik az a terheltség ahol már nem optimális ORM-et használni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kár, hogy lassan kihal az sql tudás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van. Én is főállásban sql fejlesztő vagyok :D
  Mondjuk az ORM-ek terjedésével kezd kihalni az SQL tudás. Persze van az a terheltség ami mellett már nem illik ORM-et használni...

  Morzel
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van még ilyen? Önálló SQL tapasztalat elég? Még banki szektorban is ritka ez. Igazából örülök, hogy van ilyen, csupán csodálkozom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • MS SQL adatbázis tervezése, fejlesztése, optimalizálása. Minimum 1-2 éves SQL Server adatbázis fejlesztési tapasztalat. Önéletrajzokat az allasok.it@gmail.com e-mail címre várjuk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd