Phonegap phone multiplatform
2012-12-03T10:05:42+01:00
2012-12-06T13:10:30+01:00
2022-07-23T18:16:15+02:00
 • Kik a "mások"?
  A c++ eléggé ritka mobilalkalmazásokhoz. Na meg a html5 egyszerűbb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a c++ fejlettségi szintje nem szükséges mobil appok fejlesztéséhez


  Az Epic games és még sokan mások ezt nem így gondolják.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez a folyamata (ennél több, de kezdésnek ez is jó)->
  1. MEGTERVEZEM az appot:
  ->. Beleszámítom a szükséges tulajdonságokat és ellenőrzöm, hogy mi az,amit a célplatformok támogatnak, azaz a supportok keresztmetszete(a "quirks" a dokumentációkban);
  ha valami nem támogatott minden platformon, de nekem fontos, akkor belenézek a plugingyűjteményembe, vagy körbenézek a github-on, ha ott sincs, akkor kifejlesztek egyet(2%-os esély, persze, ha ismered a doksit és használod a google-t);
  2. Kódolás:
  ->alapkönyvtárak létrehozása(saját lib-ek);
  ->keretrendszerek használata(jQuery, jQueryMobile és egyebek);
  ->kód összeállítása az első, legfontosabb platformon;
  ->az összes, dokumentált és pluginokban szereplő kivételek és error-ok lekezelése onError-szerű függvényekben;
  ->felület létrehozása;
  ->felület összehangolása a cordovával;
  3. Tesztelés:
  ->letesztelem az appot legnagyobb prioritással rendelkező platformon;
  ->a többi platformhoz igazítom az alkalmazást, pluginok esetének nagyrészében csak más fájlok beillesztése, minimális változtatás;
  ->
  platformhoz kötött, ajánlott program konfigurációk beállítása
  (egyes platformok a cordova objektumaihoz különleges beállításokat igényelnek, ilyen lehet a default képminőség, fájlkeresési beállítások stb.);  Az, hogy eközben minimum két platformot, azaz a windows7-et és a mac osx-et is használnod kell, ami nem nagy kihívás. ehhez hozzá kell szokni. WP7-hez kell a win7, iOS-hez a mac osx, az android-ot, blackberry-t(webworks alatt) fejlesztheted mindkettőn. Ennyi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez igaz, de nem nagyon használják és a c++ fejlettségi szintje nem szükséges mobil appok fejlesztéséhez, ezért is ilyen elterjedt a html5.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Ismered egyszerre az objective-c, a c#-ot, a java-t, a qt c++-t, a html5-öt?"

  Mindegyik támogatja a C++ -t
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most így értem a lényegét. Nem kell perfektül tudni az összes nyelven, amely platformokra le akarjuk implementálni az appot:
  Java + Eclipse -> Android
  C# + VS -> Windows Phone
  Xcode -> iPhone

  hanem elég mindegyikből csak alap tudást szerezni igaz? Akkor elég csak az egyik nyelven megírni az app-ot teljesen. Abból készíteni egy vagy több plugin-t, majd azt hozzáadni a másik fejlesztéshez.

  Azonban ugye jól gondolom, hogy mindegyik fejlesztői környezetet fel kell építeni ?

  Lényegében én a programozás folyamatára lennék kíváncsi. Tegyük fel, hogy elkészítek egy alkalmazást Eclipse-ben és azt szeretném a különböző platformokra elérhetővé tenni. De legyen életszerűbb, hogy VS-ben elkészítek egy komplett alkalmazást Windows Phone-ra. De Windows Phone híján csak Anroidon tudnám célgépként letesztelni az appot. Akkor készítenem kell az alkalmazásról VS alatt egy ilyen plugin-t, úgy ahogy az általad beírt linken leírják(utólag is köszönöm). Majd az elkészült plugin-t behúzom az Eclipse alá?

  Egy tutorial kapcsán lettek alapvető ismereteim az Android fejlesztésről. Mindenképpen hasznos megcsinálnom azt már csak az ismeret miatt is,de így legalább talán könnyebben tudok behúzni plugin-t is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Plugin dev-bár nem tudom, h mit akarsz fejleszteni, több száz ingyenes plugin van a github-on, plusz, ha olvasod a blogot, ott is megjelennek új ötletek.


  Hogy mit nyújt??? Ismered egyszerre az objective-c, a c#-ot, a java-t, a qt c++-t, a html5-öt? Igen, ott a xamarin cucca, de az nem ilyen egyszerű, mint a js és a cordova. Ez ingyenes és hatékony eszköz, amit hazánkban nem becsülnek. bez egy mánia, de itt csak néznek rá, mint valami kis hülyeségre.

  A lényeg az, h nem kell megtanulni sok nyelvet és nem kell megváltoztatni a kódot, csak nagyon minimálisan(nagyon!). Az, h te vs-ben akarsz fejleszteni, az nem tudom, hogy milyen előnyt ad. Igy is úgy is kell iOS-hez Mac OSX, XCode. Ez csak egy framework, nem varázsgömb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Arra lennék akkor kíváncsi, hogy akkor ez a Phonegap mit nyújt. De beszéljünk most csak a komoly programokról. Mert most csinálok egy tutorial-t androidból. Ennek a kimenete minden esetben egy .apk lesz, amit androidos telefonra fel lehet rakni és lehet futtatni. De ha most szeretnénk másik platformon is elérhetővé tenni, akkor elő kell venni a VS-t is. Ott abban is ennek mintájára meg kell írni a programot? Majd egy következő platform és így tovább. Nyilván a különböző mobile felületeket nagy körültekintéssel kell kezelni. Valamint az sem biztos, hogy az eszközállománya is megegyezik(iránytű, gyorsulásmérő, stb.). Ennél fogva a rétegeket kőkeményen külön kell választani egymástól. A felület legtöbb esetben különböző lesz, de esetleg a Business Logic ugyan az mindegyik esetben. A Phonegap ebben segít? Hogy készítsünk szabványos plugin-t a különböző platformokra és mindenhol ezt használja az alkalmazás? Így csak a felületeket kell megírni a különböző platformokra?

  Egyáltalán van valami haszna ennek? Mert ha neki kell állni és minden platformra meg kell írni a teljes programot a megfelelő környezetben, akkor semmi haszna sincs. Eddig is így ment. De ha ki lehet használni a "híd"-at, amit kínál akkor már érdemes lehet belevágni, mert így rengeteg időt és szenvedést megtakarít nekem(módosítási anomália és stb.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az én részemről az lenne fontos, hogy VS-ben tudjak fejleszteni, mert véleményem szerint azzal jobban haladnék. A másik részről meg az, hogy Anroidra meg iPhone-ra le lehessen fordítani a programot. Ez hosszú távon ezek szerint amiket írtál nem kivitelezhető. Egyszerű programoknál még sikerül, ahogy tapasztaltam, de ha már komolyabb eszközök is kellenek, akkor ott már a build.phonegap.com elvérzik.

  Ezek a plugin-ok - C#-ból kiindulva - olyanok mint a DLL-ek? Vagy most ez hogy működik? Én olyanra gondolok, hogy ha az egész projectet nem sikerül lefordítani különböző platformokra, akkor csak egy részét fordítsuk le mint plugin, amivel esetleg könnyebben boldogul és akkor ezt a plugin-t felhasználva a különböző platformokon ugyan azt az eredményt állítjuk elő. Mivel mindegyik platform ugyan azt a plugin-t használná. Azt pedig csak egy helyen kell újrafordítani és akkor azt frissítve a különböző platformokon a többi dolog is frissül.

  Végül is mindegyik platformon meg kell majd írnunk ezt a programot, felhasználva a plugint, mint segítő eszközt, vagy azért ettől kevesebbet kell programozni?

  Mert ahogy haladok előre ezzel az Android tutoriallal egyre jobban szúrja a szemem. A tördelés egy hányadék, ahogy az Eclipse tördel. A felépítése számomra idegen. Az emulátor olyan lassan indul be, hogy csak na. Lehet az AVD-n kellene valamit állítani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Helló!
  Hát a phonegap build-et én is használtam már és jobbról nem is hallottam. De ha mjad komolyabb alkalmazásokat akarsz fejleszteni, akkor úgy is elő kellesz venni az eclipse-t és pluginokat kellesz fejlesztened(bár ma már több száz ingyenes plugin van) és a phonegap build ebben nem fog segíteni. Ugyan natív fejlesztést kínál a phonegap, de a build is csak mérsékelten, ha komolyabb területre akarsz lépni, elő kell venned az ide-ket, mert ha kifejlesztesz valami, az nem feltétlenül megy minden platformon és ilyenkor ilyen pluginokpluginok után kell keresned. Az adobe oldalán is megszoktak jelenni hasonló dolgok, amiket egy idő után talán használni is fogsz.
  A Phonegap csoportban megkérdezhetsz alternatívákat, én is itt szoktam olvasgatni, gondolom másban is felmerült már a kérdés.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Először is elnézést kérek a témakör választás miatt. Nem találtam megfelelőt.

  A kérdés a címben megnevezett Phonegap-re vonatkozik. Ez egy híd a különböző mobil platformok(Android,Windows Phone, iOS, Symbian, stb.) között. A leírásban és az ábrákon úgy mutatkozik, mintha elég lenne egyetlen nyelven leimplementálni az egész alkalmazást és akkor majd ennek a hídnak a segítségével elérhetővé tesszük a különböző platformokon. A valóságban azonban én úgy tapasztaltam, hogy nem így működik. Persze fel lehet tenni Eclipse, Visual Studio és Xcode alá, de ettől függetlenül mindegyik nyelven meg kellene írnom ugyanazt a programot és a Phonegap-pel nem ez lenne a cél. Annyiból jó volna, ha Visual Studio-ban tudnám fejleszteni, mert eddig is abban programoztam, ismerem a gondolkodás módját, elrendezését, felépítését, míg Eclipse-ben Androidra való programozást még éppen csak emésztgetem tutorial videók alapján. Ott másabb a programozás menete és az eltartana egy ideig mire megszoknám és tudnám használni. De sajnos a telefonomon Android fut így tesztelni csak azt tudnám. A Visual Studio-ban elkészült programokat Windows Phone híján csak az emulátorban tudom tesztelni. Viszont a Windows Phone emulátor sokkal hamarabb feláll, mint az Android-os és őszintén nem szeretném a telefonomat teszt telefonként használni.

  Találtam persze alternatívákat, de azzal sem teljes a siker:
  build.phonegap.com

  Nomad

  A Nomad fizetős elég húzósan.

  A build.phonegap.com az egy online kovertáló. AdobeID-t kell regisztrálni. Ingyenes licence esetén 1 programot enged konvertálni, fizetősnél pedig többet. Egy konvertáló talán biztosítana nekem egy szabványos fordítást a különböző platformokra. Azonban a legnagyobb baj ennél a fejlesztésnél a kompatibilitási dolgok lesznek. Nem tudom, hogy ez mennyire fogja azt áthidalni. Csináltam egy projectet Visual Studio-ban Windows Phone-ra. Emulátorban működött. Azonban ezt szerettem volna a build.phonegap.com-mal átkonvertálni Android-ra hogy a saját telefonomon is le tudjam futtatni a VS-ben írt kódot, azonban nem sikerült.

  A leírás úgy mondja, hogy egy .zip-be be kell csomagolni az index.html-t, css-t, meg javascript fájlt és akkor lekonvertálja nekem a különböző platformokra. Ez szép is lenne, azonban a VS-ben az index.html mindössze, egy Apache Cordova logo-t tartalmaz. Ezzel nem sokra megyek Anroidon, mert az első képernyőt egy MainPage.xaml tartalmazza, amin már érdemi dolgok szerepelnek.

  Hogy kellene átszerkeszteni VS-ben ezt hogy Androidon is menjen? Esetleg tudtok-e más lehetőséget a phone multiplatform programozásra. A cél az lenne, hogy ne kelljen minden egyes platformra külön megírni a programokat, mert lehet hogy egyiken másikon nem ugyan az lenne. Egy változtatás miatt aztán az összes kódban módosítani kell. Költséges.

  Ez a build.phonegap.com-mal mentem eddig legtöbbre, mert nekem meg az volna a lényeg hogy VS-ben lehessen programozni. Jó persze nyitottnak kellene lenni más nyelvekre is, de most csak tájékozódom. Melyik lehetne a járhatóbb út?

  Előre is köszönöm a segítséget.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd