Weboldal futtatás saját gépről

Weboldal futtatás saját gépről
2012-08-07T16:57:35+02:00
2012-09-18T20:45:42+02:00
2022-10-24T18:50:38+02:00
 • Ja, még egy mondat. Csak a közeli ismeretségi körömben van 6-8-10 ifjú, akik villanyszámlától függetlenül 7/24-ben tolják a torrentet. Ehhez képest Zsoltyka valami hasznosat szeretne /nem biztos/ kipróbálni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Persze, nem mondtam hogy olcsóbb mint bérelni /de olcsóbb/, nem is jobb, vagy megbízhatóbb mint egy profi szolgáltató. De, nem kell fix ip. Dinamikus dns szolgáltatók garmada kínálja ingyen a címeket. Mit akarsz 300W fogyasztással? Műszerrel mért /nem számított!!/ fogyasztásom 38W. Két hdd-vel alatta volt a 30W-nak. Ez kb egy ezres havonta. Szünetmentes? Egy kezdő első kísérletéhez? Klíma 38w-hoz? Backup szerver? A mai pendrive árak mellett /hihi/. A kérdező írásából számomra egyértelműen kiderül /lehet hogy csak nekem/, hogy ez csak egy szárnypróbálgatás, vagy hobby, ami vagy elmúlik két hónap alatt, vagy komolyra fordul, és akkor úgy is váltani fog. /vagy hülye, mint én, és folytatja otthonról/
  Tehát, szerintem a korrekt válasz az, hogy egészen buta gép is elég hozzá. Előnye, hogy ott van a kezed alatt, azt teszel amit csak akarsz /jól el is lehet rontani/, a beállítás nehéz, ha nem tudod, és könnyű, ha már megtanultad. Igen a címed lehet xyxyx.hu /vagy majdnem/, és olyan oprendszer kell hozzá, amit csak akarsz!
  Ha a 10mb-s a feltöltési sebességed, akkor már működhet, ha a letöltésed ennyi, és a feltöltésed /szokás szerint/ csak a tizede, akkor csak a nagyon türelmes olvasóid fogják kivárni, mire olvashatják is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • senki sem vitatta, hogy megoldható.

  De számoljunk:

  Áram:
  10e kb a havi villanyszámla 24 órában egy ilyen masinánál. Vajon anyuci tudja-e hogy miért fizetne olyan sokat?
  Számítás 300W-os fogyasztás esetén: 24*0,3 (KW)*48(Ft) ~ 350 Ft/nap, ami havonta (30nap) = 10500 Ft

  Fix IP:
  Általában 1000-4000Ft/hó között adják szolgáltatótól függően.

  És ami nincs, de ettől még üzemeltethető:
  légkondi (villanyszámla, készülék)
  szünetmentes táp (évente/kétévente csere, mert az aksi nem tart örökké)
  backup szerver (egy másik gép a tuti)

  Tehát magáncélra, magánpénzből nem éri meg, mert ennél egy VPS jóval olcsóbb (4-5e egy használható), feltéve hogy nem kell egy ilyen bika gép kis pistike első webes próbálkozásaihoz (ne kelljen!). Erről még anyucit is meg lehetne győzni, bár félő hogy ha szembesítenénk a számítógép fogyasztásával, kicsit még szűkebbre venné a fiatalember szabadságát, ahelyett hogy saját VPS szervert vásárol.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv.
  Kicsit kiegészíteném vs120 véleményét. Tökéletesen megoldható otthonról /bár a sávszélességed nagyon-nagyon sovány/. Remélhetőleg nem szolgáltatni akarsz, csak unatkozol. Akkor nem kell se raid, se szünetmentes, se redundáns... se fix ip. Ezt nézd meg:
  Oldaltörténet - Lámanet
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Alapértelmezésben egyáltalán nem parás egy otthoni webszerver futtatása, nekem is van pl. saját.
  A kérdés, hogy milyen szolgáltatásokat üzemelsz alóla?
  Nagyjából ez az, ami eldönti, hogy van-e értelme ilyenen gondolkozni.
  IP cím:
  Az IP cimem fix tehát mindig az a belső IP cim marad

  Mi ez a marhaság? Belső IP cím? Kit érdekel az? A külső IP címed kell, hogy fix legyen, mert a DNS szerverekre be van jegyezve egy fix ip, hogy adott nevet mire oldjanak és csókolom.
  Kell a szolgáltatótól kérned egy fix ip címet, ez kicsit drágább, mint a dinamikus.
  Domain:
  Le kell foglalnod egy domain-t, amit akarsz és szabad, és az ip címmel össze kell kötni. (Szolgáltató elintézi neked, akinél a domain foglalást csinálod, ha nincs benne tapasztalatod, egyébként van admin felület hozzá)

  Pro érvek otthoni cucchoz:
  - mindig eléred, látod a cuccot
  - bármilyen változtatást (vason) könnyen tudsz kivitelezni
  - backupok nagyon frankón megoldhatóak
  - vetíthetsz vele

  Kontra érvek otthoni cucc ellen:
  - szünetmentes áramszolgáltatás kivitelezése
  - stabil légkondicionálás hiánya
  - amatőr alkatrészek nagyon hamar tönkremennek, nem 24 órás üzemre van kitalálva az asztali pc
  - nem tudod biztosítani a szolgáltatás folyamatosságát
  - nem tudsz kellő sávszélt foglalni felfele irányban. (gondolj bele, ha egyszerre 1000-en nézik a weboldaladat, akkor már 10mbit kevés, kifuthatsz a 100mbit-ből is és annál rosszabb nincs, mint amikor elérhetetlenné válsz, akkora a dugó nálad.)
  - ha tárolsz is fontos adatokat, akkor meg kell oldanod minimum valamilyen raid tárolást. Gyanítom, hogy nincs a gépeden 4 tükrözött vinyó...
  - 4 giga ram indulóba elég, de nagyon lekorlátozza a userek számát. (A PHP-ban beállított memet minden usernek lefoglalja a gép, hamar kifutsz majd a 4gb-ból. Szervereken 8-32 GB beállítások szoktak futni.)

  Egyébként szavaidból azt vettem ki, hogy egyenlőre fogalmad sincs róla, hogy mi fán terem ez az egész. Így azt javasolnám, hogy ha ez egy hobbi dolog, akkor vágj bele, és a sok szívás jó lesz arra, hogy tanulj belőle, tehát lesz haszna. Ha emögött valami projekt van, akkor viszont jobb, ha minden olyan elem, ami megoldható biztonságosan, azt leadod a kezedből, és profikra bízod, ellenkező esetben nagy pofára esés lesz, és bukod a projektet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!
  Csak hátrányt tudok mondani, miért rossz aktív honlapot üzemeltetni saját otthoni gépről.
  - Domain nevet IP -re kell irányítani, ezért célszerű FIX IP -t kérni ami plusz költség.
  - Lakossági szolgáltatóknál internetkapcsolatot amit kapsz, SMTP üzemeltetésére nem alkalmas, így külső szerverre lesz szükséged leveleid kezelésére, illetve levelek küldésére, ami megnehezíti a honlapról történő email küldését.
  - Számítógépednek non-stop üzemelnie kell, aminek plusz költsége éves szinten meg haladja, többszöröse lehet egy VPS bérleti díjának.
  - 10Mbps ha lefele irányba, és nem felfelé akkor sáv szélességben is hiányok vannak, hisz pl. egy 1Mbps sebesség esetén, és van aktívan 5 látogatod, meg közelíti az oldalbetöltést a múltszázadbeli betárcsázós netet.
  - Legjobb egy webszer üzemeletetésére a LINUX, ami átlag felhasználónak igen csak nehézkes használni. Mehet VirtualBox -ban is, de akkor kell alá elegendő RAM/CPU, hogy az aktív Win OS mellet egy virtuális Linux is mehessen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok,

  Ugyanaz lenne a témám, mint a tudástárban. Kiváncsi lennék a véleményetekre, hogy mik az előnyei illetve hátrányai a weboldal futtatásról ami saját gépen történne. Olyanokra lennék egyébként kiváncsi, hogy milyen gép kell hozzá, nehéz-e a beállitás, lehet-e saját domainom (lehet-e a cim pl xyxyx.hu ill. amilyent akarok ami még nem foglalt). Milyen op rendszer kell hozzá?

  Internetem : Kábeles 10mb-s.
  Gép : 4 magos proci, 4 giga ram, 1 gigas videókártya. Most vettem 1-2 hete szoval nem egy rossz gép. Mindenki véleményére kiváncsi vagyok illetve arra is, hogy milyen nehéz beállitani, megvalósitani.
  Az IP cimem fix tehát mindig az a belső IP cim marad. Van routerem is, de az sem változik. (Routert külön vettem, nem az internettel adták, szoval router nélkül is megy az internet.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd