Nagyon elrontottam a pályámat,mit tegyek most?

Nagyon elrontottam a pályámat,mit tegyek most?
2012-11-10T23:50:40+01:00
2012-11-13T11:44:27+01:00
2022-10-24T14:41:52+02:00
 • Szerintem az "x év MUNKATAPASZTALAT" nem azt jelenti, hogy pontosan x éve csak .NET-en lógjál. Amiket leírtál abból én úgy gondolom, hogy nagyon nagy előnnyel indulsz más munkakeresővel szemben. Programozó vagy, ráadásul nem is junior:) IMHO belerázódsz hamar akármibe.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na, ezt a hozzászólást csak megerősíteni tudom.

  Egyébként leírásod alapján egy kicsit mintha kiégtél volna.
  Ez programozó betegség.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Letöltöd a Visual C# Express-t, veszel egy ezzel foglalkozó jobb könyvet, megtanulod és elmész egy hazai céghez juniornak olcsóért. Közben megcsinálsz egy-két vizsgát és a következő helyen már jobb eséllyel indulhatsz. Persze, ha eszed van, ez a következő hely már valahol az angoloknál vagy a németeknél lesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem nem kéne olyan sötéten látni a jövőt. Kezdj hozzá éjjel-nappal .NET tanulásnak. github-ról meg hasonló helyekről tölts le professzionális kódokat és azokon nézd meg, hogy mit jelent a szép és jó .net programozás. 10 év programozási tapasztalat adhat rutint arra, hogy 1 éven belül nagy hatásfokkal tudj váltani, csak merni kell.
  Az álláshirdetések ennyi-annyi év követelményeit pedig nem kell elhinned. Menj be, felmérik a tudásodat, ha elég nekik akkor felvesznek, ha nem, nem. Ha kidobtak, kérdezd meg miért, és gyúrjál rá. Lélekben kell erősnek lenned, ha az első 2-3 helyről kidobtak, hogy csináld tovább, amíg meg nem ütöd a mércét.

  Hidd el, a legtöbb jó és hasznos programozó nem c# .net guru, hanem óriási tapasztalattal és múlttal rendelkező "átlagos" ember. Hiába profi egy adott nyelven valaki, ha egy probléma megoldására nem jön rá. Ezt pedig az évek adják. (szerintem.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Két dolgot fűznék hozzá.
  1.) Mindig abból építs amid van. Ha az MS-SQL az erősséged, akkor arra.
  2.) Van egy ilyen mondás, hogy "A legjobb állások nincsenek meghírdetve". Ha tényleg profi vagy az MS programozásban, akkor fogd az önéletrajzod és küldd el neves cégeknek. Ha ők is így találják, akkor garantáltan behívnak, még ha 1 álláshírdetésük sincs meghírdetve.

  Egyékbént meg tanulni, tanulni, tanulni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Neked az az előnyöd, hogy van munkatapasztalatod. Egy egyetemről kiesett gyerek hiába tud sok elméletet, nem tudja hogyan kell egy munkahelyen dolgozni, mi az a szakmai alázat stb.

  A junior az 0, azaz 0 munkatapasztalatot és gyakorlatot jelent, 3 év az már senior. Ha hajlandó vagy elfogadni, hogy kezdetben junior fizetésért fogsz melózni kezdőkkel ennyi idősen, akkor vágj bele. Gyorsan fog ez változni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm az eddig válaszokat, várom továbbra is a konstruktív hozzászólásokat.

  2008-ban váltottam az adatbázis területre. Abban jó vagyok, de hiába vannak vizsgáim, nem tudok váltani a munkatapasztalat hiánya miatt, pedig az adatbázis is nagy terület már: TSQL/BI/DBA, sokkal esélyesebb lenne, mint .NET. Nézem az álláshirdetéseket:
  - junior .NET fejlesztő: 3 év MUNKATAPASZTALAT (azaz nem otthoni gyakorlás/tanulás/vizsga,stb)

  - senior .NET fejlesztő: 5 év MUNKATAPASZTALAT (azaz nem otthoni gyakorlás/tanulás/vizsga,stb)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sok olyan emberrel találkoztam, akik Progress, Centura, VB6 stb rendszerekben dolgoznak a mai napig és egyszerűen nem képezik magukat tovább, leragadtak 20-30 évvel ezelőtti szinten 40-50 évesen is. Ez a szakma olyan, hogy folyamatosan változik minden, amit követni kell, mert bármikor megszűnhet az adott munkahely, vagy jöhet egy új lehetőség, amit így nem lehet kihasználni. Szerintem te még nem vagy elkésve -nem vagy öreg-, tanulj, képezd magad és 1-2 éven belül fel tudod hozni magad néhány releváns területen, egyelőre csak junior szintre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem nem olyan rossz a helyzet, ha tényleg van benned hajlandóság az új tanulására (most nem feltétlenül csak .NET jöhet szóba, de az eddigi tapasztalatodhoz valóban ez áll legközelebb). Ha van tizensok év tapasztalatod, ráadásul elég jó helyeken, mint mondod, akkor ha magadra szedsz némi .NET tudást, akkor így is találni fogsz munkát. Lehet nem olyan jót, mint amit ennyi tapasztalattal elvárnál, de 1-2 év után igen. Nem hiszem, hogy ellehetetlenülne a megélhetésed, és a hiány meg hát annak az ára, hogy nem léptél hamarabb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez egy viszonylag kegyetlen világ! üdv az informatikában, ahol ha valami elavul, akkor megy a süllyesztőbe. Veled is ez lett szoftverfejlesztés terén, mert nem képezted magad tovább.
  Nem vagyok képes felfogni, hogy miért csodálkozol azon, hogy egy több mint tíz éve elavulttá vált technológiával kapcsolatos tudásod nem tudod kamatoztatni manapság. Időben kellett volna átképezned magad, és a fejlettebb technológiákra váltani. Amikor lehetett tudni pl, hogy a VB6 megy a kukába, és vele véges időn belül a te tudásod is, továbbá még nem értettek túl sokan .NET-hez, akkor miért nem haladtál te is a korral? Akár melóhely váltással, ahol lett volna lehetőség megismerni az új technológiát. Mert az új technológia az jó, az visz oda, ahová most varázsütésre szeretnél teleportálni. Ahelyett, hogy itt magyarázkodsz, hogy miért ragadtál le VB6-nál, inkább kezd el magad képezni, és alázattal fogadd el, hogy nem sokat ér a VB6-os tudásod, és nulláról kell .NET guruvá képezned magad.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Válassz másik pályát.

  Bocs, ez kihagyhatatlan volt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Úgy érzem, vakvágányra futott a szakmai (és élet-) pályám, kérlek adjatok ötletet,hogyan tudnék ebből kikecmeregni.

  33 éves vagyok, családalapítás előtt (=felelősség hosszú távon).
  Jelenleg külföldön egy jó nevű banknál dolgozom, és ennek ellenére sosem láttam olyan borúsan a jövőm,mint most...de hogy hogy jutottam ide,írom alább:

  - 11 éves koromban, vidéki gyerekként, "Videoton TV Computer"-en kezdtem a programozást (alig játszottam,mindig csak programoztam)

  - 2002-ben már megvolt az informatikai főiskolai és közgazdász szakmérnök diplomám,az évolyamban csak páran voltunk jó programozók,pl. C-ben.

  - diploma után, 2006-ig szülővárosomban fecséreltem 4 évet arra, hogy (kényszer)vállalkozóként egyedi ügyviteli programokat készítettem helyi kisvállalkozóknak VB6+SQL-ben, egyedül, otthon.

  - 2007-től 2008-ig, szintén VB6 és MSSQL-es tudásom miatt egy pesti multihoz szegődtem (még ma is jónak számító fizuval), megelégelve,hogy vidéken 1-ről mindig csak 1-re haladtam... Akkoriban már régen .NET világ volt,amiben nem tudtam releváns munkatapasztalatot szerezni,mert a projekten még mindig a VB6-os kódot túrtam. Ezért döntöttem az MSSQL vonal erősítése mellett. MCITP vizsgákat tettem, és azt gondolom, ma már TSQL-ben profi vagyok, az admin részéhez meg jól értek, de DBA-ként nem dolgoztam nagyvállalati környezetben.

  - 2010-től (jelenleg is) külföldön dolgozom, egy nagy bank belső webalkalmazásának adatbázisát programozom TSQL-ben. 3 éve minden nap az a munkám,hogy az 500 tárolt eljárásban hibát javítok,ill. egyszerű üzleti logikát implementálok + még néhány multis droid munka.

  Nagyon nehezen találtam ezt az állást (ugyanis itt is válság van), ritka, hogy pont TSQL-es specialistát keressenek. De mára életciklusa végéhez ért az általam gondozott alkalmazás, ráadásul leépítések várhatóak.

  Aktívan nézelődöm 1 éve, de eddig csak olyan MSSQL-es állást találtam,ahol:
  1) .NET több év tapasztalatot kérnek (ez ugye nincs meg, és hiába tanulom itthon magamtól,vagy akár alapvizsgát teszek, a valós munkatapasztalat miatt nem vesznek fel)

  2) MSSQL DBA, min. 5 év nagyvállalati környezetben eltöltött idővel. Ez megint csak nincs meg, hiába vannak DBA vizsgáim, és gyakoroltam otthon clustert építeni VirtualServeren, ha éppen nem ismerem a Veritas termékeket vagy spéci storage hardware-eket. És ezek az állások is "családbarát", 24 órás folyamatos műszakos állások!

  Magyarországi helyzet:
  1-2 MSSQL-es DBA-t keresnek, ahol előny lehet a külföldi tapasztalat, de juniorokra is számítanak,azaz a fizu is törtrésze pl. a mostaninak, de jóval alatta lenne nominál értékben a 2007-es fizetésemnek is. Ráadásul mindezt pesten, ahonnan eredetileg menekültem.


  Már azon is gondolkodtam,hogy 14 év technikai vonalról át kellene térni a menedzsmentre, de erre se a jelenlegi munkahelyen, se azon kívül nem látok esélyt (nincsenek junior projekt manager pozíciók). Megnézem az önéletrajzom, és tele van 10 év TSQL-es munkatapasztalattal.
  Nagyon érdekel az ASP.NET, Analysis Services, de tapasztalataim alapján hiába tanulnám önszorgalomból ezeket,és akár vizsgáznék is belőlük, esélytelen vagyok munkahelyhez jutni valós referenciák hiányában.

  És nagyon igazságtalannak érzem azt,hogy mások, akiknek esetleg "csak" pénzügyi diplomájuk van, az 33 évesen vagy már rég projekt menedzserek, vagy olyan nagyvállalati BI vagy ERP eszközökhöz férnek (business objects,hyperion,cognos,ms dynamics,sap,stb.) amivel válogathatnak a munkaadók között.

  Hogyan tovább,hogy lehet ebből az évek óta beragadt helyzetből kiugrani? Félretett pénzemből tegyem le a jogsit kamionra?

  Szívesen elmennék pl. Dynamics vagy SAP tanácsadónak tanulni, de erre sem keresnek juniorokat...

  A legelgondolkodtatóbb az, amikor némely álláshirdetésben azt is feltüntetik,hogy az ideális jelölt 23-34 éves...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd