Rapvideóval próbálja népszerűsíteni az Azure-t a Microsoft
2012-10-15T14:15:00+02:00
2012-10-24T12:11:35+02:00
2022-07-19T03:48:17+02:00
 • Pedig érvágás eldobni, amit a platform tud. Pár példa:

  CLR: many-to-many select, az egyik oszlopban ki akarod nyomni a csatolt adatokat, vesszővel elválasztva. CLR-ben lehet írni hozzá aggregátor függvényt, azúrban meg nem, ott marad az UDF, ami beránt egy kurzort, ami tetű lassú lesz.

  SQL Agent: szemétpucoló, adat tisztító, lejárt adat archiváló, stb. jobok. Must have.

  Retry policy: oké, hogy te kódodban van, de ha máséban nincs, akkor kínos. Dobhatod ki, írhatod át. Pl System.Web.Security.SqlMemebershipProvider - itt nincs, pedig ez dotnet. Universal provider kell, ami más sémákat használ.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • persze, mindenért fizetni kell, de 0,12 $/GB/hónap, csak a kimenő forgalomért kell fizetni, és az első 5GB ingyenes, úgyhogy általában nem a sávszélesség lesz a meghatározó költségtényező

  (itt az árkalkulátor: Azure Pricing Calculator)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • külső webservice hívása pontosan ugyanúgy megy, mint saját szerveren hostolva, nincs különbség.


  Azon kívül gondolom, hogy a sávszélért is fizetni kell
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nagyjából ezekről van szó. nem helyettesíteni lehet vele a szerveroldalt, hanem úgy érdemes tervezni, hogy ezeket a lehetőségeket is figyelembe vegyük.

  pl. a table storage használható SQL szerver helyett. igaz, hogy bonyolult lekérdezéseket nem lehet rajta futtatni, de ha a fő célunk a CRUD, és nem fáj hogy nem normalizált adatokat tárolunk, akkor azért egész használható. a megabájtonkénti ára pedig sokkal alacsonyabb, mint az SQL Azure adatbázisé.

  a queue is hasonló kérdés: ha külön role-be kerül a frontend (pl. web role-be egy asp.net mvc-s alkalmazás), és másikba a backend, akkor a klasszikus gondolkodás szerint ezek wcf-fel kényelmesen tudnak kommunikálni. biztonság és skálázhatóság szempontjából ez is jó, egyedül csak a tranzakcionális feldolgozást nem tudják: a kliens ellőtt egy requestet, a szerver megkapta, elkezdi feldolgozni, majd elhasal - és a request elveszett. queue-vel megvalósítható, hogy ilyenkor az üzenet visszakerüljön a sorba, egy másik kliens átvegye a feldolgozását.

  meg még csomó ilyen dolog van. a hagyományos módszerek - SQL szerver, WCF hívás, stb. működnek Azure alatt (egy bizonyos szintig, lásd chikk postját), de ennél tudhatunk többet is. az Azure platform sajátossága, hogy minden komponens használata után kell fizetni, tehát a "tudhatunk többet" gyakran dollárokban mérhető előnyt jelent (25GB storage a minimális tárterület, egy hónapra 3,13 dollár, ugyanekkora SQL adatbázis 75,93 dollár, de már a minimális, 100MB-os SQL szerver is 5 dollár per hónap). cserébe dinamikusan skálázható a platform - kérdés, hogy a programod skálázódik-e vele, és pl. az adatbázis vagy a wcf homlokzat nem válik-e szűk keresztmetszetté.


  btw. külső webservice hívása pontosan ugyanúgy megy, mint saját szerveren hostolva, nincs különbség.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hűha, azt hiszem azure-ral kapcsolatban is képbe kell hoznom magam.

  Rágugliztam az említett azure-os környezetben használt fogalmakra, ezekről lenne szó?:

  table storage

  storage queue

  Ha jól értem, akkor azure-ra tervezve egy új projektnél, ezeket (illetve gondolom létezik még több is) a szolgáltatásokat használva egy átlagos alkalmazás szerveroldali részét lehet helyettesíteni?

  Azt mennyire bonyolult megoldani, ha a szerveren még tovább kell hívnom egy webservice felé?

  Tehát valami ilyesmire gondolok:

  Kliens -> azure szolgáltatás (adatbázis turkálás) -> független, külső webservice hívása -> azure szolgáltatás (adatbázis turkálás) -> result a kliensnek.

  Csak annyi válasznak is örülnék, hogy szívás / ugyanannyi meló kb, mint ha egy mezei wcf service-t írnék / sokkal egyszerűbb / nem lehet megoldani (bár ezt kétlem)

  Utólag bonyolítsuk meg azzal is, hogy mi van, ha csak vpn-en keresztül engedik hívogatni azt a külső webservice-t?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hát, mi élből olyan fapados módszereket használunk fejlesztésre, hogy az adatbázis csak perzisztáljon, úgyhogy sose nem is használunk jobokat meg clr-t, ez a rész nem fáj. a tranzakció igen, de kevés gondolkodással az esetek nagy részében meg lehet kerülni (retry logika viszont nálunk alap akkor is, ha saját gépen hostoljuk).

  amit te írsz, az nálam az a félmondat volt, hogy nulláról kéne cloudra tervezni. mert pl. a sima gatyanyilvántartónak nem kell sql perzisztencia, elég a table storage. a szerver meg a kliens közti kommunikációra legtöbbször nem kell wcf, elég a storage queue. végre megjelent az elosztott in-memory cache, de amíg "földhözragadt" architektúrákat portolunk, nincs igazán helye bennük. stb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehagytam talan a legnagyobb szopot: nincs sql agent! Ugy ertem, hogy tenyleg nincs. Magyarul kell irnod egyet. Ez nem 15 perc. Ha kesz, akkor kell neki egy worker role. Mindjart ket instance, mert az sql jobok nem maradhatnak ki.

  En azt nem birom az ms szakmai bemutatoinak es eloadasainak mentalitasaban, hogy egy harom tablas webshopon vezetik le a temat, ami utan a konkluzio persze, hogy az, hogy pikk-pakk megvan.

  Egy ms eloadas vegkovetkezteteseben kijott szukseges percek szamat napokban kell erteni, es akkor korrekt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azert ezzel vitatkoznek. A vm rolehoz fog kelleni vhd, arra licence, az app egybol atkerul stateles kornyezetbe, mindent at kell alakitani, meg egy perzisztens mappad se lesz. Utana pici membership migracio az universal provider fele semara. Aztan jonnek az sql azuros ervagasok, no clr, no fulltext, no sql . Aztan johet az egesz dal atalakitasa retry policy tamogatasra, vegul a kverik felenek elfelejtese a lassab sql szerver miatt.

  Vagy te az uj virtualis gepekrol beszelsz? Az meg pontosan ugyanaz, mintha a sarki jozsi hosting bt-tol berelnel virtualis gepeket, csak dragabb.Licence, telepites, felugyelet, manualis sla es skalazhatosag. Pl egy minimum HA sql 2008hoz 3 virtualis gep kell. Egy primary, egy mirror, egy whitness. Ezt meguszod standard licencekkel, a klaszter ott kezdodik, hogy enterprise win.

  Ha ez olyan egyszeru lenne, ahogy hirdetik, mindenki ezzel foglalkozna.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ...továbbá privát fölhőről és publikus fölhőről, sőt, találkoztam már a "smart cloud" szakkifejezéssel is (nem annyira szakmai mint inkább marketing környezetben ;)


  (ugyanakkor mi, szakemberek, ha a "felhő" alatt "dinamikusan skálázható virtualizált környezet"-et értünk, akkor nagyot nem tévedhetünk. és persze, ez lehet egy egyszerű virtuális gép, akkor IaaS-t mondunk, vagy lehet szerver + rajta futó hosting környezet + SDK és hívhatjuk PaaS-nak, vagy lehet rátelepítve valami alkalmazás is és akkor SaaS, meg amit még kitalálnak...)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A clouddal az is a baj, hogy finoman szólva overloaded kifejezés.:)

  A wikipedia bejegyzése a következőket sorolja fel, hogy lehet rajta érteni többek között:

  Infrastructure as a service (IaaS)
  Platform as a service (PaaS)
  Software as a service (SaaS)
  Storage as a service (STaaS)
  Security as a service (SECaaS)
  Data as a service (DaaS)
  Test environment as a service (TEaaS)
  Desktop as a service (DaaS)
  API as a service (APIaaS)

  Én kezdetben utility computing - ot értettem alatta elsősorban, (még az sem egy húde pontosan definiált dolog), manapság viszont egyre inkább 'Software as a service' - t értek alatta, mert a userek ilyen értelemben beszélnek róla.

  Amúgy asszem vannak finom átmenetek a cloud meg nem cloud között (mármint utility computing értelemben), szal' beszélhetünk kicsit cloudról meg nagyon cloudról:)

  Az amazon AWS-el mondjuk már on demand, programból kérhetsz új gépet a te linux vagy windows image-eddel ha terhelés van, de a cuccodat még oprendszer szinten te találod ki, te választod meg az adatbáziskezelőt, nyelvet ,stb... Ez (utility computing értelemben) kicsit cloud.

  Google Appengine szinten már a gépek, oprendszer el vannak absztrahálva, ez már nagyon cloud.

  Azúrt nem ismerem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • tudom, én is így marketingelem (15 perc munkával költöztethető a meglévő asp.net alkalmazás a felhőbe). de mióta vm role van, azóta lehet hogy úgy kéne hirdetnem, hogy 2 perc alatt tudok migrálni :)

  a gáz különben az, hogy amíg meglévő architektúrákat felhősítünk, addig sose lesz túl jó az eredmény. nulláról kéne felhőre tervezni az alkalmazást, csak akkor meg elveszítjük az elméleti lehetőségét is, hogy nem felhőben is fog tudni futni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Dolgozni azt mindig fog kelleni, nem is az a bajom. Az a bajom, hogy a marketinggépezet (és bizonyos szakmainak tűnő cikkek és blogok) képes úgy hirdetni a cuccot, hogy csak átírod itt ezt a config sort arra, meg csinálsz neki egy accountot ide meg oda, és már kész is, ott vagy a felhőben.

  Aztán hozzáér a meleg s3gg3d a hideg falhoz ...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • á, én odáig vagyok a felhőért, ha nem figyelek oda magamra, máris evangelizálni kezdek és győzködni a környezetemet a skálázható architektúrákról. de tény ami tény, szívni lehet vele rendesen.

  persze ha zsenge ifjúkorodban a szakmai nehézségeid nem olyanok voltak, hogy túl bonyolult a google ezért még mindig nem tudod hogy phpben hogyan lehet multiplayer játékot csinálni ezért biztos ami biztos módon két témát is nyitsz rá a tudástárban, hanem pl. hogy kifagy a fileio a 08h interrupt handler rutinodban de egyik elérhető könyv sem írja meg hogy miért, úgyhogy jobb híján visszafordítottál valami olyan programot ami ezt megoldotta, akkor azért annyira nagy gondot az azure sandbox model sem fog okozni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A youtubeot rakhatnak at kloud tekknologiara, mert napok ota iszonyat darabos es most eljutott az 500-as hibaig. Vagy legalabb csak a Justin Bieber reklamjait rakná át kláudba, de azt nagyon

  "A team of highly trained monkeys has been dispatched to deal with this situation." humor aze' van :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • latom, nem ismeretlen elotted sem a felhoben sz.pas.

  pedig mekkora erzes, amikor a vegen a sales nagy buszken hirdeti, hogy bezony Cloud Technologia van a szolgaltatas mogot. Cloud Technologia, kerem, Cloud Technologia.

  en inkabb kartyavarnak hivnam. :) de legalabb bun olcso.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ez az úr már-már egy ser ponty.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • kattintgatós technika, ja. az is jó.

  király érzés lehet, ha hármat kattintasz és máris megy a játék. persze van az a feeling is, mikor fuslogvwr-rel meg windbg-gel túrod az azure role-n az il disassemblyt hogy megtaláld, mi az a dll ami a deployból kimaradt vagy nem megfelelő verzióban van fent és emiatt a role végtelen ciklusban újrainicializálja magát, és fél nap szívás után először félénken csak odamásolod hogy tényleg ez volt-e, és csodák csodája, egy restart role után működni kezd... azért azt hiszem, ez egy fokkal nagyobb sikerélményt ad :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!


 • Én pont most szokom rá a kattintgatós technikára :)

  Mivel annyian lenézik, gondoltam kipróbálom a gamemakert.
  Pár napja kezdtem el pötyögtetni vele esténként, és szerintem egyszerű játék terén iszonyat produktív.

  Drag&drop módszerrel lehet "programozni".
  Meg scriptelgetni is lehet, de először a tudását próbálom gyorsan => kattintgatással tesztelgetni.

  Olvashatósága is jó szerintem. Ránézek az action ikonjára, és már tudom is mit csinál, melyik ojjektummal...

  Szóval ezen a téren gamemaker alázza az azure-t.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ha olyat akarsz kódolni ami le van dokumentálva, akkor használj turbo pascalt, arról van elég olvasnivaló. a tökös programozónak nem kell dokumentáció, csak ránéz a table storagere és máris képben van az alkalmazás diagnosztikáról. kézzel írja a wad-control-containert és tudja hogy hová tehet egyenlőségjelet és hová kell 'eq'-t írni.

  ez az a feeling amit a fölhő ad, nem a nyamvadt skálázhatóság. visszahozza a régi szép időket :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Felhőbe költözött a Pirate Bay
  Ez is egy reklám lol
  Amikor a kalozok onkent behajoznak az ellenseg kikotoibe, milyen már :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nézzük, te hogyan írsz ilyen körülmények közt!


  Sehogy.
  Ennyire nincs posztolási kényszerem.
  Ha nyugodtan le tudok ülni a gépem mellé, és van időm, akkor írok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sirinek diktál.

  "mi úgy fél éve tegyél bele két evőkanál cukrot az úrba. meg volt a szomszéd lány, te olyan mellei voltak főleg sql 2008-ról és akkor a főnök megkért h még két aktát, de a végén Budaörsi út ó a fszomba h mindenki itt pofázik a buszon."
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 250-es busz, tömegnyomor, Lumia 710 marokban, állva.

  Nézzük, te hogyan írsz ilyen körülmények közt!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Remélem szoftvert nem úgy írsz, ahogy ezt a hozzászólást!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • mi ugy fel eve migraltuk at az osszes futo projektunket az urba. meg volt a szopo, nem mondom, foleg sql 2008-rol az sql azurera downgrade-eles volt fajdalmas, de a vegen egyszercsak osszeallt. megerte. toredekebol kihozzuk az uzemeltetest es a fenntartasi koltseget, ami a bizspark premium (vagy mi) miatt ket evig ingyent jelent.

  szerk: az nagy marketing mese, hogy csak irsz egy konfigot, felrakod,oszt megy. ott kezdodnek a dolog szepsegei, hogy az osszes atomi dal muveleted kore retry policy kell az sql azure miatt, ami, ha tranzakciorol van szo, teljes atszervezest jelent. vagy pl a diagnosztika amilyen komplikalt,annyira nincs ledokumentalva, vagy ha van, akkor kettovel az akt elotti verzio. ilyesmi. de megeri. cloud, basz.d, cloud.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amúgy mik a tapasztalatok, használ valaki itt a prog.hu-n éles projekten azure-t?
  Mekkora jövője lesz?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha ez fejből nyomta akkor egy ECDL-re bátran benevezhet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez qrvajó!!! Amúgy is imádom a feka-zenét, de itt tényleg nagyon üt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd