Idődilatáció a hálózaton
2013-01-15T13:27:44+01:00
2013-01-15T15:57:00+01:00
2022-07-23T17:01:18+02:00
 • müon légkör idődilatáció
  Ha úgy nézzük mindegyik viseli a maga kis karóráját és annak megfelelően éli az életét

  ui.:
  angolul sokkal könnyebb normális leírást találni..
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • És a kábel tömege is megnőne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • úgy van hogy már az internet hajnalán felmerült a probléma. és igazából egy titkos megoldást vezettek be tcp/ip alapon. az van, hogy létezik az említett dilettáció, és emiatt a haladó adat tömege, és ideje (kábelben elhelyezkedő hossza) is változik. és az is igaz hogy átmásolódik, és duplikálódik meg minden ilyen, tehát éppen úgy viselkedik mint például a beton hő hatására: összehúzódik, kinyúlik. akkoriban azt tartották a megfelelő kezelésnek, hogy dilettációs réseket (például hidaknál láthattok ilyesmit) építenek be és egyszerűen ha már nagyon nyomorognak az adatcsomagok mert akkorára híztak, akkor egyet-egyet kidobnak a semmibe, és az így keletkezett elveszett csomagot újra kérik feltéve hogy legközelebb már nem lesz ekkora nyomorgás a kábelben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem, ez nem méréstechnika, hanem kőkemény relativitáselmélet. Ha korrigálod a mérési időt az információterjedés idejével, akkor is fent áll ez a helyzet. Az áltrel egy fontos forradalma, hogy az egyidejűség abszolút voltát feladja. Sokáig nem is akarták elfogadni, készültek is a "paradoxonok" is bőven, amit szépen mind cáfoltak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pontosan. A kérdező félreérti az egész idődilatációt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem legfeljebb az elektronok karórája járna lasabban, mint a mienk, akik a vezeték két végén ülünk. Már ha lenne nekik ilyen. De nincs.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Olyannyira, hogy van két esemény (A, B), az egyik megfigyelő azt látja, hogy ezek egyszerre történnek, a másik azt, hogy az A előbb történt, a másik meg azt, hogy a B történt előbb. "

  Ez nem a relativitás miatt van, hanem azért mert a megfigyelőkhöz az információ nem azonnal jut el. Ez méréstechnikai kérdéskör.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Viszont sehogy sem lehetséges hogy egy pillanatban n megfigyelő n eltérő helyen érzékelje ezt az adott tömeget.


  mégpedig azért, mert nem létezik n megfigyelő számára 1 db közös pillanat.

  Olyannyira, hogy van két esemény (A, B), az egyik megfigyelő azt látja, hogy ezek egyszerre történnek, a másik azt, hogy az A előbb történt, a másik meg azt, hogy a B történt előbb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A fény egy nagyon-nagyon bonyolult jelenség, komoly irodalma van, ami túlmutat az én tudásomon :) Igazából véletlen, hogy a specrelt pont a fény terjedésével kapcsolatban találták ki (fel), illetve egy másik véletlen, hogy két inerciarendszer maximális relatív sebessége pont a fény vákuumban történő terjedési sebességvel egyenlő. Magyarán: a relativitáselméletnek semmi köze a fényhez, a fénysebességhez.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tények :
  - A tömeg torzítja a téridőt.
  - Ahogy nő valaminek a sebessége, nő a tömege is.

  Ennek a kettőnek a következménye az eltérő időérzékelés az sebesség függvényéban.
  Viszont sehogy sem lehetséges hogy egy pillanatban n megfigyelő n eltérő helyen érzékelje ezt az adott tömeget.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát.. a fény kvantumosan tejed, és marhára nem tudjuk, hogy ténylegesen micsoda. :) Mi különbözteti meg az anyagtól....stb.
  Meg, hogy az anyag is micsoda. :) Mert végső soron az anyag is energia csak.
  A fény, meg kvantumosan terjedő energia.

  Találtam ilyet. Torsion field (pseudoscience) - Wikipedia, the free encyclopedia

  Igen, igazad van, a csomag tartalmát kéne gyorsabban megvizsgálni mint a továbbítás ideje.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A fogadó nem azt számolja, ami az idődilatációból ered. Ő maga a saját, globális idejét számolja. Persze ki lehetne számolni, ha valami létező dolog jött volna át az adott távolságból adott idő alatt, akkor annak mennyi lenne a sajátideje, de ez csak matematikai hókuszpókusz lenne, ennyi erővel megszorzod az időt kettővel, hozzáadsz tízet, és ezt az időt hozzárendeled a csomaghoz. Fizikai tartalma nulla.

  Igen, lehet hallani urban legendeket, amik vagy tényleg urban legendek, vagy félreértelmezett dolgok (tipikusan hullámcsomagok szoktak érdekesen viselkedni úgy, hogy igaziból ott sem lépi át semmi a fénysebessességet)

  Tesla állításával kapcsolatban csak két dolog:
  1: A fény sem megy mindig fénysebességgel.
  2: A fény is egyfajta rádióhullám.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez igaz...lenne, de ha van A és F pont.

  A az adó, F a fogadó.
  A kiküldi, X idő a terjedés, a fogadó pedig már azt az időt számolja ami a dilatációból ered, és felkészül a továbbításra ami már az aktualizált "sebesség" alapján fog történni.

  De ez persze csak elmélet, egy gondolatkísérlet, nincs jelentősége...még. :)

  Lehet hallani urban legendeket, mely szerint mindenféle szupertitkos rádiós torziós hullámmal sikerült "kitrükközni" a fény tényleges terjedését, és gyorsabban lehet információt továbbítani némi csalással.

  Több gond is van ezzel, pl a jelenlegi eszközeink nem túl fejlettek ennyire gyors kommunikációhoz...elvileg.

  Anno egyébként Tesla állította hogy a rádióhullám nem fénysebességgel terjed, csak nem fejtette ki, hogy miért. :)

  Ma már a terjedése pontosan mérhető, de azért picit talán lehet vele csalni. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Biztos vagy benne, hogy a térbeli koordinátákat nem torzítja? Én nem lennék benne biztos. A Föld is torzít....persze elvileg a tömege miatt...de mivel téridőről beszélünk, nem bontható ketté, ezért valószínűleg visszafelé is van hatása.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem teljesen értem, ez alatt mit értesz. Egy adatcsomag hogyan aktualizálja a saját idejét? (ráadásul egy globális rendszer az álló rendszer, abban nem lép fel idődilatáció.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem cibál...hacsak valamilyen globális (pl műholdas) rendszer nem aktualizálja a saját idejét.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A kétharmad is sok! (nem politizálok)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az állításod első felét, ha jól értem, akkor igaz.

  A második fele azért nem egyszerű, mert az adatcsomag nem "valami", igaziból nincs értelme annak, hogy az adatcsomag sajátideje. Nem visz magával órát. Sokszor megsemmisül, újrateremtődik, másolódik a routereken.

  Olyat persze lehet csinálni, hogy elképzelünk egy koordináta-rendszert, amit folyamatosan az adatcsomag helyéhez kötünk. Ennek koordináta-rendszerben az eltelt idő különbözik a mi időnktől, de ha beleszámítjuk a különböző hálózati eszközökön eltöltött időt, akkor nagyon sokadik tizedesjegyben lesz csak különbség.

  Csakhogy ez a különbség sehol nem lesz látható, mivel ismételten, az adatcsomagnak nincsen ideje, nem cibál magával órát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv!

  "Tehát mialatt eltelik egy földi év, ők, a saját szemszögükből figyelve az eseményeket, már rég a célba értek, és vissza is fordultak...talán haza is értek!"

  Ez így nem igaz. A relativitás az időt torzítja nem a térbeli koordinátákat. Tehát mindegy hogy a földön vagy az űrhajón vagy mindkét szemlél azonosnak mondja a hajó helyzetét. Az eltérés abban van, hogy a hajón lévő megfigyelő számára az út megtétele alatt kevesebb idő telt el, mint a földi megfigyelő számára.

  "Hogy informatikai vonatkozása is legyen a dolognak, ha elmegy egy adatcsomag egy TCP/IP csomagban, akkor közel fénysebességgel terjed."

  Ez így nagyon nem igaz.
  ~ 2/3c az elektromos impulzus terjedése az elektromos kábelben.
  ~ 2/3c az fény impulzus terjedése az optikai kábelben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Először is bocsánat, hogy itt kérdezem meg,de máshol nem tudom, meg itt azért vannak okos fórumozók. :)

  A kérdésem egyszerű, de a válasz nem az.

  Kicsit elővezetem.

  Tegyük fel, hogy van egy űrhajóm ami a fénysebesség 95%-át legalább el tudja érni.

  Ez az űrhajó elindul egy pontosan 1 fényév távolságra lévő hely felé.

  Az utasok öregedése lassulni fog az idődilatáció miatt, hozzávetőlegesen 20adára.

  Tehát mialatt eltelik egy földi év, ők, a saját szemszögükből figyelve az eseményeket, már rég a célba értek, és vissza is fordultak...talán haza is értek!

  A kérdés, hogy igaz-e a felvetésem, vagy nem?

  Mert egy ilyen utazásnál mindig csak az időt és távolságot veszik figyelembe, de a sebességgel járó idődilatciót soha.

  Hogy informatikai vonatkozása is legyen a dolognak, ha elmegy egy adatcsomag egy TCP/IP csomagban, akkor közel fénysebességgel terjed.

  És a megjósolt időre célba is ér, a felvetésem viszont az, hogy a csomag önmaga sokkal fiatalabb, mint amit elvárunk a célba érkezéskor.

  Igaz, vagy hamis állítás?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd