Megjelent a Lazarus, a Delphi nyílt forrású klónjának 1.0-s változata
2012-09-03T07:34:33+02:00
2012-09-05T09:38:27+02:00
2022-07-23T22:02:31+02:00
 • valóban.
  "strip --strip-all program.exe"
  futtatása után 2,7mb lett az exe, amit upx-el 900kb alá lehetett szorítani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Anno amikor linuxon játszottam vele, egy strip is csodákat tudott művelni a kód méretével (kivette a debug infókat).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nekem tetszik ez az 1.0 verzió.
  arra nem sikerült rájönnöm, hol lehet beállítani, hogy milyen oprendszerre szánom a programot. aki tudja elárulhatná :)
  gyors indulás, valóban komótosabb fordítás és eléggé nagy exe fájlméretet tapasztaltam.
  egy kisebb friss programomat át is írtam rá, tesztelni, hogy mit is tud. egy vonalkód leolvasóból bejövő adatot és pár egyéb infot kellett beírni mysql adatbázisba.
  gyakorlatilag gond nélkül megcsinálta ugyan azt mint a delphi. a kód 99%-ás csak át kellett másolni.
  delphi7-en 1,2 megás program lasarusnál 20 mega lett, amit upx-el sikerült 5 megára leszorítani.
  mindent összevetve nem szabad elfelejteni, hogy ez egy ingyenes program, a delphi prof borsos árával szemben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Régebben voltak ott más gondok is a stabilitás környékén, de most már elég jónak tűnik a dolog. Az tény, hogy gyorsnak nem nevezhető. Azt sem teljesen értem, hogy egy Delphi klónnak minek a free pascal forráskódja - a delphi is milyen jól elvolt a fordító forrása nélkül...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valószínűnek tartom hogy a delphi által nyújtott internetes technológiák sem lettek kifejlesztve a Lazarus-ban, ilyen pl-. az Intraweb komponens család is. Bár ezek használata egyébként sem annyira elterjedt. Néhány orosz programozó pl. megalkotta a DelphiWebScript nyelvet, PHP sémára, delphi(pascal) nyelvezetet használva.
  Így tehát, egy kis csir-csur csavarral, aki ismeri a oop pascal nyelvet szinte minden platformra, gépre(Lazarus-tabletek) és környezetre programozhat majd. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem igazából mindig is a fordító sebességével volt gondom. Amit a D7 4-5 mp alatt fordított le (igen nagy projekt), a Lazarus majdnem 2 perc alatt csinálta meg, természetesen azonos gépen. Ez normális fejlesztésre elfogadhatatlan szerintem. Számomra legalábbis.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na végre valahára kijött az 1.0

  Ugyan 2005-2006 tájékán foglalkoztam vele utoljára, de már akkor azt mondták, hogy nemsokára megjelenik az 1.0.
  Viszont az akkor céges célra megírt 3 db programom gond nélkül megy Win7 alatt is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én sem rajongtam érte, mindig afféle potyautas volt a Borlandnál, később is jött ki mint a pascal-os verzió, problémásabb is volt, és lassabb is. Ráadásul nem is volt szabvány C++, volt egy rakat olyan kiterjesztés mint Pl. a propery-k, amik sehol máshol. Ezért Pl. gcc-re akkor sem lehetett volna portolni, ha a VCL (vagy itt az LCL) megvan linuxon. Ugyanakkor, mára már jó pár olyan C++ RAD vagy legalábbis azt közelítő megoldás létezik, ami akkoriban nem, vagy csak aranyért, Pl. Qt és QTCreator, vagy a wxWidgets-es IDE-k és felületszerkesztők (Pl. CodeLite + wxFormBuilder).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valoban nem... bocsanat, ezt beneztem, csak gyorsan rakerestem a forumban es nem figyeltem... Elnezest.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nem hiszem, hogy C++ irányba bármi fejlesztés is lenne, mert hogy ez ugye Free Pascal. Ugyanakkor bármi meglehet, mert én már több mint egy évtizede kiszálltam a FP fejlesztőcsapatból és nem is követem a projektet (azt leszámítva, hogy néhányévente letöltöm és ránézek hol tart) - szóval gőzöm sincs merrefelé mennek most a fejlesztők.

  Mindenesetre a Lazarus egy viszonylag független projekt a FP-tól még akkor is, ha nyilvánvalóan utóbbira épülnek és eléggé össze van gyógyítva a kettő egymással. Így ha a FP még tényleg kapna is esetleg egy C++ front-endet, akkor is kevéssé látom valószínűnek, hogy a Lazarus fiúk elkezdenének támogatást rakni a dolog mögé, hiszen ők nyilvánvalóan elsősorban Delphi-rajongók, és azért ugrottak neki a dolognak, nem azért, hogy C-Builder-t csináljanak. Ha így lett volna, akkor nem FP-ra épülve kezdik meg a munkát, hanem mondjuk GCC-re építve.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért a "linking with", az nagyon nem fordítást jelent :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van rá esély szerintem, mert a Free Pascal jövőbeni tervei közt szerepel a C++ kódok fordításának terve, itt elolvashatod:

  http://www.freepascal.org/future.html

  Én a C++ Builder-t nem szerettem, de ez szubjektív, ők valószínűleg valamilyen kereszplatformos megoldást fognak preferálni, de ez csak az én tippem. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a választ.
  Még az a kérdés, hogy C++ alá is megoldják-e a komponens könyvtár használatát és a vizuális fejlesztést, kódszerkesztést ala C++-Builder.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pontosan, teljesen egyetértek veled. Én próbálgattam a fordító beállításait, tud 64 és 32 bites kódot - oké ez nem tűnik nagy dolognak :) de azért mégis. Hétvégén ha lesz időm feltelepítem Linux alá is és megnézem, hogy mit lehet belőle kihozni "keresztplatform" téren, mert annó a Kylix siralmas volt szerintem. Mielőtt még megszólna valaki, igen, tudom, hogy ehhez a projekthet semmi, de semmi köze sincs a Kylixnek :))) Nekem ami legjobban tetszett benne az a gyorsasága, nem akadozott a szerkesztő, nem lassult be és egyszer sem csinált hülyeséget, persze nem egy sok százezer soros projekten teszteltem... Jó lenne, ha a népszerű Delphi komponenseket kompatibilissá tennék a Lazarussal, bár ha jól láttam alapból tud konvertálni régebbi komponeneseket, de ez biztosan csak kényszer megoldásnak lehet jó. A lényeg, hogy engem a multiplatformos képességei érdekelnek leginkább, de ha a Free Pascal-ra épül, akkor ezzel nem lehetnek gondjai. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt így nem lehet megmondani, mert sok olyan technológiát amit a Delphi tud, ez a rendszer nem kínál. Pl. .NET-re nem lehet fejleszteni vele és vizuális adatbázistervezőt sem adnak hozzá. A másik oldalon ugyanakkor a Lazarus sokplatformos (ami a Delphi-ről nem mondható el, ill. nem ebben az értelemben), és az alatta működő Free Pascal fordító is kínál olyan opciókat és szerkezeteket, amiket a Delphi nem.

  Alapvetően magát a nyelvet ill. a fordítót erősebbnek, rugalmasabbnak mondanám a Lazarus / Free Pascal oldalon, a többplatformos támogatásnak pedig a nyomába sem érhet a Delphi még akkor sem, ha az egyes célplatformokhoz kötött, de platformok között valójában nem hordozható megoldásait is beleszámítom. Amiben viszont egyértelműen gyengébb a Lazarus az maga az IDE, annak minden extra szolgáltatását is beleszámítva, illetve értelemszerűen a 3rd party komponensekkel történő ellátottság terén sem tudja a versenyt felvenni a Delphi-vel.

  Ugyanakkor pozitív fejlemény, hogy azért a fejlesztők egy része már jellemzően odafigyel arra, hogy FPC-kompatibilis is legyen a komponense - főleg ha azt nem pénzért árulja -, mert mivel a két nyelv és beépített keretrendszerek alapjaiban nagyon hasonlóak ill. sok ponton kvázi identikusak, ezért jellemzően odafigyeléssel és minimális feltételes fordítási direktívákkal a legtöbb általános célú komponens mindkét rendszer alatt működésre bírható.

  Ha neked nem számítanak különösebben a multiplatform dolgok és nem használsz túl sok 3rd party komponenst sem - vagy csak olyanokat, amik forrásban is elérhetők és így tudod módosítani őket ha és ahol szükséges -, akkor azt mondanám, hogy az Lazarus 1.0-val nagyjából egy Delphi 7 szintű eszközt kapsz a kezedbe. Persze, mint mondtam, a közvetlen összehasonlítás mindig sántít, mert pl. amíg a Lazarus-ban pl. generikusokat is használhatsz már (amit a Delphi nem hogy a 7-esben és utána sem tudott sokáig), addig pl. beépített üzleti komponensek és szolgáltatások terén meg még D7 szintjén sincs.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Melyik Delphi változatnak felel meg?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Letöltöttem, kipróbáltam és szerintem nagyon király! :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd