Programozók, hordtok szemüveget?

poison
Programozók, hordtok szemüveget?
2012-11-24T13:46:43+01:00
2012-11-28T10:15:20+01:00
2022-10-24T13:40:33+02:00
 • Az nem a szemüvegkereted?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja, elírtam bocs, két vízszintes vonal egymás felett
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az emberi szem adaptál. Minden statikus jelet egy viszonylag nagy integrációs idő után levon a beérkezett információból (többfajta adaptáció van, ezek közül a gyorsabb elektromos jel alapú, a lassabb kémiai, így van 30-60 másodperces adaptáció (ez idegi alapú) és van 15-60 perces (ez meg kémiai kötés alapú)). Ha valaki a "szemén belül" mintákat lát, az azt jelenti, hogy a szem belső állapota folyamatosan változik. (Pl. lüktető görcsös hajszálerek vannak jelen ergo, megerőltette a szemét.)

  A kiváltó probléma lehet belül és a szem felületén is, ebből a szempontból ez nem lényeges, a különbség a leképezésében lesz. Attól függően, hogy mennyire van fókuszban az adott hiba, úgy lesz a jelenség határozott körvfonalú, vagy elmosódott.

  Ha az adaptációs eljárás nem lenne a szemben (illetve a hozzá tartozó feldolgozó egységben), akkor gyakorlatilag nem látnánk semmit, hiszen a szemet nem egy teljesen homogén anyag tölti ki, így a fényáteresztő képessége pontról-pontra változik térben és időben.

  Ennél többet csak akkor tudnék mondani a témáról, ha lenne időm utánanézni, hülyeségeket viszont nem akarok mondani...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt gondoltam, hátha tudsz valamit a témában.
  "Egyébként a dioptriáknál sokkal jobban zavarnak az úszkáló homályok:
  http://hup.hu/node/109426"
  Ezek szerint ebben már nem vagy otthon?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Optikai laborban is dolgozol? Sokoldalú vagy.

  kb. 10 éve készítek spektrográfokhoz embedded megoldásokat, kép- adatfeldolgozó eljárásokat, ezért valami ragadt rám. Én kérek elnézést. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt magyarázd el. Két függőleges vonal egymás FELETT?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vs120 biztos tudja, lehet szemészeten is dolgozik.

  Én is hordok:
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is szemüveges vagyok, kb 12 éves korom óta, és én is látok ilyen úszkáló vackokat:D Ki tudja mik ezek?:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Optikai laborban is dolgozol? Sokoldalú vagy.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor arrafelé elég tömegesen "eshettek le" azok a szemüvegek, mert rengetegen árulták egyébként a budapesti kínai piacoknál jóval kulturáltabb kinézetű piacokon, de máshol is, valamint az ottani optikusoknál is töredék áron voltak a hazaihoz képest. Egyébként konkrétan Bulgáriáról beszélek.

  Az is érdekes, hogy ha itthon leáraznak kereteket, akkor a 20-30 ezres keretek hirtelen 4-5 ezresek lesznek, sőt olyan akció is előfordul, hogy komplett szemüveg 5-8 ezerért, miközben ugyanazt, de ez esetben tényleg biztosan ugyanazt máskor 20 ezer körül lehet megkapni.

  Azt nem is állítottam, hogy a 100 Ft-os lencse ugyanolyan, mint a 10 ezres, én a keretről beszéltem, de ha már a lencséről beszélsz, nem vagyok biztos benne, hogy az olcsóbb, darabonként néhány ezer Ft-os lencsék nem ugyanolyanok lennének, mint amilyen lencse az általam említett piaci szemüvegekben van. Eleve abba gondolj bele, hogy az a tény, hogy itthon nincsen 100 Ft-os lencse (de 500 Ft-os se), akkor az két dolgot jelenthet, vagy nem lehet itthon olyat eladni, vagy ami ott 100 Ft-os, az kerül nálunk néhány ezerbe. Én a keretekből kiindulva inkább utóbbira tippelek, ebben persze benne vannak a közterhek is.

  Egyébként éppen emiatt tekintek az egészre mint szolgáltatásra is, hiszen ha szemüveget csináltatok, nem kell szemészhez elmennem, megcsinálják ott a vizsgálatot, esetleg tanácsot is adnak, ha kell beállítják nekem a szemüveget, garanciát vállalnak rá, stb., stb. Ez már megmagyarázza az árrést.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én direkt 50000-s lencsét vettem (az alap 25 volt), de nem mondom, hogy sok a különbség :\
  Az a baj az én lencséimmel, hogy így szétdobják a lámpák körüli fénygömböt. (Így elmossák. )
  Nemtom, hogy ez egyedi vagy én csinálok vmit a szemcsijeimmel. (Pedig most direkt csak szemüvegtisztítóval mosom, nem is törlöm le hanem lefújom. )
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • A szemüvegek ára akkor is vicces, ha egyszerű igényekről van szó. Sok helyen 20 ezer alatt nincsen keret, ma már az alja 5 ezer Ft(csak keretről beszélek), eközben tőlünk kicsit keletebbre a piacon árulnak ezekkel azonos minőségű és kinézetű szemüvegeket, újakat, nem használtat, lencsével együtt párszáz Ft-nak megfelelő áron.


  Lehet, hogy az a különbség, hogy mi vesszük, meg eu-zzuk, meg vámolgatjuk, stb.
  Keleten meg lehet, hogy "le akart esni" egy raklap a vonatról.

  Arra meg ne vegyél mérget, hogy a 100 forintos lencse ugyanolyan, mint a 10000 forintos. Optikai laborban (is) dolgozom, ég és föld sok apró kis különbség. Üveganyagban, megmunkálásban, rétegfelvitelben, kromatikus korrekcióban, torzításmentességben...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A szemüvegek ára akkor is vicces, ha egyszerű igényekről van szó. Sok helyen 20 ezer alatt nincsen keret, ma már az alja 5 ezer Ft(csak keretről beszélek), eközben tőlünk kicsit keletebbre a piacon árulnak ezekkel azonos minőségű és kinézetű szemüvegeket, újakat, nem használtat, lencsével együtt párszáz Ft-nak megfelelő áron. Tisztában vagyok vele, hogy az optikusnak nem árt a szakértelem, így jó esetben egy szolgáltatásért is fizetünk, de ne legyenek illúzióink, hogy ugyanazoktól a kínai gyártóktól rendelik ugyanazokat a kereteket, mint amit azokon a piacokon árulnak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • A szemüveg öltöztet, ma már legalább ugyanannyira divatcikk, mint látásjavító eszköz.


  Csak ne lenne olyan draga -7 szferikus es -1.5 cilinder eseten...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem is úszkálnak ilyenek, már kisgyerekkoromban is, de nem idegesítenek. Sőt, van egy olyan, ami igazából két függőleges vonal egymás fölött, meg közte némi halványabb cucc, és a két vonal távolsága változik, attól függően, hogy a pupillám mennyire van kitágulva, ha ki van tágulva, akkor a távolság nagyobb, ez még hasznos is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként a dioptriáknál sokkal jobban zavarnak az úszkáló homályok:
  Úszó homályok a szemben (üvegtesti homály, eye floaters)


  Nem hittem volna, hogy erre a problémámra is a prog.hu-n kapok választ
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Törölve
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • törölve
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Napszemüveget hordok. Többnyire nyáron, erős napsütésben, de leginkább csak szabadban vagy autóvezetés közben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De azt azért leírhattad volna te is, hogy mióta nem hordasz szemüveget és mióta vagy a pályán? Esetleg milyen ámítógéppel kezdtél?

  Egyébként a szemüveg tényleg divatcikké vált. Különösen azok, amelyek jótékonyan takarják a szemet a megfelelő szögből, így intézményesíteni lehet a hazudozást. Direkt fel lehet rá készülni, melyik "áll jól". Azaz melyik takarja jól a szemet, amikor hazudsz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem 1 éves koromtól volt. Aztán 18 évesen levettem és azóta sem kellett. Ez 17 éve volt.
  Tavaly voltam szemvizsgálaton, ott azt mondták, hogy nincs semmi baja (a műszer érzékenységén belül).
  Most is élesen látok, csak könnyebben fárad, sajnos, mint 20 éve :(
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nem hordok semmit, ha olyan szintre jutok, hogy tényleg szükséges lesz, akkor elgondolkodok a műtéten. A szemüveg kérdést egyébként nehezen emészteném meg, akkor már inkább lennék kontaktlencsés, vagy vállalnám be a műtétet. Nagyon durván áll rajtam a szemüveg
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én csak szemüveget hordok. Múltkor benne volt egy reklámban, hogy a szemüveg öltöztet. Úgyhogy felvettem egy szemüveget és úgy mentem a boltba. Meg is bámultak rendesen. Mindenkinek tátva maradt a szája.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szúrni akkor szúr, ha megsérül a szaruhártya. Jobb ilyenkor orvoshoz menni, mert ha elfertőződik, akkor meg is vakulhat az ember.


  Ahogy írtam, ez kb 2 napra volt a műtétre, és mondták, hogy a PRK-s műtéteknél ez ilyen.

  Azóta voltam már jópár kontrollvizsgálaton, a műtét után 3-szor kell menni rövid időn belül. (1.nap, 3.nap, 7.nap)

  Ha nem muszáj, én sosem vállalnék be semmilyen műtétet.


  Hát igen, nyilván van valamennyi kockázata, én is fáztam a gondolattól, hogy mi van ha balul sül el a dolog, és megvakulok, stb.

  De szerintem erre nagyon kicsi az esély, kb annyi, mint annak, hogy egy repcsi a házamon landol.

  Bennem az váltotta ki a végleges elhatározásom, hogy a kisfiam összetörte a 2. szemüveget ...

  Azért ad egy jó nagy szabadságot, hogy nem függök a szemüvegtől.
  Jól látok a strandokon is, nem szorítja a fejhallgató a fejemhez a szemüveg szárát, legalább azért nem kell veszekednem a gyerekkel, hogy lekapja a fejemről, nem esik rá az eső, nem párásodik be, ha bemegyek a hidegről, és még kismillió egyéb apróság.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 9 éve vagyok szemüveges, a felnőttkorba már így léptem.
  Mára az imázsom részévé vált, nem cserélném kontaktlencsére, és műtétet sem vállalnék (már csak azért sem, mert minden elkerülhető műtétet elkerülök).
  A szemüveg öltöztet, ma már legalább ugyanannyira divatcikk, mint látásjavító eszköz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nincs különösebb történetem, csak észrevettem magamon, hogy távolra már nem látok olyan jól.

  úgy tudom, hogy aki távolra nem lát jól, annak nem épp hogy el vannak lustulva a szemfókuszáló izmai, hanem ellenkezőleg, túl jól működnek, erősek.. ami miatt gondot okoz az elernyedésük ami a távollátáshoz szükszéges.

  másik eset amiről még olvastam, hogy a túl sok közelre fókuszálás miatt a szemlencse eldeformálódik az állandóan kitett nyomás hatására, ami miatt hiába elernyed a szemfókuszának az izma, az enyhe deformáció miatt nem fog tisztán látni távolra, és ezt javítják ki lézeres szemkorrekciónál, a helyes formára "köszörülik" a szemlencsét hogy jól törje a fényt amit számítógép számít ki és a lézert is ő irányítja.

  viszont csak annak van "szerencséje" aki rövidre jól lát és távolra nem, mert csak ezt a szemhibát lehet így javítani

  javítson ki valaki ha tévedek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A műtétek egészen addig számítanak rutinnak, amíg nem jönnek a szövődmények. Ha nem muszáj, én sosem vállalnék be semmilyen műtétet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szúrni akkor szúr, ha megsérül a szaruhártya. Jobb ilyenkor orvoshoz menni, mert ha elfertőződik, akkor meg is vakulhat az ember.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem is valahol 1 dioptria körüli kellene, egyszer megnézettem, akkor elég világosan kiderült, hogy távolra alig látok. Az utóbbi pár évben nagyon ellustultak az izmok a szememben, sokkal több idő kell, míg ráállnak egy bizonyos távolságra. Ha naponta tornásztatom kb egy órát, akkor viszonylag hamar kitisztul a távolra látásom is, de kinek van erre napi egy órája
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd