A legnépszerűbb programozási nyelv.
2012-10-26T18:26:28+02:00
2012-10-28T23:10:48+01:00
2022-07-23T19:51:18+02:00
 • Igaz, 2.0
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Version 2.0:
  Ahogy én látom, az érvényesülés a munkaerőpiacon alapvetően a szerencséden és a kapcsolati hálódon múlik... Vagy legalábbis az kell ahhoz, hogy állást/munkát találj. Ha az már megvan, akkor jön az a rész hogy képes és hajlandó vagy-e megtanulni azt, ami az adott szituációban kell. (Persze nem úgy értem, hogy valaki pár hét alatt laikusból programozóvá válik, hanem úgy, hogy aki már ismer n programozási környezetet, az pár hét alatt meg tud tanulni egy n+1-ediket.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor jó, mert ezt a könyvet épp most szereztem meg .
  A tartalomjegyzéke alapján van benne szó az oop -ről, csak nem tudom hogy mennyire lehetne ebből elsajátítani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most olvasom a könyvet, akik már ismerik a PHP-t, programozgatnak egy ideje azoknak nagyon jó kiegészítés, hogy még jobbá váljanak. Főleg azoknak (is) kellene olvasni akik képtelenek normális, egységes és érthető kódot írni maguktól. Nekem a könyv elején sokszor uncsi volt, mert azért nagyon alapvető dolgokra még én is ügyelek

  ---

  Egyébként neten jó könyvnek tartják, legtöbb helyen jól fel is pontozzák és más szakértők/fejlesztők által is elismert olvasmány.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sőt! Ha nem olvastad el a tartalomjegyzéket se, csak egy olyan valamit, amit valaki (valószínűleg nem a legjobban hozzáértő) kivonatolt belőle, akkor se írj hülyeségeket. Más kérdés, hogy ez valószínűleg nem a te hibád, hanem azé aki oda kiírta ezt ilyen furán

  A PDF-ben letölthető tartalomjegyzék alapján tök jó, profi könyvnek tűnik és annyira foglalkozik OOP-vel, hogy desing patternektől, egységtesztelésen át mindenféle van benne....

  Ettől függetlenül nem tudom mennyire hasznos, vagy jó vagy rossz, én csak a tartalomjegyzéket olvastam el és azt is csak most...

  ui.:
  igazi tartalomjegyzék
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha nem olvastad a konyvet akkor miert irsz hulyesegeket rola?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Erről a könyvről mi a véleményetek? Ismeri valaki? Meg lehet ebből tanulni php ben az oop -t?


  Ez a könyv egyáltalán nem foglalkozik az OOP-vel. Itt van a tartalomjegyzéke:
  KATT
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem a szerencsén legalább annyi múlik mint a kapcsolati hálón. Hozzátéve, hogy tudás (+ esetleg tapasztalat) nélkül nem fog menni. A zárójeles mondatoddal teljesen egyetértek. (Talán az "azaz" szó helyett mást használtam volna.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ahogy én látom, az érvényesülés a munkaerőpiacon alapvetően a kapcsolati hálódon múlik... Vagy legalábbis az kell ahhoz, hogy állást/munkát találj. Ha az már megvan, akkor jön az a rész hogy képes és hajlandó vagy-e megtanulni azt, ami az adott szituációban kell. (Persze nem úgy értem, hogy valaki pár hét alatt laikusból programozóvá válik, hanem úgy, hogy aki már ismer n programozási környezetet, azaz pár hét alatt meg tud tanulni egy n+1-ediket.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Omg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Erről a könyvről mi a véleményetek? Ismeri valaki? Meg lehet ebből tanulni php ben az oop -t?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Megkaptam, köszönöm és válaszoltam is. Igen, nekem a C++ nagyon tetszik, csak félek egy picit tőle hogy nem-e lesz túl nagy falat. Már tanultam 1 - 2 hónapig, előtte meg C -t, de szeretném folytatni. Azt hallottam én is hogyha megtanulok C++ -ban akkor utána már a Java tanulása is könnyebben fog menni. ...és persze a többi hasonló oop -s nyelv.
  De ahogy elnézegetem a sima C -re nem nagyon tartanak igényt. Általában C/C++ ként vannak megjelölve ezek az álláshirdetések.
  Nem is igazán az érdekel hogy melyik nyelvet könnyebb megtanulni, bár az sem egy utolsó szempont, hanem pont azért tetszik a C és a C++ mert nagyon alacsony szintű és a linuxot is C -ben írták. Meg különben is ha valaki tud C -ben meg C++ -ban, akkor mindent meg tud csinálni :).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A legfontosabb dolog, hogy kialakuljon megfelelő szemlélet a nem webes világról. Például rendesen tudjál objektumorientált kódot írni/tervezni. Ezt bármelyik rendes, közismert oop nyelvvel meg tudod tanulni, igazából mindegy mit választasz. A C++ azért lehet jobb, mert azt mondtad tetszik neked és mert én is mindig bottom-up, alulról, alacsonyabb/gépközelibb szintű nyelvektől építkezve tanítanám a programozást, mert az egy nagyon jó, stabil alap. Viszont ez utóbbi azért olyan dolog, amivel vitába lehet szállni és az is fontos hogy én inkább a nulláról indulásra gondoltam ilyen felépítéssel, neked meg már egyébként is van egy alapod, ami mellett nem biztos, hogy így lenne a leggyorsabb elsajátítani a dolgokat... egyénfüggő...

  Aztán ezek a mainstream nyelvek már eléggé hasonlítanak. gyakorlatilag a sima strukturált programozás része általában C-szerű szokott lenni (if, for, stb.) és a finomságokon kívül az objektumorientáltság is hasonlóan működik, így jó eséllyel egyszerre tanulsz meg jó sok nyelvet bizonyos értelemben. Vagyis nyilván ha iszonyat jó vagy C++ból, akkor C# és java programokat is fogsz tudni írni mondjuk közepes szinten ismerve azokat a nyelveket, ha nem is gyakorlod akkor is. Ez sok esetben elég, de van mikor nem. Hogy mit ne mondjak pl. ha megtanulsz c++ban mint a fene és a feladatod egy java enterprise projektben zajlik, akkor ettől még el vagy veszve, mert semmit se tudsz az adott környezetről. Tehát a nyelv egészen átjárható ilyen ismertebb dolgoknál, de az, hogy miket használhatsz, mit érdemes használni, meg hasonlók, bőven eltérhetnek az egyes környezetek között. Szerintem akkor leszel a legpiacképesebb, ha tudsz "beszélni" struktúráltal és OOP-ül (minden nyelven/nyelvfüggetlen elemekre vonatkozó tapasztalat(*)) és valamiben ezen felül el is mélyedsz úgy, hogy technológiailag is gyakorlati toppon vagy belőle.

  Megj.:
  (*): Ez úgy hangzik, mintha elméleti könyveket kéne bújnod, de nem erre gondolok. Hasznos a gamma-féle design patterns könyv meg ilyesmi, de arról beszélek itt inkább, hogy ha C++ban összeraksz egy jó programarchitektúrát, akkor jó eséllyel megtanulsz egy csomó dolgot, amit máshol is ugyanúgy, vagy hasonlóan lehet megcsinálni.


  No néhány kombó, nagyon sok ilyen van:
  - php, mysql, html, css, js + webfejlesztési érzék (**)
  - (asm), C + egy kis villamosmérnöki készség
  - C/C++, bármi + általános és erős algoritmizálási/problémamegoldási készség (nem feltétlen könnyű ebben a versenyképes kategóriát célozni)
  - java, c++, c# + biztos kezű oop munkavégzés és csapatmunka
  - java + EE-s technológiák beható ismerete
  - SAP + érteni a gazdaságinformatikához
  - stb.
  ^^ezekkel mind-mind tök zsírosan el tudsz helyezkedni ha jó vagy. Szerintem azt érdemes megnézni, hogy adott technológiák nyelvek esetében milyen jellegű egyéb skillek kellenek valós problémák megoldásához és azt érdemes kiválasztani, ami kézreállónak tűnik. Persze mint mondtam az elején mindegy mit választasz, mert a látásmódot kell kialakítani, de később amikor az "elmélyedés" előtt kell állást foglalni az egyik-másik technológia mellett/ellen, akkor jól jön az ilyesmi jellegű megfontolás.

  Megj.:
  (**) Tudom, hogy ez már adott, de attól még felsorolhatom, hogy jobban érezd mit akarok mondani.

  Például én kicsit úgy érzem, hogy java és c# emiatt például jobb lehet talán akkor, ha valakiben inkább erős a " biztos kezű oop munkavégzés és csapatmunka", mint mondjuk az algoritmizálás, a C++hoz képest, mert jellemzően c++ban az lesz, ami vagy legacy kód(ebben az esetben az érvem most lényegtelen), vagy okkal van c++ban és nem valami másban megoldva, szóval akár sebességkritikus is lehet vagy hálózati programozás, banki szoftver alsóbb része, stb.... ilyeneknél jobban kell a problémamegoldás talán, még akkor is, ha egy pöppet kevésbé tiszta megoldások lesznek. Fordítva ennek az ellenkezője ha mondjuk üzleti alkalmazásfejlesztés érdekel, akkor java és c# talán jobb választás a tanulásra. A világ nem ilyen fekete fehér, de szerintem ez egy viszonylag érthető példa, hogy mit érdemes nézni. Nem tudom egyébként mennyire van így, de nekem ez a tapasztalatom pl.

  A webes világ meg szerintem annak áll kézre, aki nem riad meg attól, ha gány megoldások között (is) kell néha kutatnia, vagyis kicsit be meri piszkolni a kezét ha kell. Ez nyilván mindenhol jó dolog, de itt nagyon kijön és szerintem JEE-nél, meg SAP-nál is egészen ki szokott jönni. Alapvetően azt szokták szerintem jól megfizetni ami:
  1.) Brute-force nagy szellemi kapacitást igényel a problémamegoldás szemszögéből. Itt az a mérőszám, hogy mennyire penge valaki, mennyire vág az eszének a problémamegoldási/algoritmizálási része.
  2.) Technológiai ismeretek kellenek a feladathoz, mert nem azon áll vagy bukik a dolog, hogy milyen színű vagy topcoderben, hanem azon, hogy tudod-e a websphere ilyen meg olyan belső dolgait, hogy miképpen tudsz dolgozni egy soksok-soros legacy kóddal, amit valakik (és valahogyan, sok esetben rosszul) megírtak.
  3.) Ha valami hiánypótló, vagy egyedi saját terméket elő tudsz állítani. Esetleg csak saját ötlet (ez akkor is lehet, ha dolgozol valahol)
  4.) Valami egyéb, a fenti kettőbe nem tartozó kivételes eset, amit mégis megfizetnek (sok ilyen is van)

  No remélem segítettem ;) Egyébként küldök egy privát üzenetet is még e-mellé, olvasd majd el, mert ott kicsit személyre szabottan adok még pár plusz tanácsot ;)

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azzal érvényesülsz amivel tudsz, ha kreatív vagy akkor pl akármivel, de ez már csak rajtad múlik és, hogy mit akarsz pontosan...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem jártam egyetemre sajnos de még csak 19 vagyok és magamtól, egyedül tanulok mindent autodidakta módon. Netről, könyvekből.

  nova76: köszi de sajna pont tapasztalatból van a legkevesebb.
  De hát gondolom azért valahol a kezdőket is alkalmazzák, nem?
  Persze nem havi 4 - 500 ezer forintért.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • BME-s voltál? Ott asszem a programozást pont C, C++, Java sorrendben tanítják.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tapasztalt SAP programozónak könnyű érvényesülni.
  De úgy általában elmondható, hogy a tapasztalat segíti az elhelyezkedésed.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát, még nem mert elég drága a vizsga :( 51.000.-ft lenne.
  Ettől függetlenül tanulok tovább
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • PHP-bol sikertult mar "levizsgazni"?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok.
  Kíváncsi lennék a véleményetekre, hogy manapság mi a legnépszerűbb programozási nyelv amivel tényleg lehet érvényesülni a munkaerőpiacon.
  Ezen kívül még tanácsot is szeretnék kéri hogy melyik nyelvet ajánljátok tanulni. Eddig csak webes nyelveket tanultam HTML, CSS, Javascript, PHP, MySql. 3 éve tanulok programozást és ezzel is keresem a kenyerem a mai napig, de szeretnék tovább tanulni amihez jó lenne tudni igazi szakemberek véleményét/tanácsait, amit előre is köszönök.
  Régebben tanultam C, C++, és a Javaba is belekóstoltam, de azt nem igazán tanultam hosszabb ideig.
  Nekem ami nagyon szimpi az a C vagy a C++. Ettől függetlenül azt látom hogy Java programozókra igen nagy a kereslet, de valahogy nekem a C vagy C++ szimpatikusabb lenne. Ha ezeket tanulnám vagy ezek közül valamelyikre összpontosítanék akkor vajon ezzel is lehetne dolgozni? Konkrétan pl. a C -re gondolok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd