Felhasználók pénzeinek egy számlán
2012-11-05T23:00:35+01:00
2012-11-29T19:03:48+01:00
2022-07-23T18:36:16+02:00
 • Nem "piramisjáték" hanem inkább MLM, amit én nem csípek, de szerintem csak azért mert rosszul csinálják, maga az alapötlet nem rossz.

  A magyar helyzetet ismerve lehet hogy évek múlva dől csak el, hogy ezt a tevékenységet minek tekintsék. A jogalkotók sokszor nem haladnak a korral. Jó példa erre a mopedautók ügye, amikről évekig nem döntötték el, hogy minek számít, lehet e vele személyt szállítani stb. Azt mondta a jogalkotó, hogy nem hoznak döntést, mert ez csak kevés embert érint. De nincs kizárva, hogy még most sem rendeződött az ügy.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mi most vagyunk egy ilyen PSZÁF eljárás közepén és a jogászok szerint sem egyértelmű, hogy mi lesz a PSZÁF állásfoglalása az ügyben. Inkább arra hajlanak, hogy engedélyköteles tevékenység lesz, de senki sem biztos benne - még maga a PSZÁF sem :)

  Engedélykötelesség melletti érvek:
  - más pénzét kezelik
  - az egyenleg fizetésre használható fel

  Ellene való érvek:
  - nem vesz közvetlenül részt a pénzforgalomban (a számlavezető bank végzi helyette ezt ugyebár)
  - az egyenleg csak szűk körben használható fel fizetésre, tetszőleges szolgáltatás vagy áru (pl. villanyszámla) nem fizethető vele ki.

  Teljességgel nem értem a kérdező által vázolt modellt (pl. ki mi alapján nyúlhat más által befizetett összeghez), nekem is nagyon piramisjáték szaga van a dolognak.

  De ebből tisztességesen is lehet pénzhez jutni:

  1. a bankszámlán felgyülemlett pénz után kapott kamat
  2. a fizetési rendszeren belül bonyolított tranzakciók utáni jutalék (ált. eladó által fizetve)
  3. belépési díj (mondjuk egy áruház meg akar jelenni a rendszerben, akkor fizeti)

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az biztos, hogy "csak úgy" nem lehet ilyet csinálni, valahogy papírozni kell. Lehet olyan mennyiségű engedély kell, meg olyan költséggel járna ez havonta, hogy nem is éri meg foglalkozni vele.

  De lehet hogy lazán működne.
  Ott vannak a "vásárlói közösségek", azok is összedobják a pénzüket.

  Én arra lennék kíváncsi, hogy hol folyik el a pénz?
  Az egésznek akkor van értelme, ha a weboldal tulajdonosának csurran a pénzből (pl utalásokkor), plusz ugye a piramisban alattam lévők is részesednek. Így ha feltöltök 1000 ft-ot, akkor abból nem tudok elkölteni csak 900-at. Ezt elkölti a másik, marad 800, azt is elköltik lesz 700 és így lassan magától elkopik a befektetett pénz. Legalábbis szétoszlik, de gondolom az oldal tulajdonosnak is csorog szépen.

  Persze lehet így is jobban jár az ember, mintha máshol árulna-vásárolna (lásd Vatera sarca) illetve megvan az ingyen reklám, hisz mindenki érdekelt, hogy bevonjon másokat.

  Ebből egy nagyon jó dolog is kisülhet, rákattanhat a fél ország, és valaki igen gazdag is lehet belőle. Ha jogszabályok szerint csinálja, és megéri így is csinálni (adó, járulékok, tőke stb).

  Ui: ha egyik tag sem fizet a weboldalnak, az összes pénz megmarad, akkor is van haszon: a weboldal tulajdonosánál van a befizetett pénz, ha egy részét ki is fizeti folyamatosan, a többi kamata is szép összeg lehet a végén (mondjuk százmillióknál). (Túl szép ez, hogy igaz legyen.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Gondolod, a topik nyitójának is köze volt hozzá?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem zarhato a tema:

  Legalább 4-4,5 milliárd forintot gyűjtöttek másfél év alatt álbrókerek egy nagykátai kötődésű ikerpár által irányított budapesti központú "befektetésgyűjtő szervezetnek"


  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez speciel nem betétgyűjtés, hanem vagy pénzforgalmi szolgáltatás vagy pénzforgalmi szolgáltatás elektronikus pénzzel nyakonöntve. Azért nem betétgyűjtés, mert a leírás alapján a cég nem kezeli sajátjaként a pénzt.

  Ettől függetlenül az ilyen szolgáltatásokat szintén a Hpt. szabályozza és a PSZÁF felügyeli. A PSZÁF-tól lehetséges előzetes jogi állásfoglalást kérni, hogy az adott tevékenység PSZÁF enegedélyköteles-e. Ha igen, akkor kérni kell a PSZÁF engedélyt, ha nem, akkor szerencséjük van. Jó eséllyel ez engedélyköteles tevékenység lesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Fogy a konkurencia!

  A végén tényleg nagyot kaszálsz az ötletedből
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudom releváns-e az adott feladathoz, de létezik olyan hogy közvetített szolgáltatás.

  Ekkor ugye egy közbenső fél számláz a harmadik (szolgáltatást valóban végző) fél helyett.

  Ez nem pénzügyi szolgáltatás, de mégis a weblaphoz (mögöttes céghez) folyik be a pénz és a weblap intéz kifizetéseket (és gondolom jutalékot emel le belőle).

  Talán a kuponos cégek is így működnek, vagy akár valamilyen közvetítő webáruház, aki más (fizikai boltok) termékeit árusítja.

  Erről van valakinek tapasztalata, hogyan működik, milyen jogi problémák vannak?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is akarok most egy ilyet, bár látom ez bonyolultabb mint gondoltam. Persze mgefejelem azzal, hogy paypalen keresztül lehet fizetni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na jó, nem köntörfalazok: Bocs xav, semmi harag részemről, de még gyúrni kell arra, hogy ne ismerjelek fel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak az első hozzászólás tartalma és fogalmazási stílusa alapján tippeltem a nicket, aki aztán bizonyítékként megjelent plusz erős helyesírásihiba korrelációt is mutatott: 99%, hogy jó a tippem, ezesetben pedig a korábbi tapasztalatok alapján igen nagy eséllyel kamu lehet sok minden, amit írt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor szerinted kamu? Inkább legyen az, mert ha igaz, hogy megcsinálta ezt, akkor súlyos következményei lehetnek...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ki lehet az,vajon?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • OFF
  Az még hagyján, de én meg meg vagyok verve azzal, hogy van egy hatodik érzékem, hogy akár online írási stílus alapján felismerek olyan embereket, akiktől alig olvastam csak egy-két hozzászólást, azt is hónapokkal, van amikor évekkel azelőtt. Pedig nem akarok erre gyúrni, de úgy tűnik valahogy ehhez van érzékem. Most is, már a topic nyitásakor megvolt a tippem, hogy melyik itteni nick nyitotta (nem arról híres, hogy igazat írna) (akit amúgy hónapok óta nem láttam itt, azelőtt is csak 1-2-szer.) Ez a nick aztán meg is jelent a topicban, és ugyanúgy nem tesz szóközt a vessző után, mint a topicnyitó...

  Ha az illető ip proxyzással nem bíbelődik, akkor Sting még meg is mondhatná, hogy jó-e a tippem.
  ON
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nevezzetek naivnak, de nekem folyton az az érzésem, hogy aki ilyen topicokat nyitogat, az viccel. Elképzelni nem tudom a gyakorlatban, hogy valaki megcsinál egy ilyet anélkül, hogy nem kérdez meg egy ügyvédet... azt meg pláne nem, hogy millió forint környékén nem kap észbe, hogy hát akkor mégis kellene egy, és ahelyett hogy oda menne, idejön. Adjatok tanácsot, de nemmondommegmihez alapon...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem lehet tudni, mi lenne egy alacsony mértékű szabályozással, ami kizárólag a makrogazdasági egyensúlyra irányulna, de az embereket nem akarná megvédeni a csalóktól. Még az is lehet, hogy kevesebb embert vernének át, mert a lakosság felkészültebb lenne, a pénzintézeteknek pedig a jelenleginél többet számítana a hosszútávú hírnév.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ráadásul rossz példa, mert a Brokernet alapvetően a szigorú szabályozás keretein belül húzza le az ügyfeleket


  Pont erről szólt a példám, hogy ha egy teljesen szabályosan működő cég esetén is ilyen durván bukják az emberek a pénzüket (a házukat!), akkor el lehet képzelni, hova vezetne a teljes szabályozatlanság (ld. előzmény).

  Egyébként egyetértek veled.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én meg mondjuk azt gondolom, hogy aki a Brokernetnél ügynökök meggyőző hatására befektetett, az hülye, és kész. Ráadásul rossz példa, mert a Brokernet alapvetően a szigorú szabályozás keretein belül húzza le az ügyfeleket unit-linked "biztosítással", ha már rossz példa, akkor inkább pilisinvest vagy baumag, amelyek megléptek a befektetők pénzével.

  Egyébként kell a szigorú szabályozás, de ha jól értem a topiknyitónak még vállalkozása sincsen, simán magánszemélyként elkezdett "betétet gyűjteni", nem hogy a szigorú szabályozás bármely pontjának is megfelelnek, ez így sokszorosan törvénysértő, a helyében amint lehet visszautalnám minden felhasználónak az EREDETILEG BEFIZETETT pénzét, és elnézést kér tőlük, így talán még nem találják meg a hatóságok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az,hogy mit csinálok a megkeresett pénzemmel,abba szerintem nem lenne joguk beleszólni.Ahogy senkinek se szólhatna bele.Mindenki eldönti, mibe fekteti a Pénzét.


  Ez elég naiv véleménynek hangzik, pl. a Brokerneten pénzt bukott befektetők feltehetően nem így gondolják, pedig az teljesen szabályosan működött.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sting milyen apokaliptikusan vazolta a lehetseges kovetkezmenyeket (osszeomlas, bizalomvesztés). En azert jot rohognek ha ez a - vilagon egyedulallo modon - nem-piramis strukturaju MLM kizokkentené a jelenlegi, tenylegesen piramis strukturaju, az adossag vegtelen halmozodasan alapulo gazdasagi rendszert. Mondom ezt ugy, hogy nincs hitelem, csak betetem. Nem olyan egyszeru az.
  Az MLM pedig akkor is átb...ás. Ha kell szolgaltatas en inkabb elmegyek a 'szolgaltatasboltba', minthogy kisebb erteku szolgaltatast vegyek egy igerettel, hogy kesobb gazdag leszek.

  (Fujj de utalom az MLM-et lol, volt akkora szerencsem vele, hogy pont akkor irattak rá velem ugyviteli szoftot, amikor a kormyány kozepiskolai vegzettseghez kototte azt, hogy ki lehet kotelezo-biztositas-alkusz es ki nem. Na emiatt bukta is lett a melo, mert mivel kiestek a naívabb emberkék, már alig maradt benne valaki.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hali
  engem is érdekelne a jogi háttere a dolognak. illetve olyan esere milyen szabályozás vonatkozik amikor nincs pénzkifizetés, csak támogatás?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor a PokerStars.hu? Az is illegális,mert fizet a játékos,ha pénzes asztalhoz ül,ha nyer pénzt kap,amit aztán a virtuális számlájáról levehet.
  Szóval nem feltétlen ütközik törvénybe.
  A pénzt küld vissza mindenkinek, ezt bemész a bankba jelzed,hogy tévedés történt és szeretnéd a számládon lévő pénzt visszaküldeni a feladójuknak.
  Az oldalt szüneteltesd addig amíg nem tudsz az ügyvédeddel beszélni.

  Az ötlet nagyon jó,nekem személy szerint tetszik és van járható jogi háttere csak meg kell találni.Szivesen megnézném aaz oldalt.
  Kár,hogy a törvény megköti a kezünket.Az,hogy mit csinálok a megkeresett pénzemmel,abba szerintem nem lenne joguk beleszólni.Ahogy senkinek se szólhatna bele.Mindenki eldönti, mibe fekteti a Pénzét.
  A te ötleted pedig nagyon tetszetős.Kívánom,hogy sikerüljön.Látom benne a fantáziád.

  Mellesleg tényleg elég érthetetlenül írtad le.De a lényegét értem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm!


  Nincs mit.

  Igen,lehetséges,hogy csak én értem amit írok,


  Úgy értettem, hogy a 00:07 előtti hozzászólásai(d) voltak homályosak. A 00:07-es hozzászólás érthető volt, azt foglaltam úgy össze, hogy 'betétgyűjtéssel megvalósított virtuális pénzes elektronikus piactér'.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tisztelt nadamhu!
  Igen,lehetséges,hogy csak én értem amit írok,talán szerettem volna túl titokzatos lenni,hisz már ígyis túlnőtte azt,ami ebben a helyzetben megengedett lenne.

  Mindenesetre nagyon szépen köszönöm megtisztelő hozzászólását a témához, átnéztem az Ön által említett pontokat részletesen.

  Tehát amíg a pénzvisszafizetés 100%-ban megtörténik nem történik törvénybe ütköző szabálysértés.

  Ezesetben felveszem az érintettekkel a kapcsolatot.

  Köszönöm! További szép estét.

  Mennyire jó,hogy átlátható a magyar törvénykönyv..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Eddigi hozzászólásaidból teljes volt a homály, hogy miről van szó, ebben a hozzászólásban pedig semmiféle 'új, szokatlan' dologról nem írsz, csak egy egyszerű virtuálispénzes elektronikus piactérről.

  A virtuális pénzt a triviális módon betétgyűjtéssel valósítod meg (hiába hívod támogatásnak, ha a befizetett pénz jogalapot ad arra, hogy azt bármikor ismét pénzzé válthatja, szerintem az definíció szerint betétgyűjtés, amire kutya háklis a szabályozás, nem véletlenül). A Sting által idézett törvény leglényegesebb pontjai:


  A törvény hatálya

  1. § (1)2 Ha nemzetközi szerződés másként nem rendelkezik, e törvény rendelkezéseit kell alkalmazni:
  a)3 Magyarország területén végzett, e törvényben meghatározott pénzügyi szolgáltatási, kiegészítő pénzügyi szolgáltatási és bankképviseleti tevékenységre, önkéntes intézményvédelemre, valamint betétbiztosításra


  ...

  3. § (1) Pénzügyi szolgáltatás a következő tevékenységek üzletszerű végzése forintban, illetőleg devizában, valutában:
  a) betét gyűjtése és más visszafizetendő pénzeszköz - saját tőkét meghaladó mértékű - nyilvánosságtól történő elfogadása;

  ...

  Betét és más, a nyilvánosságtól származó visszafizetendő pénzeszköz gyűjtése: pénzeszközök egyedileg előre meg nem határozott személyektől történő gyűjtése oly módon, hogy azzal a betétgyűjtő tulajdonosként rendelkezhet, de köteles azt - kamattal, más előny biztosításával vagy anélkül - visszafizetni.


  Persze messze nem értek hozzá, de szerény tudásom szerint ha a virtuális pénzt vissza is lehet kapni, akkor kulcsszavak amivel szívni kell:

  betétgyűjtés, agyonszabályozott szektor...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Őszintén, nem szívesen publikálom,amíg nem jutok el odáig,hogy a jogi ,adózási részleteit tisztázzam az ügyvédemmel,illetve a fórum alaphangú támadó hozzáállása miatt sem tenném pont itt közszemlére.Remélem ezt megérted.
  Amíg nem jutok az ügy végére,addig nem is híresztelem a címét.

  Illetve a támogatási lehetőségeket leállítottam.A kifizetések továbbra is mennek.

  Ne kanyarodjunk el a tárgytól.
  A jogi megfelelési kötelességeimről szeretnék érdeklődni,illetve arról,milyen adózási kategóriába tartozik,a szimplán "támogatásból" a felügyeletem alatt lévő pénz,amit én,mint magánszemély nem módosítanám annak értékét.

  Ha esetleg valakinek volt hasonló problémája,szívesen várom tapasztalatait.

  Az oldal működése (bár nem akartam ennyire részletezni) végülis a saját tudatlanságom miatt elkellett,hogy mondjak,hogy tisztázhassam a dolgot akár a segítő,akár a támadó hangvételű felhasználók előtt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez engem érdekel... hol van, muti!!!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kedves Argathron!
  Mint a 2. hozzászólásomban javítottam magam(a régi időkből valahogy erre tudtam hasonlítani):
  Mégsem piramisjáték,hisz nem kötelező pénzt befizetni,csak egy lehetőség.

  Mint mondtam,egy támogatási rendszer,amit ha ügyesen használ az ember, pénzt kereshet vele.

  Nem kell senkit sem meghívnia,pénz befizetésére buzdítani,egy támogatás gomb van csak az oldalon,ami erre utalna,ám ott is fel van tüntetve,hogy a támogatás nem kötelező jellegű,mindenki a saját felelősségére támogatja a rendszert.

  A "feltöltött" pénzt, pedig elköltheti.
  Elkölteni pedig csak úgy lehet, ha van más valaki, akinek van mit eladnia.

  Hogy egész pontos legyek, ezért jó, ha sokan vannak, van választék, van kereslet.

  Például valaki befizet 40.000 Ft-ot, felkerül az egyenlegére, valakinek pedig van egy eladó papucsa,amit a nagymama a strandon nyáron tönkretett,felteszi az oldalra,ha kell például Jancsi-nak,aki támogatta a rendszert 40.000 Ft-al, akkor ő megveszi amennyiért akarja (legyen 40.000 Ft). Az ő számlájáról a pénz jóváíródik annak,aki eladta a papucsot.
  Mivel neki már van a számláján immár 40.000 Ft, ő is elkezd nézelődni ő talál egy tréning nadrágot, így hát a 40.000Ft,amiért megvették a papucsot máris el van költve,mert ő vett egy nadrágot.

  Ha nincsenek a rendszerben,nincs értelme mire költeni a pénzt,ha hívnak embereket,motiválhatja őket,hogy mennyi tárgy van feltöltve,így ő is támogatja a rendszert.

  Mindenki függ mindenkitől.
  Furcsa, bonyolult, szokatlan, tudom.
  Amikor pedig valaki kifizetést kér, 5%-ot lecsippent belőle az üzemeltető és ez benne az üzlet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy nagyon újfajta piramis alapú közösségi rendszerről lenne szó, amivel pénzt kereshetnek.


  Szerintem máris túl van tárgyalva a téma
  Lennél legalább csak egy kicsit diszkrétebb...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elnézést kérek! Nem piramis,hanem MLM,viszont nem ész nélküli e-mail küldözgetésről szól,hanem az oldalam határain belül terjeszthető csak ki a dolog és nem az a lényeg,hogy neki meg neki kell elküldeni, hanem mindemellett nagyon nagy logika kell ahhoz,hogy valaki pénzhez jusson. Az oldal több részben épül fel.
  Mindenki függ mindenkitől, ám senki se függ senkitől.
  Értelmetlennek hangzik,de ha valaki kilép a rendszerből, csökken az oldalon lévő pénzforgalom így kevesebb pénzhez juthatnak a többiek ezáltal természetesen a kilépett fél se kap többé pénzt,csak amennyiben újra csatlakozik.

  Tudom elég nagy homály, de nagyjából lehet érteni mire gondolok.

  Szolgáltatást kapnak a felhasználók, amit az oldalon használhatnak el,amit ha okosan csinálnak (semmi hátsó kapu,hogy kijátszák a rendszert) pénzt kereshetnek vele.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd