ASP.NET MVC vs. ASP.NET Forms
2012-09-20T14:40:32+02:00
2012-09-20T19:36:53+02:00
2022-07-23T21:29:44+02:00
 • Egy jó nagy előnye azért van a forms-nak.
  ext.net-es komponensek simán működnek vele, amivel gyorsan, profi (üzleti) webalkalmazást lehet összerakni.
  kb 1 hónapja még elég nyögvenyelős volt bármit is összerakni az mvc-s verzióval.
  Gyakorlati példakódok nem is voltak szinte, de amit lehetett találni, azok is nagyon erőltetettek voltak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A fene se tudja. Én annyira nem látom át a webforms előnyeit. Ennek igazán egy esetben lenne értelme - ha tényleg vizuálisan lehetne tervezni, mint egy windows.forms-t, vagy egy wpf-et. Azonban a Visual Studio designere már egy egészen picit komplexebb form esetén is megszűnik vizuálisan designelni, innentől kezdve ugyanúgy kézzel rakod össze a formot mint ha MVC-vel dolgoznál - cserébe viszont sokkal kevésbé tudod kézben tartani a generált html-t, mert odatesz a rendszer még egy felesleges réteget. Mondjuk, ha valóban menne a vizuális tervezés normálisan, akkor lenne a dolognak értelme, de így gyakorlatilag semmi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez kétségtelen, de tudsz mondani olyan példát ahol egy új, nulláról induló weboldalt, ami nagyobb 7-8 oldalnál, Forms-al csinálnál és nem MVC-vel?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Megjegyezném, hogy van azért helye a Forms-nak is (MS is aktívan támogatja), sok feladatot sokkal hamarabb össze lehet benne dobni, amelyekhez az MVC picit over-engineering kategóriába csúszik. Ráadásul vannak közös részei (pl. a providerek), még vegyesen is lehet őket használni.

  Feladattól függ, hogy melyiket célszerű választani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Olvastam itt egy két hete valahol egy beszélgetést, de már nem találom, ez volt a téma.

  Csakhogy lássunk tisztán. Az ASP.NET Forms egy ősrégi technológia, a mai modern web már egyre kevésbé egyeztethető össze vele. Ez a technológia absztraktabb, mint az MVC, és az alapkoncepciója volt, hogy próbáljuk meg a webes tartalmat vastagkliens-ablakos irányba terelni, legalábbis a fejlesztők számára. A CSS támogatás ugyanolyan, mint tíz éve, az ajax integráció erősen izzadságszagú, a postback pipeline feleslegesen erőforráspazarló, amikor felépíti a control-tree-t (és meghív vagy 16 féle eseményt), a viewstate láthatóan nem terjedt el, és a világ másik fele vígan megvan nélküle, a javascript frameworkok (pl jquery) integrálása nehéz a HTML szintre leakelt absztrakciók miatt (pl. generált id-k).

  Ehez képest az MVC alacsonyabb absztrakciós szinten képvisel, jobban illeszkedik a HTML nylevbe/HTTP protokolba, és a fentebbi hátrányok szinte nem is jelentkeznek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd